Aurinko ja ydinfuusio kansankielellä
Aurinko ja ydinfuusio kansankielellä
Tästäkin aiheesta on tällä palstalla ainakin jossain määrin käyty voimakasta depattia, eli mitä auringossa ja sen ytimessä tapahtuu. Yksinkertaisuuden vuoksi ja kansankielellä, sekä nykyisten tutkimusten ja oppikirjojen mukaan, aihetta voisi lähestyä vaikkapa näin.
Auringon ytimessä vety muuttuu heliumiksi. Tätä kutsutaan ydinfuusioksi. Jokaisen heliumatomin sulautumiseen tarvitaan neljä vetyatomia. Prosessin aikana osa massasta muuttuu energiaksi.
4:n H-atomin massa on 4.03130 AMU
1:n He-atomin massa on 4.00268 AMU
1 atomimassayksikkö (AMU) on 1.67 x 10-27 kg
Ero 4:n H-atomin ja 1:n He-atomien massojen välillä on 0.02862 AMU, mikä on vain 0.71% alkuperäisestä massasta. Tämä pieni osa massasta muuntuu energiaksi.
Eli jos 4 g H:ta muunnetaan He:ksi, vain 2.8×10-3 g massasta muuntuu energiaksi:
Kuinka paljon energiaa syntyy muuntamalla näin pieni määrä massaa?
Voimme laskea tämän käyttämällä Einsteinin kuuluisaa kaavaa:
E = mc2
E = (2.8 x 10-3 g) x c2
E = (2.8 x 10-6 kg) x (3 x 108 m/s)2
E = 2.6 x 1011 J
Eli tämä energia vastaa ~60W:n hehkulamppua, joka loistaisi yli 100 vuotta!
Toisaalta aurinko tuottaa tehona ~3.846 x 1026 W sen tilavuudella ~1.412 x 1027 m3. Kun nämä jaetaan keskenään saadaan:
3.846 x 1026W / 1.412 x 1027 m3 ≈ 0.272W/m3
Tämä lukema vastaa auringon tehotiheyttä, joka ei ole kovin mairitteleva, jos sitä hyödynnettäisiin maan päällä.
Auringossa on erilaisia kerroksia, joilla on erilaiset ominaisuudet. Nämä kerrokset koostuvat materiaalista, jonka massasta on noin 75% vetyä ja 25% heliumia. Yksinkertaisesti sanottuna, Aurinko on suuri kaasupallo, joka on tarpeeksi kuuma hehkumaan joka tasolla.
Auringon sisimmässä osassa, jota kutsutaan sen ytimeksi, lämpötila on noin:
15 milj. K.
Tiheys on 150 kertaa veden tiheys ja paine on yli 200 miljardia kertaa suurempi kuin ilmanpaine täällä maan päällä. Tämä raskas ydin on paikka, jossa Aurinko tuottaa energiaa tunnetulla prosessilla, jota kutsutaan lämpöydinfuusioksi.
Vaikka fuusiota on vaikea jäljitellä maan päällä, Auringon ja muiden tähtien ydin on täydellinen ympäristö sille. Täällä lämpötilat ovat riittävän korkeat, jotta vety-ytimet voivat törmätä yhteen ja muodostaa helium-ytimiä, vapauttaen valtavia määriä energiaa eri muodoissa.
Valon (fotonien) muodossa tuotettu energia pomppii jatkuvasti Auringon sisällä, ikään kuin aurinko olisi valmistettu kokonaan peileistä. Valohiukkasella (fotonilla) voi kestää yli 30 000 vuotta päästä pintaan ja poistua avaruuteen! Pieniä energiahiukkasia lukuunottamatta, joita kutsutaan neutriinoiksi, voivat kuitenkin kulkea suoraan Auringosta aurinkokuntaan.
Ei aurinko tämän ihmeellisempi ole, jos sen ydinfyysiota ja energiaa, sekä tehotiheyttä tarkastellaan.
Herra puoliwatti Sinivirta halusi nimitykselleen oikein juhlallisen alustuksen. Paikalta puuttuvat enää herrat puoliwatti Härkönen ja puoliwatti Karhunen.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttäisi siltä, että joukkoon mahtuu myös yksi hattivatti.
Ilmoita asiaton viesti
Keskinen vaan sinnikkäästi jatkaa olkiukkonsa hakkaamista. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kiva, toinen puuttuvista arvonimen saajista saapui paikalle.
Onneksi olkoon puoliwatti Karhunen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitän ja kumarran! Harvoin sitä saa yhtä juhlavia kunnianosoituksia osakseen. Mutta asiaan, miten on puolivalo Keskinen, montako kortta olkiukossasi on jäljellä? 😂
Ilmoita asiaton viesti
Aina kun kommentoin kommenttiasi, niin muistan arvostaa, herra puoliwatti Karhunen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, herra puolivalo Keskinen. 😄 Joko olkiukko kuoli?
Ilmoita asiaton viesti
Jos oikein ymmärsin, niin n. vartti on Auringon vedystä muuttunut heliumiksi, joten vielä riittää jonkin verran, mutta loppuun asti se ei voi kulua ennen ns. maailmanloppua.
Ilmoita asiaton viesti
Vedyn isotoopit ovat tavan vety, jonka ytimessä on yksi protoni. Siksipä vedyn numero alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä on yksi. Vedyn isotooppeja ovat deuterium (ytimessä yksi protoni ja yksi neutroni) ja tritium (ytimessä protoni ja kaksi neutronia). Heliumin ytimessä on kaksi protonia ja kaksi neutronia. Siten heliumin numero alkauaineiden jaksollisessa järjestelmässä on kaksi. Fuusioon tarvitaan siten kakkia vedyn isotooppeja jotta helium voisi muodostua. Eli aina kahden vedyn isotoopin yhdistyminen (eli kaksi protonia), ei neljän.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä blogissa on keskitytty auringon ytimeen eli ydinfuusioon, missä vety muuntuu heliumiksi. Ja näin ollen kun tuo 4 g H:ta muuntuu He:ksi, siitä vain 2.8×10^-3 g muuntuu energiaksi, joka on 2.6 x 10^11 J.
Ilmoita asiaton viesti
Aurinko on tosiaan melko epäkiinnostava ilmastonmuutoksen kannalta.
Kyllä ihminen on merkittävämpi. Esim. kevään tulo aiheutuu itse asiassa siitä että ihmiset vaihtavat talvitakin kevättakkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Se on ihan totta ainakin meilläpäin. Kerran eräs tuttu tokaisi minut nähdessään että ”no nyt tullut talvi kun Karhunen on laittanut takin päälleen”.
Ilmoita asiaton viesti
Joo ei sillä, että aurinko tuottaa lämpöä 0,5W/m³ tehdä kevättä. Hiilari se avaa järvet jäästä ja mullat roudasta.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, herra puolivalo Keskisen olkiukko elää vielä. 😂 Kannattaa lyödä kovempaa, kyllä se vielä koipensa oikaisee. 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Mahtavaa, kun Herra puoliwatti Karhunen huomioi minun vaatimattomat kommenttini, niin jaloa.
Ilmoita asiaton viesti
Olkaa hyvä vaan, Herra Puolivalo. Aina kun arvoisa Herra Puolivalo puolivalot päällä kommentoi minun kommenttejani niin vastakommenttia pukkaa. 😄
P.S. Vieläkö siinä olkiukossa henki pihisee? 😂
Ilmoita asiaton viesti
Aurinko ja ydinfuusio kansankielellä!
ROTFLMAO!!!!! 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ja täällä sama mussutus jatkuu!?
Mikä Niemelän saa noin hilpeälle tuulelle? Ai niin, eihän siihen tarvita muuta selitystä kuin NPM. Voit ottaa siitä itse selvää, mitä se tarkoittaa.
Lainaus:
”The energy conversion per unit time (power) of fusion in the core varies with distance from the solar center. At the center of the Sun, fusion power is estimated by models to be about 276.5 watts/m3”
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_core
Tehotiheys on tehon määrä tilavuusyksikköä kohti!
(3.846 x 10^26W / 1.412 x 10^27 m3 ≈ 0.272W/m3)
Surkuhupaisaa on juuri se, ettei ymmärretä mitä eroa on tehotiheydellä ja energialla. Ja siksipä juuri tuo huumorin kukkanen rehottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun olemme päässeet samaan johtopäätökseen Sinivirran kanssa että aurinko on melko yhdentekevä tekijä maapallon ilmastolle, niin voimme yhdessä todeta että vuodenaikojen vaihtelu johtuu ihmisestä.
Viimeaikainen talvien kylmeneminen johtuu taas siitä että Pasi Karhunen on vaihtanut vanhan hiutuneen talvitakkinsa paksumpaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka niin olemme päässeet samaan johtopäätökseen? Kyse on auringon tehon ja tilavuuden suhteesta, joka on yllättävän vähän (0.272W/m3).
Mutta tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, etteikö aurinko tuottaisi riittävästi energiaa, koska elämä tällä planeetalla on ylipäätään mahdollinen.
Surkuhupaisaa on juuri se, ettei ymmärretä mitä eroa on tehotiheydellä ja energialla. Ja siksipä juuri tuo huumorin kukkanen rehottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pasi Karhusen takista ja sen vaikutuksesta ilmastoon sentään kai voidaan olla yhtä mieltä.
Juuri eräässä lehdessä ilmoitettiin että ilmasto kiittää jos valitset kasvisburgerin lihaburgerin sijasta. Muista Sinivirta valita aina kasvisburgeri jos et halua lämpimiä ilmoja.
Ilmoita asiaton viesti
Molempi burgeri maistuu silloin – tällöin. Kun viimeksi lihaburgerin söin, silloin oli kyllä jäätävän kylmää.
Ilmoita asiaton viesti
”fusion in the core varies with distance from the solar center.”
Erittäin antoisaa on nähdä kuinka nämä puoliwatti herrat ovat vääristelemässä fuusiota, joka antamassasi linkissäkin kerrotaan tapahtuvan vain ytimessä, ei koko auringossa.
Näitä samankaltaisia mielettömyyksiä käytetään myös CO2 teorian selityksissä, jotka aiheuttaa vain näitä ”sumpit näppäimistölle” reaktioita.
Muutamia luetellakseni.
– vesihöyry palaute
– kasvihuoneilmiö lämmittää
– CO2 kykenee absorboimaan enemmän kuin maa säteilee ko. aallonpituudella.
-vesihöyryä ei olisi ilman CO2:ta
-jne…
Ilmoita asiaton viesti
Ei se vaan sitten millään mene jakeluun..!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/aurinko-ja-ydinfuusio-kansankielella/#comment-3892300
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tässä vain jaetaan kaiken aikaa oikaisuja vääristeltyihin tietoihin, Herra puoliwatti Sinivirta.
Ilmoita asiaton viesti
No jos Keskinen on eri mieltä, että mikä siellä auringon ytimessä pääsääntöisesti tuottaa energiaa muu kuin se, että H muuntuu He:ksi, joka on maailmankaikkeuden toiseksi yleisin alkuaine, niin kerro ihmeessä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei se kiertelemällä ja kaartelemalla muuksi muutu, Herra puolivatti Sinivirta.
Ilmoita asiaton viesti
”Erittäin antoisaa on nähdä kuinka nämä puoliwatti herrat ovat vääristelemässä fuusiota, joka antamassasi linkissäkin kerrotaan tapahtuvan vain ytimessä, ei koko auringossa.”
Erittäin antoisaa on nähdä kuinka herra puolivalo Keskinen ei vieläkään ole tajunnut että kukaan ei ole väittänyt että fuusiota tapahtuisi muualla kuin ytimessä. 😄
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, herra puolivatti Karhunen on tajunnut missä fuusio tapahtuu. Siksipä laskelmassa ei ole mitään järkeä, eikä anna minkäänlaista lisä arvoa auringon ymmärtämisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän hattivatin legendaan lisäten, mikä sitten antaa sitä lisäarvoa, jos laskelmat ovat vedyn ja heliumin suhteen pielessä? Sitähän tuossa jo aiemmin kyselin, mutta vastauksena tulee, että ”ei se kiertelemällä ja kaartelemalla muuksi muutu, Herra puolivatti Sinivirta.”
Ilmoita asiaton viesti
Sait kerrankin maistaa, miltä tuntuvat omat vastauksesi, Herra puoliwatti Siniwirta.
Ilmoita asiaton viesti
Esitä laskelmia?!
Ilmoita asiaton viesti
Ei minun tarvitse esittää, kaikki on laskettu jo. Herra puolivatti Sinivirta taitaa pitää esittämiään laskelmiaan ominaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen koko ajan tiennyt missä fuusio tapahtuu, kuten Härkönen ja Sinivirtakin, ja onhan se sanottu ihan selvällä suomen kielellä myös siinä Wikipedian artikkelissa jonka lainaamisesta herra puolivalo Keskinen veti herneen nokkaansa.
Kuten herra puolivalo Keskiselle on toistuvasti yritetty selittää, se 0,272W/m3 on vain vertauskuvallinen ilmaisu auringon lämpötehon tuotosta. Ei muuta. Kuten sekin että toimiva komposti tuottaa enemmän lämpötehoa per kuutiometri kuin auringon ydin. Mutta herra puolivalo Keskinen ei suostu ymmärtämään, ei sitten millään. Mutta jatketaan vaan, kyllä lauantai näinkin kuluu. 😀
Ilmoita asiaton viesti
No olepa hyvä, kun nyt pääsit hyvään vauhtiin, missä linkissä se puoliwattia on, kun niiden perään aloit kaivelemaan Herra puolivatti Karhunen. Herra puolivatti Sinivirran blogi ei kelpaa.
Ilmoita asiaton viesti
Otetaan muutama simppeli esimerkki:
Meillä on sähkökiuas, jonka teho on 6kW ja sen tilavuus on 1m3. Mikä on tämän kiukaan tehotiheys?
Ja toinen simppeli esimerkki. Meillä on kiuas jonka teho on myös 6kW, mutta sen tilavuus on 3m3. Mikä on tämän kiukaan tehotiheys?
Vinkki:
Kiukaiden teho ilmoitetaan yleensä kilowatteina (kW). Löylyhuoneen tilavuus lasketaan kuutiometreissä (pit x lev x kork). Yhden kuutiometrin lämmittämiseen tarvitaan 1kW tehoa. Eli 6kW:n kiuas riittää siis keskimäärin 6m3:n saunaan.
Ja sitten se aurinko, joka tuottaa tehona (enimmäkseen säteilynä) ~3.8 x 10^26W missä auringon tilavuus on ~1.41 x 10^27 m3?
Ja sitten tarkkana, sillä maksimitehotiheys auringon ytimessä on 276.5W/m3.
Ilmoita asiaton viesti
Eikun paranee Herra puolivatti Sinivirta. Tulipesän lisäksi otat mukaan, tuhkaluukun, kivet ja ilmatilan kuorien sisällä, kas kun et hitsarin hitsiluokkia ja painoindeksiä ja Harvian mainos arvoakin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos herra puolivalo Keskiselle ei Sinivirran laskelma kelpaa, niin herra Puolivalo voi laskea ihan itse, jos osaa. 😄
Kommentissani oli kyse siitä että kaikki tähän vääntöön osallistuneet tietävät että auringon ydinfuusio tapahtuu sen ytimessä. Mutta herra Puolivalo yrittää siirrellä maalitolpat uuteen kulmaan, kun ei muuhunkaan enää rahkeet riitä. Ei voi kauhalla vaatia kun on lusikalla annettu. 😂
Ilmoita asiaton viesti
Ei voi ainakaan sinnikkyyden puutteesta moittia Herra puolivatti Karhusta, tuolla asenteella voi pärjätä vaikka naismarkkinoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Sinun asenteellasi, herra Puolivalo, ei pärjäisi edes Kentucky Derbyssä keskiyöllä tallin takana. 😂
Ilmoita asiaton viesti
Päivää, rannat on taas jäässä, kun ei tuo mollukka pysty lämmittämään puolen vatin teholla. Kai se kuuli laskelmista ja uskoo niitä. Olis ees Herra puolivatti Sinivirran kolmen kuution kiuas, niin olisi jotain toivoa. Eikö olekin kiva kun kevät etenee vauhdilla, Herra puolivatti Karhunen. Pääse tammasi kirmaamaan laitumella.
Ilmoita asiaton viesti
Älä Puolivalo huoli, kyllä ne rannat Juhannukseen mennessä sulaa. 😎 Sinun aivorusinoistasi en ole yhtään varma. 😂
Ja herra Puolivalo väittää nyt että auringon tilavuus on kokonaista yksi (1) kuutiometri (m³)! Kyllä tuosta keksinnöstä herra Puolivalon pitää saada vähintään fysiikan Nobel, ja ehkä tuore kunkku Charles III lyö herra Puolivalon ritariksi. Sir (lausutaan söör) Puolivalo! 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Tottahan toki sulaa ja selätkin, kun hiilari lämmittää, ei auringolla ole mitään osuutta asiaan onnettomine tehoineen. Kokkoja poltellaan, että saadaan edes jonkinlaiset lomakelit. Herra puolivatti Karhusen on kyllä syytä käydä puhumassa mustikankukille, etteivät palellu ja luonto jää ilman satoa.
Ilmoita asiaton viesti
Herra Puolivalo on yhä vakaasti siinä uskossa että auringon tilavuus on yksi kuutiometri, mutta niinhän ne jotkut sanovat että usko tekee autuaaksi. 😂
Ja mitä mustikoihin tulee, minä kyllä luotan siihen että luonto hoitaa homman ihan itse, tai on hoitamatta. Mutta toki herra Puolivalo saa minun puolestani kirmailla metsissä puhumassa vaikka mustikankukille, jos siltä tuntuu. 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Herra puolivatti Karhunen alkoi laittamaan sanoja suuhuni, hyi, hyi!
Tiedätkö mistä sais noita Herra puolivatti Sinivirran kolmen kuution kiukaita?
Ilmoita asiaton viesti
Herra Puolivalo on koko ajan laittanut sanoja minun, Härkösen ja Sinivirran suihin että hyi, hyi, hyi, hyi, hyi ja vielä kerran hyi! 😄
Ja jos herra Puolivalo haluaa kolmen kuution kiukaan saunaansa niin herra Puolivalon pitää tehdä sellainen ihan itse. 😂
Ilmoita asiaton viesti
Nyt tuo vääristely lähtee ihan lapasesta, Herra puolivatti Karhunen. Mutta eihän sille voi mitään, että lähimuisti alkaa pettämään. Sille on olemassa ihan diagnoosikin, ja sen saat halutessasi.
Ilmoita asiaton viesti
No herra Puolivalon vääristely lähti lapasesta jo herra Puolivalon ensimmäisessä kommentissa Härköselle, joten ihan turha on herra Puolivalon ruveta nillittämään mistään vääristelystä. Herra Puolivalollekin on olemassa diagnoosi mutta en viitsi sitä tähän julkisesti laittaa kun herra Puolivalo kuitenkin istuisi ilmiantonapin päällä koko illan. 😄
Ilmoita asiaton viesti
Muistuteempa Herra puolivatti Härkösen sanomisia:
”Aurinko on tunnetusti kuuma. Kuitenkin, jos saisit kuutiometrin aurinkoa pöydällesi, sen lämpöteho olisi vain puoli wattia. Ei sillä tupa lämpiäisi.”
ja
”auringon elinaikana tuo kuutiometri ehtii tuottamaan hyvin paljon energiaa”
Vai miten perusteisin asti täytyy mennä, Herra puolivatti Karhunen.
Ilmoita asiaton viesti
Herra Puolivalon kohdalla täytyy mennä tosi syvälle, huomaan. 😂
Auringon ytimen tilavuus on 2,2×10^25 m³, joten vaikka ytimen tehotiheys on vain 276,5W/m³ niin ydin tuottaa lämpötehoa huikeita määriä, ja lämpöenergiaa aurinko on tuottanut noin 4,6 miljardin vuoden ajan.
Menikö tarpeeksi syvälle perusteisiin, herra Puolivalo? 😄
Ilmoita asiaton viesti
Nytkö vasta se valaistuminen tapahtui, Herra puolivatti Karhusella. Kauan se kesti. onneksi ei ihan yhtä kauan, kuin fotonilla kestää päästä auringon ytimestä avaruuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Herra Puolivalolle tiedoksi että olen ollut valaistuneessa tilassa jo heti herra Puolivalon ensimmäisestä aihetta koskevasta kommentista alkaen. Katsos herra Puolivalo, minä kun satuin aikoinaan käymään peruskoulun jonka fysiikan tunneilla käsiteltiin muun muassa aurinkoa. Herra Puolivatilla sen sijaan ei ole valaistumista tapahtunut vieläkään. Eikä tule tapahtumaankaan. Se on yhtä varmaa kuin auringonnousu ja -lasku.😂
Edelleenkin jos auringon (ytimen) tuottama lämpöteho jaetaan (koko) auringon tilavuudella (Huom!! Se on ”hieman” enememmän kuin herra Puolivalon esittämä 1m³ 😂 ) niin tulos on noin 0,272W/m³. Mutta vielä jaksaa vanha herra Puolivalo vängätä ettei niin ole. Jaksaa, jaksaa!! Varo vaan ettei mene maitohapoille.😂🤣
Ilmoita asiaton viesti
Wau, sitähän ollaan sitten lähes akateemisesti oppinut ja et lintsannut tärkeiltä tunneilta, herra puolivatti Karhunen. Itselle riitti vaatimattomat 10 vuotta fysiikan opiskelua ja jatkuva oppiminen päälle.
Milloinhan tavoittaisin tuon valaistumisen, jonka aurinkokuntamme tähti on suonut herra puolivatti Karhuselle.
Happoilu ei ole hyväksi näiden asioiden ymmärtämiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä herra Puolivalon kohdalla voi sanoa että opiskelut ovat menneet täysin hukkaan. Tai ainakin fysiikan lisäksi olisi kannattanut opetella edes alkeellisia vuorovaikutustaitoja, ja luetun ymmärtämisessäkin näkyy olevan pahoja puutteita. Ja kun herra Puolivalo tietää että happoilu ei ole hyväksi niin silloin kannattaisi vakavasti harkita happoilun lopettamista. 😄
Ilmoita asiaton viesti
”Ei aurinko tämän ihmeellisempi ole, jos sen ydinfyysiota ja energiaa, sekä tehotiheyttä tarkastellaan.”
Valitettavasti ydinfuusio ei tarkoita että aurinko toimii sen mukaisesti. Ydinfuusio toki on mukava työkalu selittää asia ja se tukee mukavasti ihmiskunnan halua käyttää ydinfuusiota liike-energian (hiukkasvirtauksen yms.) tuottamiseen.
Olihan alkuaikoina myyntiargumentti,,aurinko toimii kuten ydinvoimala, sangen suosittu, jopa valaisevakin. 🙂
Ei ole pystytty tutkimaan auringon ytimen toimintaa vaan ainoastaan auringosta tulevan hiukkasmassan (fotonien) sekä muun hiukkasmassan (värähtelyä eri taajuuksilla) ja tämän taajuus-spektri päättelyn pohjana on ihmisen kehittämä aineen atomimalli värähtelytaajuuksineen.
Ainetta ei synny tyhjästä, ei myöskään auringossa.
Kuinka paljon aurinko tuottaa ainetta ja kuinka paljon kuluttaa?
Mikä on ollut auringon halkaisijan muutos / miljoonassa vuodessa,, eli kehityskaarensa aikana?
Kuinka vanha loppujen lopuksi aurinko on,,miljardi vuotta,,sata miljardia,, tuhat miljardi,,ei sitä tiedetä.
Voi sanoa että aurinko on paljon ihmeellisempi kuin mitä vielä kuvittelemme. Tuolla se köllöttelee avaruuden ainemassan seassa ja liikkuu aurinkokunnan mukana mahdollistaen elämän meillekin. Pitäen maapalloakin sopivalla etäisyydellä,,mutta kuinka kauan.
Kyllä se on paljon enemmän kuin ihmisen kuvitelma ydinfuusiosta. 🙂
Ilmoita asiaton viesti