Meidän yhteinen maapallomme ja elinkelpoinen kasvihuoneilmiö – NEO (NASA Earth Observations) ja Mars lento

Meidän yhteinen maapallomme ja elinkelpoinen kasvihuoneilmiö – NEO (NASA Earth Observations) ja Mars lento

Sputnik-1 oli ensimmäinen Maata kiertävä keinotekoinen satelliitti. Sen laukaisi Neuvostoliitto 4. lokakuuta 1957 ja se pysyi kiertoradalla kolme kuukautta. Yhdysvallat laukaisi ensimmäisen Explorer 1 -satelliittinsa 31. tammikuuta 1958. 

Pelkästään NASA:n laukaisemia suoritettuja satelliittimissioita on tällä hetkellä avaruudessa 48, nykyisiä 29 ja tulevia 17, eli yhteensä 94 satelliittia. Joukossa on myös Suomi NPP (NOAA).

Jokaisella niistä on oma tehtävänsä. Eli saamme valtavan määrän informaatiota reaali-ajassa mitä tapahtuu avaruudessa, -auringossa, -maapallolla ja ilmakehässä. Viime vuosikymmeninä on kiinnitetty huomio lämpötilan kehittymiselle.

https://eospso.gsfc.nasa.gov/index.php

Maapallon tarkimpia globaaleja pinta-lämpötiloja (thermometer-based records) on ryhdytty mittaamaan jo vuodesta 1850. Tämän kaiken perusteella aikasarjat osoittavat, että maapallo on lämmennyt vuodesta 1850 ~1°C.

Miten luotettavaa tämä tieto on? Jos näitä menetelmiä ei olisi kehitetty, meillä olisi edelleen käytettävissämme vain pätkä narua ja muutama keppi ja kiviä, sekä filosofisia ajatuksia jostakin, mitä emme olisi kyenneet todentamaan.

Tähän kohtaan voisin lainata Albert Einsteinia joka aikanaan totesi:

”En tiedä millä aseilla kolmas maailmansota soditaan, mutta neljäs maailmansota tullaan sotimaan kepeillä ja kivillä”.

Vaikka oheinen brutaali lainaus ei suoranaisesti liity itse teemaan, maapallon kohtalo on meidän käsissämme. Ihmisen vaikutus näkyy sekä avaruuteen, että maamittaus-asemien lukemissa lämpötilan kasvuna, minkä aiheuttaa luonnollisessa kasvihuoneilmiössä tapahtuva muutos.  

Taustalla on kuitenkin edelleen suurvaltojen militaariteknologia ja asevarustelu, sekä avaruuden valloituksen uudet haasteet. 

Seuraava miehitetty lento Marsiin on lähempänä kuin uskommekaan. NASA kehittää ydinkäyttöistä rakettia, joka veisi ihmiset Marsiin hujauksessa. Eli nykyisellä teknologialla yhdensuuntainen matka Marsiin kestäisi 9 kuukautta, ydinkäyttöisellä vain 3 kuukautta. 

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/29bc94e1-d964-45c6-ac63-83671fe461fb

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI) Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä. Kantavia voimia mm. Albert Einstein. (𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu