Jankataan taas, tankataan jaas – missä olet pikku fotoni?
Kolme pääkohtaa
1. Fotonin energia ja liikemäärä
Perinteisesti (ei sen syvällisempää kvanttimekaniikkaa tähän kohtaan) massattoman fotonin energia ja liikemäärä (joka ei ole sama asia kuin kineettinen energia) määritellään periaatteessa hyvin yksinkertaisesti:
E = h * (c/λ) ja p = h / λ
Nämä yhtälöt kertovat, että molemmissa tapauksissa ratkaisee vain aallonpituus (λ). Aallonpituus ilmaisee valon aaltomuodon pituuden, ja liikemäärä on suoraan verrannollinen Planckin vakioon ja kääntäen verrannollinen fotonin aallonpituuteen. Koska fotonit liikkuvat aina valon nopeudella (~299 792 458 m/s), niiden nopeus on vakio. Tämä tarkoittaa, että fotonin liikemäärä on täysin riippuvainen sen aallonpituudesta, jolloin fotonin liikemäärä muuttuu, kun se on vuorovaikutuksessa aineen tai muiden hiukkasten kanssa.
2. Kvanttimekaniikan mukaan fotonin ja CO2 -molekyylin vuorovaikutus
Kvanttimekaniikan mukaan fotonit ovat bosoneita (so. alkeishiukkanen, jonka spin on kokonaisluku). Tämä tarkoittaa, että ne noudattavat Bose-Einsteinin kondensaattia (so. kvantti-ilmiö, jossa suuri määrä hiukkasia menettää yksilöllisen luonteensa ja kondensaatti alkaa noudattaa kvanttimekaniikan lakeja, kuin kyseessä olisi yksi hiukkanen). Eli Bose-Einsteinin kondensaatti tarkoittaa, että useat fotonit voivat olla samassa kvanttisysteemissä samalla energiatasolla ja ominaisuuksilla ilman, että niiden ”yksilölliset identiteetit” ovat merkityksellisiä. Tämä pätee fotoneihin, kuten muihinkin bosoneihin.
Siksi ei ole tarkkaa tapaa sanoa, onko emittoitunut fotoni täsmälleen samanlainen kuin alkuperäinen absorboitunut fotoni vai ei, koska fotonit ovat vaihdettavissa keskenään. Joten voidaan sanoa, että absorboitunut fotoni ei katoa ikuisesti, vaan siitä tulee osa CO2 -molekyylin sisäistä energiaa.
Toisaalta emittoitunut fotoni voi sisältää samanlaisia ominaisuuksia kuin absorboitunut fotoni, mutta ne eivät välttämättä ole ”sama yksittäinen” fotoni. Eli lopultakin, onko sillä suurta merkitystä, että fotonien identiteetit (esim. fotonit γ ja β) voivat olla eri fotoneja. Vaikka fotonien identiteettien tarkka seuraaminen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta, se ei tarkoita, ettei kysymys olisi relevantti.
3. Fotonin sijainti
Kvanttimekaniikan perusperiaatteiden mukaan ei ole mahdollista määrittää fotonin sijaintia ja samanaikaisesti sen liikemäärää (momentum) tarkasti. Tätä periaatetta kutsutaan epätarkkuusperiaatteeksi, ja se koskee kaikkia hiukkasia, mukaan lukien fotonit.
Epätarkkuusperiaate, joka on muotoiltu Werner Heisenbergin toimesta määrää, että on olemassa perustavanlaatuinen rajallisuus sijainnin (x) ja liikemäärän (p) mittaamisessa. Se ilmaistaan matemaattisesti seuraavasti:
Δx * Δp ≥ ℏ / λ
Missä Δx edustaa epätarkkuutta sijainnin mittauksessa, Δp epätarkkuutta liikemäärän mittauksessa, ja ħ on reduktoitu Planckin vakio, joka on erittäin pieni vakio.
Tämä tarkoittaa, että mitä tarkemmin yrität määrittää fotonin sijaintia, sitä epätarkemmaksi sen liikemäärän määritys tulee, ja päinvastoin. Fotonin tapauksessa tämä tarkoittaa, että et voi tarkasti tietää sen sijaintia ja liikemäärää samanaikaisesti. Fotonit ovat erityisen haasteellisia tässä suhteessa, koska ne liikkuvat valonnopeudella (c), ja niiden liikemäärä on suoraan verrannollinen niiden energiaan. Siksi fotonin liikemäärän tarkka määritys edellyttäisi sen energian tarkan määrityksen, mikä on käytännössä erittäin vaikeaa. Joten lyhyesti sanottuna, kvanttimekaniikan periaatteiden mukaan, fotonin sijainnin ja liikemäärän tarkka samanaikainen määrittäminen ei ole mahdollista.
Missä siis olet pikku fotoni?
Liikemäärä on vektorisuure eli sillä on myös suunta. Kerropa miten fotonin suunta määräytyy emissiossa. Tavallisissa oppikirjateksteissä siitä ei mainita sanaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin on. p = (E/c) n, missä p on fotonin liikemäärä, E on energia, c valon nopeus ja n yksikkövektori.
Ymmärrykseni mukaan, emittoituneen fotonin suunta riippuu siitä, miten ja missä prosessista se on syntynyt.
Spontaanissa emissiossa, atomin tai molekyylin sisäinen rakenne muuttuu, ja fotonit vapautuvat satunnaisesti kaikkiin suuntiin. Tämä tarkoittaa, että fotonin suunta on täysin satunnainen.
Stimuloidussa emissiossa, jossa ulkoinen fotoni saa atomit tai molekyylit siirtymään tiettyyn energiatilaan, aiheuttaa niiden emission. Stimuloidussa emissiossa uudet fotonit lähtevät samassa suunnassa ja samalla energialla kuin stimuloiva fotoni. Tämä tarkoittaa, että fotonien suunta on tarkasti määrätty ja ne liikkuvat samassa suunnassa kuin stimuloiva fotoni.
Koherentissa valossa monia fotoneita voi olla samassa energiatilassa ja liikkua samassa vaiheessa. Tämä luo koherentin valon, kuten laserissa, jossa kaikki fotonit liikkuvat samassa suunnassa ja samassa vaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
The direction in which a photon is emitted is determined by the properties of the emitting object, such as its temperature or the energy levels of its electrons.
For example, in a hot object like a light bulb filament, photons are emitted in many different directions due to the random motions of the electrons. In a laser, photons are all emitted in the same direction because the electrons are all in the same energy level and are stimulated to emit at the same time.
As for why the other directions were not taken it’s important to remember that the behavior of subatomic particles like photons is determined by the laws of quantum mechanics, which can be unpredictable and counterintuitive.
In the case of a light bulb filament, the random motion of the electrons means that the photons can be emitted in any direction, but in a laser, the simulated emission causes all the photons to be emitted in the same direction. It’s not that the other directions were not taken, but rather that the conditions for the emitting object determined the direction in which the photons were emitted.
Ilmoita asiaton viesti
Kameran värifilmi mittaa fotonin liikemäärän ja sijainnin. Mitä enemmän liikemäärää (sinisempi väri) sitä useammasta värikalvosta se menee läpi. Ja hopeabromidin pelkistyminen hopeaksi kertoo sen sijainnin. Eli tarkkuus riittää.
Haastan Sinivirran, tai jonkun muun, kertomaan käytännön esimerkin, missä fotonin sijainnin ja liikemäärän tarkka määrittäminen aiheuttaa oikean ongelman.
Ilmoita asiaton viesti
Haasta sitten samalla myös Heisenbergin epätarkkuusperiaate. Ehkä kannattaisi ongelmaa ratkaista ensin esimerkiksi, epälineaarisen dynamiikan ja kvanttikorrelaation avulla.
Ilmoita asiaton viesti
Heisenbergin teoria on hieno, mutta en tiedä sille yhtään käytännön insinöörisovellusta. Toisin kuin suhteellisuusteorialle, joka on otettava huomioon GPS satelliittien signaalin kalibroinnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä niitä löytyy. Heisenbergin epätarkkuusperiaate vaikuttaa moniin insinöörisovelluksiin, erityisesti mikroskooppien ja spektrometrien suunnitteluun sekä nanoteknologiaan. Tarkkaa paikan ja liikemäärän mittausta tarvitaan esimerkiksi nanomittakaavan elektronimikroskopiassa, jossa pienet hiukkaset tai atomit kuvataan ja analysoidaan. Heisenbergin epätarkkuusperiaate asettaa kuitenkin rajat sille, kuinka tarkasti näitä mittauksia voidaan tehdä. Lisäksi se vaikuttaa kvanttikoneiden ja kvanttitietokoneiden suunnitteluun ja toimintaan, koska kvanttimekaaniset ilmiöt perustuvat tähän periaatteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
I’d say one such area that causes problems is shortwave infrared, where even the best multi-pixel detector arrays typically have a noise floor of over 100 photons per pixel per frame.
Ilmoita asiaton viesti
Voi, voi, pieni fotoni, missä piileskelet! Absorboiduit ja katosit.
Kerran kirjoitit suurin piirtein samansisältöisen toteamuksen: ”Joten voidaan sanoa, että absorboitunut fotoni ei katoa ikuisesti, vaan siitä tulee osa CO2 -molekyylin sisäistä energiaa.”
Kun kirjoitat vielä pari blogia tästä aiheesta, niin lopulta sinulta lipsahtaa, että se absorboitunut fotoni luovutti energiansa kasvihuonemolekyylille ja lakkasi olemasta. Olet ilmeisesti ainut täällä kommentoivista, joille tämä asia on jäänyt epäselväksi.
Kannustan yrittämään.
Ilmoita asiaton viesti
Voi voi itsellesi. Sellaista lipsahdusta saat turhaan odottaa. Olet siis löytänyt sen yhden fotonin sijainnin ja liikemäärän samanaikaisesti, kumoamalla Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen? Näkisin sen formaalin periaatteen kovin mielelläni. Nyt on sinulla todellinen (ja totinen) näytön paikka, voit esittää sen vaikka seuraavassa blogissasi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Sinivirran väittämät fotonista pitäisi paikkansa, olisi fotoni helposti löydettävistä molekyylistä tai atomista, koska sen liikenopeus on romahtanut valonnopeudesta.
Heisenbergin Epätarkkuusperiaate osoittaa, ettei näin ole.
Että se siitä Sinivirran maailman kuvasta fotoneineen.
Ilmoita asiaton viesti
Heisenbergin epätarkkuusperiaate määrittelee rajat, jotka on mahdollista saavuttaa samanaikaisesti tarkkailemalla hiukkasen tiettyjä konjugoituvia ominaisuuksia, kuten sen paikkaa ja liikemäärää. Tämä periaate pätee myös fotoneihin. Mutta fotoni ei ole kuitenkaan perinteinen hiukkanen, kuten atomi tai molekyyli, vaan se on valon kvantti, jolla ei ole tarkkaa paikkaa tai liikemäärää klassisen tavan mukaisesti.
Fotonin nopeus on aina vakio, Fotoni ei ole staattinen hiukkanen, jonka liike-energia voisi romahtaa. Sen sijaan fotonin energia riippuu sen taajuudesta, ja se kulkee aineen läpi ilman hidastumista. Siksi fotonia ei voida löytää tietystä paikasta tai määrittää sen liikemäärää Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen rajoissa samalla tavalla kuin perinteisiä hiukkasia.
Joten väite, että fotoni olisi helposti löydettävissä atomista tai molekyylistä sen liikenopeuden hidastumisen vuoksi, ei ole oikea. Fotonin käyttäytyminen noudattaa kvanttimekaniikan periaatteita, ja se on aalto-hiukkas-dualismiin perustuva hiukkanen, joka toimii eri tavalla kuin makroskooppiset hiukkaset.
Joten ei pitäisi esittää väitteitä, joita ei täysin ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Luetun ymmärtäminen. JOS Sinivirran väittämät fotonista pitäisi paikkansa!
Ilmoita asiaton viesti
Keskisellä ei yleensä ole muuta sanottavaa, kuin mennä henkilöön. Kvanttimekaniikka on vaikea laji!
Ilmoita asiaton viesti
Väittämiesi kritisointi ei ole henkilöön menemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Minunhan tässä pitäisi sanoa luetun ymmärtämisestä!
Ilmoita asiaton viesti
Matalilla taajuuksilla valo käyttäytyy klassillisesti. Tällöin fotoni on käytännössä laskennallinen yksikkö. ”Thomson scattering” -kokeet kertovat tämän. Korkeilla taajuuksilla alkaen röntgentaajuuksista elektromagneettinen säteily saa myös ei klassillisia piirteitä. ”Compton scattering” -kokeet näyttävät sen. Elektronin ”Compton” -aallonpituus 0.0243Å olisi yksi raja-arvo klassillisen ja ei klassillisen välillä.
Maxwellin yhtälöt kertovat, että fotoni on aalto!
Kun kaikki fotonit superpositioperiaatteen mukaisesti lasketaan yhteen, saadaan sähkömagneettinen summa-aalto. Sen taajuus on sama kuin kaikkien fotonien taajuudet, kun yksittäisillä fotoneilla on kaikilla yhtenäiset taajuudet.
Fotonin energia muuttuu useimmiten kineettiseksi energiaksi, kun se absorboituu. Objekti voi emittoida sähkömagneettista energiaa eri taajuuksilla, kuin mitä se on absorboinut sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä saattaa superpositiossa hyvinkin pitää paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ymmärrän, tai arvelen ymmärtäväni. Sinivirran mukaan IPCC:n tulee ratkaista Heisenbergin epätarkkuusperiaate, jotta tiedetään, minne joutuvat ne fotonit, jotka absorboituvat kasvihuonekaasumolekyyliin. Siis tiede ei ole sittenkään täysin valmis ilmastonmuutosta koskien.
Ihmettelen vain, että miten ne monet line-by-line sovellukset on saatu toiminaan, kun ne eivät sovella ollenkaan Heisenbergin epätarkkuusperiaatetta.
Ilmoita asiaton viesti
Minun tietojeni mukaan, IPCC ei ole kvanttimekaniikkapaneeli, joka tekee analyysejä superpositiosta.
Mitä LBL-sovelluksiin tulee, niillä tehdään absorptioanalyyseja, kuinka molekyylit ovat vuorovaikutuksessa sähkömagneettisen säteilyn kanssa. Siinä ei ole kysymys yhden fotonin säteilystä, sen paikasta ja liikemäärästä. Kvanttimekaniikka on vaikea laji!
Odotan edelleen sitä formaalia esitystä, Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen kumoamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Olet itse sotkenut Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen fotonin absorptiotapahtumaan. Juuri ylhäällä todistat itsekin, että tuota asiaa ei tarvita LBL-sovelluksissa. Jotain myönnytyksiä tulee siis fotonin absorptioon. Sinulla on erikoinen kyky sotkea asiat, kun et pysty myöntämään tosiasioita.
Tätä voi jatkaa loputtomiin, joten jääköön taas tällä erää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole syytä sekoittaa asioita. Itsehän totesit, ettet ole kvanttimekaniikan osaaja.
Tässä on ollut kysymys yhdestä fotonista, sen sijainnista ja liikemäärästä, ja sen yhden fotonin vuorovaikutuksesta CO2-molekyylissä. Ilmeisesti tätä kombinaatiota on täysin mahdoton ymmärtää.
Täällä on otettu esiin myös superpositio, joka saattaa olla ratkaisu tähän yhden fotonin ongelmaan. Vaikka kvanttimekaniikassa, superpositio ei suoraan ratkaise hiukkasen paikkaa ja liikemäärää samanaikaisesti, sen sijaan se käsittelee näiden ominaisuuksien todennäköisyyttä.
Koska sinun ”positiosi” on ollut vain nokitteleva, se ei minun mielestäni olisi vaatinut edes vastakommenttia. Mutta tulihan sekin nyt tehtyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kvanttifysiikasta keskusteleminen on ihan hauskaa, mutta en ymmärrä mitä uutta se tuo ilmastonmuutoskeskusteluun. Mitä tulee keskusteluun fotonin hiukkas- tai aaltoluonteesta, niin sähkömiehenä tietenkin priorisoin valon käsittelyä Maxwellin yhtälöt täyttävänä sähkömagneettisena säteilynä. Hiukkastulkinnasta päästään myös aaltoliikkeisiin muodostamalla fotonille aaltofunktio, joka koostuu vain yhdestä sen energiaa vastaavasta liikkuvasta siniaallosta. Tällöin fotonin ”kvanttitodennäköisyysjakautuma” on vakio koko avaruudessa. En ole tutkinut fysiikan oppikirjoja niin paljon, että olisin löytänyt jotakin tekstiä, joka käsittelisi aaltofunktion yhteyttä Maxwellin sähkömagneettisiin aaltoihin, mutta ehkä joku osaa kertoa sen.
Ilmoita asiaton viesti
Hauskaahan sen pitäisikin olla. Mutta en kytkisi tuohon Heisenbergin epätarkkuuseperiaatteeseen Maxwellin yhtälöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli teikäläistä sattuisi vielä kiinnostamaan niin infoa löytyy ainakin englanninkielisenä ja on ladattavissa .pdf muodossa:
Solutions of the Maxwell equations and photon wave functions sekä The Maxwell wave function of the photon
Ilmoita asiaton viesti
Menee vaikeaksi. Kun noita kaavoja selaa, alkaa päätä särkemään..😅
Ilmoita asiaton viesti
No eikös varsinkin siinä ekassa solutionissa olis ihan hyvä pläjäys vaikkapa blogin avaukseen 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
No voishan siinä olla. Ajattelin kuitenkin seuraavaksi avata hieman enemmän sitä Heisenbergia, eli kuinka se epätarkkuusperiaate johdetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli Heisenberg’s Uncertainty Principle & Maxwell equations and photon wave functions samalle .pdf dokumentille präntättynä sattuisi kiinnostamaan niin:
Uncertainty relation for photons.
(dokussa on ainakin mainittu se uncertainty 😵💫)
Ilmoita asiaton viesti
No sitähän se todellisuudessa on.
Ilmoita asiaton viesti
”Kvanttifysiikasta keskusteleminen on ihan hauskaa, mutta en ymmärrä mitä uutta se tuo ilmastonmuutoskeskusteluun.”
No en ymmärrä minäkään, mutta minusta Judith Curry oli jos ei nyt aivan ensimmäinen niin ainakin ensimmäisiä joka toi kvanttifysiikan ilmastokeskusteluun. Heisenberg’s Uncertainty Principle on jatkuvasti korostunut em. emeritus proffan lausunnoissa, oikeastaan hän ei ole urallaan juuri muuta tehnytkään, kuin korostanut epävarmuuksia.
Tosin hän ei löytänyt yhteyttä tutkimalla kvanttimekaniikkaa vaan pääsi varmuuteen epävarmuudesta Cornwall Alliencen An Evangelical Declaration on Global Warming julistusta tutkimalla 😵💫
Ilmoita asiaton viesti