Elämää globalisaatiossa

Elämää globalisaatiossa

Mitä on globalisaatio, siitä lyhyt tiivistelmä: Globalisaatio eli maapalloistuminen on muutos, jossa ihmiset ovat yhä enemmän kanssakäymisessä maapallon laajuisesti toistensa kanssa. Globalisaatio ilmenee ja vaikuttaa kulttuurissa, -tieteessä, -taiteessa, -taloudessa, -liikenteessä, -matkailussa, -politiikassa ja ympäristön laadussa.

Ennen yhteydenpito postin välittämällä kirjeellä kesti päiviä tai viikkoja, nyt taloutta, politiikkaa tai ystävyyssuhteita koskeva viestintä tapahtuu sekunneissa s-postilla ja sosiaalisen median välityksellä. Aiemmin matkustaminen tai tuotteiden kuljettaminen mantereen halki tai mantereelta toiselle vei viikkoja, nyt se onnistuu tunneissa. Teknologia tehostaa ja nopeuttaa taloudellista toimintaa, tuotantoa ja palveluja.

Jotkut ehkä halajavat vielä menneisyyteen. Sanonta kuuluu: ”ennen kaikki oli paremmin” alkaa tuntua jo utopialta. On myös sanonta: ”kello käy ja aika kuluu”. Kehityksen suunta on useimmiten eteenpäin ja välillä taaksepäin etenemistä. 

Kun globalisaatio laajenee, kuka silloin kykenee tai uskaltaa  hypätä pois vauhdista, se olisi kuin hyppäämistä tuntemattomaan tai totuttuun rutiiniin mikä ei muutu. Elät joko staattisessa tai sitten dynaamisessa maailmassa. Aika on tietysti se, joka antaa armoa tai sitten ei, jos kehitys on liian nopeaa. Jarrumiehenä tai naisena ei ole helppoa olla, jos haluaa muuttaa kehityksen suuntaa tai jopa pysäyttää sen huima vauhti.

On kai turhaa haikailla menneisyyteen tai kerta heitolla muuttaa maailmaa, ei se tule kuitenkaan onnistumaan. Hiljaa hyvää tulee, sillä aikakin on vielä suhteellinen käsite, joten miettimiseen ja harkintaan jää vielä riittävästi aikaa.

Toisaalta globaalissa maailmassa (ei monessakaan mielessä) ole yksin hyvä olla, muuten päätöksenteolla ei ole mitään virkaa, ne menevät sinne kuuluisaan kankkulan kaivoon.

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu