Ilmastonmuutoksen lyhyt historia – mitä seuraavaksi?
Kronologiaa
1938 – Todiste siitä, että maapallon lämpötilat nousevat
Vähän tunnettu amatööritieteilijä nimeltään Guy Callander tekee historiaa havaitsemalla, että planeettamme on lämmennyt.
1954 – Aurinkokennon synty
Kolme tiedemiestä keksivät maailman ensimmäisen käytännöllisen aurinkokennon.
1958 – CO2 tasot nousevat ja fossiiliset polttoaineet ovat syyllisiä
Tohtori Charles David Keeling tarjoaa ensimmäisen todisteen siitä, että CO2 tasot nousevat.
1967 – Maan muuttuva ilmasto mallinnetaan ensimmäistä kertaa
Tutkijat luovat ensimmäisen tietokonemallin maapallon ilmastosta. Malli ennustaa, että CO2:n kaksinkertaistuminen voi nostaa maapallon lämpötilaa 2°C.
Vuonna 1967 tutkijat Syukuro Manabe ja Richard Wetherald tuottivat maailman ensimmäisen tarkan tietokonemallin maapallon ilmastosta.
Supertietokone mahdollistaa seuraavan sukupolven ilmastomallit
Toisin kuin Manabe ja Wetherald, nykyajan tutkijoilla on pääsy valtavaan määrään ilmastotietoja. Tietojen käsittelyyn tarvittava laskentateho on kuitenkin tähtitieteellistä. Esimerkiksi nykyiset Sentinel- maahavaintosatelliitit tuottavat 10 teratavua dataa joka päivä, mikä vastaa 8.7 miljoonan verkon läpi kulkevan WhatsApp-viestin dataa joka minuutti!
Tässä JASMIN– supertietokone tulee käyttöön. JASMIN tarjoaa ympäristötutkijoille pääsyn erittäin suuriin ympäristötietosarjoihin, jotka ovat tyypillisesti liian suuria ladatakseen omille tietokoneilleen. Se voi myös lyhentää uusien ideoiden testaamiseen kuluvaa aikaa ja antaa tuloksia tunneissa eikä kuukausissa. JASMINia hallinnoi Science & Technology Facilities Councilin (STFC) RAL Space Center for Environmental Data Analysis (CEDA) Natural Environment Research Councilin (NERC) puolesta.
1968 – Tiedemies ennustaa jäätiköiden sulamista
Tohtori John Mercer, glaciologi Ohion osavaltion yliopistosta Columbuksessa varoittaa, että ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa Etelämantereen jäätiköiden romahtamisen, mikä johtaa katastrofaaliseen merenpinnan nousuun.
1969 – Maan lämpötila mitattiin satelliiteilla ensimmäistä kertaa
NASAn Nimbus III -satelliitti laukaistiin kiertoradalle – se tarjosi maailman ensimmäisen tarkan mittauksen maapallon ilmakehän lämpötiloista.
1985 – Porattiin 150 000 vuotta syvemmälle jäähän
Etelämantereelta louhitut jääytimet vahvistavat, että CO2 ja lämpötila ovat nousseet ja laskeneet yhdessä viimeisen 150 000 vuoden aikana.
1985 – Otsonireiän löytö
Tutkijat löytävät reiän otsonikerroksesta Etelämantereen yläpuolelta.
1985 – Litiumioniakku keksitään
Japanilainen tiedemies, professori Akira Yoshino kehittää maailman ensimmäisen ladattavan litiumioniakun. Kevyt akku käynnistää vallankumouksen energian varastoinnissa ja antaa lopulta virtaa kannettaville laitteille matkapuhelimista kannettaviin tietokoneisiin.
1988 – Hallitustenvälinen ilmastopaneeli (IPCC) julistaa ilmastotutkimuksen uuden aikakauden
IPCC tarjoaa poliittisille päättäjille säännöllisesti tieteellisiä arvioita, eli ilmastonmuutosta koskevaa tietoa nykytilasta.
1991 – Tuulivoiman nousu Isossa-Britanniassa
Ison-Britannian ensimmäinen tuulipuisto rakennetaan Cornwalliin ja se sisältää 10 turbiinia, jotka yhdessä tuottavat tarpeeksi sähköä noin 2 700 kotiin.
1992 – Koralliriutat uhattuna
Tutkijat toteavat, että korkeammat CO2-tasot valtameressä vaikeuttaa korallien ja muiden eläinten elämää riutoissa.
1994 – Ensimmäinen ilmastonmuutoslaki astuu voimaan
197 maata allekirjoittaa ensimmäisen maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen torjuntasopimuksen.
1996 – Hiilen talteenotto maan alla
Maailman ensimmäinen CO2:n varastointiprojekti käynnistyy.
1997 – Hybridiautot keksittiin
Ensimmäisen hybridiauton massatuotannon aloitti Toyota.
2003 – Tutkijat yhdistävät äärimmäiset sääolosuhteet ilmastonmuutokseen
Helleaalto Euroopassa tappaa kymmeniä tuhansia ihmisiä – tiedemiesten mukaan ilmastonmuutos on syyllinen.
2007 – Arktinen alue lämpenee kaksi kertaa nopeammin, kuin planeetta muualta.
Napa-alueet lämpenevät kaksi kertaa nopeammin kuin planeetta muualta, mikä vaarantaa jääkarhut ja muut luonnonvaraiset eläimet.
2008 – Yhdistyneen kuningaskunnan ilmastonmuutoslaki vahvistetaan laissa
Laki on maailman ensimmäinen pitkäaikainen oikeudellisesti sitova kehys ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
2015 – Pariisissa saavutettiin merkittävä kansainvälinen sopimus CO2 päästöjen vähentämisestä
196 maata allekirjoittaa Pariisin sopimuksen ja sitoutuu rajoittamaan ilmaston lämpenemisen alle 2°C esiteolliseen aikaan verrattuna.
2019 – Jään romahtaminen ”peruuttamaton”
Etelämantereen ja Grönlannin jäätiköt ovat saattaneet jo ohittaa pisteen, josta ei ole paluuta; niiden romahtaminen voi nostaa merenpintaa 10 metriä.
2019 – Erilaista elämää katoaa maapallolta ”ennennäkemättömällä” vauhdilla
Jopa miljoona eläin- ja kasvilajia on nyt uhattuna, ja monet voivat kuolla sukupuuttoon vuosikymmenten kuluessa.
2019 – Iso-Britannia ensimmäinen maa, joka hyväksyi nettonollapäästölain
Iso-Britannia on ensimmäinen suuri talous maailmassa, joka on hyväksynyt lakeja, joilla se lopettaa ilmaston lämpenemisen vuoteen 2050 mennessä.
2020 – Aurinkovoiman maailmanennätys
Oxfordin yliopiston spin out -yhtiö Oxford PV teki maailmanennätyksen kennolla, joka pystyy muuttamaan 29.52 % aurinkoenergiasta sähköksi.
2021 – Monet ilmastonmuutoksen näkökohdat ovat nyt väistämättömiä ja peruuttamattomia
Tutkijat ennustavat, että maailma lämpenee 1.5°C vuoteen 2040 mennessä, aikaisemmin kuin alkuperäiset varoitukset. Tällainen lämpeneminen lisää helleaaltoja, voimakkaita myrskyjä, kuivuutta ja tulvia.
On paljon varoitusmerkkejä ilmassa. Mutta kun sen tiedostaa, asioille voi aina tehdä jotakin.
Jatkossa mennäänkin jo antroposeeniin ja vähän isompaan kuvaan!
2023 Iso valliriutta voi paremmin kuin koskaan.
Miksi muuten tutkijat ennustaa että ilmasto lämpenee, eikös se jasmini osaa sitä todistaa varmaksi?
Grönlannin jäätikkökin voi paksusti http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20230812.png
Koko blogi on perusalarmistista tuubaa.
Ilmoita asiaton viesti
Merkittäväähän tässä kirjoituksessa on se, mikä sitä puuttuu kokonaan eli luonnolliset ilmastonvaihtelut erilaisissa sykleissä, vaikka niistä on kiistaton näyttö viimeisen 2000 vuoden ajalta. Otsikko jo ilmaisee asian: ilmastonmuutoksen lyhyt historia, vaikka ilmasto on muuttunut jatkuvasti, vaikka otettaisiin niinkin lyhyt aikajakso kuin holoseeni eli jääkauden jälkeinen viimeiset 10 000 vuotta. IPCC:n tiede ei hyväksy niitä lainkaan, joka osoittaa sen virheellisyyden.
Ilmoita asiaton viesti
Otappa huomioon se, että sekä luonnolliset, että ihmisen aiheuttamat muutokset integroituvat:
∬ f(xn, yn) dA
Missä dA edustaa differentiaalialueen elementtiä (osa-alue osa-alueelta).
Missä luonnollisille muutoksille (vaikkapa tuo muuttuja ’xn’) emme yksinkertaisesti voi mitään. Mutta ihmisen aiheuttamille muutoksille (muuttuja ’yn’) me voimme jotakin tehdä. IPCC ei juurikaan tämän vuoksi välitä siitä, mitä luonnollisille muutoksille tapahtuu. Tämä on päivän selvää.
Ilmoita asiaton viesti
” IPCC:n tiede ei hyväksy niitä lainkaan, joka osoittaa sen virheellisyyden.”
Olipas luokaton lausuma kommentoijalta, jota tykkää korostaa akateemista lähestymistapaa. Kysymys ei ole siitä että IPCC ei ”hyväksyisi” luonnollisia tekijöitä, vaan että luontaiset tekijät jäävät antropogeenisen muutoksen varjoon. Tämän ei pitäisi olla epäselvää kenellekään, joka edes pintapuolisesti on perehtynyt aiheeseen.
https://njclimateresourcecenter.rutgers.edu/wp-content/uploads/2021/08/Conversation-How-do-we-know-humans-are-causing-climate-change.jpg
Tässä muuten mielenkiintoinen blogi lustotutkimuksesta:
https://www.kaleva.fi/keskiajalla-oli-lamminta-mutta-ei-niin-lamminta-ku/5772310
ja asianosainen paperi:
https://www.nature.com/articles/s41586-023-06176-4
Ilmoita asiaton viesti
Sepä se..!
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoisessa blogissa näkyi Ari Laaksosen naama, joka sai aikaan huutonaurun täällä…
Ilmoita asiaton viesti
Missä vaiheessa naamavärkit ja huutonaurut ovat näitä kysymyksiä tulleet ratkaisemaan? Katso ensin peiliin, mitä siellä näkyy?
Ilmoita asiaton viesti
Tästä tulee mieleeni sanonta, että räkänokastakin mies tulee, vaan ei tyhjän naurajasta.
Ilmoita asiaton viesti
Härköselle.
Alaskassa sulaa kaksi jäätikköä ja Mendenhall-jäätikön alta paljastuu järeän metsikön kantoja, jotka ovat kasvaneet radiohiiliajoituksen mukaan vuosina 700-1000. Atlanttisella lämpökaudella Lappi oli järeän mäntymetsäpeitossa Jäämerelle saakka.
Ei tarvitse mennä noinkaan kauas. CERES-mittausten mukaan maapallo sai vuosina 2011-2019 niin paljon auringonsäteilyä, että se olisi nostanut maapallon lämpötilaa n. 0.76 astetta IPCC:n tieteen mukaan. Sen vuoksi IPCC jätti sen pois.
Todellisuudessa lämmitysvaikutus oli noin puolet tuosta eli n. 0,43 astetta ja se kelpaisi IPCC:lle. Nyt kävi nimittäin niin, että ensimmäisen kerran IPCC:n raporteissa tietokonemallien laskema lämpötila ja mitattu lämpötilan kasvu vastasivat toisiaan. Syynä oli lyhytaaltoisen säteilyn voimakas kasvu, jonka IPCC salasi ja salaa vielä tänäkin päivänä. Vielä vuoden 2013 raportissa virhe n. 38 %.
Ilmoita asiaton viesti
Ollilalle. Mistä ovat nuo epäilysi IPCC:tä kohtaan alunperin lähteneet liikkeelle, kun jatkuvasti kritisoit siitä, että IPCC tekee (vain) virheitä?
Ainakin minulle (ja varmasti monille muillekin) on tullut sellainen vaikutelma, että juuri syynä ovat vain periaate-erot, miten ilmasto ja ilmastonmuutos etenee ja millä mekanismeilla ja missä suhteessa.
Eli missä todellisuudessa elät, kun IPCC:n raportit ovat olleet 4000 -sivuisia raportteja vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, mutta kuitenkin löydät sieltä virheitä, mutta suhteessa mihin? Vain omiin tutkimuksiisi, vai onko väitteillesi muita perusteita tai referenssejä, jotka aukottomasti todistavat, että IPCC olisi salannut tietoja tai muuta vastaavaa?
Ilmoita asiaton viesti
Jos lainkaan seuraat ilmastotieteilijöiden keskustelua, niin viimeiaikaista EEI:n kasvua kommentoidaan joka puolella, se ei ole mikään vaiettu salaisuus. Vaikkapa tässä
https://twitter.com/LeonSimons8/status/1684966795826929666
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään kommenttia tähän puuasiaan?
https://www.livescience.com/39819-ancient-forest-thaws.html
Oliko silloin kun nämä puut kasvoivat lämpimämpää kuin nykyään?
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tästä ole jo jankattu: globaali vs lokaali.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla mutta et ole keksinyt selitystä miten joku alue voi olla jopa 400 vuotta paljon lämpimämpi kuin muu maailma. Paikallisesti lämpö noi notkua jollain alueella vain päiviä, ei vuosisatoja.
Ilmoita asiaton viesti
On Suomessakin ollut tammimetsiä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_climatic_optimum
Ilmoita asiaton viesti
Ja silloin oli paaaljon vähemmän CO2ta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sitten?
Jääkairaukset osoittavat sen, että lämpötilat ovat heti lämpökauden alussa korkeat, sitten lämpötilat laskee ja muljahtaa takaisin jääkauteen.
Se on täysin normaalia. Nyt lämpötilat nousee, eikä laske.
Ilmoita asiaton viesti
Leon Simons sanoo EEI:n kasvun johtuvan laivojen rikkipäästöjen vähenemisestä. Eli niin taikka näin aina menee pieleen ja ihminen on syyllinen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa lämpenemisen syitä eriteltynä:
https://pbs.twimg.com/media/F3eoJu7X0AAg-OM?format=png
Ilmoita asiaton viesti
Jaaha, ensin viittaat Leon Simons’n x viestiin, joka perustuu hänen Desdemona Despair artikkeliin May 8,2023, jossa hän esittää EEI:n kasvun syyksi laivojen rikkipäästöjen vähenemistä ja sitten listaan vallan muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Pointti siis oli että tämä rikkipäästöjen alenema on uusi tekijä, joka tulee muiden tekijöiden päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Tunga-Tongan purkaus alensi lämpötilaa eli vähensi EEI:tä kuten vesihöyry ilmakehässä tekee.
https://www.mdpi.com/2072-4292/15/14/3602
Ilmoita asiaton viesti
Vesihöyry ilmakehässä yleisesti ottaen kasvihuonekaasuna lisää lämpötilaa. Tavallisesti tulivuorenpurkaukset netttovaikutuksena viilentävät niiden hiukkaspäästöjen takia, mutta tässä tapauksessa hiukkasia vapautui vähän. TT:n purkauksesta vaikuttaisi olevan liikkeellä erilaisia näkemyksiä tieteentekijöiden keskuudessa, tämän mukaan esim kokonaisvaikutus on lämmittävä:
https://www.nature.com/articles/s41558-022-01568-2
Joka tapauksessa kyseessä on luonnollinen, ohimenevä ilmiö joka jää ihmisperäisen ilmastonmuutoksen varjoon, mutta yhdessä laivapäästöjen muutoksen kanssa voi selittää viimeaikaisia huippukorkeita lämpötiloja.
Ilmoita asiaton viesti
TT:n vaikutuksesta näyttää tosiaan olevan erilaisia käsityksiä. Ilmeisesti sen jokatapauksessa sen ilmastovaikutus saattaa kestää vuosia.
Mitä tulee vesihöyryyn, niin termodynamiikan mukaan jos ilman lämpöenergia on vakio eli esimerkiksi jokumäärä kJ/kg, niin vesihöyryn määrän lisääntyessä ilman lämpötila alenee – muutos on adiabaattinen.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tulee vesihöyryyn, niin se on kasvihuonekaasu. Siksi vesihöyryn määrän kasvaessa lämpöenergia lisääntyy.
Ilmoita asiaton viesti
Lämpöenergia voi lisääntyä vaikka lämpötila olisi vakio.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kohteen lämpötila pysyy vakiona, mutta sen massa kasvaa, silloin kohteen (vesihöyry) kokonaislämpöenergia kasvaa. Lämpöenergia on aineessa olevien hiukkasten (atomien ja molekyylien) kokonaiskineettisen energian mitta.
Kun kohteen lämpötila on vakio, se tarkoittaa, että sen hiukkasten keskimääräinen kineettinen energia pysyy samana. Jos lisäät kohteeseen enemmän hiukkasia lisäämällä sen massaa, lisäät siihen enemmän kineettistä energiaa.
Tämä johtuu siitä, että jokaisella hiukkasella on oma liike-energiansa. Joten vaikka lämpötila ei muutu (joka on hiukkasten keskimääräisen kineettisen energian mitta), kohteen kokonaislämpöenergia kasvaa lisääntyneen hiukkasten määrän ja niihin liittyvien kineettisten energioiden vuoksi.
Tämä käsite on tärkeä lämpökapasiteetin toiminnan ymmärtämisessä – massaltaan suurempi aine voi pitää sisällään enemmän lämpöenergiaa, vaikka sen lämpötila pysyisi vakiona.
Mutta on kuitenkin muistettava se perusasia, että vesihöyryn muodostuminen vaatii lämpötilan kasvua, jotta vesihöyryä ylipäätään muodostuisi.
Höyrynpainetta korkeammissa paineissa vesi tiivistyisi, kun taas alhaisemmissa paineissa se haihtuisi tai sublimoituisi. Veden kyllästyshöyryn paine kasvaa lämpötilan noustessa ja se voidaan määrittää Clausius–Clapeyron-relaatiolla.
Ilmoita asiaton viesti
Kostean ilman lämpöenergian määrä eli entalpia voidaan laskea yhtälöllä h=1,005t+x(2510+1,85t), jossa t= alailmakehän lämpötila C ja x=ilman absoluuttinen kosteus kg/kg ilmaa. Pätee normaali ilmanpaineessa.
”Mutta on kuitenkin muistettava se perusasia, että vesihöyryn muodostuminen vaatii lämpötilan kasvua, jotta vesihöyryä ylipäätään muodostuisi.”
Termodynamiikan mukaan haihtumisen ainoa edellytys on kosteusgradientin olemassaolo, siksi haihtumista voi tapahtua vakiolämpötilassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitaitko sitä, etteivät ilmastotutkijat ymmärrä termodynamiikkaa, tai mitä on entalpia? Eli miksi tätä samaa lillukanvartta toistetaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on sinun väitteestäsi:
…”vesihöyryn muodostuminen vaatii lämpötilan kasvua,”…tämä ei ole välttämätön edellytys haihtumiselle, eikä myöskään lillukanvarsi.
Ilmoita asiaton viesti
Totta ihmeessä vesihöyryn muodostuminen vaatii lämpötilan kasvua. Nimittäin ilmastonmuutos saa osia veden kierrosta kiihtymään, kun maapallo lämpenee, silloin se lisää haihtumisnopeutta maailmanlaajuisesti. Lisääntynyt haihtuminen aiheuttaa keskimäärin enemmän sadetta, ja sitähän on todettu tulvissa olevan. Tämä on aivan perusasiaa. Ei siis pidä tehdä tästä faktasta yhtään sen vaikeampaa kuin se on.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se Sinivirta on nyt vain sillä tavalla,että termodynamiikan mukaan vettä voi haihtua isotermisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se Kivirauma on nyt ja aina sillä tavalla, että olenko toisin väittänyt? En ihan oikeasti jaksa näitä perusasioita! Ja siitäkin huolimatta, lämpötila ja sen muutos on oleellinen tekijä!
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0017931022001697
Ilmoita asiaton viesti
Linkissäsi on ”Imbalance”.
Eikös Ollila juuri kertonut, että auringon säteily maanpinnalle (=input) on kasvanut?
Ja harmitteli, että CCCP on jättänyt tarkasteluissaan tämän pois.
Toinen vaihtoehto on, että TOA (output) on laskenut.
Onko sinulla tästä dataa?
Ilmoita asiaton viesti
Samasta asiasta kyse, auringon säteily kasvaa -> epätasapaino kasvaa. Väitteet, että asia olisi jokin salaisuus, ovat hämmentäviä. Tuossa kuva
https://pbs.twimg.com/media/F2MrbdpXcAAWOik?format=jpg&name=medium
Jos harrastuneisuutta löytyy, datat saa täältä
https://ceres-tool.larc.nasa.gov/ord-tool/jsp/EBAFTOA42Selection.jsp
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos selvästä datasta!
Ehkä on hieman liian aikaista, mutta ei voi olla huomaamatta vuoden 2023 aikana tapahtunutta muutosta: ASR nousee ja OLR putoaa.
Ja meret lämpiää.
Hunga Tonga?
Ilmoita asiaton viesti
Tuohan osoittaa ilmiselvästi, ettei CO2 ole kuin mitätön rooli. Eli kesä-, heinä- ja mahdolliset elokuun ennätykset johtuu aivan muusta kuin CO2:sta, vaikka niitä yritetään syöttää sen syyksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se sitä osoita, ja asiasta on ollut hiljan juttuakin täällä.
Ilmoita asiaton viesti
ASR:n (absorbed solar radiation) kasvu johtaa suoraan lämpenemiseen. Heijastuminen kasvaa vain prosenttiaalisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, mutta mikäs johti ASR:n kasvuun.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ainakaan CO2, se on varma.
ASR = incoming solar radiation(~340) – reflected clouds & atmosphere(~77) – reflected by surface(~23).
Ilmoita asiaton viesti
”Observations and model simulations suggest that even though global warming is set into motion by greenhouse gases that reduce OLR, it is ultimately sustained by the climate feedbacks that enhance ASR.”
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1412190111
Ilmoita asiaton viesti
ASR: n kasvuun johti haloterminen, viiveellinen energia jota vapautui merestä. Tämä avasi sen verran pilvipeitettä että meri lämpeni aurinkoenergiasta lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Jäämme odottamaan mielenkiintoista julkaisua.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelin vain kertoa ettei tarvitse enää miettiä asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Teoria on täysin rakennettu näille feedbackeille. Tosin tässä tapauksessa voi olla hiukan ongelmallista selittää miten mekanismi toimii. Jotta ASR kasvaisi on pilvipeitteen vähennyttävä, ja se taas ei mene vesihöyrypalautteen mukaisesti. Teorian mukaanhan TSI on asetettu vakioksi jo vuosikausien ajan. Albedon muutoksella sitä voi yrittää selittää, mutta ongelmaksi tulee muutosnopeus.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatus kasvihuoneilmiöstä lyhyesti: CO2n lisäys kasvattaa maanpinnalta lähtevän IR- säteilyn absorptiota ilmakehässä.
Jotta OLR voisi saavuttaa tasapainon (OLR=ASR), pitää maapallon pintalämpötilan nousta kompensoimaan lisääntynyttä energiasiirron ”vastusta” (avaruuteen).
ASR on lyhytaaltoista auringon säteilyä, joka vähät välittää ilmakehän absorboivista kaasuista.
ASRn vaikutus on suurelta osin valtamerien alueilla, koske ne ovat keskittyneet päiväntasaajalle (jossa tunnetusti aurinko on kuumempi).
ASRää voi lisätä ainakin kaksi asiaa eli auringon lyhytaaltoisen säteilyn lisääntyminen tai/ja albedon (pilvisyyden) väheneminen.
Näistä jälkimäinen on selvästikin positiivinen takaisinkytkentä, mutta tosin hieman erilainen kuin ”ne mallit” ennustavat.
Pohjois Atlantin pintavesien lämpenemisen osalta löytyy Copernicus-sivuilta aivan joviaali selitys: poikkeukselliset ilmakehän paineolosuhteet ovat aiheuttaneet ko Pohjois-Atlantin alueelle erittäin matalatuuliset olosuhteet, mikä on romahduttanut pintaveden haihtumisen; seurauksena vähemmän pilviä, enemmän ASRää ja lämmennyt pintavesi.
Eli Pohjois Atlantilla on tuullut vähemmän, joka toki voidaan katsoa olevan sään ääri-ilmiö.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä ei isoa riitaa saada aikaiseksi. Vesihöyry absorboi myös auringon valoa joten ASR kasvaa myös vesihöyrypalautteen kautta. Pohjois-Atlantin osalta olen selityksinä kuullut laivojen rikkipäästöjen aleneman ja poikkeavista tuuliolosuhteista johtuva vähäisen Saharan hiekan määrän ilmakehässä, jolloin hiukkasten viilentävä vaikutus olisi vähentynyt. Sinun versiotasi en ollut aikaisemmin kuullut, mutta joka tapauksessa kyseessä on niin uusi ilmiö, että kestää tovi ennenkuin asiaan liittyvät kunnolliset tutkimukset julkaistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pilvisyydellä on paljon isompi, negatiivinen vaikutus verrattuna vesihöyryn absorptiolle auringon säteilylle.
Minulla ei ole versiota, se on Kopernikuksen.
https://climate.copernicus.eu/record-breaking-north-atlantic-ocean-temperatures-contribute-extreme-marine-heatwaves
Ilmoita asiaton viesti
Ohessa uutisia Alpeilta.
https://climatechangedispatch.com/geologist-examines-10800-year-old-tree-trunk-found-under-alps-glacier/
Jääkauden jälkeen lehtikuusi valtasi 1000 vuodessa alueen, joka on jälleen jään peitossa (tosin ollut viimeaikoina sulamisvaiheessa).
Tuolloin oli hiilidioksidia vähemmän, pohjoisessa oli laaja jääpeite (albedo), mutta ilmaston lämpeneminen oli rajua.
Se siitä nykyisestä ”ennen näkemättömästä”.
Ilmoita asiaton viesti
”Merkittäväähän tässä kirjoituksessa on se, mikä sitä puuttuu kokonaan eli luonnolliset ilmastonvaihtelut erilaisissa sykleissä, vaikka niistä on kiistaton näyttö viimeisen 2000 vuoden ajalta.”
Ilmasto ollut aaltoilevasti viilenevä noin luokkaa 6000v mutta nyt lämpenee poikkeavalla tavalla.
Maapallon pitäisi viilentyä jääkauteen siirtyessä ja auringon aktiivisuuden laskiessa, sen sijaan se lämpenee poikkeavalla tavalla. Tämän voi vahvistaa holoseenin ajan ilmastosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ota nyt huomioon tämäkin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/co2-paastojen-leikkaukset-vailla-tieteellista-perustetta/ CO2-päästöjen leikkaukset vailla tieteelllistä perustetta!
Ilmoita asiaton viesti
(Poistettu kommentti joka meni väärään paikaan)
Ilmoita asiaton viesti
”2007 – Arktinen alue lämpenee kaksi kertaa nopeammin, kuin planeetta muualta.”
Arktinen alue on kylmentynyt tasaisesti vuodesta 2016, tänä kesänä alue meni pakkaselle pari viikkoa etuajassa.
https://ocean.dmi.dk/arctic/plus80n/yearly/temp_anom_yearly_winter_summer.png
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutoksella on siis lyhyt historia. Tämä selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutoksella on myös pitkä historia. Vai alkaako Lahnakosken aika vasta vuodesta 1938.
Ilmoita asiaton viesti
Se oli Sinivirta, joka noin kirjoitti. Minun aikani alkoi vasta 50-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
No sekin tuli nyt selväksi, että Lahnakosken aika alkoi vasta 1950-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti