Antropogeeninen hiilidioksidi vaikuttaa myös termosfäärissä (~100km)

Joissakin yhteyksissä on väitelty siitä, miten antropogeeninen CO2 -pitoisuus vaikuttaa ilmakehän yläosissa ja samaan hengenvetoon maapallon ilmakehä menettää massastaan (ilmakehän kaasuista) avaruuteen joka päivä n. 90 tonnia. Tuo määrä on luonnollisesti äärimmäisen vähäinen vs. maan koko ilmakehän massa (5 x 1015 tonnia).

https://ourplnt.com/earth-atmosphere-leaking/#axzz6Vfvv8kuQ

Naturessa julkaistu tutkimus (11 November 2012) valottaa ACE (Advanced Composition Explorer) -satelliitin antamia tuloksia, antropogeenisen CO2 -pitoisuuden vaikutuksesta aina termosfäärissä asti, joka ulottuu n. 100km:iin.

(ks. tutkimus)

https://phys.org/news/2012-11-atmospheric-co2-space-junk.html

Lainaus tutkimuksesta:

”On odotettu, että ihmisen toiminnan aiheuttamien CO2 -päästöjen lisääntyminen etenee ylöspäin koko ilmakehässä. Ennen ACE -tietojen tutkimista CO2:n kehitystä oli mitattu vain 35km korkeuteen asti, vaikka satelliittien vetotutkimuksista saadut epäsuorat todisteet osoittavat, että termosfääri todellakin supistuu. Tutkijoiden arvioiden mukaan CO2 -pitoisuus kasvaa lähellä 100 km: n korkeutta nopeudella 23,5 ± 6,3 ppm vuosikymmenessä, mikä on noin 10 ppm / vuosikymmen nopeampi kuin ilmakehän ylämallisimulaatiot ennustavat. Vertailun vuoksi troposfäärin CO2 -pitoisuudet kasvavat nopeudella noin 20 ppm / vuosikymmen (nykyinen hiilidioksidipitoisuus maan lähellä on ~ 390 ppm / 2012). Kirjoittajat spekuloivat, että odotettua suurempi ilmakehän ylempi trendi voi johtua muutoksista yläilmakehän kierrossa ja sekoittumisessa.”

”Luonnollisesti, CO2:ta esiintyy koko maapallon ilmakehässä ja on ensisijainen säteilevä jäähdytysaine mesosfäärin (~ 50-90 km) korkeudessa ja lämpökehän (> 90 km) energiatasapainossa. Samat CO2: n ominaisuudet, jotka saavat sen vangitsemaan lämpöä troposfäärissä (<15 km) tekevät siitä tehokkaan jäähdyttimen korkeammilla korkeuksilla.” 

”Ero on siinä, että korkeilla korkeuksilla CO2: n tiheys on liian ohut sen lähettämän infrapunasäteilyn (lämmön) talteenottamiseen. ”Ylemmässä ilmakehässä,” selittää Emmert, ”lämpöenergia siirtyy törmäyksissä muista ilmakehän osatekijöistä CO2 :een, joka sitten säteilee energiaa lämpönä, joka karkaa ulkoavaruuteen.”

Tässä muutamia todisteita siitä, että CO2 vaikuttaa koko ilmakehän läpi, joten sen aiheuttaman absorbtion ja emission yhteisvaikutus on ilmiselvä aina 100km:iin asti.

Toinen tekijä missä maapallo menettää ilmakehän massastaan joka päivä n. 90 tonnia avaruuteen on luonnollisesti äärimmäisen vähäistä, verrattuna koko ilmakehän massaan. Samaan aikaan n. 100km:n korkeudessa olevan CO2:n nousunopeus on n. luokkaa 23.5 ± 6.3 ppm / vuosikymmen suhteessa troposfäärissä olevan CO2:n nousunopeuteen, joka on n. 20ppm / vuosikymmen. Tämä osoittaa, että 100km:ssä oleva CO2 -pitoisuus on vähintään tai jopa jossain määrin jyrkemmässä kasvussa, kuin troposfäärissä. Tämä osaltaan selittää CO2:n jakautumista koko ilmakehän läpi ja sen pakkautumista niinkin korkeissa olosuhteissa ja jopa mahdollista vuotamista kevyempien kaasujen kuten vedyn ja heliumin mukana avaruuteen. Tämä on luonnollisesti äärimmäisen vähäistä, missä voi mennä jopa miljardeja vuosia. Ennen tätä maapalloa ei todennäköisesti ole enää olemassa.

Artikkelikuvassa näkyy selkeä CO2 -nousunopeus n. 100km:ssä.

+1
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Kantavia voimia mm. Albert Einstein.

(𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL) = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu