Työrauha Suomen Horneteille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on edelleen viime päivien haastattelussaan nostanut julkisuuteen ajatusta Suomen Hornet -monitoimihävittäjien saamisesta Ukrainan ilmavoimille.

Kyiv Independent -uutissivuston mukaan pääministeri Sanna Marin antoi Ukrainalle vierailunsa aikana sellaisen käsityksen, että Suomi tulee harkitsemaan käytöstä poistuvien Hornet-lentokoneiden lähettämistä Ukrainaan. Sittemmin Kyiv Independent kirjoitti Suomen pääministerin tehneen puheissaan täyskäännöksen ja Marinin sanoneen, ettei kukaan ole luvannut Ukrainalle suomalaisia hävittäjiä.

Kaikki muut viralliset tahot Suomessa ovat kiistäneet Hornetien käyttöön suunnitellun mitään muutoksia niiden jäljellä olevan elinkaaren aikana, mutta nolo uutisankka vain jatkaa omaa elämäänsä, aivan kuin se olisi nyt kiinni enää vain valmistajamaan Yhdysvaltojen antamasta luvasta.

En lähde tässä toistamaan jo moneen kertaan julkisuudessa kerrottuja faktoja Ilmavoimien suunnittelemasta hallitusta siirtymästä F/A-18 Hornetista tulevaan F-35A -monitoimihävittäjään. Lyhyen yhteenvedon mukaan nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä suunnitellusti vuodesta 2025 alkaen. Ensimmäiset suomalaiset F-35-hävittäjät otetaan Ilmavoimien käyttöön vuonna 2025 osana Yhdysvalloissa järjestettävää suomalaisen henkilöstön koulutusta. Ensimmäiset F-35-koneet toimitetaan Suomeen vuonna 2026. Suomessa F-35-järjestelmä korvaa Hornet-kaluston hävittäjälennostoissa vuosina 2028 ja 2030.

Ilman muuta Ukraina tarvitsee jatkossa läntiset korvaajat ilmavoimiensa vähitellen loppuun kuluville Neuvostoliiton aikana suunnitelluille MiG-29- ja Suhoi 27 -hävittäjille.

Mutta mitä käyttöarvoa Ukrainalle olisi elinkaarensa loppupäässä oleville F/A-18 C/D Horneteille, jotka vaatisivat oman pitkäkestoisen koulutuksensa sekä lentäjilleen että lentotekniselle henkilöstölle sekä yhä vaikeutuvan varaosahuollon järjestämisen konetyypille, joka on maailmanlaajuisesti poistumassa käytöstä lähivuosina – siitä huolimatta, että se on juuri nyt Suomessa parhaassa iskussaan ikinä?

Miksi monitoimihävittäjät olisi otettava juuri Suomesta, jolla on tunnetusti NATO-maista eniten yhteistä maarajaa Venäjän kanssa ja ilmatilaa vartioitavana enemmän kuin useimmilla muilla Euroopan mailla? Saatiinpa hävittäjät Ukrainalle mistä vain, tarvittava koulutus ja muu organisointi ottaa aikansa – vuosia – eikä siihen ole oikoteitä, eihän tässä ole kyse jostain käytettyjen autojen kaupasta. Joka haluaa Hornetilla lentämisen ja taistelemisen luonnetta ymmärtää, hänelle suosittelen tuoretta uutuuskirjaa: https://www.wsoy.fi/kirja/heikki-mansikka/hornet-lentaja/9789510489086

Ilman muuta Ukraina tarvitsee aseellista tukeamme kiireesti, ja on noloa, jos se Suomessa viipyy toimitusministeristön vitkastelun takia. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannumononen/maksaako-toimitusministerion-toimettomuus-ukrainalaisten-henkia/

Mutta sen avun Suomesta on oltava aivan muuta kuin ainoaa omaa hävittäjäkalustoamme – vaikka olemmekin jo NATO:n täysjäsen, ei vastuuta ilmatilastamme voi sentään ex tempore ulkoistaa liittokumppaneillemme heti alkumetreiltä lähtien.

Onko tarinassa jokin opetus ja missä kohti mentiin metsään – se jääköön kunkin lukijan omaan harkintaan. Toivottavasti joku diplomaattinen taho vihdoin huolehtii siitä, että katteettomat odotukset Suomesta Ukrainan ilmatilan suojaajana päättyvät vähin äänin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu