Ilmakehän hiilidioksidi ja maaperän regenerointi – hiilivarasto

Ilmakehän hiilidioksidi ja maaperän regenerointi – hiilivarasto

Tämä on yksinkertainen tarina ratkaisusta parantaa maapallon tilaa ja pitää lajit poissa sukupuuttolistalta. Ratkaisu on aivan jalkojemme alla ja se on yhtä vanha kuin multa. Sitä kutsutaan maaperäksi. Sen laajuuden vuoksi ja sen kykyyn sitoa valtavia määriä kasvihuonekaasuja, se saattaa olla ainoa asia, joka voi tasapainottaa ilmaston, täydentää makean veden varastot ja ruokkia maailman väestö.

Jos maaperä voi hyvin, monet ongelmat voidaan korjata. Terve maaperä johtaa hyvinvoivaan kasviin. Hyvinvoiva kasvi, terve eläin, terve ihminen, puhdas vesi ja hyvin voiva ilmasto. Kyseessä on luonnonmukainen viljely. Mitä enemmän luonnonmukaisuutta, sitä vähemmän kustannuksia, ja sitä enemmän voi ansaita. Niin yksinkertaista se on. Meni sitten minne tahansa, edessä on sama ongelma, valtava eroosio. Eroosiossa maaperästä tulee tomua.

Eroosio alkoi jo kauan sitten kun ihmiset kehittivät auran. Sen tarkoitus oli rikkoa maaperä siementen kylvämiseksi. Pronssikaudelle tultaessa, laajat alueet ympäri kaupunkeja oli kynnetty kasvattamaan viljaa. Kun maaperä turmeltui, nuo ennen muinoin suuret valtakunnat katosivat pölyksi. Ei tarvitse katsoa tuhansia vuosia taaksepäin, jotta eroosion vaarat näkee.

Esimerkkinä 1930-luvulla Amerikassa tapahtui historian suurin ihmisen aiheuttama ympäristökatastrofi. Sen nimi oli ”Dust Bowl”. Maanviljelijät muokkasivat aiemmin hedelmällisiä Keskilännen tasankoja ja jättivät maaperän paljaaksi. Vuoden 1934 loppuun mennessä n. 200 miljoonaa hehtaaria viljelysmaata vahingoittui pysyvästi.

Maaperän kyntäminen ja muokkaaminen jatkuu yhä tänä päivänä. On kuitenkin selvää, että veden pitäisi haihtua elävien kasvien kautta. Täten maaperän muokkaamisen vähentäminen on avainsana. Maaperässä kasvaa mikrobeja, jota kutsutaan ”huokoiseksi” tilaksi. Tällöin maata vahingoittavien teollisten kemikaalien käyttöä pitäisi rajoittaa. Maan muokkaus on yksi häiritsevimmistä asioista nykyviljelyssä. Viesti on yksinkertainen: kaikki toimii hiilellä. Hiili on rakentanut meidät. Hiili vastaa maaperän mikrobeista. Hiili on eteenpäin vievä moottori. Se pyörittää järjestelmää.

Hiilen rooliin maailmassa liittyy sekaannuksia. Hiilidioksidi on kaasu. Me hengitämme sitä ulos ja kasvit hengittävät sitä sisään. Hiilidioksidia myös vapautuu polttamalla fossiilisia polttoaineita. Mutta hiilidioksidi ei sinänsä ole paha asia, koska elämä perustuu hiileen. Kuitenkin hiilen kanssa ollaan sodassa juuri nyt. Hiilen sidonnassa n. 40% menee juurille. Ne vuotavat sen hyvin strategisesti maaperän pieneliöille. Kasvit ruokkivat maaperän pieneliöitä hiilellä ja maaperän pieneliöt tuovat kasveille kivennäisaineita. Prosessin aikana maaperän pieneliöt tekevät hiilipolttoaineesta hiililimaa. Ne tekevät pieniä taskuja maaperään ilman ja veden virtausta varten. Se on yksi keinoista, joilla hiili kiinnittyy maaperään. Toisin sanoen, maaperällä on ainutlaatuinen kyky sitoa hiilidioksidia ilmakehästä. Vielä hienompaa on, että maaperään sisältyy koko maailmankaikkeus. Maaperää elää.

Jokaisessa kourallisessa tervettä maaperää on enemmän eliöitä kuin maapallolla koskaan eläneissä ihmisissä. Nuo eliöt käsittelevät maaperässä olevaa orgaanista ainetta ja laittavat ravintoaineet kasvin tarvitsemaan muotoon. Vertaamalla maaperän mikrobiodiversiteettiä siihen, joka on ihmiskehon sisällä huomataan, että kehossa on enemmän bakteerisoluja kuin ihmissoluja. Eli n. 1% meistä on ihmistä ja 99% mikrobeja. 

Maaperän laadulla on siis huikea merkitys, paitsi ravinnon suhteen, mutta myös sen kyvyllä sitoa hiilidioksidia ilmakehästä, joka tällä hetkellä jatkaa jyrkkää kasvuaan. Tämä kasvu on ihmisen aiheuttamaa, joka johtuu paitsi tehoviljelystä, kemikaaleista ja liiallisesta maaperän muokkaamisesta, myös fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Koska hiili ja hiilidioksidi pyörittää tätä elämää, sillä on myös kääntöpuolensa, se lämmittää ilmakehää. Globaalin ilmakehän lämpötilan ja hiilidioksidin lasku- ja nousutrendit ovat korreloineet keskenään jo miljoonia vuosia. Ja koska ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on tällä hetkellä hyvin jyrkässä nousussa, samoin globaali lämpötila, niitä ei voida selittää luonnollisina vaihteluina. Toisin sanoen, ilmakehässä oleva lisääntyvä hiilidioksidi, jonka olemme sinne esiteollisesta ajasta lähtien saattaneet, se tulisi sitoa takaisin terveeseen maaperään.      

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu