Maapallon energiatasapaino on riippuvainen kasvihuoneilmiöstä

Maapallon energiatasapaino on riippuvainen kasvihuoneilmiöstä

Perusasiaa kasvihuoneilmiöstä:

Luonnolliset ilmastosyklit voivat muuttaa maapallon lämpötilaa, mutta näkemämme muutokset tapahtuvat mittakaavassa ja nopeudella, jota luonnolliset jaksot eivät pysty selittämään. Nämä jaksot vaikuttavat maapallon lämpötilaan vuosien tai joskus vain kuukausien, ei 100:n vuoden aikana, joita olemme havainneet. Samaan aikaan pidemmän aikavälin muutokset, kuten Milankovitch-syklit ja auringon säteily, vievät tuhansia ja tuhansia vuosia. On monia asioita, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen, mutta todisteet ovat kiistattomia. Ihmisen toiminta, kuten fossiilisten polttoaineiden polttaminen ja maankäytön muuttaminen, on ilmastonmuutoksen suurin syy.

Kun maapallon kasvihuoneilmiö muuttuu, käytännössä se tarkoittaa myös kasvillisuuden menettämistä, joka on johtunut maaperän muokkaamisesta ja siitä syntyneestä eroosiosta. On sanomattakin selvää, että jos maaperä on muokattu sellaiseksi, missä ei ole kasvillisuutta lainkaan, siitä ei silloin myöskään haihdu kosteutta, vaan lämpötilavaihtelu on suurempaa, kuin jos maaperä on kasvillisuuden peitossa, joka sitoo ja luovuttaa kosteutta. Maaperän muokkaaminen on vaikuttanut luonnollisen lämpötilavaihtelun amplitudiin, eli hiilen vapautumiseen maaperästä –  ilmakehään.

Luonnollinen lämpötilavaihtelu on seurausta auringon aktiivisuudesta, sillä maapallo saa käytännössä kaiken energiansa auringosta. Eli jos auringon aktiivisuudessa tapahtuu merkittäviä muutoksia, se on silloin havaittavissa koko ilmakehän läpi. Tilanne on kuitenkin se, että alimmat ilmakehän kerrokset (troposfääri) lämpenevät suhteessa enemmän, kuin ylemmät ilmakehän kerrokset (stratosfääri). Tämä on selkein todiste siitä, ettei lämpötilan jakautuminen ole luonnollista alkuperää, vaan taustalla ovat ihmisen aiheuttamat muutokset luonnollisen kasvihuoneilmiön lisääntymisenä, mikä on johtanut maapallon energian epätasapainoon, ja joka on havaittavissa ilmakehässä olevana lämpötilan nousuna.

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu