Yleisiä väärinkäsityksiä hiilenkierrosta ja sen viipymäajoista

Faktan tarkistuksia

Viimeisimmässä blogissaan Ollila kirjoitti hiilenkierrosta ja antropogeenisen (ihmisen aiheuttaman) CO2:n ilmakehässä olevasta viipymäajasta. Hänen tulkinnoissaan on pahoja aukkoja ja väärinkäsityksiä!

Ensinnäkin. Hiilenkierron määrittely riippuu eri altaiden (reservien) koosta ja niiden kyvystä kierrättää hiiltä.

Globaali hiilenkierto

Yhtenä esimerkkinä globaalista hiilenkierrosta voisi periaatteessa olla mikä tahansa malli, sillä hiilen suuruusluokat antavat jo suoria viitteitä, miten tuo kierto tapahtuu ja miten suurina määrinä. Ohessa globaali hiilen kiertokulku, jossa esitetään eri hiilivarastot ja niiden koot Gt:na.

(kuva 1)

Toinen kuva kertoo globaalin hiilen kiertokulusta, jossa näkyy eri hiilivarastot ja varastojen välinen vaihto Gt C:tä vuodessa. Fossiilisten polttoaineiden polttovirta on nyt >> 9 Gt C /v.

(kuva 2)

Ilmakehän hiilen viipymäaika

Tarkastellaan ilmakehässä olevan hiilen määrää 750Gt ja jaamme sen sisään- tai ulosvirtausten summalla. Otetaan ulosvirtauksena 100Gt C/v fotosynteesiinä + 90Gt C/v valtameristä, viipymäaika on:

τ = 750Gt / 190Gt /v = 3.9v

Tämä on luonnollisesti hyvin lyhyt viipymäaika, mutta jos otamme tarkasteluun syvän valtameren, viipymäaika on:

τ = 38,000Gt / 106.2Gt/v = 358v 

Tuloksena on 358 v, mikä tarkoittaa, että hiiliatomi viettää keskimäärin 358 v kyseisessä säiliössä. Mutta jos ajattelemme valtameriä kokonaisuutena jättäen huomioimatta sisäisen pyörteilyn ja olettaen, että valtameren ja ilmakehän välinen nettovaihto on yleensä hyvin lähellä nollaa, näemme, että sisään on tulossa virtausta jokien kautta 0.6 GtC/v ja sedimenteistä virtausta ulos tuo samainen 0.6 GtC/v (tulivuorien purkaukset ilmakehään). Tässä tapauksessa hiilen viipymäaika olisi:

τ = 38,973Gt/0.6Gt /v = 64955v

Tämä viipymäaika on paljon pidempi kuin ilmakehässä, ja tämä kertoo, että hiilen kierrossa on osia, jotka reagoivat nopeasti, mutta taas toiset reagoivat hyvin hitaasti; eli erittäin hitaat osat yleensä vaimentavat, kuinka nopeasti muut osat voivat muuttua.

Toisin sanoen. Jos yhtäkkiä työnnämme CO2:ta ilmakehään, monet erehdyttävästi olettavat, että ilmakehän lyhyt viipymäaika tarkoittaa, että ylimääräinen CO2 voidaan poistaa erittäin nopeasti. Mutta totuus on se, että nämä säiliöt ovat yhteydessä toisiinsa, joten käy ilmi, että valtameren on palattava vakaaseen tilaan ennen kuin ilmakehä voi palata vastaavaan tilaan.

Joten Ollilan väitteistä on vedettävä johtopäätös; jos emissiot loppuisivat kokonaan, kokonais CO2 -taso palautuisi vuoden 1750 tasolle n. 220:ssa vuodessa, tai että ilmakehässä oleva antropogeeninen CO2:n määrä joka Ollilan arvioissa on n. 70 GtC:tä (?) poistuisi n. 65 vuodessa, että ne ovat virheellisiä arvioita!

Lisätään tähän blogiin myös hiilenkiertomalleista Naturen portfolio, vuodelta 2023:

https://www.nature.com/subjects/carbon-cycle

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut.)

FMI / Geofysiikan os. / avaruustutkimus & HAV-laboratoriopalvelut

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu