Koe hiilidioksidin (CO2) ja Argonin (Ar) kykyyn absorboida ja emittoida IR-säteilyä ja lämmönjohtavuudesta osa 1.

Kokeita

Eräästä kirjoituksesta ja kokeesta kirvonneena sain idean tehdä uuden kokeen, missä verrataan kahta kaasua hiilidioksidia (CO2) ja Argonia (Ar) keskenään. Koejärjestely on seuraava:

Koejärjestely

Meillä on 2 lasipulloa, jotka on täytetty puoliksi vedellä. Toiseen pulloon lisätään hiilidioksidia ja toiseen argonia ja niiden pitoisuudet ovat tismalleen samat. Pullot suljetaan tiiviisti korkeilla ja niiden läpi johdetaan lämpötila (IR) -anturit, jotka mittaavat pullojen sisällä olevaa lämpötilaa. IR-lamppu (laajalla spektrillä) sijoitetaan sopivalla etäisyydellä pullojen väliin. Lamppu sytytetään, jolloin tuo IR-säteily suuntautuu pulloihin. Odotellaan hetki, kunnes IR-säteily reagoi ja asettuu. 

Kysymys kuuluu: mitä pullojen sisällä oleville lämpötiloille (TCO2 ja TAr ) tapahtuu, kun sekä hiilidioksidilla että argonilla on lähes sama lämmönjohtavuus, missä hiilidioksidi reagoi IR-säteilylle kun taas argon ei?

Oikeasta vastauksesta saa palkinnoksi vähintään ”ahaa” -elämyksen ja hyvän olon tunteen ja ehkä ”annus mirabilis 2024” (ihmeiden vuosi) kokemuksen. Samalla tulee ratkaisseeksi kasvihuoneilmiön syvimmän olemuksen.

 

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(FMI)

el. vanh. tut.

Teoriat ja mielipiteet ovat omiani, ne eivät edusta instituutteja tai organisaatioita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu