Rajusti muuttunut globaali hiilibudjetti – Climate Central

Ohessa erinomainen esitys ihmisen aiheuttamista hiilidioksidiemissioista ja niiden muutosnopeudesta

1960

2021

 

Avainkäsitteet ja muutamia lainauksia

  • Vuonna 2022 fossiilisten polttoaineiden hiilidioksidipäästöt saavuttivat ennätystason ja jatkoivat nousuaan COVID-19 pandemian aiheuttaman lyhyen laskun jälkeen vuonna 2020, joka oli ~8%.
  • Jos hiilidioksidipäästöt jatkavat vuoden 2022 vauhtia, uusimpien arvioiden mukaan planeetan lämpeneminen ylittää 1.5 °C:n yhdeksän vuoden kuluessa.
  • Kuluva vuosikymmen on siksi ratkaiseva tilaisuus laajentaa ratkaisuja, jotka voivat rajoittaa planeetan lämmittävää hiilidioksidipitoisuutta.
  • Tässä jutussa on myös kuvaus siitä, kuinka ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt on vienyt maapallon hiilibudjetin epätasapainoon.
  • Climate Centralin (linkki pun.) ratkaisujen sarja tarkastelee lämpenemisen hidastamista ja turvallisemman tulevaisuuden takaamista.

Hiilisaaste ja planeetan hiilidioksidibudjetti 

Hiilidioksidi muodostaa noin (linkki pun.) 75 % kaikista planeetan lämmittävistä kasvihuonekaasupäästöistä. Ihmisen toiminnasta johtuvien hiilidioksidipäästöjen valtava määrä – ja päästöjen kasvunopeus – tekee hiilidioksidista keskeisen tärkeän sekä ilmastovaikutuksissa että ilmastoratkaisuissa. 

Ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt jatkavat kasvuaan

Suurin osa (85 %) nykyisistä ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä aiheutuu fossiilisten polttoaineiden (hiili, öljy ja maakaasu) polttamisesta. Ja fossiilisten polttoaineiden hiilidioksidipäästöt kasvavat edelleen.

Vuonna 2022 fossiilisten polttoaineiden polttamisesta aiheutuvat vuotuiset hiilidioksidipäästöt kasvoivat noin prosentin vuoteen 2021 verrattuna ja saavuttivat arviolta 37.5 Gt hiilidioksidipäästöjä, mikä on ennätyskorkea vuotuisten fossiilisten (linkki pun.) polttoaineiden päästöistä.

Tämän seurauksena ilmakehän hiilidioksidipitoisuus saavutti vuonna 2022 ennätystason (linkki pun.) 417.2 ppm vuoden keskiarvolla. Se on noin 50 % korkeampi kuin esiteollinen taso.

Jos hiilidioksidipäästöt jatkavat vuoden 2022 vauhtia, viimeisimpien arvioiden mukaan planeetan lämpeneminen voi ylittää 1.5 °C esiteollisen tason (linkki pun.) seuraavien yhdeksän vuoden aikana.

Lähde: Climate Central

https://www.climatecentral.org/climate-matters/the-global-carbon-budget-2023

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut.)

FMI / Geofysiikan os. / avaruustutkimus & HAV-laboratoriopalvelut

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu