Kysymys ja vastauksia – ilmaston lämpeneminen
Kysymys ja vastauksia
Esitän hyvin yksinkertaisen kysymyksen, joka liittyy oheiseen graafiin. Se esittää Holoseenin lämpötilakehitystä n. 10000:n vuoden aikaperiodilla. Graafiin on piirretty kaksi gradienttia. Kummassa niistä on suurempi muutosnopeus ja onko se suurempi muutosnopeus luonnollista vai ihmisen aiheuttamaa, ja millä perusteella?
(ks. graafi)
Linkki tuohon graafiin löytyy täältä:
https://www.nature.com/articles/s41597-020-0530-7
-dΦ1 = (dΦ1 / dx1) dx
dΦ2 = (dΦ2 / dx2) dx
Eli:
-dΦ1 vai dΦ2 ?
Luonnollista vai ihmisen aiheuttamaa ja millä perusteella?
Ei ole luonnollista, koska luonnossa ei ole havaittu mitään muuta äkillistä muutosta pois lukien apinainsuvun väestöräjähdys, metsien raivaaminen pelloiksi, kuolleiden eläimien ja kasvien teollinen louhinta/poraaminen maankuoresta ja polttaminen ilmakehään.
Ilmoita asiaton viesti
En tiennytkään,,että jo 10000 vuotta sitten maapalon eri puolilla oli Celsius-asteikolla varustettuja lämpömittareita, joiden lukemat kirjoitettiin savitauluihin. Mutta itse asiaan, totta kai maapallon väestöräjähdys on syypää lämpenemiseen mutta lämpenemismekanismista voidaan olla montaa eri mieltä. Varmin konsti lämpenemisen hillintään olisikin Pentti Linkolankin esittämä väestön raju eliminointi esimerkiksi ydinsodan ja supertulivuorten räjäyttämisen avulla. Toisaalta, jos uskotaan ilmastotieteilijöiden kauhukuvia, niin väestön eliminointi tapahtuu luonnollisella tavalla ja maapallo palaa itsestään taas ”normaalitilaan”.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä voivat selittää:
https://www.darrinqualman.com/global-automobile-production/
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Ghgs-epcia-holocene-CO2-en.svg
Ilmoita asiaton viesti
Nämä itse käyttävät käsitteitä kuten globaali ilmasto ja lämpötila. Ovat vähän haastavia. Sinänsä paikallisia tietoja toki saamme joka vuoden tarkkuudella.
Noh, nämähän tietysti mallintavat sitten koko roskan.
”Paleoklimaattiset proksit ovat erittäin hyödyllisiä menneiden ilmastojen rekonstruoinnissa, mutta niiden tarkkuus vaihtelee eri menetelmien ja proksien luonteen mukaan. Vaikka ne tarjoavat arvokasta tietoa, ne eivät ole yhtä tarkkoja kuin suorat mittaukset nykyaikaisilla laitteilla. Seuraavassa on joitakin keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat proksien tarkkuuteen:
1. Ajallinen ja paikallinen tarkkuus
Jääkairausnäytteet: Jääkairat tarjoavat hyvän ajallisen tarkkuuden, etenkin Grönlannista ja Etelämantereelta otetuissa näytteissä, joissa kerrokset voidaan ajoittaa hyvin tarkasti. Näiden näytteiden avulla voidaan saada jopa vuotuista tai kausittaista tietoa ilmastosta. Kuitenkin jääkairat antavat tietoa vain polaarialueilta, eivätkä ne suoraan kuvaa globaaleja olosuhteita.
Puujuovat: Puiden vuosirenkaat antavat erittäin tarkan ajallisen kuvan (vuositasolla) ilmastosta, mutta ne kattavat usein vain muutamia vuosisatoja ja koskevat lähinnä alueellisia ilmasto-olosuhteita, ei globaalia ilmastoa.
2. Indirektisyys
Proksit mittaavat ilmastoon vaikuttavia ilmiöitä, eivät suoraan lämpötilaa. Esimerkiksi:
Isotooppianalyysit: Näissä analysoidaan kemiallisia tai isotooppisia muutoksia (esim. happi-isotoopit jääkairausten tai foraminifereiden kuorista), jotka voidaan yhdistää lämpötiloihin ja muihin ilmasto-olosuhteisiin. Lämpötilan rekonstruoiminen näistä arvoista sisältää kuitenkin monimutkaisia laskelmia ja epävarmuuksia, sillä eri tekijät, kuten meriveden suolapitoisuus, voivat vaikuttaa tuloksiin.
Biologiset proksit: Fossiilisten eliöiden, kuten foraminifereiden, jäänteet kertovat paljon ympäristöolosuhteista, mutta ne eivät suoraan mittaa lämpötilaa. Niiden lajijakauma ja elinympäristöjen muutokset voidaan kuitenkin yhdistää lämpötila- ja kosteustekijöihin, mutta epätarkkuudet ovat mahdollisia.
3. Ajoitus
Proksien ajoittaminen tarkasti on avainasemassa ilmastohistorian rekonstruoinnissa. Esimerkiksi sedimenttinäytteissä kerrostumat voivat sekoittua, mikä voi vaikeuttaa niiden tarkan ajoituksen määrittämistä. Puun vuosirenkaat ja jääkairat ovat ajoitukseltaan tarkimpia.
4. Spatiaalinen kattavuus
Paleoklimaattiset proksit antavat paikallista tai alueellista tietoa, ja globaalien ilmasto-olosuhteiden arviointi vaatii proksien yhdistämistä eri puolilta maailmaa. Tämä voi tuoda epävarmuuksia, koska kaikki maantieteelliset alueet eivät välttämättä ole edustettuina tasapuolisesti.
5. Vertailu nykyilmastoon
Nykyajan instrumenttien tarjoamaa tietoa voidaan käyttää kalibroimaan prokseja. Tämä mahdollistaa tarkempia arvioita siitä, miten proksit vastaavat suoria mittauksia ja millaisia virheitä niihin voi liittyä. Tällaisia kalibrointeja käytetään, mutta proksien ja suorien mittausten välinen ero tuo aina jonkin verran epävarmuutta tuloksiin.
6. Epävarmuustekijät ja mallinnus
Usein paleoklimaattiset proksit yhdistetään ilmastomalleihin, jotka pyrkivät integroimaan eri puolilta maailmaa saatuja tietoja. Mallit voivat täsmentää proksien perusteella saatuja tuloksia, mutta myös mallinnukseen liittyy epävarmuustekijöitä.
Yhteenveto:
Tarkkuus vaihtelee menetelmien mukaan. Esimerkiksi jääkairausnäytteet ja puujuovat voivat tarjota erittäin tarkkoja paikallisia ilmastotietoja, kun taas sedimenttinäytteet ja foraminifeerit voivat olla epätarkempia.
Epävarmuudet ovat aina läsnä, ja ilmastohistorian tulkinta perustuu usein monien eri proksien yhdistämiseen ja vertailuun.
Yleisesti ottaen paleoklimaattiset proksit antavat riittävän tarkan kuvan menneistä ilmasto-olosuhteista, jotta laajamittaisia ilmastonmuutostrendejä voidaan havaita, vaikka yksityiskohtien osalta on aina jonkin verran epävarmuutta.”
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta itse asiaan, totta kai maapallon väestöräjähdys on syypää lämpenemiseen mutta lämpenemismekanismista voidaan olla montaa eri mieltä. Varmin konsti lämpenemisen hillintään olisikin Pentti Linkolankin esittämä väestön raju eliminointi esimerkiksi ydinsodan ja supertulivuorten räjäyttämisen avulla. Toisaalta, jos uskotaan ilmastotieteilijöiden kauhukuvia, niin väestön eliminointi tapahtuu luonnollisella tavalla ja maapallo palaa itsestään taas ”normaalitilaan”.”
Ihmisten määrä itsessään ei aiheuta ilmastonmuutosta vaan kulutus. Väestötulvassa kärvistelevän Afrikan köyhät eivät juuri saa CO2-mittaria värähtämään. Linkolan oppeja humaanimpi tapa torjua ilmastokatastrofia on leikata kulutuksen päästöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka tuolla Afrikassa sitten tupruttelee?
https://s.w-x.co/util/image/w/in-carbon_emissions_0.jpg?crop=16:9&width=980&format=pjpg&auto=webp&quality=60
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kuva selittää paljon, kannattaa katsoa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, sen mukaan Venäjä olisi planeettamme ilmastohyvis. Jännä juttu että tällainen detalji ei häiritse palstan kommentaattoreita.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö meidän koittaa polttaa kaikki venäjän puut jotta Kalevi olisi tyytyväinen?
Mutta mitä vastaat kysymykseen, kuka Afrikassa tupruttaa noin paljon?
Ilmoita asiaton viesti
Kuvasi ei esitä afrikkalaisten tupruttelua. Sensijaan tämä kuva esittää:
https://www.statista.com/statistics/1287508/africa-share-in-global-co2-emissions/
Ilmoita asiaton viesti
😆 No lätkäkausihan on menossa.
Ilmoita asiaton viesti
JoKP johtaa ylivoimaisesti
https://mestis.fi/fi/tyokalut/laskuri/
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kuvaaja, Hannu. Mistä lähteestä löysit sen? Tuota olisi hyvä näyttää joka kerta kun denialistit yrittävät höpöttää että nykyinen lämpeneminen on ”normaalia” ilmaston vaihtelua.
Ilmoita asiaton viesti
Täältä löytyy:
https://www.nature.com/articles/s41597-020-0530-7
Ilmoita asiaton viesti
Alkoiko lämpötila nousta, ennen kuin insinöörit keksivät höyrykoneen?
Keski- ja Etelä-Euroopasta metsät oli varmaankin jo hakattu siinä vaiheessa laivojen rakentamiseen ja muuhun.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä kaaviosta höykäsen pölähtävää, mutta epäilyni herättää mittausprosessi, koska se näyttää todella monimutkaiselta ja virhemahdollisuuksia syntyy, kenties jopa kumuloituvasti.
Jos saamani tieto pitää paikkansa, että lämpötilamittaus itse asiassa mittaa maapallolle saapuvan ja avaruuteen häipyvän energian määrää eri lähteistä, niin jo tässä vaiheessa tarvittaneen erilaisia malleja.
Ongelma syntyy myös siitä, ettei kaikkia vaikuttavia tekijöitä ole otettu huomioon. Viimeksi kyselin ilmakehän bakteereista ja muista ötököistä.
Myös mallien virhemahdollisuus oli konelähteen mukaan luokkaa 10-20 prosenttia. Ainakin yhteiskuntatieteissä tuota pidettäneen melko kehnona.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt todellakin hämmästyttää, että missä kaikki ilmastodenialistit ovat ja miksi puheenvuoron kysymykseen ei ole vastattu?
Graafi (”Holocene global mean surface temperature, a multi-method reconstruction approach”) on hyvin informatiivinen kuvaus Holoseenista aina nykyisyyteen, missä selkeästi erottuu kaksi gradienttia!
Ilmoita asiaton viesti
Kiva käppyrä.
Julkaisussa kirjoitellaan myös arvion tarkkuuksista, mutta niistähän ei tarvitse välittää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään kiertelyä ja kaartelua, vaan vastaus puheenvuoron kysymykseen?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi vaihdoit tämän vastauksesi ”No kerrohan, mikä käppyrä olisi täysin virheetön – sinun kotikutoiset?” ja mitä tuolla tarkoitit?
Ilmoita asiaton viesti
Siksi!
Ilmoita asiaton viesti
Juu ja missähän vaiheessa globaalia keskilämpötilaa voidaan katsoa oikeasti aletun mitata? Jos laitetaan samaan kuvaajaan about tuhannen vuoden keskiarvolämpötilat ja sitten 1960-luvulta lähtien yksittäisten vuosien lukemat niin tuoltahan se näyttää. Keskiajan lämmin jaksokin on häivytetty pois… Ja se että on lämmennyt ei vielä todista ihmiskunnan roolista siinä mitään eikä siitä että se lämpeneminen olisi haitallista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla kommentillasi todistit täydellisen tietämättömyytesi, miten tuo graafi on itse asiassa muodostettu. Eli on turhaa myöskään pyytää vastausta puheenvuorossa olevaan kysymykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ethän sinä ikinä vastaa mihinkään kysymykseen suoraan.
Ilmoita asiaton viesti
Minkä minä sille voin, kun ette ymmärrä edes kysymystä?
Ilmoita asiaton viesti
Molemmat ovat luonnollista vaihtelua, vain eri tekijöiden aiheuttamia, Pidempi muutos johtuu Milankovicin sykleistä mutta loppupäässä havaittava lasku pikkujääkauteen ja sieltä nousu nykyiseen maksimiin johtuu auringon säteilyvaihteluista ja niiden siirtymisestä ilmakehään viiveellä meren kautta. Ne nousut ja laskut jotka on käytännössä adjustoitu pois tuosta kuvaajasta ovat myös jälkimmäisen aiheuttamaa. (Minolainen lämpökausi, Roomalainen lämpökausi, keskiajan lämpökausi.)
Ilmoita asiaton viesti
Väärin. Mikään paleoklimatologinen luonnollinen tapahtuma ei voi muodostaa niin nopeaa ja voimakasta gradienttia kuin dΦ2, eli höpö höpö..
Ilmoita asiaton viesti
Kun nyt vaan pystyy.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoo mies joka kieltää kasvihuoneilmiön olemassa olon, joka on vastoin fysiikan lakeja.
Ilmoita asiaton viesti
En kiellä että olisi olemassa mutta ilmastoherkkyys lisäkasvihuonekaasuille on väitettyä pienempi.
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten ne ovat väitettyjä vielä suurempia. Kun argumentit ovat tätä luokkaa, niin?
Ilmoita asiaton viesti
Suola/lämpökierron aiheuttama maapallonlaajuinen vaihteluväli voi olla n 5 astetta, jonka esiintymistiheys on tietenkin erittäin harvoin mutta joku yhden asteen poikkeama ei ole mitenkään ihmeellistä. Hiilidioksidipitoisuus ilmassa sitten seuraa tätä vaihtelua.
Siihen sitten se ihmisen osuus hiililisällä 0,01-0,1 C niin voi teitä höpösetiä.
Ilmoita asiaton viesti