Jotkut ihan vakavissaan väittävät, että kasvihuoneilmiössä tapahtuu ”fotonikatoa”?
Sarjassamme kummallisia väitteitä?
Luin tässä äskettäin erästä puheenvuoroa, jossa annettiin sellainen vaikutelma, että auringosta maahan absorboituneet ja maasta ilmakehään emittoituneet ja ilmakehästä takaisin maahan absorboituneet ja siitä takaisin avaruuteen emittoituneet fotonit olisivat loppuneet kesken, joka perustuisi LBL – laskentaan. Eli käytännössä siinä lasketaan rivi – riviltä useissa kerroksissa olevaa ilmakehän läpäisykykyä kullekin kasvihuonekaasulle, jotka ovat fotonivirralle spektroskooppisesti aktiivisia tietyillä aallonpituuksilla (esim. aaltolukuina).
Tässä on kyllä täytynyt tapahtua perustavaa laatua oleva kömmähdys tai sitten tämä ks. henkilö joka on antanut sellaisen vaikutelman tai väitteen, että fotoneja olisi ikäänkuin kadonnut johonkin, on löytänyt aivan uuden fysikaalisen ilmiön nimeltään ”fotonikato”.
Nimittäin niin kauan kuin auringosta riittää energiaa (SW-radiation) tuottaa niitä fotoneja tänne maahan, niin kauan niitä myös poistuu maasta takaisin avaruuteen (LW-radiation), josta yksi osa jää lämmittämään maata ja ilmastoa. Tämän jälkeen toinen osa fotoneista jatkaa matkaansa avaruuden tyhjiön läpi, kunnes ne ovat vuorovaikutuksessa muiden objektien kanssa, tai ne absorboituvat muihin aineisiin. Auringosta tuleva ja maasta poistuva fotonivirta on jatkuvaa virtausta ja niillä ei ole kykyä yllättäen kadota johonkin tuntemattomaan ”mustaan aukkoon” luovuttaen kaiken energiansa. Muussa tapauksesa maasta muodostuisi vähitellen jääpallo.
Kasvihuonekaasujen absorptiospektrit
Hyvin monista spektrikaavioista ja anlyyseistä voi todeta kasvihuonekaasujen absorboiman energiamäärän eri aallonpituuksilla, aina ultravioletti-säteilystä keskellä näkyvään valoon ja siitä infrapunasäteilyyn. Jokaiselle kaasulle on annettuna oma absorptiokäyränsä, joka vaihtelee välillä 0 – 1 jokaiselle aallonpituudelle. Esimerkiksi, jos katsomme hapen ja otsonin kuvaajia, niistä voidaan todeta, että absorptio on erittäin korkea ultraviolettialueella, mutta olennaisesti nolla näkyvällä ja infrapuna-alueella, lukuun ottamatta eristettyjä huippuja.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nämä kaasut absorboivat olennaisesti kaiken säteilyn ultraviolettialueella, mutta ovat läpinäkyviä näkyvässä ja enimmäkseen läpinäkyviä spektrin infrapunaosissa. Nämä kaasut ovat siten vastuussa maan päällä olevien biologisten järjestelmien suojaamisesta tappavalta ultraviolettisäteilyltä, jonka aallonpituus on alle 0.3 μm.
Muilla kaasuilla on paljon erilaisemmat absorptio-ominaisuudet. Esimerkiksi metaanilla (CH4) on pari hyvin pientä aallonpituusaluetta, joissa se absorboi voimakkaasti ja niitä esiintyy noin 3.5 ja 8μm:ssä, jotka ovat infrapuna-alueella. Dityppioksidi N2O jonka huiput ovat noin 5 ja 8μm, absorboituu melko kapeilla aallonpituusalueilla.
Hiilidioksidilla (CO2) on monimutkaisempi absorptiospektri, jossa on eristettyjä huippuja noin 2.6 ja 4:ssä μm:ssä ja infrapunasäteilyn olake tai täydellinen esto yli noin 13μm:ssä. Tästä voidaan todeta, että hiilidioksidi on erittäin voimakas infrapunasäteilyn absorboija. Vesihöyryn käyrä osoittaa jopa hiilidioksidia monimutkaisemman absorptiospektrin, jossa on lukuisia leveitä huippuja infrapuna-alueella, mutta 0.8 -10 μm:ssä.
Kaikkien ilmakehän kaasujen kokonaisspektri osoittaa ”ikkunan” välillä 0.3-0.8μm (näkyvä ikkuna), joka sallii auringonsäteilyn (ilman tappavaa UV-komponenttia) päästä maan pinnalle. Maan pinnan lähettämä infrapunasäteily on maksimissaan lähellä 10μm. Ilmakehän kokonaiskäyrä (voi katsoa lukuisista esityksistä) osoittaa, että kapea ikkuna (happipiikkiä lukuun ottamatta) on lähellä 10 μm:n. aallonpituuksien alueella.
Näitä spketrijakaumia voi käytännössä tarkastella vaikkapa täältä:
Toisiaan kilpaa pekuttavien kommentteja odotellessa… 😊
Ilmoita asiaton viesti
Hahhaa..😅
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi, että Sinivirta olisi sisäistänyt aikayksikön olemassa olon sähkömagneettisessa säteily tehossa, mutta eipä näköjään.
säteilyteho = W / m²
Watti = kg*m² / s³ = N*m / s = J/s
Eli watti pitää sisällään aikayksikön. Toisin sanoen fotoneita on RAJALLINEN määrä aikayksikköä kohti, vaikka aurinko tuottaakin säteilyä jatkuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
No niin, sieltähän se ensimmäinen kandidaatti (uusi ”Kopernikus”) tulikin. Niin J/s tarkoittaa yhtä energiayksikköä yhtä sekuntia kohti ja ilmeisesti tämä uusi ”Kopernikus” olettaa, että sekä energia että aika loppuvan siihen yhteen yksikköön..🤣. Eli hänen oiva esimerkkinsä ”fotonikadosta”.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kyllä sain vuosi kymmenen naurut!
Kiitos tästä, Sinivirta, joka on bloggaillut kasvihuoneilmiöstä (säteily) vuosi kausia ja tässä on lopputulos!
🤩😁😆😂🤣👏🔥☀️
Ilmoita asiaton viesti
”Toisin sanoen fotoneita on RAJALLINEN määrä aikayksikköä kohti, vaikka aurinko tuottaakin säteilyä jatkuvasti.”
Tämähän se vasta hauska väite oli. Eiköhän se ole parempi, että Keskinen poistuu vaikkapa sinne takavasemmalle.
Ei se fysiikka ole se sinun vahvin puolesi, se vahvin puolesi on lähinnä hauskuttaa muita.
Ilmoita asiaton viesti
Ei voi olla totta, ettet hyväksy edes SI järjestelmän perus suureita!
Eikun paranee!
Ilmoita asiaton viesti
No mitenkäs olit funtsinut laskeskella (ts. minkälaisen kaavan avulla) sen fotonikadon arskan jatkuvasti pukkaamista fotoneista verrattuna siihen miten paljon fotoneja tuli sekunti sitten ja miten paljon sekunti sen jälkeen? Voit vapaasti ilmaista määränä, massana tai aivan kuinka vaan…
Ehdotonta logiikan huippua 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Pakko lainata tähän muuan ilmastonmuutos fanaatikon kommentti Hunga Tonga blogista.
”Jos fotoni menee avaruuteen, sen energia on mentetetty. Jos se ei mene avaruuteen, sen energia säilyy ilmastojärjestelmässä. Ihan selkeä juttu. Vrt jos lisäät taloon kerroksen eristettä ja säilytät lämmittimen tehon ennallaan, lämpötila talon sisällä nousee. Ei sekään lisäenergia tyhjästä synny.”
Ilmoita asiaton viesti
Niin, no tuskinpa se avaruuteen kimmahtanut fotoni enää maan ilmakehään takaisin palaa 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Vaikka Einsteinin kenttäyhtälöt saattaisi selittää sen onnettoman fotonin paluun avaruuden kaareutumisena takaisin maan ilmakehään, mikä yllättäen ja vähintään sen fotonin nopeudella pitäisi nostaa maapallon massaa vähintään kaksinkertaiseksi, eikä se sittenkään onnistuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä nyt koko joukko väärin oppineita on kasattu tähän blogiin.
Mietipä hetki. Lämmittimen tehoa ei ole nostettu, silti Härkönen väittää että on tullut lisä energiaa.
Eikä se fotoni, joka selvisi avaruuteen asti, ole menettänyt energiaansa.
Ilmoita asiaton viesti
No eipä taida avaruuteen hipsinyt fotoni enää ainakaan maapallolla energiaa luovutella 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ne keksi kuinka tyhjästä luodaan energiaa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Tätä voisi helposti soveltaa tekemällä vaikka risuilla lämpenevän kamiinan ja mitä paksumman eristeen sen päälle laittaa niin sitä enemmän se antaa energiaa. Kummaa että markkinoilla ei vielä ole tällaista tyhjästä energiaa luovaa kaminaa myynnissä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kaminassahan tosiaankin on eristeenä sellainen peltipönttö, aivan erilainen verrattuna siihen, että polttaa risuja avotulella.
Kamina muuten tosiaankin lämpenee sisältä.
Sama ilmiö muuten tapahtuu myös vaikka polttomoottoriauton moottorissa, sitä varten näissä on jäähdytysjärjestelmä että ei kuumene ja leikkaa kiinni.
Missään tapauksessa energiaa ei synny tyhjästä. Tässä nyt ei ole normaaliälyiselle mitään vaikeuksia ymmärtää, että kun lämmitysteho pysyy samana ja jäähtymistä hidastetaan eristämällä niin havaitaan lämpötilan nousua kunnes systeemi on uudessa tasapainossa.
Ilmoita asiaton viesti
Nea, älä kysy häneltä liian vaikeita. 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Jos katsellaan tätä Nasan tasetta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_energy_budget#/media/File:The-NASA-Earth's-Energy-Budget-Poster-Radiant-Energy-System-satellite-infrared-radiation-fluxes.jpg
havaitaan auringosta tulevan energiaa säteilyn muodossa
77,1 + 163,3 = 240,1 W7m2,
ja havaitaan myös Ir-säteilyä poistuvan avaruuteen 239,9 W/m2.
Fotonin energia lasketaan kaavalla
E= h*f, missä h on Plankin vakio ja f on fotonin säteilyn taajuus.
Nythän on yleistä tietoa, että auringon suoransäteilyn taajuus on paljon korkeampi kuin mitä on Ir-säteilyn taajuus avaruuteen.
Eli minun loogisen päättelyn tulos on, että Ir-säteily avaruuteen sisältää paljon enemmän fotoneita verrattuna maapallon ja ilmakehän absorboimaan auringon suoransäteilyn fotonimäärään.
Ilmoita asiaton viesti
No juurihan Tapio Keskinen todisteli kommentissaan: ”Eikä se fotoni, joka selvisi avaruuteen asti, ole menettänyt energiaansa.”
Mikäli kykenet esittämään kaavan jolla saat laskeskeltua ja todisteltua, että ilmakehän kaasumolekyylien 1 sekunti sitten absorboimien auringosta tulleiden fotonien määrä + maapallolta pois kimmahtaneiden samasta lähteestä tulleiden fotonien määrä > maapallolle sekunti tämän jälkeen auringosta tulleiden fotonien määrä niin Nobelin fysiikan & matematiikan palkinto kuuluu aivan ehdottomasti teikäläiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Keskinen on aivan oikeassa. Fotoni ei ole menettänyt energiaansa, mutta maapallo on menettänyt fotonin sisältämän energian.
Keskinen osaa taseajattelun.
Ei tule Nobelia, koska asia on itsestään selvä.
Kyse on energiasta eikä fotonien kappaleluvusta.
Siirrettäessä sama energiamäärä säteilyllä, sisältää pitkäaaltoinen IR-säteily aina enemmän fotoneita verrattuna lyhytaaltoiseen säteilyyn.
Taseajattelun ja Kvanttifysiikan joko osaa tai ei?
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko se ilmaston kannalta kenties hyvä asia mikäli yhtään ainutta fotonia ei pääsisi karkuun?
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne ennen Big Pangiä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirta ei ymmärrä yksinkertaista tekstiä, vääntää sen haluamakseen ja nyt esittää jälleen erikoisen väitteensä, että fotoneita on rajattomasti. Kyllä se auringonkin lähettämä fotonimäärä on rajallinen, vaikka miten laskee.
Toinen suuri periaatteellinen virhe on, että Sinivirta ei tunnusta, että suurimmalla osalla maanpinnan lähettämää infrapunasäteilyn aallonpituusaluetta ei tapahtuisikaan täydellistä absorptiota, vaan CO2 voi absorboida ilmakehän ylärajalle asti. Todellisuudessa CO2:n voimakkaasta absorptioalueesta johtuen sen absorptio on valmis alle yhden kilometrin korkeudessa. Riittäköön tällä erää.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ymmärrän oikein hyvin sitä fysiikkaa, mitä yliopistoissa luetaan. Ensinnäkin fotonivirtaus lopahtaa vähitellen sekä auringosta että maasta vasta siinä vaiheessa, kun aurinko sammuu. So simple as that. Tuo CO2 absorbtio ei tapahdu kokonaisuudessan alle yhdessä kilometrissä siitä yksinkertaisesta syystä, että CO2-pitoisuutta on havaittu aina mesosfäärissä asti, ja olisihan se todella omituista, ettei sitä fotonivirtausta riittäisi myös mesosfäärin asti, kun sitä riittää sinne avaruuteen asti. Ollila (ja kenties fyysikko Clive Best) ovat todellakin keksineet ihan uuden fysikaalisen ilmiön nimeltään ”fotonikato”.
Jos olisin Ollila (no onneksi en ole), hän voisi hetkeksi tehdä ajatuskokeen ja siirtyä avaruuteen katsomaan, tuleeko niitä IR-fotoneja sinne avaruuteen vai ei?
Ilmoita asiaton viesti
Dr Clive Best mainittu. Tohtori on laskenut meille maapallon pinta-lämpötilan muutoksen CO2 funktiona, huomioiden säteilyn, GRAVITAATIOn ja kasvihuonekaasun:
” you need the sun’s energy plus both gravity and greenhouse gasses to power the convective heat engine maintaining the lapse rate. ”
Kasvihuone kaasun vaikutus ulottuu jopa 35 km korkeuteen …
” The role of gravity in the greenhouse effect”
linkki tässä
https://clivebest.com/blog/?p=6305
Ilmoita asiaton viesti
Mr. Hatakka always manages to glorify Clive Best’s name, even though the dude is worth nothing.
Clive Best with his own words:
”I have a PhD in High Energy Physics at Liverpool.”
There’s no course for High Energy Physics at University of Liverpool.
His name is also not found in the database containing the names of PhD graduates.
He also claims to have a bachelor’s degree in particle physics, but never says where he graduated. However, it may not be the best ever background for job hunting at CERN nor at JET.
Clive Best ResearchGate profile. A name OSVSION can be found in the profile, so you can try to get some further information if you dare.
A name Clive Best and a reference to a quote from some sort of study can be found on a somewhat indefinite web site. On the page there is a reference Universität Trier (University of Trier), but no information was found in the university’s database with the keyword Clive Best. This mysterious PhD manages to hide his academic merits very well.
The only proven educational information found by google under the name Clive Best:
Retired Primary School Teacher
Canterbury Christ Church University
Herne Bay, England, United Kingdom.
Conclusion: The guy doesn’t have a PhD in any branch of science.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on henkilö nimeltään Clive H. Best.
Eikö Stasin arkistot ole ajan tasalla?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, Stasi on luonnollisesti edellä. Nämä nyt sattuivat olemaan ainoat viitteet jotka yhdistivät nimen Clive Best mihinkään yliopistoon. Eli en väittänyt että kyseiset henkilöt olisivat juurikin Hatakan hehkuttama Clive Best. Yleisesti ottaen on kuitenkin niin, että nämä henkilöt jotka julkaisevat papereitaan jossain tiede journaalissa eivät salaa meriittejään vaan lykkäävät akateemiset meriittinsä esille, kuten missä ja milloin tutkinto on suoritettu, miltä tieteenalalta, erikoistuminen, ovatko mahd. eläköityneet, yhteystiedon mahdolliseen tutkimuslaitokseen joka on yleensä varmennettu email osoite jne…
Ilmoita asiaton viesti
”Eli en väittänyt että kyseiset henkilöt olisivat juurikin Hatakan hehkuttma Clive Best”.
Miksi sitten julkaisit vastauksena Hatakan kommenttiin?
Bestillä on kait 141 julkaisua.
Jos on meriittiä, ei tarvitse mainostaa itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Koska sitä bestmania ei löydy juuri mistään muualta kuin WUWT:n denialistitaivaasta plus tietenkin omilta sivuiltaan…
Olen 100% varma, että äijän PhD on pelkkää paljasta paskapuhetta.
Ainahan sitä voi yrittää. Btw, se toinen edellisen linkin takaa löytyvän hylätyn paperin runolijoista on:
Roberto Madrigali,
Ricercatore indipendente
Meteorologo TV9 –
Telemaremma
Nessuna email verificata
Goole käännös:
Roberto Madrigali,
Riippumaton tutkija
TV9-Telemaremma meteorologi
Ei vahvistettua sähköpostiosoitetta
These are exactly the same shit
Ilmoita asiaton viesti
No, kerran vielä. Kyllä sinne menee IR-fotoneja keskimäärin 240 W/m2. Kysymys kuuluukin, että kuinka paljon milläkin aallonpituusalueella.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä kyseessä ovat ilmakehän ikkuna-alueet ja > 15 µm, eli kauko infrapunasäteily (FIR), jolla taas ei ole mitään tekemistä CO2:n, CH4:n, N2O:n eikä O3:n kanssa.
Ilmakehän merkittävimmät ikkuna-alueet sijaitsevat aallonpituuksilla 0,4 – 1,1 µm, 3,5 – 3,9 µm, 8,5 – 9,5 µm ja 10,5 – 13 µm (Karlsson 1997).
Melkein puolet OLR:stä menee > 15 µm aallonpituuksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Aikaisemmin kirjoitit:
”Ollillalle. Maan emittoimat ja ilmakehästä maahan takaisin emittoituvat fotonit eivät lopu kesken. Fotonivirta on jatkuva niin kauan kuin auringosta riittää energiaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirta on keksinyt uuden fysiikan lain, fotonien lukumäärän säilymisen lain. Tosiasiassa kuitenkin fotonien energia on se, joka säilyy eli fotonien lukumäärää voi muuttaa siirtämällä energiaa.fotoneilta toisille eli muuttamalla fotonien taajuutta
Ilmoita asiaton viesti
Väärä tulkinta. Ei sellaista säilymislakia ole olemassakaan, paitsi ehkä Ylisen vilkkaassa tulkintamaailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös sitä kutsuta energian häviämättömyyden laiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Energian häviämättömyydellä ei ole mitään tekemistä fotonien häviämisen kanssa
Jos luet tätä tietokoneen näytöltä, taustavalo tuottaa fotoneja, jotka kulkeutuvat silmääsi, jossa ne imeytyvät ja tuhoutuvat. Se miten se energia vaikuttaa foliohatun alla on yksilöllistä. Mikäli välähdys foliohatun alla tuottaa valoa silloin syntyy uusia fotoneja, eri asia on miten paljon niissä on energiaa 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun Fotoni = Energiapaketti.
Esim. CO2 kaasun absorboima IR-fotoni ei ehdi emittoitua (ottaa 1,1 sek.), vaan virittäytynyt CO2 molekyyli törmää muihin kaasuihin lämmittäen niitä.
Fotonin sisältämä energiapaketti on muuttunut lämmöksi, joten ko CO2 molekyyli ei voi enää emittoida saamaansa fotonia.
Fotoni on siis hävinnyt, mutta energia ei ole hävinnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Hernesniemelle. Puolittain oikein. Kun fotoni absorboituu, niin se katoaa totaalisesti ja lopullisesti. Mutta kaikki materiaali säteilee sähkömagneettista säteilyä Planckin lain mukaisesti absoluuttisen nollapisteen yläpuolella – tässä tapauksessa infrapuna-alueen säteilyalueella lämpötilan takia.
Siis kyllä se absorboitunut fotoni todella katoaa, tai sitten fysiikan lait pitää kirjoittaa uusiksi. Mutta uusia syntyy. Kannattaa Sinivirtaa muistuttaa siitä tosiasiasta, että maanpinnan säteilemästä 395 W/m2 säteilymäärästä noin 28 W/m2 hujahtaa avaruuteen ilman absorptiota. Enemmistö fotoneista eli n. 212 W/mw on peräisin ilmakehän molekyylien emittoimasta säteilystä.
Ilmoita asiaton viesti
En ota tässä vaiheessa kantaa noihin W/m2:n, sillä ne riippuvat spetrianalyysien sovituksista ja integroinneista. Jos kiinnostukseni riittää, jossakin vaiheessa niihin vielä palaan, ja osoitan ne vääriksi.
Mutta sitä vastoin kiinnittäisin huomion periaatteisiin, joista olen jo moneen kertaan kirjoittanut. Mutta siitä iisää seuraavassa.
Stratosfäärin lämpötilahuipun yläpuolella n. 50 km:n korkeudella, eli mesosfäärissä lämpötila laskee jyrkästi.
Mesosfäärin pohjalla paine on vain n. 1/1000 merenpinnan paineesta ja kun huippu saavutetaan n. 95 km:n kohdalla, se on vain miljoonasosa. Käytännössä se tarkoittaa lähes tyhjiötä.
Siellä olevilla lämpötiloilla on merkitystä vain molekyylifysiikan ja -kemian vaikuttamisena, ei kyvyssä lämmittää esineitä, kuten avaruusaluksia tai jopa pölyä.
Lämpötilat laskevat korkeuden funktiona, koska otsonin ultraviolettiabsorption aiheuttama kuumennus putoaa ja mikä tärkeintä, CO2 jäännöksellä on merkittävä jäähdytysvaikutus.
Alemmassa ilmakehässä CO2 toimii kasvihuonekaasuna absorboimalla maan pinnan säteilemää infrapunasäteilyä. Mesosfäärissä CO2 itse asiassa jäähdyttää ilmakehää, säteilemällä lämpöä avaruuteen.
Lämpötilan minimi -90°C ja sitä alhaisempi saavutetaan ~85 km:ssä – mesopaussissa.
Mesopaussin jälkeen lämpötilat nousevat jälleen, koska heikentynyt säteilyjäähdytys yhdistettynä kuumentamiseen aallonpituudella <180 nm, (UV-säteilyn vaikutuksesta O2:n ja N2:n kautta).
Toisaalta, kesäinen mesopaussi kylmenee, johtuen lisääntyneiden ihmisen aiheuttamien CO2- ja CH4 päästöjen viilentävästä vaikutuksesta.
Tämä myös osittain selittää kasvihuoneilmiössä väitettyä "fotonikatoa". Olettaisin, että ymmärrät mihin viittaan tai annan vihjeen.
Ps. tuo väite, että kun fotoni absorboituu, niin se katoaa totaalisesti ja lopullisesti, on kyllä täyttä potaskaa.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä tätä Sinivirran mesoamisestä ilmakehän ylimpien kerrosten tapahtumilla. Olosuhteet siellä on sellaiset, ettei niillä ole maapallon ilmakehän pintakerroksen kanssa mitään vaikutusta olemattoman ainemäärän, olemattoman paineen ja olemattoman lämpötilan kanssa. Jotain suhteellisuuden tajua tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän oikein hyvin, ettet siitä mitään ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Fyysikkona kuvittelisi ymmärtävän tämän epäsuhdan.
Kertoimet on on hyvin yksiselitteisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ollilalle.
Tarkoitin, että CO2 ei voi enää emittoida saamaansa (samaa) fotonia, koska sen fotonin energia on muuttunut lopulta kaasukehän lämmöksi.
Kaasukehä (ml CO2) emittoivat energiaa fotonien muodossa samalla jäähtyen.
Käsite kasvihuoneilmiö ei ole mahdollinen ilman lapse rate-jäähtymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään ole mutta miksi sitten irvailit blogisi otsikossa sille, että joidenkin mielestä fotoneita voi hävitä?
Ilmoita asiaton viesti
No siksi, että jotkut väittävät (tai irvailevat, ihan miten halutaan), että kasvihuoneilmiössä tapahtuu fotonikatoa, ja sehän ei pidä paikkansa (kaasujen absorbtio – emissio). Kyllä niitä fotoneja riittää aina maapallolta avaruuteen asti, sekä kaasujen absorbtio – emissioita, kunnes aurinko sammuu ja maapallo vähitellen jäähtyy ja muuttuu jääpalloksi (eipä lähetä kovin kauaa enää niitä IR-fotoneja). Onko silloin kasvihuoneilmiö olemassa, ja jääkö Ylinen niitä fotoneja tänne yksin kaipaamaan?
Ilmoita asiaton viesti
Jos IR-fotonien energiaa ei muutu lämmöksi (tällöin on emissiota), niin mikä tekee sen kiihtyvän kasvihuoneilmiön, josta niin paljon meuhkataan?
Ilmoita asiaton viesti
Kokemuksesta voin kertoa, että Sinivirta ei pysy asiassa ja vääntää jokaisen kysymyksen hieman pois asiasta, jos hänen väitteilleen ei löydy tieteellistä tukea. Sellainen ”keskustelu” ei johda mihinkään, vaan yhä syrjemmäksi itse asiasta. Kun sitä jatkaa hetken verran, niin huomataan, että puhutaankin jostain ihan muusta.
Ilmoita asiaton viesti
No mistä asiasta sitten pitäisi keskustella, kuin fotonikadosta, joka on luotsaamani blogin aihe?
Ilmoita asiaton viesti
Jospa tässä vaiheessa annat tieteellisen määritelmän käsitteellesi ”fotonikato”. Se on sinun ikioma termisi.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä tämä antaa siitä vihjeen.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/jotkut-ihan-vakavissaan-vaittavat-etta-kasvihuoneilmiossa-tapahtuu-fotonikatoa/#comment-3973933
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja perusteellinen kirjoitus. On tieteellisen artikkelin tasoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus Wikipediasta: ”Absorptio: Kun fotoni törmää atomiin, se saattaa siirtää energiansa atomille, joka virittyy. Prosessi on mahdollinen vain, jos atomissa on tilojen energiaero, joka on sama kuin fotonin energia. Fotonin absorptiossa on kaiken energian siirryttävä tai prosessia ei tapahdu; fotoni ei siis voi absorboitua osittain.” Selkokielellä: fotoni katosi ja lakkasi olemasta, kun se absorboitui. Wikipedian kuvaus pätee täysin siihen ilmiöön, mitä tapahtuu ilmakehässä, jossa kasvihuonekaasumolekyylit absorboivat maanpinnan emittoimaa infrapunasäteilyä eli sen fotoneita.
Tässä pari lainausta Sinivirralta: ”että fotoneja olisi ikäänkuin kadonnut johonkin, on löytänyt aivan uuden fysikaalisen ilmiön nimeltään ”fotonikato”. Auringosta tuleva ja maasta poistuva fotonivirta on jatkuvaa virtausta ja niillä ei ole kykyä yllättäen kadota johonkin tuntemattomaan ”mustaan aukkoon” luovuttaen kaiken energiansa. ”
Lainaus Sinivirran kommentista: ” Ps. tuo väite, että kun fotoni absorboituu, niin se katoaa totaalisesti ja lopullisesti, on kyllä täyttä potaskaa.” Arvelen, että maallikotkin rupeavat ymmärtämään, että Sinivirta esittää säteilystä ihan ikiomaa fysiikkaansa.
Tosiasia on, että auringosta tuleva lyhytaaltoisen säteilyn fotonit absorboituvat täysin maanpintaan ja mereen (=165 W/m2). Samoin ilmakehästä tulevat infrapunasäteilyn (345 W/m2) fotonit absorboituvat täysin maahan ja mereen. Jos näin ei tapahtuisi, niin eipä aurinko pystyisi lämmittämään maapalloa.
Maanpinta ja merenpinta säteilee infrapunasäteilyä (pitkäaaltoista säteilyä) eli emittoi fotoneita Planckin lain mukaan sen lämpötilansa mukaisesti 395 W/m2. Toisin kuin Sinivirta esittää, auringon säteilemät fotonit, ja maanpinnan emittoimat fotonit ovat aivan eri fotoneita. Sinivirralla näyttää menevän energiatase (maapallo saa saman verran energiaa auringosta kuin se säteilee takaisin avaruuteen) ja fotonitason tapahtumat iloisesti sekaisin. Lopputulos on asiaa, jota Sinivirta kutsuu potaskaksi.
Kehotan Sinivirtaa lukemaan fysiikan kirjansa uudelleen, jotta edes perusasiat tulisivat kohdalleen. Toinen mahdollisuus on, että Sinivirta osoittaa käsityksensä oikeiksi ja hankkii Nobelinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on ihan turhaa kiistellä siitä, mitä on kvanttifysiikka. Tuo väittämäsi, että fotoni katoaa totaalisesti ja lopullisesti, on juuri sitä ”fotonikatoa”, ja se on täyttä potaskaa. Kehoitan Ollilaa rauhoittumaan ja perehtymään kvanttifysiikan todelliseen maailmaan.
Perustelut ja ne perusasiat löytyvät täältä!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/perusteluni-vaitetylle-ns-fotonikadolle/
Ilmoita asiaton viesti
”Perustelut ja ne perusasiat löytyvät täältä!”
Kehäpäätelmä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Keh%C3%A4p%C3%A4%C3%A4telm%C3%A4
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin tuli lopullisesti selväksi, että kiellät fotonin katoavan lopullisesti ja kokonaan, kun se absorboituu. Tämä on poikkeuksellista suorapuheisuutta Sinivirralta. Kiellät samalla Wikipediassa olevan yksinkertaisen totuuden, että fotoni ei voi absorboitua osittain.
Tämähän on ns. valheellisen tiedon levittämistä Puheenvuorossa, eikä kyse ole mielipiteestä. Ei tule mieleenkään ilmiantaa, koska tällä tavalla Sinivirran käsitykset perusfysiikasta ja ilmastonmuutoksen perusteista rupeavat valkenemaan maallikoillekin.
Ilmoita asiaton viesti
Lueppa nyt vaan ne perustelut jotka kirjoitin uuteen Puheenvuoroon ja kommentoi siellä, niin ei tarvitse täällä jälkiviisastella. Kysymys ei ole valheiden levittämisestä vaan kvanttifysiikan perustasta! Kvanttifysiikan perusteoksia löytyy YO:n kirjastoista hylly kaupalla. Muussa tapauksessa olet keksimässä kvanttifysiikan uudelleen ja siihen minun kokemukseni mukaan, sinun kykysi eivät riitä.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/perusteluni-vaitetylle-ns-fotonikadolle/
Ilmoita asiaton viesti
Fotoni katosi sanoi Kunta Kinte.
Ilmoita asiaton viesti