Evoluutio, kreationismi ja ilmastotutkija
Kysymyksiä ja vastauksia uskottavuudesta
Kun kysytään, että jos ihminen ei usko evoluutioon ja myöntää olevansa kreationisti, niin miten uskottavana sellaista ilmastotutkijaa voi pitää?
Ilmastotutkijan uskottavuus riippuu ensisijaisesti hänen tieteellisistä saavutuksistaan ja kyvystään tuottaa ja arvioida luotettavaa tutkimustietoa omalla alallaan. Jos tutkija on koulutettu ilmastotieteessä ja noudattaa tieteellisen menetelmän periaatteita ilmastonmuutoksen tutkimuksessa, hänen henkilökohtaiset näkemyksensä muista asioista, kuten evoluutiosta tai kreationismista, eivät välttämättä vaikuta suoraan hänen työnsä laatuun ilmastotieteen alueella.
Kuitenkin tieteellinen ajattelutapa perustuu tiettyihin perusperiaatteisiin, kuten havaintojen, kokeiden ja todisteiden objektiiviseen analyysiin. Kreationismi, joka perustuu uskonnolliseen uskomukseen pikemminkin kuin tieteelliseen tutkimukseen, voi joissain tapauksissa herättää kysymyksiä siitä, miten kyseinen henkilö suhtautuu tieteellisiin todisteisiin yleisesti. Tämä voi saada osan tieteellisestä yhteisöstä kyseenalaistamaan hänen johdonmukaisuutensa tieteellisessä ajattelussa.
Lopulta, jos kreationistinen tutkija pystyy esittämään pätevää ja hyvin perusteltua tutkimusta ilmastotieteessä ja toimii tiukasti tieteellisen menetelmän mukaisesti, hänen näkemyksensä evoluutiosta eivät välttämättä vaikuta hänen uskottavuuteensa ilmastotutkijana.
Jos taas hänen maailmankatsomuksensa vaikuttaa myös siihen, miten hän käsittelee ilmastotieteellisiä kysymyksiä, tämä voisi heikentää hänen uskottavuuttaan tiedeyhteisön silmissä.
Toisaalta jos tällainen ilmastotutkija on merkittävästi eri mieltä laajasti hyväksytyistä tieteellisistä näkemyksistä, kuten hiilidioksidin (CO₂) roolista ilmastonmuutoksessa, on syytä arvioida hänen näkemyksiään kriittisesti. Kansainvälisesti tunnustetut ilmastotutkijat ja organisaatiot, kuten IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) perustavat näkemyksensä laajaan tieteelliseen aineistoon, johon osallistuu tuhansia tutkijoita ympäri maailmaa. IPCC -konsensus perustuu valtavaan määrään tutkimuksia, jotka tukevat toisiaan ja osoittavat, että CO₂ on merkittävä kasvihuonekaasu, joka aiheuttaa ilmaston lämpenemistä.
Jos yksittäinen tutkija on eri mieltä CO₂ vaikutuksista, on mielestäni tärkeää kysyä seuraavat kysymykset:
1. Mikä on tämän tutkijan tieteellinen perusta? Perustuuko hänen kantansa laajoihin, toistettuihin ja vertaisarvioituihin tutkimuksiin? Esittääkö hän todisteita, jotka ovat yhteensopivia tieteellisen yhteisön menetelmien ja standardien kanssa?
2. Miten hänen näkemyksensä suhteutuvat laajempaan tieteelliseen yhteisöön? Onko hänen näkemyksensä perusteena erityisen uutta tai merkittävää tieteellistä löydöstä, joka on vielä vahvistamatta laajasti? Onko hänen väitteensä jo testattu ja osoitettu virheellisiksi?
3. Onko tutkijan näkemyksiin mahdollisesti vaikuttavia sidonnaisuuksia? Tieteellisessä keskustelussa voi toisinaan olla mukana henkilökohtaisia, poliittisia tai taloudellisia intressejä. Onko tutkijalla mahdollisia kytköksiä organisaatioihin, jotka pyrkivät vähättelemään ilmastonmuutoksen vakavuutta?
4. Miten tämä tutkija käsittelee kritiikkiä ja vaihtoehtoisia näkemyksiä? Uskottava tutkija on valmis osallistumaan avoimeen ja läpinäkyvään tieteelliseen keskusteluun, jossa hänen näkemyksiään voidaan arvioida ja kyseenalaistaa.
Konsensusta vastaan asettuminen ei sinänsä tee tutkijan näkemyksistä automaattisesti virheellisiä, mutta se asettaa hänen väitteensä suurennuslasin alle. Koska ilmastotutkimus on hyvin monitieteinen ja monimutkainen ala, väitteet, jotka poikkeavat merkittävästi vallitsevasta tieteellisestä käsityksestä, vaativat erityisen vahvoja todisteita ja tieteellisesti perusteltua analyysia. Jos tällaisia todisteita ei ole, kansainvälinen tiedeyhteisö on perustellusti skeptinen tutkijan väitteitä kohtaan.
Eiköhän tämä lyhyt analyysi avaa tätä kysymystä kohtuullisen selvästi.
Ei hullumpi teksti. Pääjuoni oli kohdillaan. Tieteellinen tieto tuotetaan tieteellisen menetelmistön avulla.
Siihen ei vaikuta ideologia, jos metodiikka on kunnossa. Ideologia on mikä hyvänsä oppi.
*** ***
Tieteellisen metodiikan korkealla tasolla ymmärretään lause: ”käsitteiden on oltava eksakteja, mutta, ei liiaksi”.
– Miksi noin? Tukeaksemme tieteellisen tiedon kasautuvuutta sekä toisaalta avataksemme muille portteja.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kirjoitus varmaankin syntyi miettien jotakuta erityistä ilmastotieteilijää. Saako udella ketä? Näin tavallisena lehdenlukijana tulee mieleen kaksi ihmistä, John Christy (nomen est omen?), joka on antanut vaikutelman kristitystä ihmisestä, ja Roy Spencer, joka todellakin on puhunut luomisteorian puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirta vihjailee ällöttävästi. Ei kannata mennä tuollaiseen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirta unohti rokotteet tällä kertaa kokonaan. Voiko tutkijaan suhtautua vakavasti jos tutkija ei ole rokotettu?
Noin muutoin olen sitä mieltä että Sinivirta yrittää ratsastaa evoluutiolla. Tosiasiassa evoluutiousko ei tee ilmastonmuutosuskoa yhtään paremmaksi. Näillä kahdella asialla ei ole yhteyttä.
3. kohta: Olisko tosiaan jotain sidonnaisuuksia? Lehdet myy sitä paremmin mitä raflaavampia otsikoita saadaan. Ei tutkijoidenkaan suu tuohesta ole ja mielellään sitä paistatellaan julkisuudessa ja ilmastotieteen rahoitus lähtisi heti alamäkeen jos todettaisiin ettei tässä ihmeempää hätää ilmaston kanssa olekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä evoluutioon uskon, vaikka kristitty olenkin. On paljon kristittyjä tieteilijöitä, joiden objektiivisuutta omalla alallaan ei ole mitään syytä epäillä. Ken tietää, mitä vihreä ateisti Sinivirta tavoittelee kirjoituksellaan?
Ilmoita asiaton viesti
Jos ihminen on tutustunut vähänkään faktuaaliseen ja jatkuvasti elollisessa luonnossa tapahtuvaan luonnonilmiöön nimeltä biologinen evoluutio, hän ymmärtää että asiasta puhuminen uskon asiana on hölmöä. Voisi yhtä hyvin väittää, ettei usko että maailmassa on meriä.
Evoluutioteoria pyrkii selittämään mahdollisimman tarkasti, miten edellämainittu luonnonilmiö tapahtuu. Teoria on yksi tieteellisen maailman vahviten tutkitulla tiedolla tuetuista teorioista. Edelleenkään ei ole kyse uskonasioista. Ne jotka tuntevat nämä kaksi asiaa käsitteenä (biologinen evoluutio ja synteettinen evoluutioteoria), ymmärtävät tämän.
Tuosta alkuun, jos tiedoissa on aukkoja:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Evoluutio
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää siltä että Hannulla kilahti kun ei pysty osoittamaan erään kirjoittajan väittämiä vääriksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Näyttää siltä että Hannulla kilahti kun ei pysty osoittamaan erään kirjoittajan väittämiä vääriksi.”
Näyttää siltä että kun Sinivirta teki mitä pyydettiin, ja eräälle kirjoittajalle pölähti tuttuun tapaan jauhot suuhun.
Eräällä kirjoittajalla näyttää myös iso hihna luistavan melko pahasti, kun keksii blogissaan opponenteilleen kiihtyvään tahtiin mielipiteitä ja väitteitä, joita he eivät ole koskaan esittäneet.
Mutta ei hätää. Ei se teidän luulevaisten maailmassa ole niin justiinsa, onko jutuilla todellisuuspohjaa vai ei. Pääasia on että usko on luja.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Nikkilä yhtään ymmärtäisi mitä ihminen tietää todellisuudesta, niin ei viitsisi esiintyä lähetyssaarnaajana.
Ihminen ei tiedä edes kymmenystä siitä kaikesta mitä maailmassa on, ja mitä on tapahtunut. Ja se mitä tulee tapahtumaan, se on kokonaan hämärän peitossa.
Ilmoita asiaton viesti
Todetaan nyt vielä että evoluutio-oppi on toki sata kertaa paremmin esitetty ja vastaa paremmin havaintoja kuin ilmastonmuutosoppi.
Sinivirta yrittää peesailla evoluution kanssa, ja esittää että erittäin heikko spekulaatio ihmisestä muuttamassa ilmastoa olisi samanarvoista tiedettä kuin evoluutio.
Ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamana-oppi joutuu ennen pitkää historian roskakoriin, sinne missä ovat jo entiset konsensus-opit, rotuopit ja marksismi-leninismi.
Ilmoita asiaton viesti
”Todetaan nyt vielä että evoluutio-oppi on toki sata kertaa paremmin esitetty ja vastaa paremmin havaintoja kuin ilmastonmuutosoppi.”
Se mitä tiede tietää ilmastosta, ei ole yhtään ristiriidassa evoluutioteorian kanssa.
Nykyisessä eliöstössä vaikuttaa se historiassa ollut useita joukkosukupuuttoja. Näissä joukkosukupuutoissa on hyvin usein yhteistä se, että ilmasto on muuttunut nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Menit harhapoluille. Mistään ristiriidasta näiden välillä ollut kysymys.
Lues vähän tarkemmin.
Mitäs ne joukkosukupuutot tähän kuuluu? Jos vaikka meteori osuu maahan niin sillä on hyvin vähän tekemistä hiilidioksidin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Sopivan meteorin osuminen maahan muuttaa helposti nopeasti ilmastoa aiheuttaen joukkosukupuuton. Metsien leimahtaminen tuleen nostaa hetkellisesti toki CO2 pitoisuutta ja kun se maapallo on oikeastaan nestepallo missä rapea kuori, meteorin iskeminen saa sen nesteen hytkymään ja se näkyy sitten helposti vulkaanisena toimintana että tulivuorista vähän tirskahtaa pihalle. Se myös nostaa CO2 pitoisuutta.
Tuossa siis on helposti tapahtumaketju missä voi viilentyy pölyn ja pölyn hälvettyä sen jälkeen ilmaston nopea lämpeneminen. Ja melkoinen määrä eliöistä ei sopeudu tuollaisiin nopeisiin muutoksiin vaan kuolevat pois. Seurauksena on joukkosukupuutto,
Olisi hyvin kummallista jos paleontologit ja biologit eivät huomioisi tätä mitä ilmastossa tapahtunut kun on joukkosukupuuttoja tai että fyysikot ja ilmastotutkijat eivät huomioisi havaintoaineistoa sukupuuttoon kuolleista lajeista ja miten näitä on ajoitettu.
Se tiede kun perustuu näihin näihin havaintoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä on kaukaa haettua näennäistiedettä. Sano vaan reilusti tarinankerrontaa. Eläimet kylläkin kuolee ruoan puutteeseen tai kylmyyteen, hullua väittää niiden kuolevan ilmaston lämpenemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Biologit ja paleontologit ovat eri mieltä: https://en.wikipedia.org/wiki/Paleocene%E2%80%93Eocene_Thermal_Maximum
Ilmoita asiaton viesti
Hirveetä roskatiedettä. Mistä oikein löydätkään tuollaista roskaa?
Jos sukupuuttoja on ollut vaikkapa kuusi, korkeintaan yksi on voinut johtua muusta kuin kylmyydestä tai ravinnon puutteesta.
Vilkas tulivuoritoiminta johtaa helposti lämpötilan laskuun kun ilmakehään tulee partikkeleita. Viimeisin iso purkaus Krakatau viilensi koko maapallon.
Ilmoita asiaton viesti
Tulivuoren purkaukset ensiksi viilentää pölyn muodossa. Mutta sieltä pääsee CO2:sta joka sitten nostaa lämpötilaa.
Lähes kaikissa joukkosukupuutoissa on vaikuttanut ilmaston nopea muuttuminen. Kun se ilmasto muuttuu nopeamin kun lajit ehtivät sopeutua. Evoluutio kun sattuu olemaan paljon hitaampi prosessi.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän tulee esimerkiksi ymmärtää, että ilmakehän CO2-pitoisuuden tieteellisessä tutkimuksessa käytettävissä oleva tieto edellyttää näytön todellisuudesta. Esimerkiksi ilmastonmuutoksissa eivät riitä pelkät ilmakehään suoraan muualta tuleviin CO2-päästöihin liittyvät fysikaaliset laskelmat ilmakehässä. Tarvitaan myös fysikaalista kemiaa, kun todellisuudessa keskimääräiset CO2-päästöt valtamerien pintavesistä ilmakehään vähenevät sitä mukaa, kun CO2-päästöt muualta ilmakehään lisääntyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Kreationismi ei haittaa ilmastotiedettä. Mutta entä jos ilmastotutkija uskoo punavihreään ideologiaan, onko hän silloin luotettava tutkija?
Ilmoita asiaton viesti
Oletkos miettinyt mistä johtuu, että hyvin monet huippututkijat ja intellektuellit ovat poliittiselta kannaltaan vasemmalle kallellaan? Se johtuu siitä, että hyvin laajan näytön mukaan kokonaisuuden kannalta paras yhteiskunta on sellainen, jossa tavoitellaan meritokratiaa ja tasa-arvoa mm. tulonsiirtojen ja yhteiskunnan palveluiden kautta. Yksinkertaisemmin sanottua, valtiossa jossa köyhillä on kurjaa ei rikkaillakaan ole kivaa.
Mitä tulee uskontoon, niin kyllä uskossa oleva ihminen lähtökohtaisesti voi olla erittäin hyvä tutkija, mutta kreatonismissa tulee raja vastaan. On valtava määrä todisteita, jotka osoittavat, että teoria 6000 vuotta vanhasta maapallosta ei voi pitää paikkaansa. Kreationistilla vakaumus menee havaintojen edelle, kun taas tieteessä pitäisi toimia toisinpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Objektiivisesti paras yhteiskunta keskimääräiselle ihmiselle lienee ”keskustalainen”. Ja jos oikeistolaista maailmaa preferoivia on yhtä paljon kuin vasemmistolaisia, parlamentaarisen demokratian pitäisi johtaa siihen luonnostaan. Vaikka sitten vuorovedoin aina toisessa maantien ojassa käyden.
Ilmoita asiaton viesti
”huippututkijat ja intellektuellit ovat poliittiselta kannaltaan vasemmalle kallellaan”
Tuo kai pitää paikkansa. Atomipommi-projetissakin jouduttiin tyytymään vasemmistolaiseen Oppenheimeriin, koska Amerikasta ei löytynyt yhtään pätevää oikeistolaista ydinfyysikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ne huippututkijat haluavat työstään huippupalkkaa?
Ja miksi kaikki huippututijat haluavat USA’aan?
Kuten kaikki köyhätkin.
Tasa-arvon luvattuun maahan.
Ilmoita asiaton viesti
Härkösen väite ei pidä paikkaansa. Historiasta voi vetää esiin leegion tutkijoita jotka eivät ole olleet vasemmistolaisia vaikka ovatkin olleet uraa uurtavia tiedemiehiä.
Vaikkapa nobelisti A. I. Virtanen.
Ilmoita asiaton viesti
Nature tietää, että tutkijat ovat vasemmistolaisia. Amerikan tutkijoista 55% on demareita ja 6% republikaaneja. https://www.nature.com/articles/s41562-017-0116
Eli tämä pitää ottaa huomioon, kun tieteellisiä totuuksia, varsinkin ilmastotieteessä, arvioidaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi se pitäisi ottaa huomioon? Tieteessä ei tulosten laatua arvioida poliittisten taustojen perusteella. Historiassa on pari esimerkkiä, jossa näin on tehty, eikä lopputulos ole ollut kovinkaan hyvä. Sellaisen yhteiskunnanko haluaisit?
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan politiikka ohjasi rotutieteitä ja tulos oli sen mukainen. Nykyään politiikka ohjaa ilmastotieteitä. Mitä pitäisi ajatella?
Ilmoita asiaton viesti
No ei tässä kyllä kenenkään poliitikon mielipiteitä kysellä kun tutkimusta tehdään. Osaisitko antaa jotain konkreettisia esimerkkejä väitteesi tueksi?
Ilmoita asiaton viesti
Poliittinen ohjaus tulee rahoituksen kautta. Se ei tarkoita, että tulokset olisivat vääriä, mutta näkökulma on ihmisen aiheuttama ilmastomuutos. Mikä sinänsä on järkevää, koska se on se, mihin politiikalla voidaan vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tuon voi sanoa myös niin päin, että tutkimus ohjautuu sinne missä sille tarvetta on? Ei kai kukaan nollatutkimuksia halua tehdä. Jos puoli vuosisataa sitten tutkijat olisivat päätyneet tulokseen että ihmistoiminnalla ei olisi vaikutusta ilmastoon, nykyinen tietämyksemme ilmastosta epäilemättä olisi paljon vähäisempää.
Ilmoita asiaton viesti
Sää ja ilmasto ovat perusmielenkiintoisia asioita joita kannattaa jo senkin takia tutkia. Aiheesta syntyy aina keskustelua, mikä todistaa, että tutkimusta tarvitaan lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Historiikin mukaan ilmasto ja ilmakehän säteilyfysiikka aikanaan olivat itsessään hyvin vähäisen mielenkiinnon kohteena, mutta kylmän sodan vuosina USA:n hallinto rahoitti alan perustutkimusta avokätisesti, tavoitteena kehittää parempia asejärjestelmiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän on kuin väittäisi, että jos hyppäät seivästä maailmanennätyksen, et voi juosta satasta lujaa.
Todellisuudessa.
Voi juosta nopeasti.
Tai olla juoksematta.
Mutta edelleen hyppää seivästä korkealta.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastotutkimus on hyvin monitieteellistä, että voi olla haastavaa tehdä tutkimusta missä evoluutio ei vaikuttaisi.
Aivan kaikki ilmastotutkimus tutkimus pitää kuitenkin olla ristiriidatonta fysiikan lakien ohella myös evoluutioteorian, laattatektoniikan yms. kanssa.
Yleisesti ottaen uskonnollisuus ei ole mikään ongelma. Esimerkiksi kristityksi tunnustautuvat luonnontieteilijät kertovat näkemyksensä niin, että haluat selvittää miten ihmeellinen universumi ja elämä on heidän jumalansa aikaansaamana muodostunut. He eivät siis kiistä mitään havaintoja ja niistä tehtäviä päätelmiä ja sotke siihen vaikka jumalia.
Kreationistit ovat vähän eri sorttia kun heidän todellisuuskäsitys on ristiriidassa todellisuuden kanssa ja jos ovat tutkijoina, heidän toimintaansa itseasiassa motivoi ”korjata” virheellistä tutkimusta ja käsityksiä oman mielikuvansa mukaisesti joka perustuu harhaiseen todellisuuskäsitykseen.
Tässä vähän esimerkkiä: https://www.socalsem.edu/noahs-flood-the-key-to-correct-interpretation-of-earth-history/
Linkki toimii hyvin osoituksena sille, että kaikenlaisia höpötutkijoitakin on olemassa ja etenkin hölmölandiassa on paljon niin pöljää sakkia, että jos joku denialisti viittaa näihin niin oletus on että on epäluotettava ja pitäisi varmistua taustoista.
Taustoilla koulutukset ja tittelit eivät merkitse mitään. Sillä on merkitystä mitkä on henkilön päättelyketjun premissit ja pitää varmistua, että henkilö ei kuvittele maailman olleen veden alla 4000 vuotta sitten tai jotain muuta hoopoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Pitäisi varmistua taustoista”. Kyllä ilmastotiede yltää vielä aitoon lysenkolaisuuteen. Vasemmistolainen nyt ainakin olisi hyvä olla, toteaa Härkönenkin.
Vasemmistolaisuudessa toteutuu kaikki mikä vaaditaan, ideologia ylitse järjen, haihattelevuus, helppouskoisuus, usko heikkoon narratiiviin ja vaikeus käsittää mittaluokkia.
Ilmoita asiaton viesti
Puoluetaustalla ei niinkään ole väliä. Sillä sen sijaan on jos premisseissä pidetään maan olevan nuori, litteä, ollut hiljattain tulvan huuhtoma ja jätetään huomiotta havaintoaineisto menneisyydestä.
Tiedettä ei tehdä todistamaan pronssikautisten nuotiotarinoiden olevan totta. Lähtökohtana on totuuden selvittäminen ja sitä tehdään ilman tuollaisia premissejä.
Pitää varmistaa taustoista se, että henkilöllä ei ole vinksahtanut maailmankuva.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sulla on huolenaiheet. Valheenpaljastustestit on tehtävä ettei kukaan vaan salaa uskoisi mihinkään väärään.
Vasemmiston vaihdoit sulavasti puoluetaustaan. Härkönen esitti paikkansapitämättömän väitteen että tiedemiehet olisivat enimmäkseen vasemmistolaisia.
Ilmoita asiaton viesti
”Rippikoulun käynyt ja rokotettu”. Nyt on siis käynyt ilmi että rippikoulun käyminen on tutkijalle enemmänkin haitaksi, mutta miten sen rokotuksen kanssa on?
Ilmoita asiaton viesti
Se täytyy ainakin todeta, että jos ilmastotutkija epäilee evoluutiota ja on kallistunut kreationismiin, niin onko silloin ilmastotutkija tehtäviensä tasalla? Toinen seikka joka aiheuttaa polemiikkia ja sekaannusta on tutkija, jolla ei ole ilmastotieteestä varsinaista tutkintoa.
Ilmoita asiaton viesti
El Niñolla – La Niñalla oli rooli useiden muinaisten sivilisaatioiden, kuten Inkojen ja muiden Amerikan kulttuurien, kuolemassa tai hajoamisessa. Viikingeillä oli Ragnarök, joka kertoo ilmastomuutoksesta. Suomalaisilla heimoilla oli sään haltija Ilmarinen. Kreikkalaisten jumala oli Zeus, joka oli taivaiden jumala. Hän oli käytännössä myös sään jumala. Roomalaisten pääjumala Juppiter oli taivaan, ukkosen, salaman ja säiden jumala.
Olemmeko menneiden aikojen selityksistä paljon edistyneet ilmaston muutoksen ymmärtämisessä? Näiden mukaan ilmastonmuutokset ovat jumalten käsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirralta typerä analyysi ilmastotieteilijöistä.
Maailmassa on erittäin ansioituneita tutkijoita, fyysikkoja ja matemaatikkoja, joiden uskonto on mitä sattuu ja he uskovat kuka mihinkin. On hinduja, budhalaisia, bahai-uskovia, kristittyjä, muslimeja ja eri uskontojen lahkolaisia, joiden vakaumuksista ja suhteesta kreationismiin emme tiedä yhtään mitään. Maailmanuskonnot ovat vuosituhansia vanhoja uskontoja, jotka ovat levinneet kaikkialle maailmaan vaikuttaen ihmisten elämään, arvoihin, käyttäytymiseen sekä kulttuuriin.
Sinivirtahan on ratkaissut omasta mielestään kaikki ilmastoon liittyvät ongelmat differentiaaliyhtälöillä. Maailma on täynnä huippumatemaatikkoja ja fyysikkoja, jotka ovat paljon pätevämpiä hallitsemaan differentiaalilaskennan ja fysiikan ongelmat kuin Sinivirta, ja joiden uskonto ja uskomukset voivat olla mitä vain. Sinivirran mielestä vain ateistit voivat olla ilmastotietelijöitä.
Sinivirran blogi on saivartelua, jossa yritetään etsiä argumentteja hänen opponenttejaan vastaan. Kaiken kaikkiaan Sinivirta leikkii tyhmää blogissaan. Seuraavaksi mennään ilmeisesti ulkonäköön, kun keinot loppuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Analyysini (evoluutio, kreationismi ja ilmastotutkija) on ihan paikallaan. Toista ovat tämänkaltaiset henkilöön menevät kommentit, jotka huokuvat perisuomalaista jäykkäniskaisuutta ja kateutta. Ateisti en ole, sillä uskon luontoon (vrt. Spinoza).
Ilmoita asiaton viesti
Pääasiassa eli tieteen määrittämisessä tieteellisen metodologian kautta olette oikeassa.
Muilta osin eli tutkijan arvojen ja taidon käyttää tieteellistä metodologiaa suhteen olette väärässä.
– ne eivät liity toisiinsa vaikka tutkimusprojektien rahoitus olisikin politisoinut.
Ilmoita asiaton viesti
”Muilta osin eli tutkijan arvojen ja taidon käyttää tieteellistä metodologiaa suhteen olette väärässä.
– ne eivät liity toisiinsa vaikka tutkimusprojektien rahoitus olisikin politisoinut.”
En käsittele tässä varsinaisesti arvoja, joten en voi olla väärässä. Mitä tarkoitat ”taidoilla”, kun sehän liittyy osaamiseen joka taas riippuu siitä, kuinka hyvin olet tässä tapauksessa perehtynyt varsinaisen ilmastotieteen opintoihin.
Ilmoita asiaton viesti
No voi pyhä Sylvi! Me emme taida puhua ollenkaan samaa kieltä kun puhumme tieteestä. Minä olen päätoimisesti ollut tieteellisen yhteisön varjeluksessa noviisista ekspertiksi -polulla noin 30 vuotta. Sen lisäksi olen 15 vuotta nauttinut ”vanhemman ja taistelunsa käyneen tutkijan” statuksessa.
Montako vuotta te olette tiedeyhteisössä sen oikeana jäsenenä toiminut? Vai itseoppineenako asiantuntijana tiedeyhteisön suuntaan keskustelette?
Ilmoita asiaton viesti
Niin emme taida. Sillä mielestäni millään statuksilla ei ratkaista tieteellisiä ongelmia. Kokemus on tässä avain asemassa. Eli ainoa tiedon lähde on kokemus. Itselläni on n. 50:n vuoden kokemus eri tieteen aloilta, joita en nyt tässä ryhdy erittelemään.
Ilmoita asiaton viesti
Tieteessä auktoriteetti ja asema ratkaisevat. Ei kannata uskoa, jos pappisoppilas selittää lajien synnyn, tai jos patenttivirkailija puhuu ajan suhteellisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin kirjoittaja kirjoitti maallisen regimentin näkökulmasta, ihan hyvin.
Tiede on puhtaasti tiedettä. (Maallista regimenttiä.)
Siinä ei uskonnolla ole merkitystä.
Kirjoitan seuraavan tekstin — hengellisen regimentin puolta miettien.
Kreationismi sanana viittaa hyvin yleisellä tasolla luomiseen, Jumala loi.
Sitten on kreationismin eri ”lajeja”.
Kristillisen Kirkon näkökulmasta, kun siis pidetään Raamatun sanaa arvossa, tulee seuraavanlaisia asioita pohdittavaksi.
”Älykäs suunnittelu”-ilmaisu (luomakunnan luomista koskien):
Raamatussa on hyvin paljon kohtia, joissa kuvataan, että Jumala loi.
Luomakunnasta on nähtävissä, että se on älykkäästi suunniteltu.
Tuollaiset asiat ovat tärkeitä kristillisessä kirkossa, siis että Jumala loi kaiken.
Haastavia kohtia ovat seuraavanlaiset kohdat Raamatussa.
Jumala loi Aadamin.
Vanhassa testamentissa:
Luomiskertomus. ( Jumala loi ihmisen, maan tomusta. Eeva luotiin Aadamin kylkiluusta! ”Yskähdys” kuuluu maallisen regimentin puolelta!! )
Sukuluetteloita:
https://www.funet.fi/pub/doc/bible/finnish/1933,38/1Moos.5.html
(Alussa Jumala loi. Aadamin ja Eevan. Mieheksi ja naiseksi, Jumala loi heidät.)
Uudessa testamentissa, sukuluettelossa:
”… joka oli Setin poika, joka oli Adamin poika, joka oli Jumalan.” Luuk. 3:38.
