Aurinko, vesi, pilvet ja ihminen

Aurinko, vesi, pilvet ja ihminen

Saamme kaiken energian auringosta, mikä on elämän edellytys. Auringosta tulevan säteilyenergian tulee myös poistua takaisin avaruuteen. Jos luonnollista kasvihuoneilmiötä ei olisi, auringosta tuleva säteilyenergia karkaisi täysin vapaasti takaisin avaruuteen, jolloin maapallosta muodostuisi jää-planeetta. Jotkut ilmakehän kaasuista kuten vesihöyry ja hiilidioksidi absorboivat ja lähettävät takaisin infrapuna-energiaa ilmakehästä maan pinnalle. Tämä prosessi, eli luonnollinen kasvihuoneilmiö johtaa pinnan keskilämpötilaan, joka on n. 33°C korkeampi, kuin se olisi ilman sitä. Ellei luonnollista kasvihuoneilmiötä olisi, maapallon keskilämpötila laskisi n. -18°C. Tätä ilmiötä tutki matemaatikko Joseph Fourier jo 1800-luvulla. Hänen kuuluisin teos ”Théorie analytique de la chaleur” julkaistiin 1822. Sillä oli suuri merkitys lämpöopille ja siinä esitettiin kuuluisat Fourier’n sarjat. Artikkelikuvassa ei kuitenkaan käydä läpi Fourier sarjoja, kyseessä on Navier-Stokes yhtälöt.

Maapallon pinta-alasta yli 70% on vettä, joten auringosta tulevalla säteilyenergialla ja ilmakehässä olevalla luonnollisella kasvihuoneilmiöllä on päärooli veden haihdunnassa ja sen olomuodon muutoksissa hydrologisen kierron aikana. Hydrologinen kierto ei kuitenkaan ole seurausta täysin luonnollista syistä, sillä luonnollinen kasvihuoneilmiö on ollut muutoksessa myös ihmisen aikaansaamina muutoksina. Ihmisen vaikutus ilmakehässä olevaan vesimäärään ja pilviin on välillinen, eli lähinnä lisääntyvänä hiilidioksidi- ja metaanipitoisuuksina ym, jotka lämmittävät ilmakehää. Tämä puolestaan lisää ilmakehässä olevaa vesihöyryn määrää, joka tiivistyy pilviksi ja lopulta vedeksi, joka sitten gravitaation vaikutuksesta sataa alas ja kierto jatkuu.

Auringon vaikutus hydrologisessa kierrossa on luonnollisesti taustalla, mutta auringon säteilyenergian määrä  ja sen vaihtelu on täysin luonnollinen prosessi, mihin me emme kykene vaikuttamaan. Onko siis aurinko ratkaisevassa asemassa, kun puhutaan maapallon pinta-lämpötilasta hydrologisen kierron aikana, suhteessa ihmisen vaikutukseen?

Dominantti, eli mikä määrää ja muuntaa muita osatekijöitä on siis tasan kaksi, aurinko ja ihminen. Toinen on luonnollinen ja toinen joka vaikuttaa ilmakehän kautta luonnolliseen. On siis kiistaton tosiasia, että nämä kaksi dominanttia vaikuttavat ilmaston lämpenemiseen ja sen jäähtymiseen. Ensimmäinen dominantti eli aurinko vaikuttaa sekä lämpenemiseen, että jäähtymiseen. Toinen dominantti eli ihminen vaikuttaa vain lämpenemiseen, lisääntyvinä ilmakehän kasvihuonekaasu-pitoisuuksina (hiilidioksidi, metaani jne). Eli vaikka auringon aktiivisuus lisääntyisi tai vähenisi, ihmisen vaikutus on ollut jatkuvasti vain yhdensuuntainen. Näkemykseni mukaan, tämän perus-logiikan ymmärtäminen on ilmastonmuutoksen ydin.  

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Kantavia voimia mm. Albert Einstein.

(𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL) = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu