Maailman suurin mielipidetutkimus ilmastonmuutoksesta

Esipuhe

Niin teoreettisesti kuin empiirisesti, olen näillä pastoilla kirjoittanut n. 8 vuotta ilmastonmuutokseen liittyviä kirjoituksia, myös lähteitä lainaten, niinkuin useimmat aiheesta kiinnostuneet. Ilman lähteitä tuskin mitään tulkintoja tai konkretiaa olisi koskaan syntynyt.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ihminen-muuttaa-luontoa-yhteenveto-vuosien-varrelta-ilmastonmuutos/

On myös heitä, jotka kirjoittavat lähdekritiikittömiä kirjoituksia ja näistä on syntynyt hyvinkin kiharaisia viritelmiä, joiden kanssa on täytynyt käyttää äärimmäistä luovuutta. Nimittäin lähdekritiikin keinoin pyritään selvittämään tiedonlähteiden syntyä, tarkoitusperiä ja tekijöitä. Koska tämäkin palsta on mielipidepalsta, missä kirjoittajien jutut eivät niinkään perustu tieteellisiin ansioihin vaan siihen, mitä tieteestä on kirjoitettu ja niistä syntyviin henkilökohtaisiin sisäisiin näkemyksiin ja tulkintoihin. 

Ja koska ilmastonmuutos koskettaa ja puhuttaa päivittäin, ohessa maailman suurin UNDP:n (United Nations Development Programme) eli Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelman mielipidetutkimus, joka kattaa 50 maata, joissa on yli puolet maailman väestöstä, ja siihen kuuluu yli puoli miljoonaa alle 18-vuotiasta ihmistä, joka on ilmastonmuutoksen kannalta keskeinen vaalipiiri, joka ei tyypillisesti voi vielä äänestää säännöllisissä vaaleissa.

Raportti on ladattavissa ja luettavissa ao. linkistä

https://www.undp.org/publications/peoples-climate-vote

Tulokset

Tulokset osoittavat, että ihmiset haluavat usein laajempaa ilmastopolitiikkaa nykytilanteen lisäksi. Esimerkiksi kahdeksassa kymmenestä tutkimukseen osallistuneesta maasta, joissa sähkösektorin päästöt ovat suurimmat, enemmistö kannatti uusiutuvan energian lisäämistä. Neljässä viidestä maasta, joissa maankäytön muutoksista johtuvat päästöt ovat suurimmat ja joissa on riittävästi tietoa poliittisista mieltymyksistä, enemmistö kannatti metsien ja maan suojelua. Yhdeksän kymmenestä maasta, jossa asuu eniten kaupungistuneita, kannatti puhtaiden sähköautojen ja linja-autojen tai polkupyörien käyttöä.

Tutkimus osoittaa suoran yhteyden henkilön koulutustason ja ilmastotoimien halun välillä. Yliopistoon tai korkeakouluun osallistuneet tunnustivat ilmastohätätilanteen kaikissa maissa, alhaisemman tulotason maista, kuten Bhutanista (82 %) ja Kongon demokraattisesta tasavallasta (82 %), aina vauraisiin maihin, kuten Ranskaan (87%) ja Japaniin (82%).

Mitä tulee ikään, nuoremmat (alle 18-vuotiaat) pitivät todennäköisemmin ilmastonmuutosta hätätilanteena kuin vanhemmat ihmiset. Muut ikäryhmät eivät kuitenkaan jääneet paljon jälkeen: (65%) 18–35-vuotiaista, (66%) 36–59-vuotiaista ja (58%) yli 60-vuotiaista, mikä osoittaa, kuinka laaja tämä näkemys on.

Mielipiteillä on väliä, sillä hyvin suurella todennäköisyydellä ne perustuvat siihen, mitä tieteestä on kirjoitettu ja mitä mieltä tieteestä ollaan.

+2
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu