Tarvitseeko Suomi itseään vahvempia ystäviä 2024 jälkeen?
Suomi sijaitsee maantieteellisesti hankalassa paikassa laajentumishaluisen suurvallan rajanaapurina. Stalinin Neuvostoliitto pyrki valtaamaan sen 1939 – 40 ja 1941 – 44, mutta molemmilla kerroilla luopui aikeestaan Suomea vahvempien toimijoiden vaikutuksesta. Seuraajavaltio Venäjän Federaatio korostaa jälleen voimapolitiikkaa. Onko sille pidäkkeitä, jos Suomi omaehtoisesti jättäytyy ulkopuolelle saman arvomaailman jakavien valtioiden puolustusyhteisöstä?
Talvisodassa Neuvostoliitto ei saanut Suomea miehitetyksi, ainoana poikkeuksena Hitlerin Saksan kanssa 23.8.1939 solmitun Molotovin–Ribbentropin sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa määritellystä diktatuurien etupiirijaosta. Moskovan rauhaan 13.3.1940 myötävaikutti Suomen urhean puolustautumisen lisäksi Iso-Britannian ja Ranskan tarjous sotilasavusta, joka tuli liian myöhään ja oli epärealistinen, mutta säikäytti Stalinin vaarantaessaan tämän pitkän tähtäyksen strategian Hitlerin Saksaa vastaan.
Ks. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannumononen/278702-suomen-ratkaisut-1940-41-ja-jalkipyykki-2019/
Neuvostoliitto aloitti jatkosodan 25.6.1941 Saksan rinnalle ryhmittynyttä Suomea vastaan, eikä se myöhemmin suostunut Suomen tunnustelemaan erillisrauhaan muuten kuin ehdottomana antautumisena. Neuvostoliitto pääsi yllättämään Suomen suurhyökkäyksellään Karjalan kannaksella kesäkuussa 1944, eikä siitä olisi selvitty ilman Saksan tukea Rytin-Ribbentropin sopimuksella. Aseapu, osasto Kuhlmeyn ilmatuki ja rynnäkkötykkiprikaatin tuki tekivät mahdolliseksi torjuntavoiton, suurhyökkäys pysähtyi ja kilpajuoksu Berliiniin suuntasi sen jälkeen Puna-armeijan voimat toisaalle. Elokuusta lähtien Neuvostoliitto luopui vaatimasta Suomelta ehdotonta antautumista. Välien katkaisu Saksaan sekä muihin ehtoihin suostuminen teki lopulta mahdolliseksi Moskovan aselevon 19.9.1944 ja Lapin sodan jälkeen aikanaan Pariisin rauhan 1947.
Niin taitavaa ja uhrautuvaa kuin Suomen puolustustaistelu olikin, pelkästään omin voimin maatamme ei olisi kyetty säilyttämään itsenäisenä II maailmansodassa.
________
Neuvostoliiton lakkautuksen 1991 jälkeen Putinin valtakauden alussa Lännessä vallitsi toiveikkuus Venäjän Federaation kehittymisestä vähitellen länsimaiseksi markkinatalousmaaksi ja demokratiaksi, mikä sittemmin osoittautui perinpohjaiseksi virhearvioksi. Vallan keskittäminen autoritäärisesti, Putinin vallassa pysymisen varmistaminen, opposition vaientaminen ja vainoaminen sekä oikeuslaitoksen alistaminen vallanpitäjien käsikassaraksi ovat keinoja, jotka eivät tule kysymykseen demokraattisesti hallitussa oikeusvaltiossa. Kansalliskiihkon lietsominen, militarismi ja uudelleen aloitettu Stalinin ihannointi sekä uhitteleva voimapolitiikka suurvaltana profiloitumiseksi ovat vieneet Venäjää yhteiskuntana vuosikymmeniä taaksepäin. Viimeistään Krimin laittoman valtauksen 2014 jälkeen toiveajattelijoidenkin silmät ovat avautuneet Putinin poliittisen linjan osalta.
Alueloukkaukset, kyberhyökkäykset, ulkomaillakin tehdyt myrkyttämiset, monimuotoiset yritykset Venäjän vaikutusvallan kasvattamiseksi naapurimaissa eivät lupaa hyvää tulevaisuudelle. Virallista ”kruununprinssiä” Putinin jälkeen ei ole julkistettu, mutta medianäkyvyyttä on annettu yhä enemmän puolustusministeri Sergei Šoigulle, joka on toistuvasti kunnostautunut mm. tahallisen harhaanjohtavassa viestinnässä Suomesta (ks. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannumononen/venajan-puolustusministeri-pitaa-suomea-vihollisena/), mahdollisesti kotimaiseen kulutukseen suunnatussa kampanjoinnissaan. Šoigulla ei liene muita kytköksiä Suomeen eikä hän ole lahjoittanut kissaa entiselle Suomen presidentille.
Venäjän eurooppalaisista rajanaapureista vain kolmella ei ole jäsenyyttä länsimaiden puolustusliitto Natossa. Nykyinen viiteryhmämme on täten: Suomi, Ukraina, Valko-Venäjä.
Suomen geopoliittisen aseman tekee oudoksi sekin, että istuva tasavallan presidentti kampanjoi aikoinaan aktiivisesti Suomen jäsenyyden puolesta ”eurooppalaisessa Natossa”. Siitä on kuultu viime aikoina kovin vähän, vaikka aivan äskettäin mainittiin Euroopan Nato-maiden panostaneen omaan puolustukseensa.
Presidentti Sauli Niinistö ei jätä kiveäkään kääntämättä, jotta voisi varmistaa Suomen turvallisuuden ilman Naton varsinaista jäsenyyttä, siksi koska venäläiset on aivopesty kammoksumaan Natoa. EU on sotilaallisen turvallisuuden saralla hampaaton eikä sen sisälle perusteta toista Natoa vain Suomen ongelmien vuoksi, mutta toki se osaa asettaa pakotteita ja lähettää kosolti myötätuntoa tilanteen niin vaatiessa.
Suomi on ollut Naton ”porstuassa” ja ”töpselivalmiudessa” rauhankumppanina jo ties kuinka kauan, mutta neuroottisesti varoo ottamasta ratkaisevaa askelta jäsenyyden hakemiseksi. On kuulemma tärkeää varmistaa, että ovi on auki, mutta siitä kulkeminen ei silti vain ota onnistuakseen.
Kiertoteinä on solmittu kahdenvälisten aiesopimusten verkosto, joiden aina korostetaan olevan ilman mitään sitoumuksia ja velvoitteita.
Entä sitten, kun Sauli Niinistön presidenttikausi päättyy 2024, emmekä tiedä vielä mitään hänen seuraajastaan? Yksikään mahdollinen seuraajaehdokas ei ole äännähtänytkään omasta turvallisuuspoliittisesta linjastaan. Heitämmekö siis hyvästit sille raotetulle ja vahditulle ovelle ja läimäytämme sen itseltämme kiinni ja takalukkoon, ettei vain Kremlissä kukaan pahoittaisi mieltään?
Suomen tiedotusvälineille ei voi ainakaan antaa korkeaa arvosanaa suuren yleisön faktojen tietämyksestä Pohjois-Atlantin Liitosta, mikä näkyy julkisessa keskustelussa eikä voi olla heijastumatta myös mielipidetutkimuksiin.
Alkaneella viikolla toimittajilla olisi ainutlaatuinen tilaisuus ottaa puheeksi kaikki suomalaisten käsitykset ja väärinkäsitykset todellisten Nato-asiantuntijoiden kanssa, pääsihteeri Jens Stoltenbergistä Pohjois-Atlantin neuvoston jäseniin.
Olkaa hyvä median edustajat: menkää ja kysykää nyt heiltä Natosta kaikki ne samat päättömyydet, jotka vellovat mediakeskusteluissa pitäen osan suomalaisia harhaisten uskomusten vallassa (vinkkinä: yläpalkin ”Hae Puheenvuorosta” -kenttään hakusanaksi Nato, ja kirjoituksia poikii kymmenittäin). Kielimuuri on tähän mennessä armeliaasti estänyt niiden sisältöjen tulemista Nato-maiden kansalaisten tietoon.
Hyvä kirjoitus, nyt olisi terävien kysymysten paikka, ja toivottavasti Nato-keskustelu saisi niistä vähän älyllistä ryhtiä.
Nykytilanteemmehan on katala: olemme Venäjän silmissä osa länttä, mutta olemme jättäytyneet yhteisen puolustuksen ulkopuolelle. Saamme osaksemme siis lännen uhat ilman lännen etuja eli turvatakuita.
Kirjoituksen erityisplussana mainittakoon se, että kerrankin Natosta puhutaan puolustusliittona eikä ”sotilasliittona”. Jälkimmäisen termin vakiintunut käyttö on osaltaan vahvistanut suomalaisten infantiilia Nato-allergiaa, kun päättely kulkee suunnilleen näin: ”Nato liittyy sotimiseen, sota on paha, siispä Nato on paha.”
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää tämä Naton lobbaaminen olevan jotain petollista turvallisuuden kaipuuta.
USAn intressit ovat Kiinan suunnalla. Katsotaanko tätä EUn puoleista Natoa jatkossa ilman USAn johtoa. Nato ei ilmeisesti eurooppalaisten kumppanien puolesta anna tarpeeksi turvaa USAn intresseille Kiinan suunnalla.
Eli onko tämä Neuvostoliiton ja kommunismin patoamiseksi luotu Nato nyt jo nähty?
Ilmoita asiaton viesti
Turvallisuus ei ole mikään vitsi jos rajanaapurina on laittomia ja epätavanomaisiakin keinoja käyttävä suurvalta, joka on maalannut itsensä nurkkaan ja syyttää muita ongelmistaan.
Stoltenberg totesi myös Naton kohdistavan huomiotaan Kiinaan, joka vaikuttaa myös kaikkiin Euroopan maihin ja soveltaa uusinta teknologiaa myös lisääntyvään aseistautumiseensa.
Neuvostoliitto on siellä minne se joutikin, kommunismiin uskovat vain harvat, mutta Nato on edelleen tarpeen suojana autoritäärisiä valtioita vastaan, jos haluamme oman elämäntapamme jatkuvan omassa päätösvallassamme.
Ilmoita asiaton viesti
Pinkkipaidassa videolla LGBT agendaa ajava suurlähettiläs Ari Mäki Turkissako edustaa suomalaista elämäntapaa?
Siis tätä suomalaista elämäntapaa puolustetaan voimakkaimmin Nato maa Turkkia härnäämällä vai?
Ottaisin muutaman askeleen takaisin päin tästä länsimaisesta porukasta. Suomi on hieman itäistäkin vaikutusta omaksunut maa. Venäjän autoritäärisyyttä vastaan ei auta nöyrä länsimaiden edessä matelu. Samat länsimaistajat oppii kannattamaam vahvaa Venäjää jos tasapaino kallistuu sinne.
Maan puolustaminen on sydämen tila. Se ei ratkea millään Kiinan muurilla tai Natolla.
Ilmoita asiaton viesti
”Siis tätä suomalaista elämäntapaa puolustetaan voimakkaimmin Nato maa Turkkia härnäämällä vai?”
Juu, mutta ei sentään onneksi ulkoministeri käytä pinkkipaitaa. Kovaa on suomalainen elämäntapa, muutama vuosikymmen sitten leimattiin jos päällä oli punainen paita, nyt riittää vaalenpunainenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Naton kanssa veljeily Afganistanissa ja Irakissa on siis ollut turhaa kun meitä ei vastapalveluna siitä puolusteta?
En usko Natosta käytävän keskustelun olevan hedelmällistä jos puhutaan vain hyödyistä.
1990-luvulla hornetit olivat lippulaiva. Nyt ei ole selkeää onko hävittäjät samassa roolissa. Suhteessa niiden symboliarvo on pienempi, vaikka ostaisi kalleimmat
Pitäisikö Suomen kuluttaa hävittäjiä jossain Naton sodissa? Huonolta näyttää kun jo ei Naton jäsenenä Suomi houkuteltiin moraalittomiin hyökkäyssotiin ja lopulta petettiin liittolaisena kuin halvan luokan lumppu?
Onko mitään näkemystä tähän asiaan. Auttaisi kummasti jos tietäisi mihin Nato velvoittaa Suomea mahdollisena täysjäsenenä?
Ilmoita asiaton viesti
”Pitäisikö Suomen kuluttaa hävittäjiä jossain Naton sodissa? Huonolta näyttää kun jo ei Naton jäsenenä Suomi houkuteltiin moraalittomiin hyökkäyssotiin ja lopulta petettiin liittolaisena kuin halvan luokan lumppu?
Onko mitään näkemystä tähän asiaan. Auttaisi kummasti jos tietäisi mihin Nato velvoittaa Suomea mahdollisena täysjäsenenä?”
Kiitos tästä tyyppiesimerkistä suomalaisessa mediakeskustelussa vellovasta uskomusten suosta – juuri siitä, jota blogini lopussa toivon toimittajien kysyvän selkiyttämisen vuoksi Suomessa parhaillaan vierailevilta Naton korkeimman tason edustajilta.
”Auttaisi kummasti jos tietäisi mihin Nato velvoittaa” on todella tärkeä asia, ja samalla suomalaisten tiedotusvälineiden häpeäksi niiden pahoin laiminlyömä aihe.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on entistä tärkeämpi jos Suomi haluaa pitää taloutensa Kiinan kanssa auki mahdollisen USAn vastaisen kahakan tai selkkauksen syttyessä. Vaikea sanoa Naton vastauksista, mutta nekin olisi hyvä kuulla.
Natomaista Tanska ja Norjan esimerkit sodan ajalta poikkeavat suomalaisten esimerkistä. Suomessa sankarien hautausmaat toimivat muistomerkkeinä vastarinnasta, norjat ja tanskat rakentelee muistomerkkejä vastarinnasta jälkeenpäin. Sellaista Natoseuraa tarjolla.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa lukea Naton jäsensopimus http://atlanttiseura.fi/nato/wp-content/uploads/2014/06/Pohjois-Atlantin-sopimus-suomennos.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus Hannu Monoselta! Vastaa täysin omia näkemyksiäni.
Ilmoita asiaton viesti
> Heitämmekö siis hyvästit
Suomi on demokratia, suurin osa kansasta kannattaa nykyisen status quon jatkamista, ja melkein kaikki NATO-myönteiset puolueet ovat oppositiossa. Ainakaan demokratian periaatteiden perusteella ei ole aihetta odottaa mitään muutoksia Suomen linjaan.
Ilmoita asiaton viesti
Katsottuani juuri suorana lähetyksenä pääsihteeri Stoltenbergin ja presidentti Niinistön tiedotustilaisuuden, voin kommentoida omaa blogiani yllä.
Niinistö vakuutti: ”we don’t close our doors ourselves”, mutta saamme siis ihailla raollaan olevaa ovea vain ulkopuolelta.
Stoltenberg vastasi suoraan kysymykseen, mitä NATO tekisi jos Suomeen hyökättäisiin: ”Article 5 does not apply for Finland”, mutta aiempaan tapaan toivotti tervetulleeksi Suomen hakemaan jäsenyyttään, jos se itse niin päättää, jolloin istutaan alas ja aletaan keskustella käytännön asioista.
Nyt, kuten ei koskaan ennenkään, NATO:n pääsihteeri ei mainosta Suomelle jäsenyyttä, vaan lupaa järjestön kunnioittavan Suomen päätöstä suuntaan tai toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ovet sulkee (tai avoimesta ovesta kulkemisen estää) sitten kaiketi uussuomettunut asenne… eikä se kyllä ole Naton puolella.
Mahtaa Pohjois-Atlantin neuvoston jäseniä kiehtoa tämä suomalaisten viehtymys ajatukseen, että jonnekin pääsee kyllä turvaan, mutta uhka ei vielä ole tarpeeksi paha joten eipä kiirettä.
Ilmoita asiaton viesti
Kai tuo on Niinistöltä selvää tekstiä, Venäjä ne ovat sulkee, sitä vain ei voi sanoa ääneen.
Ilmoita asiaton viesti
YK:n peruskirjaa pidetään keskeisenä kansainvälisen oikeuden asiakirjana.
”51 artikla
Jos jokin Yhdistyneiden Kansakuntien jäsen joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, ei mikään tämän peruskirjan säännös saa rajoittaa sen luonnollista oikeutta erilliseen tai yhteiseen puolustautumiseen, kunnes turvallisuusneuvosto on ryhtynyt tarpeellisiin toimenpiteisiin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi…”
Kieltääkö siis Suomelta luonnollisen oikeuden yhteiseen puolustautumiseen turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa?
Eivät sitä lupaa ole Venäjältä kysyneet viimeisimmät jäsenmaat Pohjois-Makedonia eivätkä Montenegro – Venäjä kehottaa Suomea tekemään mitä haluaa, ja samaan hengenvetoon uhkaa seurauksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne ei tule muuttumaan, koska kansa on peloteltu ja aivopesty vastustamaan Natoa, eikä presidentti tai yksikään puolue selkeästi aja Suomen Nato-jäsenyyttä. Mediassakin asia on vaiettu kuoliaaksi.
Kokoomus ilmoitti pari vuotta sitten ryhtyvänsä aktiivisemmin ajamaan Suomen liittymistä Natoon, mutta hyvin hiljaista on ollut. Kun asiasta ei keskustella, yleinen mielipidekään ei muutu.
Ilmoita asiaton viesti
Uskooko joku ns. Nato-optioon siinä määrin, että olisi voinut olla vakavissaan levittämässä huhua, että Jens Stoltenberg tuo salaisen viestin Suomen Nato-kumppanuuden jäsenyystakuustatuksesta?
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/lahde-jens-stoltenberg-tuo-viestin-suomen-nato-kumppanuuden-jasenyystakuustatuksesta/
Ilmoita asiaton viesti
😀
Ilmoita asiaton viesti
Niinistön perustuslain 93 § tulkinnan mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti – ja sitten tulee pieni tauko – yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.
Kuka sitä mahtaakaan johtaa 1.3.2024 lähtien, käyttäen valtaa mm. Nato-jäsenyyden osalta? Veikkauksia?
Ilmoita asiaton viesti
Huutonaurua olkaa hyvä! Suomen tasavallan presidenttinä on Olli Rehn. Pääministerinä Antti Häkkänen, Elina Valtonen tai Sanna Marin. Hallitus kokoomus, sdp, vihreät ja rkp. Suomi on joko hakenut Nato-jäsenyyttä tai aikoo hakea jäsenyyttä. Hups!
Ilmoita asiaton viesti
Hitto aika ei riitä. No ehkäpä hieman myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Siis kuka näistä sitä Nato-jäsenyyttä hakisi, ja miksei puhu asiasta jo nyt?
Pelkään pahoin, että Suomi edelleen ”istuu aidalla” ja vahtii onko ovi vielä auki…
Ilmoita asiaton viesti
Hain länsimyönteistä ja venäjäkriittistä presidenttiä ja hallituskoalitiota joka voisi yllättää, nyt kun venäjäkriittiset asenteet näyttävät lisääntyvän. Suomen Nato-haaveille ei riitä kokoomuksen ja rkp:n kannatus. Kok +20%, sdp +20%, vihr +10% ja rkp +5% riittäisi, vai riittäisikö?
Palataan realismiin Esko Aho presidenttinä ja Riikka Purra pääministerinä. Ps, kokoomus ja kepu hallitus ja Suomi tekee uuden yya-sopimuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Löytyi sentään yksi, joka puhuu asiasta jo nyt: https://www.verkkouutiset.fi/elina-valtonen-suomen-tulisi-liittya-natoon/
Mitkä ovat Olli Rehnin, Riikka Purran ja Sanna Marinin kannat asiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Maailma on muuttunut ei Venäjä voi europan suuntaan hyökätä ilman Kiinan hyväksyntää.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä päättelet näin?
Ilmoita asiaton viesti
Kiina satsaa Europpaan ja miksi silkkitie.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus Hannulta – kiitos. Asioista olen samaa mieltä.
Yhteen nimikysymykseen minun on kuitenkin pakko puuttua: ”Rytin-Ribbentropin sopimuksella”
Tällaisen sopimuksen suomettunut historiankirjoitus tosiaankin tuntee. Todellisuudessa kyseessä ei kuitenkaan ole sopimus, vaan presidentti Risto Rytin henkilökohtainen kirje Adolf Hitlerille:
https://jput.fi/Rytin_kirje.htm
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tästä selvennyksestä!
Ribbentropilla oli siis kuriirin eikä sopijaosapuolen rooli, vaikka nimitys onkin vakiintunut. Hitler ei näköjään välittänyt muodollisuuksista, kuten Suomen tasavallan presidentin valtuuksista luvata jotakin omissa nimissään. Linkitetyssä kirjekopiossa ei näytä olevan Rytin omakätistä allekirjoitusta. Kirjeen sisältö kuitenkin pelasti Suomen sillä kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Se Rytin kirje oli oikeastaan kuoleman hädässä, eli lieventävien asianhaarojen vallitessa, tehty petos aseveljeä ja kanssasotijaa Saksaa kohtaan.
Hitler luuli kyseessä olevan Suomea sitova sopimus – mutta oli jo etukäteen tehty varmaksi, ettei kyseessä ole Suomea sitova sopimus.
Kirje oli todella tarpeellinen ja sen avulla saatiin täysin välttämätöntä materiaalista ja muuta apua:
https://jput.fi/Apua_Saksasta.htm
Risto Ryti tietoisesti uhrasi itsensä Suomen puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus otsikkoon: Suomi tarvitsee nyt ja jatkossa kaiken tasoisia ystäviä taakseen. Mitä vahvempia ystäviä on takana, sen parempi.
Ilmoita asiaton viesti
En olisi niin varma, että Suomella on aikaa vuoteen 2024. Vähän pahaenteiseltä tuntuu Niinistön pikakutsu Kremliin, venäläislehtien mukaan kysymys on ” neuvotteluista” ja Niinistön kanslian mukaan ensisijaisesti ” kahdenvälisistä suhteista.”
Tilanne ei ole Suomen kannalta edullinen, kun Puolan ja Unkarin älämölö ” Brysselin valtaa” vastaan vaikuttaa myös Natoon ja turvallisuuspolitiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistön jatkuva ja poikkeuksellisen ahkera yhteydenpito Putiniin herättää kieltämättä levottomuutta, ja on varmasti pantu merkille kansainvälisestikin. Olisi todella mielenkiintoista tietää, millaisessa ilmapiirissä nuo keskustelut käydään ja mistä herrat puhuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Lehtonen: ”Olisi todella mielenkiintoista tietää, millaisessa ilmapiirissä nuo keskustelut käydään ja mistä herrat puhuvat.”
Niinistö käy tavanomaisella käskynjaolla. Perinne on lähtöisin jo 1970-luvulta. Ja se ilmapiiri on on ihan normaali isännän ja rengin ilmapiiri.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten hyvin muistamme, 1.7.2016 Putin kertoi Kultarannassa julkisesti Venäjän vetäneen kaikki joukkonsa Suomen rajalta 1500 km päähän, vieläpä toistaen sen kolmeen kertaan.
https://areena.yle.fi/1-3543332
Ks. kohdat 37:20 , 46:40 , 48:40
Nyt lienee ajankohtaista päivittää, mitä noille joukoille kuuluu?
Ilmoita asiaton viesti