Ydinpelote on viime kädessä ihmisen mielessä
Kävimme äskettäin kenraalimajuri evp, Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori emeritus Aarno Vehviläisen kanssa debattia hänen blogissaan https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/nato-hurmio-hiipuu-jos-suomalaiset-ymmartavat-totuuden-ydinaseista/, teemasta onko Suomen Nato-jäsenyys oikea vai väärä turvallisuuspoliittinen ratkaisu ydinaseiden ja etenkin taktisten ydinaseiden aikakaudella, joissa Venäjällä on kymmenkertainen ylivoima n. 2000 taktisella aseellaan Yhdysvaltain 200 vastaan.
Eräs väittelymme aihe on, onko taktisten ydinaseiden käytön todennäköisyys lisääntynyt, vai onko vain niillä uhkailu lisääntynyt propagandan tarkoituksessa.
Historiassa tunnetaan vain kaksi ydinaseen käyttöä sodassa vuonna 1945, jo 77 vuotta sitten Yhdysvaltojen lopettaessa niillä toisen maailmansodan Tyynen meren näyttämöllä. Kylmän sodan alettua ja Neuvostoliiton saatua oman atomipomminsa käyttövalmiiksi 1949, ydinaseet on mielletty tuomiopäivän aseiksi, ja kummankin kilpailevan supervallan saatua niitä varastoihinsa tuhansittain, syntyi käsite MAD, Mutual Assured Destruction eli molemminpuolinen varmistettu tuho; kirjainlyhenne on englanniksi myös HULLU. Tämä kauhun tasapaino on estänyt suurvaltojen välisen avoimen sodan toisen maailmansodan jälkeen, ne ovat käyneet tahoillaan pienempiä sotia tai sotineet vain tukemiensa liittolaisten välityksellä (proxy wars).
——
Nyt joudun pyytämään anteeksi teknistä kömmähdystäni.
Yllä oleva teksti on vasta keskeneräinen luonnos, blogini alku, jota minun oli tarkoitus jatkaa päästyäni muutamien tuntien keskeytyksen jälkeen jälleen netin ääreen – mutta epähuomiossa se olikin mennyt jo julkaistavaksi, vaikka tarkoitukseni oli vain tallentaa luonnos. Pyydän siis anteeksi kaikilta kommentoijilta, etten siinä ole vielä päässyt varsinaiseen asiaani.
Varsinainen asiani koskee sitä, mikä se ydinpelote luonteeltaan varsinaisesti lopulta on, ennen kaikkea taktisten ydinaseiden osalta.
Erotuksena tavanomaisista räjähteistä ja niiden paine- ja sirpalevaikutuksista, ydinräjähde vaikuttaa lisäksi polttaen, säteilyvaikutuksellaan sekä välittömästi laukeamishetkellään että jälkeenpäin radioaktiivisessa laskeumassa, joka puolestaan vaikuttaa siellä, minne sääolosuhteet sen lopulta kuljettavat, riippuen eri isotooppien puoliintumisajoista, räjähdyksen korkeudesta ym. Eräs vaikutus on elektromagneettinen pulssi (EMP), joka tuhoaa käyttökelvottomaksi siltä suojaamatonta elektronista laitteistoa tietyllä säteellä räjähdyspaikasta.
Takavuosina herätti keskustelua erikoistuneena ydinaseena USA:n kehittämä ilmakehässä räjäytettävä neutronipommi, jonka tuhovoima perustui lähes yksinomaan sen voimakkaaseen neutronisäteilyyn, joka on tappavaa elollisille olennoille, mutta sen paine-, polttovaikutukset sekä radioaktiivinen laskeuma jäävät suhteellisen vähäisiksi eikä se aiheuta mittavia aineellisia vahinkoja rakennuksille eikä esim. sotilasajoneuvoille kuten muut atomipommit, vetypommista puhumattakaan. Siksi sen ajateltiin soveltuvan torjumaan mahdollista Varsovan liiton panssarivoimien massiivista hyökkäystä Länsi-Eurooppaan, jolloin hyökkääjän elävä voima kuolisi, mutta puolustettava rakennettu ympäristö säästyisi tuholta.
Neuvostoliitto uhkasi kehittää omansa – mutta teknologia siihen puuttui heiltä, eikä aseen käyttöajatus soveltunut itäblokille, koska NATO ei lainkaan suunnitellut vastaavaa massiivista maavoimien hyökkäystä Varsovan liiton alueelle. NL myös paheksui neutronipommia moraalisesti ”epäinhimilliseksi aseeksi”, koska se tuhoaa ihmiset mutta säästää rakennukset. Tähän läntiset koiranleuat vastasivat toteamalla, että ”olisihan se niin paljon inhimillisempää tuhota ne rakennuksetkin vielä lisäksi”.
Maallikkona en tunne teknisiä keinoja, joilla ydinaseen eri vaikutuksia voidaan joissakin rajoissa hallita tai painottaa halutuilla tavoilla. Kuitenkin, käsitykseni mukaan pienimmilläkin ydinreaktioon perustuvilla taktisilla aseilla on säteilystä johtuvia haitallisia vaikutuksia, joita ei ole edes voimakkaimmilla kemiallisilla räjähteillä erilaisten ammusten ja pommien ns. tavanomaisissa taistelukärjissä.
Tietääkseni 1950-luvulla suurvallat kuitenkin kokeilivat ydinaseitaan syrjäisten koealueidensa lisäksi sotaharjoituksissaan, joissa käytettiin pientä (?) ydinräjähdettä ja harjoitusjoukot simuloivat hyökkäystä etenemällä säteilevän/saastuneen maalialueen yli. Osallistujille myöhemmin kehittyneiden syöpien ym. vakavien terveyshaittojen seurauksena näistä harjoituksista luovuttiin.
Ydinaseet ovat hyvästä syystä erityisasemassa; ne eivät ole pelkästään voimakkaita ”hehtaaripommeja”, vaan haitallisia kaikille eläville olennoille ja objektiivisesti todennettavia säteilymittauksilla ja radioisotooppien tunnistamisella.
Ydinaseilla ei ole aiheutunut ”vahingonlaukauksia”, vaikka läheltä piti -tilanteita onkin raportoitu. Ne ovat tarkimmin vartioituja aseita huolellisten turvatoimien suojassa, eikä niitä kukaan yksilö pääse laukaisemaan mielenhäiriössä eikä epätoivossa. Valtuudet niiden käyttöön on tarkoin rajattu, ja teknisesti käyttö voidaan rajata esim. koodilla, joka annetaan oikeille henkilöille vasta oikealla hetkellä.
Sotilaallinen komentoketju on ainoa reitti aktivoida ydinaseet. Aseilla itsellään ei ole sellaisia ominaisuuksia, että ne alkaisivat toimia ilman nimenomaista käskyä komentoketjun huipulta. Siksi en ymmärrä, miten vaikkapa taktisten ydinaseiden lukumäärä sinänsä vaikuttaisi niiden käytön todennäköisyyteen.
Ydinaseet ovat kuitenkin aina käyttökelpoisia uhkaamisen välineenä. Siinä liikutaan psykologian alueella: onko ehdollisia käskyjä tai kieltoja, ”punaisia linjojaan” esittävä uhkaaja tosissaan, ja mistä sen voi tietää? Olipa tappava ase mikä tahansa, ongelma on pohjimmiltaan sama. ”Guns don’t kill people – people kill people”, sanovat Yhdysvalloissa aseenkanto-oikeuden kannattajat, mutta yksityishenkilöiden sijaan ydinaseita hallitsevat sotilasorganisaatiot ja ydinasevaltojen johto.
Todellista päätösvaltaa käyttävän ihmisen isojen aivojen otsalohkossa asustaa kaikkein ratkaisevin riskitekijä – siitä aihe otsikkokuvaan.
Tuo pitää paikkansa Hiroshiman kaltaisten joukkotuhoaseiden kohdalla, mutta taktiset ydinkärjet voivat silti osoittautua käyttökelpoisiksi täsmäaseiksi. Niidenkin käyttöä on jarruttanut pelko siitä, että minkä tahansa ydinaseen käyttäminen saattaa avata Bandoran lippaan toisella puolella rintamaa.
Ilmoita asiaton viesti
USA:n ja Venäjän taktiset ydinaseet ovat tuhovoimaltaan huomattavasti Japaniin pudotettuja atomipommeja voimakkaampia.
Ilmoita asiaton viesti
Linkin takana hiukan tarkempaa tietoa:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Taktinen_ydinase
Mm:
”Taktinen ydinase on ydinase, joka on tarkoitettu käytettäväksi taistelukentällä. Vertailun vuoksi strategiset ydinaseet on tarkoitettu tuhoamaan asutuskeskuksia ja suuria laitoksia. Taktisia ydinaseita käsitellään yleensä strategian rajattuna osana, ei täysimittaiseen ydinsotaan tarkoitettuina.
Taktisiin ydinaseisiin eivät kuulu vain ydinkärjellä varustetut pommit ja ohjukset, vaan myös tykinammukset, maamiinat, syvyyspommit ja torpedot.
Pieniä, kahden henkilön kannettavia ydinaseita on kehitetty (kuten Special Atomic Demolition Munition), mutta tarpeeksi suuren tehon ja kannettavuuden yhdistäminen on ollut vaikeaa.
On myös kehitetty bunkkerien tuhoamiseen tarkoitettuja ydinaseita.”
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta Ukrainassa liikutaan jo ääri-/riskirajalla, venäläiset epäilevät jo onko ulospääsyä konfliktista muuten kuin ydinaseiden avulla. Tuore kommentti itä-naapurista:
” Dmitri Trenin: Russia cannot afford to lose in Ukraine, but neither can the US – is there a non-nuclear way out of the deadlock?
An escalation can lead to a bigger and more dangerous conflict. Are Moscow and Washington ready to take the risk?”
Jodi tabletit varalla, paitsi kilpirauhas tautiset (kuten meikäläinen) …
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjällä ei ole varaa hävitä Ukrainassa, mutta ei ole Yhdysvalloillakaan.”
Mihin näillä valtioilla ”on varaa”, ei tässä ole mikään eksistentiaalinen kysymys, joka ratkaisee niiden olemassaolon.
Venäjä voi teknisesti periaatteessa milloin tahansa vetää Ukrainan valtioalueella olevat joukkonsa niiden rajojen taakse, joiden takana ne olivat ennen 24.2.2022, eikä niiden perässä silloin tule takaa-ajajia Ukrainasta eikä Nato-maista; aseita ei kenenkään tarvitse sen jälkeen laukaista Venäjän omalle valtioalueelle.
Yhdysvallat on Ukrainan puolustussotaan osallinen 1) kouluttamalla ja varustamalla ukrainalaisia siihen, 2) antamalla tiedustelutietojaan Ukrainan käyttöön, 3) toimittamalla varovaisesti ja eskalaatiota välttäen Ukrainalle korkeateknologisia tavanomaisia asejärjestelmiä (mm. Javelin-ohjukset, HIMARS -raketinheittimet ammuksineen, harkinnassa F-16 -hävittäjät aseineen). Minkään näistä lopettaminen ei vahingoittaisi USA:ta, mutta olisi toki Ukrainalle katastrofi viedessään keskeisen osan sen puolustuskykyä.
Kyse on oikeasti vain halusta, eikä suinkaan kyvystä irtautua Ukrainan sodasta ilman ydinaseiden käyttöä. Dmitri Trenin pelkästään lietsoo pelkoja propagandan tarkoituksessa –– niin tyypillisesti taktisten ydinaseiden pääasialliselle käyttötarkoitukselle tänä päivänä. Hämärä ja höperö ”kunnian” käsite tuossa kunniattomassa sotaretkessä painaa Moskovan vaakakupissa eniten, eivät ihmishenget.
Ilmoita asiaton viesti
”… onko taktisten ydinaseiden käytön todennäköisyys lisääntynyt, vai onko vain niillä uhkailu lisääntynyt…”
– Vastaaminen tuohon kysymykseen edellyttäisi näkemistä erityisesti Putinin pään sisään, mihin blogin otsikkokuva toki jossain määrin kykeneekin.
Ydinaseen käyttäminen sotimisen instrumenttina seuraa – jos seuraa – Venäjän hallinnon tuntemasta epätoivosta. En pidä mahdottomana, että Kremlissä päädyttäisiin ”valtiollisen tason laajennettuun itsemurhaan”, jossa umpikujamaiseen tilanteeseen haetaan ”Endlösung” panemalla kaikki *askaksi. Viimeinen Moskovasta lähetetty viesti käsittelisi monisanaisesti lännen syyllisyyttä tapahtumaan, ja slaavilaisen yhteisön pyhää velvollisuutta toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinaseen käytön mahdollisuus lisääntyy jos Ukraina etenee Venäjän rajoille ja ammuksia sataa Venäjän rajan sisälle.
Venäjä on uhannut ydinaseella jos Venäjä on uhattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomolle kiitos, että osuit asian ytimeen vaikka blogi pääsi keskeneräisenä ”karkuun” ennenaikaisesti!
Keijon mainitsema ehto ”jos Venäjä on uhattuna” sisältää hankalan epävarmuustekijän, etenkin kun tuon ehdon täyttyminen jää riippumaan Kremlin itsevaltiaan tulkinnasta. Milloin ”Venäjä on uhattuna” objektiivisesti, milloin ”uhka” on kokijansa subjektiivinen tunne? Vainoharhaisuuteen taipuvainen voi olla eri asteisesti uhattuna milloin tahansa, syystä tai syyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin; pilkkanimi ”Putler” ei ole pelkästään hauska keksintö, vaan se on saanut minut todella ajattelemaan yhtäläisyyksiä Hitlerin ja Putinin välillä.
Adolf Hitler ymmärsi keväällä 1945, että peli on menetetty. Hän tulkitsi tilannetta kohtalonuskoisesti niin, että koska Saksan kansa ei voittanut taistelua, se joutaa tuhoutua. Sen jälkeen millään ei ollut mitään väliä.
On toden totta epämiellyttävää edes ajatusleikkinä soveltaa valtakunnankanslerin oikkuja tämän päivän Kremlin isäntään!
Ilmoita asiaton viesti
Samoin spekulaatiot Putinin terveydentilalla antavat aiheen pohdintoihin, onko mahdollisesti kuolemansairaalla miehellä henkilökohtaista menetettävää, jos hänen elinaikansa ennuste on lyhyt, kävipä Venäjän tai koko maailman loppujen lopuksi miten tahansa.
Pitkällä aikavälillä meidän kaikkien kuolleisuus on 100 %, mutta on kuitenkin ratkaiseva ero hyväksyä tämä vääjäämättömyys tai osallistua, jopa vaikuttaa itse ihmiskunnan ja monien muidenkin lajien valtaosan tuhoutumiseen koko planeetalta.
Ilmoita asiaton viesti
Putinin laajettu itsemurha suoritetaan ydinaseilla, päätös syntyy sairaissa aivoissa. Onhan esim. kun perämies ohjaa matkustajakoneen vuorenrinteeseen, siinä tutkinta osoitti aiemmin mielenterveyshäiriöitä, niin kuin nyt on selviä ja samoja merkkejä Putinin käytöksessä.
Pienen miehen iso lelu, osaako punnita omaa hörhöisyyttään, kun omassa porstuassa paukahtaa iso jytky. On se ihme miten osaavia tiedustelupalvelut on, ettei saada ennen pahempaa seurausta paloiteltua tätä psykopaattia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Putinkin joutuu käymään monta askelmaa ennen kuin ohjukset sinkoavat siiloista.
Jos vaikka olisikin niin että hän näkee Hitlerin lailla lopun ajan häämöttävän niin tuskin hän saa tälläiselle apokalyptiselle päätökselleen kannatusta lähipiirissään.
Ilmoita asiaton viesti
On puhdas myytti, että missään maassa päämies yksin voisi tehdä päätöksen ydinaseiden käyttämisestä. Kuten Sakki totesi, portaita riittää punaisen napin ja virtakytkimien välillä. Lopullisen päätöksen tekee kohdallaan jokaisen ohjusten laukaisuaseman komentaja. Niissäkin järjestelmät on varmennettu siten, ettei yksi hullu voi laukaista asetta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin! Toki paikallisen komentajankin valtuuksia voidaan rajoittaa tarpeen mukaan.
Itse asiassa, asejärjestelmän kaikkien yksityiskohtien kokonaisuuden suunnittelijalla on suurin vastuu siitä, ettei ydinasetta käytetä väärin, ja että ”sitä käytetään oikein silloin kun pitää” – mitä se sitten tarkoittaakaan.
Tässä päästäänkin erääseen väittämään, jonka mukaan ydinaseet ovat pelkästään poliittisia aseita, mutta sotilaallisesti käyttökelvottomia, koska ihmiskunnan täystuhoa ei voi pitää tarkoitettuna lopputuloksena.
Ilmoita asiaton viesti
Muu ydinaseista päättävä ryhmä on samassa kelkassa kuin Putin, eli sotarikollisia jotka ei vapaaehtoisesti lähde tyrmään tai hirttolavalle. Vielä hullunpaa on jos toimeenpannaan lamauttava ennakkoisku, jolla yritetään saadaan Yhdysvallat nurin, kun tämän paimenkansan pitää verrata aina itseään siihen. Yhdysvaltojen voimavarat riittää vaikka koko muuta maailmaa vastaan. Sen jälkeen Uncle Sam kyllä antaa venäjälle sellaisen tällin, ja potkaisee nämä toppahousut hautaan, että sitä muistellaan ”Ryssän helvetissä” kauan.
Ilmoita asiaton viesti
Taktiset ydinaseet ovat nykyään entistä pienempiä ja tarkempia, jonka vuoksi poliittisten ja sotilaallisten johtajien on aikaisempaa helpompi uskoa, ettei niiden rajoitettu käyttö pääse riistäytymään uudeksi maailmansodaksi.
Joten kyllä, taktisten ydinaseiden käytön todennäköisyys on lisääntynyt, eikä niillä uhkailu ole enää pelkkää propagandaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Taktiset ydinaseet ovat nykyään entistä pienempiä ja tarkempia…”
– Tästä toivoisinkin oppivani lisää. Jos pienuus tekee niistä ominaisuuksiltaan tavanomaisten räjähteiden kaltaisia, miksi niitä olisi syytä käyttää? Mitä etua esim. säteilystä olisi käyttäjälle? Tarkkuus on täsmäaseiden järkeenkäypä etu, jonka varaan käsittääkseni Yhdysvallat paljolti rakentaa uusien asejärjestelmiensä kehittämistä.
”…jonka vuoksi poliittisten ja sotilaallisten johtajien on aikaisempaa helpompi uskoa, ettei niiden rajoitettu käyttö pääse riistäytymään uudeksi maailmansodaksi.” – Tässä liikutaankin sekä kaltevalla pinnalla että ihmismielen psykologian tulkitsemisen alueella. Vastapuolen lienee kuitenkin teknisesti helppo varmentaa, oliko käytetty ase tavanomainen vai ydinase.
Käytön toteutuminen on kokemusperäisesti nolla, joten käytön todennäköisyys on arvailujen varassa eikä ennakkotapauksia ole.
Uhkailun uskottavuus taitaa osaltaan mennä peliteorian puolelle. Onko vastapuoli tosissaan vai bluffaako? ”Jos teet A tai B, tapan sinut. Vaadin, että teet C.”
Voidaanko edes lähteä siitä, että todellista toimintaa ohjaisi rationaalisuus? Onko uhkaajalle tai uhatulle edullista teeskennellä rämäpäistä hullua, vai väistääkö viisaampi, koska eskalaatio ei ole pysäytettävissä? Kannattaako propagandaa käyttää joka tapauksessa, kun se ei kerran maksa mitään?
Ilmoita asiaton viesti
Taktiset ydinaseet ovat voimakkuudeltaan alle 1 kilotonnista yli 100 kilotonniin. Pienimmät US :n kehittämät ovat olleet noin 0.1 kilotonnia, kun taas vertailuna Hiroshiman ja Nagasakin pommit olivat voimakkuudeltaan noin 15 kilotonnia. Taktisten ydinaseiden fyysinen koko, käyttötarkoituksesta riippuen, mahdollistaa niiden helpon liikuttelun taistelukentällä ja siten niiden käytön tykistössä, tai jopa panssari- tai ilmatorjunnassa. Taktisia ydinaseita käyttämällä esimerkiksi merimaaliohjuksilla ja torpedoilla on mahdollista tuhota kohde täydellisesti vain yhdellä osumalla.
Hieman yksinkertaistettuna, ne ovat merkittävästi tavallisia ammuksia tuhovoimaisempia, mutta riittävän pieniä korvatakseen osan tavallisesta aseistuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko pienimmän 0.1 Kt ydinkärjen räjähdystehon korvaaminen tavanomaisilla aseilla vaatisi osumia aiottuihin maaleihin voimakkaimmista tavanomaisista taistelukärjistä?
Miten pienimmät ydinkärjet vertautuvat esim. termobaarisiin aseisiin?
”Laaki ja vainaa” on tietenkin taktinen sotilaallinen etu, mutta ydinaseen valinta itsessään on hälyttävä viesti vastapuolelle.
Miten vastustaja reagoi tietoon ”meidän panssariprikaatimme / rynnäkkölaivueemme on tuhottu taktisella ydinaseella”? Perääntymällä, vastaamalla samalla mitalla, vai vielä suuremmalla voimalla? Koettamalla viestiä ydinasetta käyttäneelle jotakin – mitä?
Tässä saavutaankin ennen kaikkea psykologian ja peliteorian alueelle, jossa ydinfysiikka ja perinteinen sotataito muuttuvat toissijaisiksi.
Otsalohkot käyvät kuumina kummallakin puolella erityisesti niillä, joiden henkilökohtaisella vastuulla ovat suuret strategiset päätökset, joista voi riippua lopulta ihmislajin kohtalo planeetalla. Tietää ei voi, mutta miten he uskovat vastustajansa aikovan menetellä, joko sotilaallisen aloitteen pitämiseksi, pelotteen lisäämiseksi entisestään, tai sitten harhauttamiseksi? Auttaako siinä vihollisen kulttuurin ja sotilasperinteen tuntemus, vastapelurin yksilöpsykologiaa koskevat tiedot, vai mikä?
Esimerkiksi japanilaisten kamikaze oli aikanaan ennennäkemätön strateginen valinta, mutta se ei kääntänyt sodan kulkua.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko pienimmän 0.1 Kt ydinkärjen räjähdystehon korvaaminen tavanomaisilla aseilla vaatisi osumia aiottuihin maaleihin voimakkaimmista tavanomaisista taistelukärjistä?
0.1 kilotonnin ydinkärki vastaa teholtaan 100 tonnia eli 100 000 kg TNT räjähdettä. Esimerkiksi Tomahawk -risteilyohjuksen hyötykuorma on noin 500 kg TNT, joten pientenkin taktisten ydinaseiden tuhovoimassa liikutaan täysin eri asteikolla konventionaalinen räjähteisiin verrattuna. Taktisten ydinaseiden tuhovoiman vertaamiseksi perinteisiin aseisiin ei oikein yhteensopivaa asteikkoa edes ole olemassa, niin eri tason tuhovoimasta on niiden kohdalla kysymys.
Tietysti vaikuttaa myös, miten ”älykkäästä” ammuksesta on kysymys, eli miten hyvin se pystyy suuntaamaan räjähdysvoimansa aiottuun kohteeseen, mutta silti taktisissa ydinaseissa tapahtumat ovat aina luokkaa kertarysäys ja täydellinen kohteen tuhoutuminen. Termobaarisiin aseisin niitä ei voi oikein verrata, sillä taktisten ydinaseiden teho ja toimintaperiaate ovat täysin eri aluella.
Ilmoita asiaton viesti
Onko siis taktinen ydinkärki aina ”overkill”, kun vähempikin riittäisi? Jos maali on kokonaista kaupunkia pienempi, mihin tarkoitukseen ylipäätään kannattaa valmistaa useampien kilotonnien fissio-atomipommeja, fuusio-vetypommeista puhumattakaan?
Mitä sotilaallista hyötyä tuo maalin muuttaminen radioaktiiviseksi pölyksi, missä toiminnallisesti lamauttava vaikutus saataisiin jo muutamalla tarkoin osuneella tavanomaisella taistelukärjellä?
Tsar-Bomba taisi olla maailmanennätys, ensimmäinen ja viimeinen lajissaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Tsar-Bomba
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on oikeastaan kolme erillistä asiaa, jotka vaikuttavat siihen, minkä tehoisia taktisia ydinaseita hankitaan, nimittäin 1) niiden valmistaminen ja varastointi on hyvin kallista, joten 2) esimerkiksi Yhdysvalloilla on taktisia ydinaseita muistaakseni vain parisataa kpl, jolloin 3) ei kannata valmistaa taktisia ydinaseita, joiden teho olisi vain marginaalisesti suurempi kuin konventionaalisilla aseilla. Lisäksi pienitehoisten taktisten ydinaseiden valmistaminen on haastavaa, niiden vaativan tuotantoprosessin vuoksi.
Radioaktiivisen saasteen muodostama ongelma ei ehkä pitkässä juoksussa ole niin merkittävä kuin aikaisemmin on uskottu, esimerkiksi Nagasakin ja Hiroshiman kaupungit kukoistavat, eikä säteilysairauksien seuraukset väestölle ole olleet niin mittavia kuin aikaisemmin pelättiin. Tshernobylin alueella säteilyn ei ole todettu aiheuttaneen merkittävää vahinkoa eläinkannalle, eikä säteilyvaarallisen alueen sisällä elävillä eläimillä ole todettu merkittävässä määrin säteilyyn liittyviä sairauksia. Eräs syy lienee se, että eläinten geneettinen elinikä on merkittävästi ihmisten elinikää lyhyempi, jolloin säteilyn aiheuttama kuormitus ei kumuloidu siinä määrin kuin ihmisten kohdalla. Ihmisille, joiden nykyinen elinikä on keskimäärin ihmiskunnan normaalia geneettistä ikää korkeampi, säteily kykenee aiheuttamaan pitkäaikaisempia geneettisiä vaurioita. Sekään ei kuitenkaan ole ollut niin merkittävä ongelma kuin aikaisemmin pelättiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinaseen käyttäminen on aina tietoinen itsemurha.
Ilmoita asiaton viesti
Historian tutkimus on osoittanut empiirisesti, ettei ihmiskunnan käyttäytyminen ole milloinkaan perustunut rationaalisiin motiiveihin. Koska ihmisen käyttäytyminen on pitkälti geneettisen perimän ohjaamaa ja säätelemää, ei ole mitään syytä olettaa, että ihmiskunta tulevaisuudessakaan toimisi yhtään nykyistä viisaammin. Sen vuoksi on vain ajan kysymys, milloin ihmiskunta tuhoaa suurimman osan sivilisaatiostaan tulevassa ydinsodassa.
Ilmoita asiaton viesti
”…Sen vuoksi on vain ajan kysymys, milloin ihmiskunta tuhoaa suurimman osan sivilisaatiostaan tulevassa ydinsodassa.”
Toisaalta ihmiskunnan suhteellisesti kuolettavimpia sotia on käyty ihan kivikautisin asein erilaisten heimojen kesken. Tässä viimeisen reilun sadan vuoden aikana sivilisaation on pitäytynyt tuhoutua mm. seuraavanlaisissa sodissa:
-Teollisessa suur-ilmasodassa joka päätyy valtioiden hajoamiseen (ks. esim. Wells ”The War in the Air” 1910)
-Sosialististen vallankumousten myötä kun luokkayhteiskunta hajoaa
-Rodullisen huonontumisen kautta (erilaiset degeneraatioteoriat)
-Kemiallisten aseiden ja ilmasodan myötä (siksi Luftwaffea pelättiin niin paljon ja Münchenin sopimukseen päädyttiin, Pariisin ja Lontoon tuli tuhoutua täystuhossa)
-Ydinsodassa läpi kylmän sodan
-Biologisin asein käydyssä sodassa
Voimme olla se onneton sukupolvi muiden tapaan jonka aikana maailmanloppu ei tulekaan. Voi meitä. Edellä mainitulla en tarkoita etteikö ydinsodan välttämiseksi pitäisi tehdä työtä, en vain usko determinismiin.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraava sota on vain ajan kysymys. Mikäli ydinsodan syttymiseen on nollasta poikkeava todennäköisyys, niin ennemmin tai myöhemmin se tulee tapahtumaan 100% varmuudella.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikäli ydinsodan syttymiseen on nollasta poikkeava todennäköisyys, niin ennemmin tai myöhemmin se tulee tapahtumaan 100% varmuudella.”
Toki yksinkertaistettuna todennäköisyyslaskennalla näin. Toinen asia on, tuleeko siihen mennessä ydinsodan käyminen käytännössä mahdottomaksi teknologisten kehitysaskeleiden myötä (tai jopa tuhoisampien aseiden) tai olisiko mahdollinen ydinsota 1,10,100, 1000 vai 10 000 ydinkärjen sota?
Suurta kaasusotaakaan ei ole vieläkään tullut, vaikka Iranin-Irakin sodassa oli yritystä ei siinä päästy oikein edes ensimmäisen maailmansodan tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen, joka haluaa, keksii aina keinot. Ne, jotka eivät halua, keksivät selityksiä sille, miksi niin ei olisi pitänyt tapahtua.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdat Mononen nyt ihan sen, että Suomen Nato-hairahdus johtuu ”hosupettereistä”.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa ne ”hosupetterit” ovatkin jäsenmaiden parlamentaarikkoja. Ennen näkemätöntä hosumista on ollut Suomen ja Ruotsin jäsenyyden ratifiointi.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, Euroopan maiden parlamentit on kaikki kansoitettu Nato-kiimaisilla ”hosupettereillä”, heidät kaikki on höynäytetty!
Ilmoita asiaton viesti
Eikä heitä ole oikeasti tarvinnut edes höynäyttää, koska he ovat alusta pitäen olleet kaikki pelkkiä USA:n käsikassaroita!
Ilmoita asiaton viesti
”… sotineet vain tukemiensa liittolaisten välityksellä (proxy wars).”
– Olen ryhtynyt käyttämään verbiä ’sodittaa’, mikä tässä yhteydessä merkitsee länsieurooppalaisten hallitusten tekemisiä. Niiden takana amerikkalainen rahaeliitti sodituttaa, ja perimmäisenä Se Suuri Salaliitto – koronarokotteineen ja mikrosiruineen – soditatuttaa.
PS. Jos joku tietää kuka soditatutattaa, ilmoitelkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sen ”ison käden” tietäisi, ei se mikään salaliitto silloin olisi. Kun ei tiedetä, se on salaliitosta varma todiste. Tiedetään vai ”satavarma epäily”; juutalaisten pankkiirien rahoittama sotateollisuus, mikä par’aikaa sodituttaa venäläisiä Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän väliin tekee mieli heittää muutama faktakin:
1.) Ydinkärkien määrä maailmassa on vähentynyt 1980 -luvun puolivälin liki 65.000:sta kappaleesta nykyiseen noin 13.500:aan.
Ydinkärkien määrä eri valtioilla v.2020: (Lähde: SIPRI)
– Venäjä: 6375
– USA: 5.800
– Kiina: 320
– Ranska: 290
– Iso-Britannia: 215
– Pakistan: 160
– Intia: 150
– Israel: 90
– Pohjois-Korea: 30-40
– Terroristijärjestöt, kuten Al-Qaida ja Isis: 0 (Mikä onkin hyvä, koska he olisivat melko varmasti käyttäneet jo omansa.)
2.) Venäjällä, nyt jos yhtään oikein muistan, ei riitä, että presidentti kokee olonsa riittävän kettuuntuneeksi ja päättää painaa nappia. Siihen tarvitaan presidentin lisäksi myös puolustusministerin ja asevoimien komentajan koodit.
3.) Kukaan ei ole todellisuudessa uhkaamassa Venäjää ja herra Putinia ei odota Hitlerin kohtalo, ainakaan minkään ulkopuolisten voimien taholta. Sellaisen höpöndeerauksen jauhaminen on pelkkää hyvin kieroa venäläislähtöisen disinformaation edelleen jakamista. Ihmettelen kovasti kuinka sitä ei ymmärretä.
4.) Sota on aina isossa kuvassa huono juttu bisnekselle, vaikka jotkin tahot saattavat pystyä siitä hyötymäänkin, suoraan tai mutkan kautta. (Vrt. ns. ”Korean noususuhdanne” Suomessa 1950 -luvun alussa.) Ydinsota, rajoitettukin, sen sijaan on vielä tuhannesti huonompi juttu, koska siitä on kokolailla mahdotonta nähdä kenenkään hyötyvän.
Ilmoita asiaton viesti
”2.) Venäjällä, nyt jos yhtään oikein muistan, ei riitä, että presidentti kokee olonsa riittävän kettuuntuneeksi ja päättää painaa nappia.”
Oikein muistat, pelkkä kettuuntuminen ei riitä, olikohan peräti Venäjä perus- tai jossakin muussa laissa sanottu, että ydinaseisiin saa turvautua vain silloin kun isänmaa on uhattuna.
Lait eivät ole Putinille este, vain hidaste. Hyökkäyssodan häviäminen saattaa hänen mielestään merkitä, että isänmaa on uhattuna, ainakin isänmaan laajentuminen on uhattuna. Pientä toivoa on, että ne muut napin haltijat ovat järjissään.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinaseen käytön suhteen ajatus, ettei sitä kannata käyttää, tarkoittaa kauhun tasapainoa. Riittää, että on käytetty vuonna 1945.
Mikäli joku osapuoli ajattelee, että se voi kukistaa toisen ydinasevallan tavanomaisin keinoin, on alakynteen jäävän etu käyttää ydinasetta jossain muodossa, että pelote ”päivittyy”. Tämän takia on selvää, että ydinaseen käytön todennäköisyys kasvaa, mikäli aletaan sotimaan järeillä aseilla ”juuri ydinaseriman alapuolella”.
Aikoinaan salaliittoihin taipuvassa maailmassa esitettiin epäily, että Neuvostoliitto olisi räjäyttänyt Tsernobylin ydinvoimalan muistutuksena ydinaseen vaarallisuudesta. Spekulaatiossa oli, että alakynteen Tähtien sota hankkeessa jäävä suurvalta olisi turvautunut epätoivoiseen tekoon.
Kyseinen onnettomuus kiihdytti Neuvostoliiton romahdusta, koska se kertoi kansalle, ettei maassa hallita asioita. Ei varmaankaan olisi palvellut Neuvostoliiton etua räjäyttää sitä.
Sikäli Tsernobyl toimi ydinpelotteena lähinnä siten, että muut maat halusivat varmistua 1990-luvulla Venäjän ydinvoimaloiden turvallisuudesta. Ml. Suomi.
Jo 1980-luvulla esiintyi siis villi ajatus, että ydinpelote vaati pysyäkseen relevanttina, ydinaseen käyttöä jossain vaiheessa. Samalla tavalla ydinaseen (taktisen) käytölle on kasvavaa painetta, jos toinen puoli kuvittelee, ettei sellaista voi käyttää. Tässä suhteessa poliittinen paine lännessä osallistua syvemmin sotaan ja jopa pyrkimys vapauttaa Krimi asevoimalla edustaa hulluutta. Eihän Putinin ydinaseuho voi osoittautua bluffiksi siinä vaiheessa.
Toinen ongelma on se, että USA ajattelee, että muun maailman olisi ymmärrettävä tai ainakin sopeuduttava siihen, että USA:ssa asioita tehdään sisäpolitiikan ehdoilla. Pelosin vierailu jne.
Mikäli USA katsoo oman järjestelmänsä olevan realiteetti ja jos siellä hallinnon kasvojen säilyttäminen omaan kansaan nähden edellyttää vaikka Venäjä ajamista sotilaallisesti nurkkaan, niin se tarkoittaisi sitä, että Venäjän ydinpelote ei ole reaaliteetti.
Puhe yhdestä suurvallasta ”second to none” on mennyt läpi USA:ssa ja kylmän sodan balanssi – ydinaseista johtuva – on unohtunut. Venäjä ei ole turvautunut edes ydinaseilla uhkailuun vuonna 1999 kun Serbiaa pommitettiin, eikä vielä Syyriassakaan. Nuo ovat esimerkkejä joissa Venäjä ja USA olivat lähellä suoraa konfliktia.
Nyt kun ydinaseen käytöstä puhutaan, niin se itsessään lisää riskiä sellaisen käytöstä. Teoria MAD kauden ajattelusta ei ole julkisissa puheissa Venäjällä.
Ilmoita asiaton viesti
70-luvun alussa SALT-neuvottelujen aikoihin joku pilapiirtäjä piirsi kuvan, jossa Uncle Sam ja Brezhnev seisovat samassa kellarissa polviaan myöten bensassa molemmilla tulitikkuaskit kädessaan. Toinen huutaa toiselle: ”Sinulla on yksi tikku enemmän kuin minulla askissasi!”
Ilmoita asiaton viesti
Loistavasti kiteytetty oivallus tragikoomisesta kyvyttömyydestämme tajuta molemminpuolisen tuhon luonnetta, kadehtiessamme vain vastapuolen oletettua ”etua”!
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa jopa eräs evp-kenraali on sitä mieltä, että se voittaa, jolla on enemmän ”tulitikkuja”. Hänen mielestään se, että Venäjällä on 2000 taktista ydinasetta ja USAlla vain 200, tarkoittaa, ettei Nato/USA;n turvatakuilla ole mitään merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Brezhnevin jälkeen tuli tähtien sota jossa USA pyrki torjumaan NL:n ohjukset ja samalla olisi itse kyennyt itse iskemään Neuvostoliittoon. Teoriassa se pyrki asemaan, jossa se olisi voinut voittaa ydinsodan.
Nyt Venäjällä on paremmat järjestelmät USA:n ohjusten torjuntaan ja samaan aikaan sen hypersooniset ohjukset kykenevät puhkomaan amerikalaisten ilmapuolustuksen.
Sikäli Venäjällä on paremmat edellytykset rajoitettuun ydinsotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta, Venäjä protestoi ankarasti Yhdysvaltain kehittämien ohjustentorjuntajärjestelmien Eurooppaan Nato-maiden suojaksi sijoittamista vastaan, mm. väittäen samoja laukaisualustoja voitavan käyttää myös risteilyohjusten matkaan lähettämiseen.
Todellista, objektiivista tietoa kummankaan osapuolen järjestelmien paremmuudesta ei ole kenelläkään, vain oletuksia. Niihin ei voi käyttää aseteollisuuden mainoslausetta ”combat-proven effectiveness”.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä käyttää Nikolaevissa koko ajan S-300 ilmatorjuntaohjuksia maakohteisiin. Ehkä peilaavat sitä kautta.
En tunne järjestelmiä. Ilmeisesti Venäjän järjestelmissä on pidempi toimintasäde. Saudi-Arabiassa ei olla kovin tyytyväisiä jenkkien järjestelmiin. Eivät ole olleet tehokkaita Jemeniä vastaan. Tosin syynä dronet jossain määrin.
Yhdysvalloissa esiintyy kunnioitusta Venäjän ilmapuolustusjärjestelmiä kohtaan. Äskettäin siitä F35 hävittäjästä kaavailtiin ydinpelotteen osaa. Sen häiveominaisuuden avulla kyettäisiin toimittamaan ydinaseet perille. USA yrittää saada itselleen myös hypersoonisia ohjuksia. Taisi joku testi jo jotenkin mennä oikeaan suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä mukaa kun Venäjän teknologian saanti niin komponenttien kuin varaosienkin kohdalla loppuu kaikki kalusto alkaa olla niin rapistunutta, että sitä voi jo hyvällä syyllä nimittää paperitiikeriksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinpelotteen psykologia on pakottamisen ja sen vastustamisen psykologiaa. Ihminen ei ole maapallon ainoa laji, joka käyttää hyväkseen työkaluja, mutta sitä, että suunnittelee ja valmistaa työkaluja ja menetelmiä varta vasten lajitoveriensa vahingoittamiseen tai tappamiseen, eli aseita, ei taida esiintyä muilla eläinlajeilla, saatikka että pakottaisi lajitovereita tahtoonsa välineillä ja keinoilla, joita ei ole käytetty vielä, mutta kumpikin osapuoli ymmärtää uhkauksen seuraukset toteutettuina.
Tavanomainen sota, jossa käytetään vähemmän tuhovoimaisia aseita, voi sekin laajetessaan johtaa hirvittävään tuhoon ja joukkokuolemaan, kuten ensimmäinen maailmansota ja toinen maailmansota jo ennen Hiroshiman atomipommin käyttöä 6. elokuuta 1945.
Alfred Nobel aikoinaan uskoi, että hänen keksimänsä dynamiitti lopettaa sodat maailmasta sen tuhoisan vaikutuksen tehdessä sotimisen kannattamattomaksi. Niin ei käynyt, mutta sen sijaan ydinreaktion saaminen käyttöön aseena on todella toiminut ihmiskunnalle pelotteena pian 77 vuoden ajan. Tämä paradoksi on
säästänyt kolmannelta maailmansodalta ja johtanut ihmiskunnan sekä ennennäkemättömään vaurauteen että hillittömään lisääntymiseen ja sen myötä ekokatastrofin uhkiin.
Siihen en usko, että ydinaseen käytöstä puhuminen tai sen aihepiirin mahdollisimman perinpohjainen ymmärtäminen itsessään lisäisi riskiä sellaisen käytöstä – päin vastoin, riskitekijöitä piilee siellä, missä ihmismieli toimii tiedostamattaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäisen maailmansodan aikana alettiin ensimmäisen kerran sodan loppupuolella kokeilla taistelukaasuja. Sodan jälkeen uumoiltiin, että seuraava koitos tulee olemaan kohtalokas koko ihmiskunnalle, kun niitä kaasuja käytetään solkenaan molemmin puolin. Näin ei tapahtunut, koska kaasut aiheuttavat omillekin joukoille yhtäläisen riskin.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Suomessakin Kaasusuojeluyhdistys teki aikoinaan kansallista valistustyötä suojautumisesta taistelukaasujen uhkalta.
Miljoonat sotilaat toisen maailmansodan eri rintamilla kantoivat mukanaan varustukseensa kuuluvaa kaasunaamaria kotelossaan, ja tämä investointi meni tavallaan ”hukkaan”, koska julmimmatkaan diktaattorit tuolloin eivät lähteneet sen eskalaation tielle.
Ilmoita asiaton viesti
Varoittavana esimerkkinä on myös tällä hetkellä käytävä Ukrainan sota, jossa Venäjä tietoisesti tuhoaa kokonaisia kaupunkeja tykistöään ja ohjusiskuja käyttämällä. Sodan osapuoli, joka kykenee tällaiseen häikäilemättömyyteen, on epäilemättä valmis myös laajentamaan toimintaansa esimerkiksi taktisten ydinaseiden käyttöön, tappion uhatessa.
Vain minun mielipiteeni.
Ilmoita asiaton viesti
Onko osoitettu sadistinen raakuus sodankäynnissä kytköksissä valmiuteen käynnistää ydinsota, vai voiko siitä huolimatta itsesuojeluvaisto toimia pidäkkeenä? Onko venäläinen ruletti ydinaseilla keino pelastaa jotakin (mitä?) tappion uhatessa, vai merkitseekö nuorempien ikäluokkien ja tulevien sukupolvien säästäminen enemmän Putinin-Patrushevin valtakauden venäläisille?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä ei yleensä ole ollut kiinnostusta säästää edes omia, sodassa uhrattavissa olevia nuoria sotilaitaan, joten en henkilökohtaisesti näkisi heillä olevan mitään pidäkkeitä siinä suhteessa. Uskoisin, että Venäjän kuvitteellinen asema suurvaltana ja jokin vaikeasti määriteltävä sotilaallinen kunnia painaa vaakakupissa eniten.
Ilmoita asiaton viesti