Jeesus viittasi luomiskertomukseen: ”Mutta luomakunnan alusta Jumala ’on luonut heidät mieheksi ja naiseksi…'” (Mark. 10:6)
Raamatun sanan mukaan,
Ihminen ei selkeästikään syntynyt apinasta, tms., vaan Jumala loi ihmisen, kuvakseen. Kolmiyhteisen Jumalan kuvaksi.
Raamatun sanaa arvossa pitävässä kristillisessä kirkossa opetetaan ylläolevalla tavalla. Jumala loi, maan tomusta, ihmisen.
Kristillisessä kirkossa opetetaan myös seuraavalla tavalla. Jumala on sanonut seuraavalla tavalla.
” Ja Jumala puhui kaikki nämä sanat ja sanoi:” (2. Moos. 20., ensimmäinen jae)
….
”Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi;”
2. Moos. 20:11.
https://www.funet.fi/pub/doc/bible/finnish/1933,38/2Moos.20.html
Ne ovat haastavia asioita.
Nämä pohdinnat on ilmaistu siis hengellisen regimentin näkökulmasta, mitä kirkossa ja mitä Kirkon Herra ilmoittaa sanassaan (Raamatussa).
Maallisen regimentin puolella taas mietitään puhtaasti tieteellisten teorioiden näkökulmasta.
(Toki silloin mietitään Jumalan luomia lainalaisuuksia ja Jumalan luomaa luomakuntaa.)
Niitä asioita voi tutkia riippumatta siitä millainen uskonnollinen vakaumus on. (Maailmanuskonnot, tai vaikka ateismi.)
Kristitty vain näkee niissä teorioissa ja luomakunnassa helposti Jumalan asettamia luonnonlakeja, lainalaisuuksia ja älykästä suunnittelua.
Hieman enemmän kärjistetty kysymys hengellisen regimentin puolella oltaessa:
Voiko henkilö toimia pastorina, jos hän opettaa Raamatun sanan kanssa ”särähtäen” ristiriitaisesti. Esim. vaikkapa, että Aadamin isä oli apina. (Tms.)
Mm. mainittujen kaltaisten asioiden takia esimerkiksi yhdysvaltalainen, luterilainen, kirkko (Missouri-synodi) on linjannut asioita luomiseen liittyen.
Yksi linkki: https://witness.lcms.org/2018/concerning-six-day-creation/
Ilmoita asiaton viesti
”Blogin kirjoittaja kirjoitti maallisen regimentin näkökulmasta, ihan hyvin.”
Ei taida maallinen regimentti tähän kuulua. Maalliseen regimenttii kuuluu mm. valtiot.
Tiede perustuu ”todellisuuden regimenttiin”. Todellisuuden asioilla on massa tai liikemäärä.
Raamatun luomiskertomus mytologiaa, paratiisista karkoittaminen sopii muuten aika hyvin kuvaamaan kaksoisvirran maan alueen kuivumista.
”Ihminen ei selkeästikään syntynyt apinasta, tms., vaan Jumala loi ihmisen, kuvakseen. Kolmiyhteisen Jumalan kuvaksi.”
Ihmiset kun ovat apinan näköisiä niin jos jumala loi kuvakseen niin Raamatun mukaan jumala voi ihan hyvin olla vaikka apina.
https://c8.alamy.com/comp/AC0514/bonobo-chimpanzee-pan-paniscus-bonobos-often-walk-bipedally-distribution-AC0514.jpg
Biologian kannalta sen sijaan evoluutio näkyy hyvinkin vahvasti tässä että sattumoisin kaikista maapallon lajeista ihmistä lähintä sukua olevat ovatkin osittain kahdella jalalla käveleviä. on syytä olettaa, että ennen kuin ihmiset lajiutui yhteinen kantamuoto käveli myös jonkin verran.
Simpanseilla kun havaittu osin ihmistä kehittyneemmät aivot sopisi myös tähän kuvaukseen: https://www.youtube.com/watch?v=zsXP8qeFF6A
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan jo kolme kertaa kysynyt, viettääkö Sinivirta arki pyhiä. Kertaakaan hän ei ole vastannut, mitä se kertoo?
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan vain kerran. Minulle kaikki päivät ovat yhtä juhlaa niin kauan, kuin niitä päiviä osakseni tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisit työikäinen ei sinulla olisi oikeutta arkipyhiin.
Olen sata varma, että olet ne viettänyt työ elämässä.
Ilmoita asiaton viesti