Alkaako ilmastokeskustelu olla jo kansanhuvia?

Alkaako ilmastokeskustelu olla jo kansanhuvia?

Sosiaalinen media näyttäisi elävän ihan omaa elämäänsä ja kommentaarit voivat periaatteessa olla ylistävistä – herjaaviin, tai siltä väliltä.

Ilma ja etenkin sen laatu ts. onko aurinkoista vai synkkää, on hallinnut ihmismielen laatua ammoisista ajoista lähtien. Ollaan tarvittu säältä suojaa tai sitten ollaan muuten vaan nautittu sen raikkaasta ja rikkaasta annista. Ihminen on liikkuvainen ja useimmat tykkäävät liikkua luonnossa, se rauhoittaa ja tulee hyvä mieli. 

Suomi elää edelleenkin metsästä ja asuu metsissä, ainakin lomailun yhteydessä mökillä mahdollisimman kaukana toisistaan, että voimme kerrankin olla rauhassa. Mökillä istuessa, vaikkapa saunan terassilla järven rannalla, luonnon äänet valtaavat mielen ja ajatukset. 

Jos silloin järven yli kantautuu mölinää ja epämääräistä mekkalointia, useimmilla meistä alkaa otsa kurtistumaan ja tekee mieli kiroilla ja mekkaloida takaisin. Muiden paheksumisesta on tullut  ikäänkuin kansanhuvia, mutta se on kriisissä energian haaskausta. 

Onko ilmastokeskustelu mennyt jo samaan suuntaan, väitän että on. Suomalainen on uppiniskainen, vaikka virkavaltaa kunnioitetaan ja emme juurikaan asetu barrikaadeille asioiden puolesta. Muutamia hyvin pidättyväisiä mielen ilmaisuja on silloin tällöin nähty ja kuultu, mutta siinä ne onkin. 

Sosiaalisessa mediassa ei mennä barrikaadeille, vaan siellä päästellään mitä sattuu. Siellä jos missä, ilmasto on vähintäänkin tulehtunut ja väitellään pienistä, vaikka isommassa kuvassa olisi paljon parantamisen varaa.

Annetaan ilmastotutkijoiden tehdä työtään rauhassa ja pidetään erillään tosiasioista väitteleminen.

Sosiaalinen media ei ole varsinaisesti tiede-foorumi, se on vain keskustelupalsta ja jos niin haluaa, siellä voi jakaa mielipiteitään.

Mutta jos on ilmiömäinen tarve esittää tieteellistä materiaalia, tuskin sitä kukaan haluaa estää tai olla siitä piittaamatta. Kyllähän se tuo jotakin uutta tähän arkipäiväiseen rutiiniin, mutta silti balanssi kaikessa.

+3
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Kantavia voimia mm. Albert Einstein.

(𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL) = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu