Antonyymeja ja prof. Michael E. Mann haastattelu – ilmasto

Antonyymeja ja prof. Michael E. Mann haastattelu – ilmasto

Avaruuden ilmiöt ja meitä lähin tähti eli Aurinko ja mitä siellä tapahtuu (mukaan lukien taustasäteily) ja Maapallon kierto Auringon ympäri, ne ovat sellaisia luonnon ilmiöitä ja tapahtumia, mille me ihmiset emme voi yhtään mitään. Se kaikki joko tapahtuu tai on tapahtumatta. Ja vaikka Oortin pilvestä tai asteroidivyöhykkeeltä lentäisi satoja komeettoja tai asteroideja kohti Maata, niiden tangentiaalisiin kulmakertoimiin on meidän mahdoton vaikuttaa, ellemme ole sitä ennen kehittäneet keinoja niiden torjumiseksi. Mutta se onkin sitten kokonaan toinen kysymys.

Mutta miksi otsikossa lukee ”antonyymeja”?

Antonyymit tarkoittavat vastakohtia, eli ts. ne jotka väittävät, että mm. yllä mainitut fysikaaliset voimat hallitsevat yksin ilmaston tilaa, on täydellistä puppua. Se mihin ei tulisi kiinnittää huomiota, on fabrikointi eli sepittää, keksiä tai väärennellä, puhumattakaan nihilismistä, missä kaiken kieltäminen on päämotivaatio. Toisaalta, jos motiivina on vain ja ainoastaan konspiraatiot eli salaliittoteoriat yms, tai että jos jatkuvasti sorrutaan kverulantteihin, eli valitteluun, marisemiseen tai ruikuttamiseen, ollaan jo siinä pisteessä, että voimme kutsua itseämme artefakteiksi, eli olemme keinotekoisia ja vastakohtia luonnon muodostamalle moninaisuudelle.

Todellisuudessa, me olemme kuitenkin osa luontoa, biologisesti ja kemiallisesti. Mutta meidän välitön vaikuttaminen tapahtuu Maan ja ilmakehän välillä. Tosin Kuussa olemme jo käyneet ja seuraava tavoite on Mars, joten levittäydymme vähitellen myös muualle avaruuteen. 

Kasvihuoneilmiö

Ilmakehässä oleva luonnollinen kasvihuoneilmiö takaa elämän mahdollisuuden ja on sanomattakin selvää, että jos luonnollinen kasvihuoneilmiö voimistuu (niinkuin se tällä hetkellä näyttää meidän ansiostamme tekevän), mihin lämpötilaan Maapallo asettuu ja mitkä todelliset vaikutukset sillä voi olla? Jos jollakulla on otsaa väittää, että lämpötilan nousu on vain hyvästä, ei silloin ymmärrä globaaleja seurauksia ja riskejä. Mutta kuinka suuret nämä globaalit riskit voivat olla, sitä ei varmuudella tiedä kukaan. Mutta siitä voidaan olla kohtuullisen yksimielisiä, että jos riskien hallinta on nollassa, voidaan unohtaa koko paletti.

Ohessa mielenkiintoinen haastattelu: haastattelija Jonathan Watts / The Guardian ja haastateltava prof. Michael E. Mann ja aluksi hänen slogan:

 ”It’s no longer credible to deny climate change because people can see it playing out in real time”.

Haastatteluun pitää rekistöröityä, mutta kun klikkaa kohdasta ”i’ll do it later”, haastattelun voi lukea kokonaan..!

https://www.theguardian.com/environment/2021/feb/27/climatologist-michael-e-mann-doomism-climate-crisis-interview

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu