Maailman ensimmäinen kaupallinen hiekkaan perustuva lämpövarasto rakennetaan Suomeen – 8MWh

Maailman ensimmäinen kaupallinen hiekkaan perustuva lämpövarasto rakennetaan Suomeen – 8MWh

Tekniikka & Talous lehdessä 20.5.21 uutisoitiin maailman ensimmäisestä Suomeen rakennettavasta laitoksesta, joka varastoi hukkalämpöä hiekkaan. Sinänsä vanha keksintö. Mutta jos tuleva laitos kykenee tarjoamaan lämpöä runsaalle 10000:lle Kankaanpään asukkaalle satakuntaan,  mikä sen parempi. Hiekkaan varastoidun lämmitysteho on luokkaa 100kW ja varastoimiskyky 8MWh. Vastaavia laitoksia voidaan hyödyntää myös muualla.

Lähteitä: Tekniikka & Talous / Yle   

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/maailman-ensimmainen-kaupallinen-hiekkaan-perustuva-lampovarasto-rakennetaan-suomeen-8-mwh-askel-kohti-hiilineutraalia-kaukolampoa/e381d8f1-06f5-4cac-be27-1c30ea054297uutisethttps

https://yle.fi/uutiset/3-11818011

Tuleva laitos tuottaa lämpöä kaukolampöverkkoon. Yhtiöiden mukaan, kyseessä on maailman ensimmäinen kaupallinen ratkaisu, jossa sähköä varastoidaan hiekkaan lämpönä kaukolämpöverkossa hyödynnettäväksi.

Ideana on, että sähkö lämmittää vastusten kautta ilman, joka lämmittää kylmän hiekan jopa 600°C. Näin syntyy lämpövarasto kylmiä säitä varten. Omakotitalon lämmitys tullee mahdolliseksi ehkä joskus, mutta ensin tähtäin on teollisuudessa ja kaukolämmityksessä.

Hiekan lämpökapasiteetti ei tietysti yllä esim. veden lämpökapasiteettiin (toisaalta rajoittavia tekijä ~100°C), mutta hiekka on edullista ja kestävää materiaalia. Lämmön varastointi suhteessa tilavuuteen on myös erinomainen. He lupaavat lämmön säilyvän hiekassa jopa kuukausia.

Oiva ratkaisu sattumasähköä ajatellen..!

+1
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu