Hiilineutraali sähköntuotanto ennätystasolla – päästöt historiallisen pienet (keskustelu aiheesta käy liian suurilla kierroksilla)

Hiilineutraali sähköntuotanto ennätystasolla – päästöt historiallisen pienet (keskustelu aiheesta käy liian suurilla kierroksilla)

”Tärkein syy viime vuoden päästöjen vähenemiseen on Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan sähkön erillistuotannon ja samalla fossiilisten polttoaineiden käytön väheneminen puoleen. Kivihiilen käyttö sähkön erillistuotannossa laski 52% ja turpeen 48%.”

Leskelän mukaan päästökauppa on todella alkanut vaikuttaa siihen, miten energiaa tuotetaan. Fossiilisten polttoaineiden käyttö ei enää ole kannattavaa, ja ne poistuvat tuotannosta sitä mukaa kuin uutta kapasiteettia saadaan tilalle.” 

”Lupaavimmat näkymät uusille investointipäätöksille ovat sähköntuotannon osalta tuulivoimassa. Tuulivoiman osuus on vuositasolla asettunut nyt ensimmäistä kertaa pysyvästi fossiilisten yläpuolelle.”

Ohessa Energiateollisuus ry:n julkaisemia kuukausitilastoja:

Sähköntuotannon polttoaineet ja CO2 päästöt

https://energia.fi/files/1414/a_Sahkontuotannon_kk_polttoaineet_Lokakuu.pdf

Kuukausitilastoja (sähkön hankinta ja kulutus)

https://energia.fi/files/3922/a_pikatilasto_Lokakuu.pdf

Energiavuosi 2019

https://energia.fi/uutishuone/materiaalipankki/energiavuosi_2019_sahko.html#material-view

Huomautus: Tuulivoiman osuus Suomen energiatuotannossa on yksi osa energia-palettia. Sen hyödyistä ja haitoista (energia / taajuusmuutokset) ei voida vetää liian hätäisiä johtopäätöksiä, vaikka tuulivoiman osuus energituotannossa on viimeaikoina voimakkaasti lisääntynyt. Edellä mainittuja tilastoja seuraamalla, häiriötilanteista saa realistisemman käsityksen.

 Tuulivoimatuotanto ja kapasiteetti

Ohessa tuulienergian ja muun sähköntuotannon ja sähkönkulutuksen tunnittaisia vaihteluita ja pysyvyyskäyriä kahden viikon jaksoille vuonna 2019:

https://nettoenergia.fi/wordpress/wp-content/uploads/2021/01/Tuulienergia-2019.pdf

Ps. näillä palstoilla ylimalkaan käyty keskustelu ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvästä energian saatavuudesta, käy aivan liian suurilla kierroksilla. Tuontisähkön suurempi osuus yksinkertaisesti johtuu geopoliittisesta asemastamme. Eli ilman tuontisähköä Suomi ei tällä hetkellä yksinkertaisesti kykene kattamaan sähkönkulutusta millään muilla olemassa olevilla korvaavilla energiamuodoilla. Täysin omavaraisesta energiasta on oikeastaan turhaa edes haaveilla.

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI) Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä. Kantavia voimia mm. Albert Einstein. (𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu