Kansainvälinen julkinen mielipide ilmastonmuutoksesta 2022

Jatko edelliseen blogiin ”Ilmastobarometri Suomessa 2023”

Tiivistelmä

Tämä raportti kuvaa ilmastonmuutokseen liittyviä uskomuksia, asenteita, politiikkaa koskevia mieltymyksiä ja käyttäytymistä Facebookin käyttäjien keskuudessa 110 maassa, alueella ja maantieteellisessä ryhmässä (jäljempänä ”alueet”). Kaiken kaikkiaan nämä 110 aluetta edustavat 192 maata ja aluetta maailmanlaajuisesti. 

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Data for Good at Metan kanssa 25.3.-14.4.2022. Maailmanlaajuisen tason tärkeimpiä tuloksia:

Ilmastonmuutostieto, uskomukset ja sitoutuminen

  • Tieto ilmastonmuutoksesta: Suomalaiset (92%) ja unkarilaiset (90%) kertovat todennäköisimmin tietävänsä ilmastonmuutoksesta ”paljon” tai ”kohtalaisen määrän”. Vastaajat sitä vastoin Beninissä (34%), Kongon demokraattisessa tasavallassa, Nigeriassa ja Haitissa (kaikki 32%) sanoivat todennäköisimmin, etteivät ole koskaan kuulleet ilmastonmuutoksesta.
  • Ilmastonmuutos tapahtuu: Unkarin (96%), Portugalin (95%) ja Costa Rican (94%) vastaajat uskovat todennäköisimmin ilmastonmuutoksen tapahtuvan, kun taas vastaajat Laosissa (67%) ja Haitissa (67%) ) ja Bangladesh (70%) ovat vähiten todennäköisiä.
  • Ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama: espanjalaiset (65%), ruotsalaiset (61%) ja taiwanilaiset (60%) ovat todennäköisimmin sitä mieltä, että ilmastonmuutos johtuu suurimmaksi osaksi ihmisen toiminnasta, kun taas Indonesiassa (18%). ) ja Jemenissä (21%) ovat vähiten todennäköisiä.
  • Ilmastonmuutoksesta kuuleminen jokapäiväisessä elämässä: Vastaajat Ruotsissa ja Saksassa (molemmat 66%) kertovat todennäköisimmin kuulevansa ilmastonmuutoksesta jokapäiväisessä elämässään vähintään kerran viikossa, kun taas vastaajat Jemenissä (7%), Algeriassa, ja Kambodža (molemmat 9%) ovat vähiten todennäköisiä.

Huoli ja ilmastonmuutokseen liittyvät riskit

  • Huoli ilmastonmuutoksesta: Meksikossa (95%), Portugalissa ja Chilessä (molemmat 93%) vastaajat sanoivat todennäköisimmin olevansa ”erittäin huolissaan” tai ”jossain määrin huolissaan” ilmastonmuutoksesta, kun taas jemeniläiset vastaajat (32%) ja Jordania (48%) ovat vähiten todennäköisiä.
  • Ilmastonmuutos vahingoittaa tulevia sukupolvia: Meksikon (83%), Chilen, Puerto Ricon ja Costa Rican (kaikki 80%) vastaajat sanovat todennäköisimmin, että ilmastonmuutos vahingoittaa tulevia sukupolvia ”paljon”, kun taas vastaajat Jemen (23%) sanoo niin vähiten.
  • Ilmastonmuutos on henkilökohtaisesti haitallinen: Vastaajat sanovat todennäköisimmin, että ilmastonmuutos vahingoittaa heitä henkilökohtaisesti ”paljon” Malawissa (62%) ja Chilessä (61%), ja vähiten sanovat niin Tšekissä (3%) ja Norjassa (5 %).
  • Ilmastonmuutoksen henkilökohtainen merkitys: Angolassa ja Sambiassa (molemmat 86%) vastaajat sanoivat todennäköisimmin, että ilmastonmuutos on joko ”erittäin” tai ”erittäin” tärkeä heille henkilökohtaisesti, kun taas Tšekin ja Jemenin vastaajat (molemmat 26%) vähiten sanovat niin.
  • Ilmastonmuutos on uhka seuraavan 20 vuoden aikana: Malawissa (93%), Portugalissa ja Meksikossa (molemmat 92%) vastaajat ajattelevat todennäköisimmin, että ilmastonmuutos on joko ”erittäin vakava” tai ”jokseenkin vakava” uhka ihmisiä maassaan tai alueellaan seuraavan 20 vuoden aikana, kun taas Jemenissä (42%) ja Jordaniassa (53%) vastaavat vastaajat ovat vähiten sanoneet niin.

Vastuu ilmastonmuutosta koskevista toimista

  • Kuka on vastuussa ilmastonmuutoksen syiden vähentämisestä? Vastaajat Romaniassa, Uzbekistanissa ja Libanonissa (kaikki50 %) ajattelevat todennäköisimmin, että hallitus on eniten vastuussa ilmastonmuutosta aiheuttavan saastumisen vähentämisestä. El Salvadorissa (52%), Sambiassa ja Panamassa (molemmat 49%) vastaajat ajattelevat todennäköisimmin yksittäisten ihmisten olevan vastuullisimpia, kun taas saksalaiset ja meksikolaiset (molemmat 43%) ovat todennäköisimmin sanoneet, että yritykset ovat vastuullisimpia.
  • Ilmastonmuutos hallituksen prioriteettina: Chilen (91%), Meksikon ja Puerto Ricon (molemmat 88 %) vastaajat sanovat todennäköisimmin, että ilmastonmuutoksen tulisi olla joko ”erittäin korkea” tai ”korkea” prioriteetti heidän hallitukselleen. , kun taas Jemenissä (36%) ja Kosovossa (47 %) vastaavat vastaajat ovat vähiten sanoneet niin.
  • Kansallinen vastuu ilmastonmuutoksen vähentämisestä: Australialaiset ja portugalilaiset vastaajat (molemmat 65%) ajattelevat todennäköisimmin, että heidän maansa tai alueensa tulisi vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavaa saastumistaan riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät. Sitä vastoin Bangladeshissa (14%) ja Kambodžassa (15%) vastaavat vastaajat ovat vähiten sitä mieltä.

Energia ja talous

  • Ilmastonmuutosta vähentävien toimien havaitut taloudelliset vaikutukset: Vastaajat Malawissa, Brasiliassa ja Angolassa (kaikki 77%) ajattelevat todennäköisimmin ilmastonmuutoksen hillitsemistoimien parantavan talouskasvua ja luovan uusia työpaikkoja tai niillä ei ole vaikutusta taloutta ja työpaikkoja. Tšekin (47%) ja Japanin (50%) vastaajat ovat vähiten sitä mieltä.
  • Uusiutuvan energian käytön lisääminen: Unkarin (91%), Portugalin ja Espanjan (molemmat 89%) vastaajat sanoivat todennäköisimmin, että heidän maansa tai alueensa tulisi käyttää ”paljon enemmän” tai ”hieman enemmän” uusiutuvaa energiaa. vastaajat Indonesiassa (48%) ja Tansaniassa (53%) ovat vähiten todennäköisiä.
  • Fossiilisten polttoaineiden käytön väheneminen: Vastaajat Tanskassa (79%), Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa (molemmat 72%) sanoivat todennäköisimmin, että heidän maansa tai alueensa tulisi käyttää joko ”paljon vähemmän” tai ”jonkin verran vähemmän” fossiilisia polttoaineita , kun taas Kambodžassa (12%) ja Mosambikissa (16%) vastaavat vastaajat ovat vähiten todennäköisiä.

Ilmastoaktivismi

  • Halukkuus liittyä ilmastotoimien järjestäytyneeseen ryhmään: Sambian (75%) ja Malawin (74%) vastaajat sanovat todennäköisimmin, että he osallistuvat parhaillaan järjestäytyneeseen ryhmään, joka pyrkii vakuuttamaan johtajia ja ryhtyä toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Vähiten todennäköisimpiä ovat Suomessa (9%) ja Alankomaissa (10%).

Lähde: https://climatecommunication.yale.edu/publications/international-public-opinion-on-climate-change-2022/toc/2/

Tämä yhteenveto saattaa vaikuttaa hieman sekavalta. Mutta kun sitä ajan kanssa ja ajatuksella käy läpi, ei voi olla eri mieltä siitä, miksi mielipiteet näin jakautuvat!

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut.)

FMI / Geofysiikan os. / avaruustutkimus & HAV-laboratoriopalvelut

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu