Ilmastonmuutosta vastaan oleva taistelu – tuskastuttavan hidasta

Ilmastonmuutosta vastaan oleva taistelu – tuskastuttavan hidasta

Lämpenemisen pysyvyytenä, eli erilaisten aineiden (kaasujen) säteilyn pakottamana, ja joilla on erilainen elinikä, tämän perusteella voidaan määritellä energian tasapainoa pitkällä aikavälillä, -joka riittää maapallon palaamaan alkuperäiseen lämpötilaansa, voidaan kirjoittaa yksinkertainen yhtälö:

F = antropogeeninen säteilypakote

N = kokonaislämpövirta

λΔTsurface = energia, jonka lämmennyt maapallo säteilee avaruuteen

Maa menettää pinnalta ja ilmakehästä lähtevää energiaa tasapainotilanteen vallitessa. Määrä λ ilmaisee, kuinka paljon energiaa menetetään yksikköä kohti lämpötilan noustessa. Pitkällä aikavälillä, se on ilmastoherkkyyden tapauksessa päinvastoin, koska uudessa vakaassa tilassa:

N => 0

Ja:

ΔTsurface =  1/4 F/λ

Jos päästöt pysäytetään ja treturn on aika tulevaisuudessa, milloin maapallo on palannut alkuperäiseen lämpötilaansa (mukaan lukien valtamerien keskilämpötila), silloin:

Integroimalla yhtälön 1. molemmat puolet tälle aikavälille ja tekemällä oletus, että säteilyvaste on riippumaton ajasta ja lämpenemisnopeudesta tällä aikavälillä (ts. λ on suunnilleen vakio tai se ei korreloi pakotteisiin), silloin:

Käytännössä yhtälö 3. on vähemmän käyttökelpoinen kaasuille, kuten CO2 ja SF6, joilla on niin pitkä elinikä, että pakottamisen (hajoamaan nollaan) aikahorisontti ja Maan palaaminen lämpötasapainoon, voi olla tuhansia vuosia. Tällöin yksinkertaistettu tapa tulevaisuuden lämpenemisen pysyvyydestä on, että CO2 -päästöt ja kourallinen muita erittäin pitkäikäisiä kaasuja merkitsee lämpenemistä, on oleellisesti peruuttamaton ihmisen aikaan saamissa aikatauluissa, ilman aktiivista ja tehokasta kansainvälistä toimintaa (kasvihuonekaasujen sitominen). Kaikki lyhytaikaisemmat kaasut ja aerosolit tarkoittavat ohimenevää lämpenemistä, jonka aikaintegraali määräytyy likimäärin yksinkertaisesti pakottamisen aikaintegraalina ja tasapainoisena ilmastoherkkyytenä.

Eli jos tämä kapulakieli ja yhtälöt eivät avaudu, selitykseni ja oletukseni on, ettei ihmiskunta päästöjen osalta pääse tasapainoon vielä pitkään aikaan. Tahtotila ja kansainvälinen koalitio (sekä tieteellisessä, poliittisessa että taloudellisessa mielessä), vaikuttaa tuskastuttavan hitaasti.

+3
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu