Maapallon lämpötilakehitys (kasvava)

Maapallon lämpötilakehitys (kasvava)

Vuoden 2022 NOAA:n raportti maapallon lämpötilan kehityksestä

Syyskuu 2022

Syyskuun 2022 maapallon pintalämpötilan ero yhdisti vuoden 2021 syyskuun viidenneksi korkeimmalle syyskuulle 143:n vuoden ennätysten mukaan 0.88 °C korkeammaksi kuin 1900- luvun keskiarvo n. 15.0 °C. Kymmenen mittaushistorian lämpimintä syyskuuta ovat kaikki tapahtuneet vuoden 2012 jälkeen. Syyskuussa 2022 oli myös 46. peräkkäinen syyskuu ja 453. peräkkäinen kuukausi, jolloin lämpötilat ylittivät ainakin nimellisesti 1900- luvun keskiarvon.

Keskimääräistä lämpimämpiä olosuhteita havaittiin suuressa osassa Pohjois-Amerikkaa, Grönlantia, Etelä- ja Kaakkois-Aasiaa sekä Afrikkaa. Osissa Pohjois-Etelä-Amerikkaa, Arabian niemimaalla ja Pohjois-Oseaniassa oli keskimääräistä lämpimämpää tässä kuussa. Syyskuun ennätyskorkeita lämpötiloja havaittiin osissa Yhdysvaltojen länsiosaa, Pohjois-Keski- ja Kaakkois-Kiinassa, Välimeren alueella sekä Indonesiassa ja Papua-Uudessa-Guineassa. Meren pinnan lämpötilat olivat keskimääräistä korkeammat suuressa osassa Pohjois-, Länsi- ja Lounais-Tyyntämerta, Pohjois- ja Keski-Atlanttia, Meksikonlahdella, Välimerellä ja osissa itäisiä Intian valtameriä. Kaiken kaikkiaan ennätys lämpimät syyskuun lämpötilat kattoivat noin 6.1 % maailman pinta-alasta.

Lämpötilat olivat lähes keskimääräistä viileämpiä kaikkialla Euroopassa, Meksikossa, Yhdysvaltojen kaakkoisosassa, Keski-Etelä-Amerikassa, Etelä-Australiassa ja suurimmassa osassa Venäjää. Meneillään olevan La Niñan kanssa merenpinnan lämpötilat olivat keskimääräistä alhaisemmat suurimmassa osassa eteläistä keski- ja itäistä trooppista Tyyntämerta. Tässä kuussa ei kuitenkaan ollut alueita, joilla olisi ollut ennätyskylmiä syyskuun lämpötiloja.

Lämpötilat tammi – syyskuussa vuonna 2022

Tammi-syyskuun olosuhteet olivat keskimääräistä lämpimämmät suuressa osassa Pohjois-Amerikkaa, Eurooppaa, Aasiaa, Pohjois-Afrikkaa, Oseaniaa ja Keski-Etelä-Amerikkaa, sekä osissa Atlantin valtamerta Intian ja Tyynenmeren pohjois- ja läntisiä valtameriä. Samaan aikaan lähes keskimääräistä viileämpiä olosuhteita vallitsi osissa Pohjois-Amerikan pohjoisosaa, pohjoista Keski-Afrikkaa (eli Tšadissa ja Nigeriassa), Etelä-Amerikan länsirannikolla, Atlantin valtameren pohjoisosassa, trooppisen Tyynenmeren keski- ja itäosassa sekä Kaakkois-Tyynellämerellä.

Tammi – syyskuun maapallon pintalämpötila oli 0.86 °C korkeampi kuin vuosien 1901 – 2000 keskiarvo 14.1 °C (57,5 °F), joka on kuudenneksi korkein tammi – syyskuun lämpötila 143 vuoden ennätysten aikana. Ennätysten kymmenen lämpimintä tammi – syyskuun jaksoa ovat olleet vuoden 2010 jälkeen. NCEI:n tilastollisen analyysin mukaan vuosi 2022 sijoittuu hyvin todennäköisesti kymmenen historian lämpimimmän vuoden joukkoon, mutta alle 5%:n  mahdollisuus sijoittua viiden lämpimimmän vuoden joukkoon.

Sekä Euroopassa että Aasiassa oli tilastojen kolmanneksi lämpimin tammi – syyskuu, kun taas Meksikonlahdella ja Karibian saarilla kahdeksanneksi lämpimin. Oseaniassa ja Atlantin MDR:ssä oli kummallakin kymmenenneksi lämpimin tammi – syyskuun kausi.

Raportista enemmän

 Lähde: https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/202209#season-temp

+2
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu