Ilmakehän hiilidioksidin kyllästymisargumentti on ontuva – ilmaston lämpeneminen

Neljän kohdan fysikaalinen fakta

Jos dissidentti (ilmastonmuutoksen toisinajattelija) lähestyy ”kyllästysargumentilla” ilmaston lämpenemistä vastaan, tässä on suurin piirtein kaikki, mitä siihen kannattaa vastata:

  1. Kasvihuoneilmiön aiheuttama lämpeneminen lisääntyisi silti, vaikka ilmakehä olisi kyllästynyt, koska absorbtio ratkaisee ohuessa yläilmakehässä (joka on tyydyttymätön).
  2. Ei ole edes totta, että ilmakehä on todella kyllästynyt hiilidioksidin absorption suhteen.
  3. Vesihöyry ei peitä hiilidioksidin vaikutuksia, koska korkealla kylmillä alueilla, joista infrapunasäteily pääsee karkaamaan avaruuteen, on vähän vesihöyryä. Ja alhaisissa paineissa vesihöyryn imeytyminen on kuin vuotava seula, joka päästää paljon enemmän säteilyä läpi, mitä CO2 ei tee.
  4. Fyysikot ovat käsitelleet näitä asioita tyydyttävästi jo n. 50 vuotta sitten, ja tarvittava fysiikka sisältyy kaikkiin ilmastomalleihin.

Nämä neljä kohtaa ovat fysikaalisia fundamentteja siitäkin huolimatta, vaikka ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on tällä hetkellä luokkaa vain n. 0.042%. Eli hiilidioksidin lisääntyminen (280 ppm Δ% 420ppm ≈ 50% sitten esiteollisen ajan) dominoi maapallon globaalia lämpötilaa sillä samaisella muutosnopeudella, miten se lisääntyy.

+2
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu