Ihmisen vaikutus ilmastoon on muuttanut maapallon akselikulmaa – maapallo pyörii nopeammin sitten 1960-luvun

Ihmisen vaikutus ilmastoon on muuttanut maapallon akselikulmaa – maaapallo pyörii nopeammin sitten 1960-luvun

Uusi tutkimus tältä vuodelta paljastaa, että jään sulaminen ihmisen aiheuttamien tekijöiden kautta muuttaa maapallon pohjois- ja etelänapaa. Globaali lämpeneminen on todennäköisin syy polaariseen ajelehtimiseen. Mutta nopea jään sulaminen ei yksin selitä tätä muutosta. On arveltu, että muutokseen on vaikuttanut myös kestämätön pohjaveden pumppaaminen maatalouteen.

Aikaisemmat GRACE (Gravity Recovery And Climate Experiment) -tutkimukset ovat selvittäneet napojen siirtymää, maapallon ulkosydämessä olevasta sulasta raudasta. Muita siirtymiä aiheutti osittain ns. maanpäällisen vesivaraston muutos, prosessi, jossa kaikki maalla oleva vesi – mukaan lukien jäätiköiden jäätynyt vesi ja maanosamme varastoima pohjavesi – menetetään sulamisen ja pohjaveden pumppaamisen seurauksena.

Lähteet: AGU (Advancing Earth and Space Science)

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2020GL092114

https://news.agu.org/press-release/climate-has-shifted-the-axis-of-the-earth/

Tähtitieteellisesti vuosi 2020 oli nopeampi kuin tavallisesti. Ajan ja päivämäärän mukaan maapallo rikkoi edellisen, vuonna 2005 asetetun, lyhimmän tähtitieteellisen päivän ennätyksen 28 kertaa. Tuon vuoden lyhin päivä 5. heinäkuuta, näki maapallon kiertävän 1.0516 ms nopeammin kuin 86400 sekuntia (1 vrk). Lyhin päivä vuonna 2020 oli 19. heinäkuuta, jolloin maapallo suoritti yhden pyörähdyksen 1.4602 millisekuntia nopeammin kuin 86400 sekuntia. 

Keskimääräinen päivä vuonna 2021 on ~0.05 ms lyhyempi kuin 86400 sekuntia (1vrk). Atomikellojen viive koko vuoden aikana on ollut ~19 ms. Itse asiassa vuoden 2021 ennustetaan olevan lyhin vuosikymmeniin. Viimeksi keskimääräinen päivä oli alle 86400 sekuntia koko vuoden ajan vuonna 1937.

Nämä todisteet paljastavat, kuinka paljon ihmisen suoralla toiminnalla voi olla vaikutusta maapallon massamuutoksiin, akselikulmaan  ja näin myös napojen ajelehtimiseen ja pyörimisnopeuteen. 

Toisin sanoen: empiria eli suorat havainnot (gravitaatiomuutokset, atomikellot jne) osoittavat uskomusten ja spekulaatioiden heikkoudet. 

Lähteet: Time and Date

https://www.timeanddate.com/time/earth-faster-rotation.html

https://www.timeanddate.com/time/universal-time.html

 

Ps. (𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL) = ∇fA / ∇fL >> 1

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Kantavia voimia mm. Albert Einstein.

(𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL) = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu