Kuka valehtelee ja missä ja kuka oli se ensimmäinen valehtelija – ilmasto, kansantalous ja politiikka hiekkalaatikolla

Kuka valehtelee ja missä ja kuka oli se ensimmäinen valehtelija – ilmasto, kansantalous ja politiikka hiekkalaatikolla

Lyhyt katkelma todellisuudesta

Valehtelemisella on pitkä historia. Mutta kuka tietää milloin se alkoi ja milloin se päättyy. Kuinka uskottavaa jokin tieto on, jos ei sitä aseteta kyseenalaiseksi. Oli sitten kysymys mistä tahansa, kyseenalaistaminen vaatii keskustelua eri osapuolien välillä. Päätöksenteko on ryhmätyötä, niin ilmastoon, kansantalouteen kuin politiikkaan liittyvissä kysymyksissä. 

Se on kuin olisi 3 vaakakuppia, jotka keikkuvat toistensa suhteen, kunnes lopulta näiden kolmen välille syntyy tasapaino. Sitä paremmin se syntyy mitä vähemmän on kitkaa. Se ei ole  kenttäyhtälöistä, ei virtausyhtälöistä, eikä aikasarjoista tai kansantalouden suhdanteista kiinni, vaan yhteisten tavoitteiden ymmärtämisestä. Jos ei tasapainoa synny, jokin täytyy olla pahasti pielessä ja silloin tulee helpottaa kitkaa.

Keskustelujen välisen kitkan helpottamiseen auttaa tiedon ja kokemuksen laatu ja määrä, sekä niiden yhteensovittamisen taito. Käytäntöä sovellettaessa, tähän kohtaan sopii hyvin seuraava vertaus: 

Hiekkalaatikolla leikkii 3 lasta, jotka kisaavat siitä, kenellä on paras ämpäri ja lapio ja minkälainen hiekkakakku kullekin muodostuu. Sota syntyy helposti, jos yksi tai useampi hiekkakakku saa kyytiä, kun kateus tai epäluulo, jotka ovat osa Suomalaista perimää ja kulttuuria saavat ylivallan. Siis maltti on valttia, vaikka mitä olisi edessä, näiden kolmen tekijän: ilmaston, -kansantalouden tai politiikan yhteentörmäyksessä.

On se kuitenkin pienempi haitta, kuin välitön asteroiditörmäys.

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu