Jatkoa NASA:n suorittamiin satelliittihavaintoihin, COVID -19 pandemian aikaisiin ilmakehän CO2 -pitoisuuksiin vs. Keeling -käyrä

Jatkoa NASA:n suorittamiin satelliittihavaintoihin, COVID -19 pandemian aikaisiin ilmakehän CO2 -pitoisuuksiin vs. Keeling -käyrä

Aiemmassa blogissani viittasin NASA:n suorittamiin satelliittihavaintoihin, jossa todettiin, että helmikuusta toukokuuhun 2020 ilmakehän CO2 -pitoisuudet nousivat hitaammin verrattuna siihen, mitä ilman COVID-19 pandemiaa olisi ollut odotettavissa. Laskettu pudotus oli 0.24–0.48 ppm:ää, mikä vastaa maailmanlaajuisten antropogeenisten (ihmislajin toiminnan aiheuttamien) päästöjen vähenemistä 5 – 10%.

Satelliittihavainnot kattoivat (a) Yhdysvallat, (b) Läntisen Euroopan, (c) Venäjän ja (d) Kiinan.

(ks. linkit)

https://www.nas.nasa.gov/SC20/demos/demo24.html

https://www.nas.nasa.gov/SC20/demos/demo24.html#demo-1

Keskustelua herätti se, että miksi vastaava hidastuminen ei näkynyt Keeling -käyrässä, joka on tähän asti ollut luotettavin havainto globaaleista ilmakehän CO2 pitoisuuksista?

Prof. Ralph Keeling (Scripps Institution of Oceanography) on approksimaatioissaan todennut, että jos globaali ilmakehän CO2 pitoisuus alenee ~ 10%, ja jonka kesto on vähintään yksi vuosi, se voitaisiin havaita Keeling – käyrässä, mutta silloinkin vain ~ 0.5ppm:n pudotuksena.

(Huom! Keskustelua aiheesta löytyy Twitteristä 11. maaliskuuta 2020: prof. Ralph Keeling)

https://twitter.com/keeling_curve/status/1237786545303597056

Naturen uutisointi 15. tammikuuta 2021 osoittaa, että COVID-19 hillitsi CO2 päästöjä vuonna 2020 – mutta ei niin paljon, kuin odotettiin.

https://www.nature.com/articles/d41586-021-00090-3

Lainaus Naturen uutisoinnista:

”Uusien tietojen mukaan, vuosikymmenien ajan tasaisesti kasvaneet maailmanlaajuiset hiilidioksidipäästöt laskivat 6.4% eli 2.3 miljardia tonnia vuonna 2020, kun COVID-19 pandemia vaikutti taloudelliseen ja sosiaaliseen toimintaan, maailmanlaajuisesti päivittäisten fossiilisten polttoaineiden päästöjen vuoksi. Lasku on merkittävä – noin kaksinkertainen Japanin vuotuisista päästöistä – mutta pienempi kuin monet ilmastotutkijat odottivat pandemian laajuuden vuoksi, eikä sen odoteta kestävän, kun virus on saatu hallintaan.”.

Naturen uutisoinnin mukaan, CO2 emissiot ovat palautumassa.

(ks. kuva 1)

COVID-19 pandemia vaikutti CO2 päästöihin monissa maissa, mutta suuntaukset vaihtelivat.

(ks. kuva 2)

Maailmanlaajuisesti vähennys oli siis -6.4%, vuodesta 2019.

Tämä Naturen uutisointi tukee sekä NASA:n tekemiä satelliitti-havaintoja (5 – 10%), että prof. Ralph Keelingin antamia lausuntoja Keeling -käyrän havainnoissa.

Varmuuden vuoksi. Keeling -käyrän nouseva trendi osoittaa antropogeenista (ihmisen toiminnan aiheuttamaa) CO2 -pitoisuutta.

Lisäsin tähän loppuun vielä yksityiskohtaisemman selvityksen tästä NASA:n kontribuutiosta.

(ks. linkki)

https://arxiv.org/pdf/2011.12740.pdf

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI) Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä. Kantavia voimia mm. Albert Einstein. (𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu