Energy Balance Model (EBM) energiatasapainomalli – Dr. Michael E. Mann

EBM (Energy Balance Model)

Tämä energiatasapainomalli tai ”EBM” ei yritä ratkaista ilmastojärjestelmän dynamiikkaa, eli laajamittaisia tuuli- ja ilmakehän kiertojärjestelmiä, merivirtoja, konvektiivisia liikkeitä ilmakehässä ja valtameressä tai monia muita ilmaston peruspiirteitä. Sen sijaan se keskittyy yksinkertaisesti ilmastojärjestelmän energiaan ja termodynamiikkaan.

Tässä hyvin yksinkertaisessa mallissa maapalloa käsitellään matemaattisena pisteenä avaruudessa – toisin sanoen leveysasteen, pituusasteen tai korkeuden suhteen ei ole olemassa selkeää laskentaa, joten tällaista mallia kutsutaan ”nollaulotteiseksi”. Nollaulotteisessa EBM:ssä ratkaistaan vain tasapaino tulevan ja lähtevän energian ja säteilyn välillä. Sitten edetään hieman monimutkaisempaan ottamalla huomioon Maan ilmakehän vaikutus – erityisesti ilmakehän kasvihuoneilmiön vaikutus – käyttämällä niin kutsuttua EBM:n ”harmaata kappaletta”.

Nollaulotteinen (’0d’) EBM yksinkertaisesti mallintaa Maan pinnalle tulevan ja lähtevän säteilyn välistä tasapainoa. Tämä tasapaino on todellisuudessa melko monimutkainen, ja silloin on tehtävä useita yksinkertaistavia oletuksia, jos haluamme saada yksinkertaisen käsitteellisen mallin, joka kapseloi keskeiset ominaisuudet.

Niille, jotka etsivät enemmän teknistä taustamateriaalia, voivat käydä tämän läpi:

(NYU:n matematiikan osasto)

Viite: pyytää kirjautumaan sisään, mutta sen voi ohittaa!

 ”Zero-dimensional Energy Balance Model” -verkkopohjapohja

(linkki on ulkoinen)

Kirjaan tähän allekkain vain ne muutamat yhtälöt, mitä Dr. Michael E. Mann käsittelee:

Ja lopuksi video, jossa hän käy läpi EBM -mallia ja näitä yhtälöitä:

https://sdgacademylibrary.mediaspace.kaltura.com/media/Expressing+a+Zero-Dimensional+Energy+Model+as+a+Linear+Equation/1_c3ohy03t

 

Aiheesta kiinnostuneille (etenkin denialismin kannattajille) tähän loppuun kysymys: mikä on se ilmastojärjestelmän energia ja termodynamiikka, mikä maapallon pintalämpötilan vaihtelua ja trendiä hallitsee?

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu