Globaali lämpötila-anomalia: väitteet sen epäluotettavuudesta, ovat tuulesta temmattua propagandaa

Globaali lämpötila-anomalia: väitteet sen epäluotettavuudesta, ovat tuulesta temmattua propagandaa

Aika-ajoin US:n kirjoituksissa otetaan jyrkkiä kannanottoja, kansainvälisien toimijoiden suorittamista globaaleista lämpötila-sarjoista. Nämä jyrkät kannanotot viittaavat suoranaisesti vilppiin ja väärennöksiin. Mielestäni nämä väitteet ovat vähintään kyseenalaisia, sillä näiden toimijoiden luotettavuus perustuu pitkälliseen kokemukseen ja osaamiseen.

*** 

Toisaalta, miksi näiden kansainvälisien toimijoiden lämpötilojen aikasarjat, ovat järjestäen melkeinpä toistensa kopioita, ei johdu siitä, että ne on peukaloitu osoittamaan samoja lukemia. On täysin järjen vastaista olettaa, että nämä toimijat ovat sopineet keskenään maailmanlaajuisesta salaliitosta, missä he ikäänkuin hakevat toimintaansa lisää rahoitusta sillä verukkeella, että globaali lämpötila-anomalia uhkaa koko planeettaa. Tämänkaltaisia väitteitä kylvävät vain sellaiset tahot, jotka vastustavat energian siirtymistä pois fossiili-energiasta ja tai sellaiset tutkijat, jotka ovat päätyneet erilaisiin ratkaisuihin globaalin lämpötilan muutoksista ja syistä. 

***

Kun tarkastelee koko ilmastonmuutostutkimuksen globaalia kenttää, se on jo itsessään valtava koneisto. Mutta se koneisto, joka perustuu luonnon lakeihin, se on yksi ja sama kaikille, tai ainakin näin sen pitäisi olla. Tämä luonnon lakien kirjo ei oikeastaan kaipaa sen enempää esittelyä, sillä jos jokin muuttuu, se on ihminen itse ja tulkinnat sen mukana. 

***

Eri tulkinnat riippuvat siitä, mistä näkökulmasta ja millä kokemuksella (teoria / empiria) asioita tarkastelee. Kun luonnon lait ovat kaikille samat, voisi olettaa, että myös tulokset vastaavat toisiaan. Joten se epäluulo ja jyrkät kannanotot kansainvälisten toimijoiden epäluotettavuudesta, ovat lähinnä tuulesta temmattua propagandaa.

*** 

Oman kokemukseni mukaan, ja varmasti tuhansien muidenkin, yksi merkittävin ilmastonmuutosta indikoiva suure, on globaali lämpötila-anomalia. Jos tämän ympärillä vallitsee jatkuva epäluulo, ei voi muuta sanoa kuin sen, että se on ennemminkin epäluuloa itsensä kanssa, kuin vallitsevien käsityksien hallintaa.

***

Itse asiassa, globaalia lämpötila-anomaliaa seuraamalla, voi tehdä jo suoria analyyseja siitä, kuinka paljon maapallo saa energiaa auringosta ja kuinka paljon se menettää energiaa takaisin avaruuteen. Ilmakehä ja kasvihuoneilmiö pitävät planeettamme elinkelpoisena. Jos ilmakehää ja luonnollista kasvihuoneilmiötä ei olisi, ei olisi myöskään elämää. Planeettamme lämpötila alenisi ~ -18°C, joka on sama kuin pakastimessa. Planeetastamme tulisi lumi- ja jääpallo.

*** 

Mutta siihen lämpötila-anomaliaan, jonka kansainväliset toimijat ovat mitanneet. Mikä siinä on luonnollista, siihen löytyy hyvin yksiselitteinen vastaus: Auringon aktiivisuuden muutokset ovat luonnollisia, sama analogia on havaittavissa planeettamme lämpötilan pinta-havainnoissa. Jos luonnollinen kasvihuoneilmiö muuttuu, joka on itse asiassa ollut jatkuvassa muutoksessa, se on riippuvainen sekä luonnollisista muutoksista, mutta myös ihmisen toiminnan aiheuttamista muutoksista. Nämä muutokset eroavat toisistaan sillä, että luonnolliset muutokset ovat yksinkertaisesti monta kertaluokkaa hitaampia, kuin ihmisen aiheuttamat muutokset.

***

Yksi konkreettinen esimerkki on maaperän muokkaaminen ts. planeettamme albedoon (kyky heijastaa siihen osuvaa säteilyä) vaikuttaminen, sama koskee ilmakehässä olevaan luonnolliseen kasvihuoneilmiöön vaikuttaminen (fossiilinen energia), eli emissiivisyyteen ’ε’ (planeettamme lähettämän säteilyn määrä, verrattuna täysin mustan kappaleen säteilyyn).

***

Tämä yksikertainen termi kertoo (jos oletetaan, että albedo pysyy keskimäärin vakiona) planeettamme pinnalta lähtevän säteilyvuon määrän, missä σ = Stefan-Bolzmann vakio:

Tässä on ilmakehän itsensä emittoima säteily, missä ε = emissiivisyys:

Ilmakehän läpi päässyt osa pinnalta lähteneestä säteilystä:

Yhteensä:

On merkin (=) oikealla puolella oleva ensimmäinen termi (σTs4) kuvaa pinnalta lähtevää säteilyvuota ja toinen termi [εσ (Ts4 – Ta4)] kuvaa ilmakehän kasvihuonevaikutusta. Ei tarvitse olla matemaattisesti kovinkaan lahjakas, jotta yhtälöstä ymmärtäisi, mikä globaaliin lämpötila-anomaliaan vaikuttaa.

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu