Väitöskirja osoitti yhteyden nuoruuden kannabiksen käytön ja myöhempien mielenterveyshäiriöiden välillä

Uuden Suomen Puheenvuorossa on jo vuosikausia markkinoitu kannabista ”suositeltavana” keinona saada tajuntansa sekaisin kemiallisesti, ja asiaan kuuluu sen haittoja koskevan tutkimustiedon järjestelmällinen vähättely ja kiistäminen.

Nyt asiaa on tutkittu myös Suomessa kerätystä tutkimusaineistosta. Lääkärilehden lääkäritoimitus on valinnut LT Alexander Denissoffin väitöskirjan vuoden 2023 parhaaksi. Psykiatrian alan työ tarkastelee nuoruuden kannabiksen käytön yhteyttä mielenterveydelliseen ennusteeseen sekä vakavaan, tahalliseen itsensä vahingoittamiseen.

On toki selvää, ettei tieteellinen tutkimustieto vaikuta mitään fanaattisiin kannabiksen käytön asianajajiin, mutta muille lukijoille voi olla sekä kiinnostavaa että hyödyllistä tutustua tutkimuslöydöksiin juuri Pohjois-Suomen vuoden 1986 syntymäkohortista, jota seurattiin tutkimuksessa 18 vuoden ajan. Johtopäätösten taustalla on niin pätevä tieteellinen metodologia kuin se Suomessa voi olla.

https://www.laakarilehti.fi/lehdet/23-24-2024/kliinista-merkitysta/

Suomen Lääkärilehti No 23-24 / 7.6.2024 / laakarilehti.fi s. 986–988

Tutkimuksen keskeisen sisällön toivoisi tulevan ainakin päihteiden kokeiluiässä olevien nuorten sekä heidän vanhempiensa tai huoltajiensa tietoon. Myös poliittisten päättäjien olisi syytä ymmärtää vastuunsa asiasta, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia yksilöille ja heidän läheisilleen, taloudelliset seuraamukset mukaan lukien.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu