Ilmasto- ja taloustiede kulkevat käsi-kädessä vs. salaliittoteoriat ja hiilen hegemonia

Salaliittoteoriat

Ilmaston lämpenemistä koskeva salaliittoteoria vetoaa väitteisiin, että tieteellinen konsensus ilmaston lämpenemisestä perustuu salaliittoihin manipuloidun tiedon tuottamiseksi tai erimielisyyksien tukahduttamiseksi. Se on yksi monista ilmastonmuutoksen kieltämisessä käytetyistä taktiikoista, joilla pyritään synnyttämään poliittista ja julkista kiistaa tämän konsensuksen kiistämiseksi. Salaliittoteoreetikot väittävät tyypillisesti, että maailmanlaajuisten ammatillisten ja rikollisten väärinkäytösten kautta ilmaston lämpenemisen taustalla oleva tiede on keksitty tai vääristetty ideologisista tai taloudellisista syistä.

Lähde: Wikipedia

Pelko ja ahdistus – ei mitään uutta auringon alla

Ehkä taustalla on kuitenkin pelko ja ahdistus siitä, että ihmiset eivät tule saamaan enää ns. voita leivän päälle. BKT eli  kaikkien maassa tuotettujen tavaroiden ja palveluiden arvo yhden vuoden aikana romahtaa täysin. Energian hinta nousee pilviin. Työttömyys alkaakin yht’äkkiä lisääntymään rajusti ja on täysin hallitsematon. Inflaatio nousee ennätyslukemiin ja syntyy vuosituhannen lama, jota ei ole koettu milloinkaan. On syntynyt valtava epätietoisuus siitä, miksi tähän kaikkeen lopulta voitaisiin päätyä.

Mutta kun kysytään: Mitä yhteistä on ilmaston lämpenemisen salaliittoteorialla ja taloudellisella kurjimuksella? 

No ei se ole ainakaan suoraan verrannollinen siihen, että talouden rattaiden pitäisi edelleen pyöriä vain hiilen voimalla. On syntynyt sellainen harhakuva, ettei kehitystä olisi tapahtunut esimerkiksi energian tuotantotavoissa sitten esiteollisen ajan. Eletään edelleen siinä myyttisen menneisyyden utopiassa ja kirjoitellaan provosoivia blogeja siitä, kuinka vaikeaa on hiilestä luopua ja kuinka paljon sitä on vielä käyttämättä. 

Onko taustalla jonkinlainen epäluottamuslause siitä, ettei hiiltä kannattavien ääntä niin tieteellisesti kuin taloudellisesti ole enää riittävästi huomioitu, kun sen poltosta (CO2) aiheutuva lämpeneminen ei joidenkin harvojen mielestä olisikaan niin merkittävää. 

Kansainvälinen ilmasto- ja taloustiede on kuitenkin päätynyt yksimieliseen käsitykseen uusiutuvien energiamuotojen ja talouden positiivisessa kannattavuudessa ja niiden kehittämisessä, joissa on kaikkien kansakuntien tulevaisuus.

Anekdootti

Omasta lapsuudestani muistan vielä hyvin, kuinka ”nokisutari” kävi nuohoamassa noet talomme uunista ja piipusta. Se näky oli kuin olisi katsellut valkoista miestä mustaksi murjaaniksi  muuttuneena. Näin jälkikäteen voi vain kuvitella, missä kunnossa tämän ”nokisutarin” keuhkot mahtoivatkaan olla? 

On arvioitu (Vohra et al. 2021), että fossiilisten polttoaineiden polttamisen aiheuttamasta ilman saastumisesta n. 8.7 miljoonaa ihmistä kuolee ennenaikaisesti. Tämä vastaa lähes viidesosaa kaikista kuolemista maailmanlaajuisesti.

Lähde: https://ourworldindata.org/data-review-air-pollution-deaths

+2
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu