Merellisiä väärinkäsityksiä – ilmasto

Merellisiä väärinkäsityksiä – ilmasto

Jostain kumman syystä on syntynyt sellainen käsitys, että geoterminen aktiviteetti olisi lämmittänyt meret ja sitä kautta ilmasto olisi lämmennyt runsaalla asteella, on kyllä mielikuvituksen riemuvoitto ja termodynamiikan vastainen hokema. Vaikka maapallon pinta-alasta on n. 71% vettä ja vaikka se olisi 100%, ei mikään geoterminen aktiviteetti kykene lämmittämään valtameriä niin, että esiteollisesta ajasta lähtien pintalämpötila olisi noussut runsaalla asteella. 

Merien keskisyvyydestä voidaan ottaa 1km:n syvyinen logaritminen lämpötilaprofiili, joka on nähtävissä seuraavassa thermocline-kuvaajassa:

Lähde: NOAA

https://oceanservice.noaa.gov/facts/thermocline.html

Kuvaajasta voidaan todeta sellainen tärkeä yksityiskohta, missä meriveden lämpötila nousee logaritmisesti 1000:sta metristä 800:aan metriin (4°C => 13°C), ja taittuu käytännössä horisontaaliseksi noin 200:ssa metrissä. Toisaalta, 200:sta metristä ylöspäin kohti pintaa, lämpötilaero on käytännössä Δ0°C, joka todistaa tuon logaritmisen käyrän taittumisen.

Ylintä kerrosta dominoi aurinko (sunlight zone) ja ilmakehässä oleva kasvihuoneilmiö. Valtamerten massa syvyydeltä 200m, on n. 1/5 osa syvyydestä 1000m, jolloin lämpötilamuutos (lämpökapasiteetti pienempi) on pinnassa myös suurempi.

Otetaan aivan yksinkertainen esimerkki ja lasketaan valtameren massa syvyydeltä 1000m vs. 200m, hyödyntämällä hydrostaattista painetta p:

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei merivesien globaali pintalämpötila voi nousta runsaalla asteella, jollei merenalainen geoterminen aktiviteetti ole myös globaalia, jolloin kilometrien syvyydessä lämpötilan tulisi nousta vähintään luokkaa 1100°C – 1300°C (tyypillinen tulivuorten purkausten yhteydessä olevan laavan lämpötila), on täysi mahdottomuus.

Eli jos jostain syystä geoterminen aktiviteetti lähtisi yllättäen lisääntymään tällä tavalla, ja että se alkaisi näkymään globaaleissa pintalämpötila-havainnoissa runsaan yhden asteen nousuna, olisi kyllä syytä poistua planeetalta.

Kyllä se vaan niin on, että geoterminen aktiviteetti meidän elollisten ajallisessa mittakaavassa on käytännössä vakio.

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Kantavia voimia mm. Albert Einstein.

(𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL) = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu