Ilmastonmuutos tekee maapallosta himmeämmän

Lokakuu 1. 2021 (Space.com)

https://www.space.com/climate-change-dimming-earth

Lainauksia tutkimuksesta

 ”Maapallo heijastaa vähemmän valoa ilmaston muuttuessa, uusi tutkimus toteaa”.

Tutkimus perustuu kahden vuosikymmenen ajalta tehtyihin havaintoihin ilmiöstä nimeltä ”earthshine” (Maan paiste) joka on valo, jonka Maa heijastaa kuun pimeän puolen pinnalle, yhdistettynä satelliittihavaintoihin Maan heijastuvuudesta (albedosta) ja auringon valon kirkkaudesta.

Maan eri ominaisuudet heijastavat eri määriä valoa: valtameret hyvin vähän, maa-alueet noin kaksi kertaa niin paljon. Samaan aikaan pilvet heijastavat noin puolet niihin osuvasta auringonvalosta. Lumi ja jää heijastavat suurimman osan vastaanottamasta valosta.

Uudessa tutkimuksessa tutkijat yhdistivät nämä tiedot NASAn pilvet ja Maapallon säteilyenergiajärjestelmä (CERES) -projektin havaintoihin, jotka ovat toimineet vuodesta 1997 NASAn ja National Oceanic and Atmospheric Administrationin (NOAA) satelliiteilla.

Tutkijat kokosivat kaksi tietuetta saadakseen käsityksen siitä, onko Maan kirkkaus muuttunut ja miten. 

Koko kahden vuosikymmenen aikana Maan heijastuneen valon määrä laski noin 0.5 % eli ~0.5 Wm-2 vähemmän.

 

Suurin osa muutoksesta tulee kolmen viime vuoden aikana maanpaistetietoaineistosta, jota tutkijat analysoivat vuoteen 2017 asti; CERES-tiedot jatkuivat vuoteen 2019 asti ja osoittivat vieläkin voimakkaampaa laskua sen lopussa.

Tuona aikana tutkijat päättelivät, että auringon kirkkaus – joka kävi läpi kaksi maksimiaktiivisuusjaksoa ja yhden hiljaisen ajanjakson tutkimuksen aikana – ei liittynyt heijastuskyvyn laskuun. Joten muutoksen Maan heijastaman valon määrässä täytyy johtua muutoksesta itse maapallossa, tutkijat perustelivat.

CERES-tiedot havaitsivat kirkkaiden matalan korkeuden pilvien häviämisen itäisellä Tyynellämerellä, Amerikan länsirannikolla, missä tutkijat havaitsevat myös voimakasta lämpötilan nousua valtameren pinnalla.

Ja koska valo, joka ei heijastu avaruuteen, jää loukkuun maapallon järjestelmässä, kirkkauden muutoksella on myös vaikutuksia ilmaston tulevaisuuteen, mikä saattaa nopeuttaa ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.

Tutkimusta on kuvattu artikkelissa, joka julkaistiin 29. elokuuta 2021 Geophysical Research Letters -lehdessä.

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2021GL094888

Johdanto edelliseen blogiini, missä määrittelin auringon vähäistä osuutta ilmastonmuutokseen, pitää näiden havaintojen perusteella paikkansa.

Eli:

C (dT/dt) = EIN – EOUT = (1 – α) Sπr2 – 4πr2 σεΤ4

Maapallon lämpökapasiteetin muutosnopeus C (dT/dt) ei riipu auringon tuottamasta energiasta, vaan tässä tapauksessa maapallon albedon (α) muutoksesta ja myös emissiivisyyden (ε) muutoksesta. Siitä enemmän viitteissäni.

Viitteeni:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/some-ja-ilmastonmuutoslogiikkaa-teoreettisesta-nakokulmasta-kansantajuisesti-ja-yksinkertaisesti/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ilmastonmuutoslogiikkaa-kansantajuisesti-mutta-viela-yksinkertaisemmin-maapallon-lampeneminen/

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu