Mikä on Klimarealistine (Ilmastorealistit) organisaatio?
Taustaa tästä ks. organisaatiosta
Ole Henrik Ellestad (entinen kemian prof.) on yksi Klimarealsitine organisaation perustajista ja hän on kokonaan eronnut ajatuksesta, että ihminen vaikuttaisi ilmastoon. Hän on syyttänyt YK:n ilmastopaneelia (IPCC) yksipuolisista johtopäätöksistä ja puolueellisuudesta sekä kritisoinut NRK:n (Norwegian Broadcasting Corporation) ilmastoasioiden kattavuutta.
Näin heidän kotisivultaan
Klimarealistene – (Ilmastorealistit) on poliittisesti itsenäinen järjestö meille, jotka uskomme, että ilmastoa hallitsevat luonnolliset vaihtelut. Emme ole samaa mieltä IPCC:n kanssa, kun se väittää, että CO2 päästöt muuttavat ilmastoa dramaattisesti. Tuemme tieteellisesti perustettua julkista koulutusta olennaisena osana demokratiaa.
Järjestö on perustettu Osloon 15.5.2008 vuoden valmistelun jälkeen.
Aurinko hallitsee ilmastoa
Ilmastorealistien tarkoituksena on vaikuttaa ilmastokeskusteluun niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin luotettavalla ja realistisella tiedolla. Keskeisiä tekijöitä ovat systemaattiset muutokset auringossa, tuulessa ja merivirroissa, joissa planeettojen ja kuun etäisyyksien ja gravitaatiovoimien muutokset ovat merkittäviä. CO2 on kuitenkin vaaraton ja elintärkeä kaasu, joka on välttämätön kaikelle elämälle maapallolla.
Ilmastotiede on yksiselitteistä
Pyrimme esittämään tieteellisiä faktoja, jotka kertovat eri tarinaa kuin poliittisesti hyväksytty viesti, jolla on tukea vain harhaanjohtavissa ilmastomalleissa. Ilmastotiede on ja on aina ollut selkeää: Mikään tutkimus ei ole toistaiseksi positiivisesti katsonut havaittua ilmastonmuutosta kokonaan tai osittain antropogeenisten syiden syyksi. Sanomalehdissä, radiossa ja televisiossa esitettävä yksipuolinen ja massiivinen viesti ihmisen aiheuttamasta ilmastouhkasta on puutteellisten, testaamattomien ja validoimattomien mallien tulos.
Tieteellinen neuvottelukunta perustettiin kesäkuussa 2015 ja nyt saamien tietojeni mukaan myös A. Ollila on kutsuttu tähän neuvottelukuntaan. Hän on myös yksi, joka on jatkuvasti kritisoinut IPCC:n toimintaa ja ”löytänyt” IPCC:n toiminnasta vain virheitä, kirjoittelemalla tällä alustalla, jota voidaan kutsua myös sosiaalisen median alustaksi.
Lähde: https://klimarealistene.com/om-oss/in-english/
Kysymyksiä herättävä?
Herää kysymys: minkälainen tutkija kirjoittelee näin aktiivisti sosiaalisessa mediassa ja levittää hyvin yksipuolista tietoa ilmastonmuutoksesta, jolle kvanttimekaniikka ja kvanttielektrodynamiikka tuottaa suuria vaikeuksia. Siinä käsitellään niinkin perustavaa laatua olevaa kysymystä kuin fotonin absorbtio. Edelleen hänen väitteensä perustuu siihen, että ”kun fotoni absorboituu, niin se katoaa totaalisesti ja lopullisesti”.
Tähän täytyy todeta, että hän on perustavaa laatua olevassa kysymyksessä täysin väärässä! Ei ole olemassa sellaista ilmiötä, missä fotoni (ja sen energia) katoaa johonkin ”tuntemattomaan, käytettyjen fotonien negatiivisen energian varastoon” tai että fotoni ”humpsahtaa” johonkin ammottavaan ei mihinkään.
Fyysikko Richard Feynman ja hänen luentonsa
Hyvin kuuluisissa luennoissaan ja kirjoituksissaan fyysikko Richard Feynman korosti kvanttimekaniikan ymmärtämisen tärkeyttä yksinkertaisesti ja intuitiivisesti. Hänen lähestymistapansa sisälsi usein käsitteellisiä selityksiä ja ajatuskokeita kvanttifysiikan perusperiaatteiden selvittämiseksi.
Yksi Feynmanin tärkeimmistä panoksista ymmärtääksemme fotonien absorptiota aineessa on hänen selityksensä käyttämällä virtuaalihiukkasten käsitettä ja kvanttimekaniikan polun integraalista muotoilua. Hän esitteli ajatuksen, että kun atomi tai elektroni absorboi fotonin, se ei ole suoraviivainen prosessi, jossa hiukkanen katoaa ja ilmestyy uudelleen. Sen sijaan hän ehdotti, että fotonin voidaan ajatella olevan vuorovaikutuksessa virtuaalihiukkasten kanssa, jotka edustavat vuorovaikutuksen välitiloja.
Feynmanin lähestymistapa fotoniabsorption ymmärtämiseen kvanttimekaniikassa sisältää Feynman-kaavioiden käytön (1948), jotka ovat graafisia esityksiä hiukkasten vuorovaikutuksista. Nämä kaaviot auttavat visualisoimaan ja laskemaan erilaisten kvanttiprosessien todennäköisyyksiä, mukaan lukien fotonien absorptio ja emissio.
Feynman kaaviot
Lähde: https://www.britannica.com/science/Feynman-diagram
Todellisuus on toisenlainen
En siis voinut olla puuttumatta näihin väitteisiin, sillä mielestäni nuo edellä olevat väitteet eivät pidä paikkansa!
Eli että ”kun fotoni absorboituu, niin se katoaa totaalisesti ja lopullisesti” ja että aurinko ja gravitaatio hallitsee ilmastoa ja että ilmastotiede olisi yksiselitteistä ja että CO2 on vaaraton kasvihuonekaasu?
Jo pelkästään nämä väitteet ovat karkeita yksinkertaistuksia. Ja juuri tämän vuoksi. Vaikka aurinko hallitsee ilmastoa ja gravitaatio muuttaa planeettojen asentoja, nämä eivät hallitse ilmastoa yksin ja ilmastotiede on kaikkea muuta kuin yksiselitteistä. Se koostuu hyvin monista eri muuttujista (maa, meri, ilmasto) missä aurinko ja gravitaatio ovat vain luonnollisia tekijöitä ja tämän myös IPCC οn täysin hyväksynyt.
Kysymys on siitä, mitkä muuttujat ja mikä vaikutus ihmisellä on tähän kokonaisuuteen (maa, meri, ilmasto) kasvihuonekaasujen, rikkidioksidin ja aerosolien muodossa, mikä alkaa olla jo itsestään selvyys, ei näitä asioita huvin vuoksi tutkita. On hyvin runsaasti näyttöä siitä, että ihmisen toiminta vaikuttaa ilmastoon tavalla, missä yksi kasvihuonekaasu (CO2) näyttelee ratkaisevaa roolia, koska sillä on kyky lämmittää ilmastoa ja se on pitkäikäinen kasvihuonekaasu. Ja sekin on jo tiedossa, kuinka paljon ihmiskunta pumppaa CO2:ta ilmastoon joka vuosi, se on luokkaa ~36 – 38 miljardia tonnia fossiilisten polttoaineiden, teollisuuden prosessien, maankäytön muutosten ja muiden tekijöiden seurauksena. Onko tämä määrä eksakti, se ei ole pääasia vaan se, että suuruusluokka on huikea.
CO2:n lämmittävä vaikutus ilmastoon selitetään pääasiassa säteilyyn liittyvillä fysiikan periaatteilla. Tärkein yhtälö, joka tätä ilmiötä kuvaa, on Planckin säteilykaava. Planckin säteilykaava kuvaa, kuinka säteilyenergia muuttuu aallonpituuden ja lämpötilan funktiona. Kaava on seuraava:
Missä:
B(λ, T) = säteilytiheys (säteilyn voimakkuus tietyllä aallonpituusalueella) tietyssä lämpötilassa T.
λ = aallonpituus
h = Planckin vakio (6.626 x 10-34Js)
c = valon nopeus (~3 x 108 m/s)
k = Boltzmannin vakio (1.38 x 10-23 J/K)
Planckin säteilykaava kuvaa, miten aine säteilee energiaa eri aallonpituuksilla eri lämpötiloissa. Kun CO2 vapautuu ilmakehään ja lisää kasvihuonekaasupitoisuutta, se vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen, koska se vähentää pitkien aallonpituuksien infrapunasäteilyä, joka karkaa avaruuteen. Tämä aiheuttaa lämpötilan nousun ilmakehässä, ja Planckin säteilykaavaa voidaan käyttää kuvaamaan tätä ilmiötä. Nämä ovat perusfundamentteja ilmastotieteessä.
Huomaa, että ilmastonmuutoksen monimutkainen dynamiikka vaatii monia muitakin yhtälöitä ja malleja, jotka ottavat huomioon CO2:n lisäksi muita kasvihuonekaasuja, pilviä, meriä ja monia muita tekijöitä. Planckin säteilykaava on yksi perusyhtälöistä, mutta ilmastonmuutoksen tutkimus ja mallintaminen vaativat paljon laajempaa tietämystä ja mallien joukkoa.
Missään olosuhteissa, yksi ilmastotutkimus tai malli, ei vielä todista mitään ratkaisevaa!
Kotisivunsa perusteella klimarealistene ei ole luotettava.
Ilmoita asiaton viesti
No ei todellakaan. Kyllä siinä realismi on kaukana.
Ilmoita asiaton viesti
Auringosta on tullut ”ääretön” määrä fotoneja myös tänne Tellukseen. Tätä kysyttiin aiemminkin että missä ne kaikki luuraa jos fotoni ei katoa mihinkään?
Ilmoita asiaton viesti
Apuva, fotoni ”katosi”, näkymätön valo sammui ~2/miljoonasosasekunniksi kunnes tilalle syttyi uusi 🥱
Ilmoita asiaton viesti
Näitä syntyy kuin sieniä sateella. Viimeaikoina on ollut buumina, että joku öljybisneksen palveluksessa ikänsä pyörinyt eläköintynyt geologi joka mainostaa itseään PhD tittelillä paljastuen lopulta korkeintaan BSc paperit saaneeksi tyypiksi pistää sivuston pystyyn ja alkaa kerta heitolla ilmastotieteen staraksi. Nämä mainostavat toisiaan ja käyvät pitämässä puheita esim. sakasalaiseen jeesusdemokraattiseen denialismiin perustuvan EIKE:n tilaisuuksissa tehden lisätienistä jne.
Ilmoita asiaton viesti
Jos viittaat Andy May’in, niin valehtelet.
https://andymaypetrophysicist.com/wp-content/uploads/2022/07/Complete_Resume_2020_Andy_May-no-address.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Eli ei mainosta itseään PhD tittelillä.
Ilmoita asiaton viesti
The Dr. merit (which means PhD done) popped up on CO₂Coalition’s site for about couple a years ago. I’m not saying it’s Andy May’s fault, but rather the editor of the site, either unintentionally or trying to emphasize authority.
By the way, among others, CO₂Coalition and WUWT have recently made efforts to clean academic merits that cannot be verified from their sites.
As for Andy May’s story: For more than 40 years, Mr. May has found success as a petrophysicist studying physical and chemical rock properties and their interactions with fluids primarily in the oil and gas industry. He began his career as a senior geologist for Cities Services Oil Company in Tulsa, Oklahoma, in 1974 before relocating to Denver where he accepted a position as a division geologist for Exxon and a manager of exploration systems for Science Software-Intercomp. In 1988, he seized the opportunity to work for several other great organizations in Houston before ultimately establishing Andymaypetrophysicist LLC in 2016. In addition to his full-time professional commitments, Mr. May remains an editor for ”Watts Up With That” as well as on his own site and writting pure bullshit stories about climate science.
Ilmoita asiaton viesti
Yritä nyt hyvä mies päästä yli siitä fotonin absorptiosta. Kyllä se fotoni vaan katoaa, kun se on luovuttanut energiansa esimerkiksi kasvihuonekaasumolekyylille.
Kiitoksia nimeni esille otosta Klimarealistinen yhteydessä ja fotonin kuoleman yhteydessä. Olet varmaan ynnännyt, kuinka monta professoria kuuluu tuohon Klimarealistene-yhdistykseen mukaan lukien Nobelin palkinnon saaja.
Suomen kulttuuriin yksi oleellisin piirre on suomettumisen taustalla olevan yhden totuuden hyväksyminen, jota kukaan ei uskalla kritisoida leimaamisen pelosta. Niin vain esimerkiksi Atte Korhola – kuka vielä muistaa hänet – sulautui tapettiin oltuaan takavuosina ainut IPCC:tä julkisesti kritisoinut virassa oleva professori.
Toinen havainto. Henkilö, joka kirjoittelee sekavasti kaikenlaisista asioista otsikon alla, joka viittaa tuskin lainkaan kirjoituksensa sekalaisiin asioihin, antaa aika erikoisen kuvan itsestään ja motiiveistaan.
Ehdotan, että otsikoit kirjoitelmasi tulevaisuudessa esimerkiksi ”Sekalaisia ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja sekalaisia yhtälöitä oppikirjoista”.
Ilmoita asiaton viesti
Attella ei ollut ”munaa” pitää omat mielipiteensä ja kuullostaa nykyään enemmän ilmastoaktivistilta kuin tutkijalta.
Ilmoita asiaton viesti
Ollilalle ja hyvät lukijat. Tässä on elävä esimerkki siitä, että olette nyt todistamassa kokonaan uutta ja käänteen tekevää kvanttimekaniikkaa ja kvanttielektrodynamiikkaa, vaikka sen esitti fyysikko ja Nobelisti Richard Feynman jo 1948 ja vielä niin, että siitä syntyi graafinen esitys.
Missähän kohtaa Ollila voi todeta, että se fotoni hukkui kuin kankkulan kaivoon
(kun fotoni absorboituu, niin se katoaa totaalisesti ja lopullisesti)..!?
En minä ainakaan ja ei kukaan muukaan vakavasti otettava fyysikko ja tuskin kukaan muukaan joka ymmärtää,
että massan ”tyhjyyteen" on mahdoton mennä ja massan ”tyhjyydestä" on mahdoton syntyä ainuttakaan fotonia.
Se riittää, että Ollila todistaa Feynmannin olleen väärässä.
Katsokaa Feynmannin kaavioita!
Ilmoita asiaton viesti
Ei kukaan ole väittänyt että fotonin energia katoaa mihinkään vaan se fotoni lakkaa olemasta kun energia on absorboitunut pois siitä. Kun kattelen tätä läppärin ruutua niin sieltä tulee koko ajan silmiin fotoneita jotka katoaa kun ne absorboituu ”kohteessaan” .
Ilmoita asiaton viesti
Yritä nyt hänelle selittää kvanttimekaniikkaa (?)
Ilmoita asiaton viesti
Olet muuttanut kommenttiasi kun tajusit kuinka typerän väitteen esitit 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirralle. Tyyppillsitä Sinivirran toimintaa. Ei vastausta selvään kysymykseen, mutta sen sijaan olkiukkoväitteitä, minun suuhuni laitettuna:
”En minä ainakaan ja ei kukaan muukaan vakavasti otettava fyysikko ja tuskin kukaan muukaan joka ymmärtää, että massan ”tyhjyyteen” on mahdoton mennä ja massan ”tyhjyydestä” on mahdoton syntyä ainuttakaan fotonia.”
En ole kirjoittanut mitään massaan tyhjyydestä. Se sinun tyypillistä asian hämärtämistä. Olen yksinkertaisesti toistanut Wikipedian levittämää tietoa: Absorboituessaan fotoni luovuttaa energiansa kohteeseen ja lakkaa olemasta. Mitä energian saanut kohde tekee, onkin toinen juttu, mutta alkuperäinen fotoni katoaa. Ja toiseksi, fotoni ei voi absorboitua osittain.
Olet esiintynyt täällä ilmastoasiantuntijan ominaisuudessa, vaikka sinulla ei ole ainuttakaan julkaisua asiasta. Nyt myös fyysikon osaamisesi on osoittautunut vähintään kyseenalaiseksi, joku voisi sanoa naurunalaiseksi, mutta en sano.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ethän sinä massasta ole mitään kirjoittanut, mutta luulisi, että ymmärrät tuon asiayhteyden. Ja edelleen minä en ole väittänyt että fotoni absorboituu vain osittain, ainoastaan Componin sironnassa, jos ymmärrät mitä sillä ”osittain” siinä tapauksessa tarkoitetaan.
Componin sironta on ilmiö, jossa fotonin energiaa menetetään elektronille siihen osuessaan. Eli fotonin energia siirtyy osittain elektronille, ja fotonin aallonpituus kasvaa. Comptonin sironta on tärkeä ilmiö röntgen- ja gammasäteilyn vuorovaikutuksessa aineen kanssa.
Että näin!
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirralle. Myönnän, että olet myöntänyt, että fotoni absorboituu kokonaan, kun se absorboituu. Sen sijaan väität edelleen, että se fotoni jatkaa olemassaoloaan, vaikka se on absorboitunut kokonaan. Tämä on kvanttiteorian vastaista.
Edelleen tyypilliseen tapaasi et pysy hetkeäkään asiassa, vaan siirryit sirontaan. Kai fyysikko ymmärtää absorboitumisen ja sironnan eron, vai mitä? Tämän vuoksi mielenpiteiden vaihto kanssasi on mahdotonta. Kun kysyn asiasta a, niin sinä kirjoitat asiasta b. Missä on logiikka?
Loppujen lopuksi näillä sinun ja minun käsityksillä maapinnan emittoiman säteilyn absorptiosta ilmakehässä, joka on kasvihuoneilmiön yksi tärkeimmistä ilmiöistä, ei ole mitään vaikutusta siihen, miten olen laskenut kyseisen ilmiön suuruuden ja eri kasvihuonekaasujen vaikutuksen eri pitoisuuksilla kuin myös kokonaisabsorption vaikutuksen korkeuden muuttuessa.
Olen nimittäin käyttänyt LBL-laskennan sovellusta Spectral Calculator, jota myös NASA käyttää ja edelleen olen käyttänyt HITRAN-tietokannan sisältämiä tietoja kasvihuonekaasujen absorptio- ja emissio-ominaisuuksista. Spectral Calculator – sovelluksen ovat tehneet ja testanneet asiantuntijat, jotka ovat näissä asioissa meitä molempia pari suoran mittaa edellä.
Minua lähinnä harmittaa, että fyysikko esittää täällä Puheenvuorossa potaskaa antaen ymmärtää, että hän tietää nämä asiat paremmin kuin näiden sovellusten tekijät. Fotonin absorptio on pieni yksityiskohta, jolla ei ole maallikolle mitään merkitystä edesauttamaan kasvihuoneilmiön ymmärtämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila, älä sekoita asioita. Kvanttimekaniikka ei ole niin yksinkertaista ja musta valkoista.
Selvyyden vuoksi ja hyvin yksinkertaisesti muotoiltuna, niinkuin sen maallikot yleensä ymmärtävät.
Kun IR -fotoni absorboituu CO2 molekyyliin taajuudella, joka vastaa molekyylin värähtelymoodia, fotonin energia siirtyy molekyyliin. Tätä energiaa käytetään virittämään molekyylin värähtelyliikettä, jolloin molekyylin sisällä olevat atomit värähtelevät. Tätä prosessia kutsutaan värähtelyviritykseksi.
Värähtelyvirityksen aikana, absorboituneen fotonin energia muuntuu potentiaalienergiaksi molekyylin sisällä. Tämä potentiaalienergia mahdollistaa molekyylin sisällä olevien atomien siirtymisen pois tasapainotilastaan, mikä johtaa värähtelyliikkeeseen. Tämä energiansiirto ei ole fotonin energian vähenemistä, vaan sen muodon muutosta.
Nyt kun molekyyli relaksoituu virittyneestä tilastaan takaisin perustilaan, se voi lähettää ”uuden fotonin”. Tämä emittoitunut fotoni on tyypillisesti samalla taajuudella kuin ”absorboitunut fotoni” olettaen, ettei siihen liity muita energiaa haitallisia prosesseja. Tämä on perusperiaate, joka tunnetaan nimellä energiansäästö. Kun molekyyli palaa alemman energian tilaan, se vapauttaa virityksen aikana saamansa ”ylimääräisen energian” ”uuden fotonin muodossa”.
Tällä emittoidulla fotonilla, jota kutsutaan sironneeksi tai ”uudelleen emittoituneeksi fotoniksi”, on sama taajuus (ja näin ollen sama aallonpituus) kuin ”absorboituneella fotonilla”. Infrapunaspektroskopian yhteydessä tätä kutsutaan Rayleigh-sironnaksi. Siksi emittoitunut fotoni ei välttämättä ole alhaisemmalla taajuudella; se vastaa absorboituneen fotonin taajuutta, mikä osoittaa, että prosessissa energiaa säilyy. Eli mihin se fotoni katosi, kysyn vaan?
Joissakin tapauksissa, kuten molekyylien törmäysten tai muiden vuorovaikutusten sattuessa, voi kuitenkin tapahtua energiahäviöitä, ja emittoidulla fotonilla saattaa olla hieman pienempi energia (ja siten hieman pienempi taajuus) kuin absorboidulla fotonilla. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä Raman-sironta ja sitä käytetään Raman-spektroskopiassa. Raman-sironnassa emittoivan fotonin taajuus voi olla joko korkeampi (Stokes-sironta) tai pienempi (anti-Stokes-sironta) kuin tulevan fotonin taajuus riippuen sirontatapahtuman aikana tapahtuvasta energianvaihdosta.
No. Nyt kun puhutaan fotonin luovuttamasta energiasta, ja koska luonnossa on täysin mahdotonta erottaa yksi valokvantti eli fotoni, sillä fotoneja absorboituu ja emittoituu säteilynä jatkuvasti, jolloin tässäkin mielessä voidaan sanoa, ettei fotonit mihinkään häviä, eikä liioin niiden energia, vaan fotonit ovat vastuussa sähkömagneettisten voimien kuljettamisesta ja energian siirtämisestä sähkömagneettisen säteilyn muodossa. Niillä on perustavanlaatuinen rooli erilaisissa fysikaalisissa ilmiöissä, mukaan lukien valon eteneminen, sähkömagneettisten aaltojen käyttäytyminen ja sähkömagneettisten kenttien vuorovaikutus aineen kanssa.
Vähän vaikeamman kautta
Richard Feynman todellakin auttoi merkittävästi ymmärtämään kvanttimekaniikkaa, mukaan lukien virtuaalihiukkas- käsitteen ja polkuintegraalin muotoiluna.
QED:n (Quantum Electro Dymamics) ja hiukkasten (kuten elektronien) ja fotonien välisen vuorovaikutuksen yhteydessä Feynman esitteli ajatuksen väli- tai virtuaalipartikkeleista tapana kuvata vuorovaikutusprosessia kattavammin. Tämä käsite liittyy läheisesti kvanttimekaniikan polun integraaliin muotoiluun.
Tässä on yksinkertaistettu selitys tämän konseptin toiminnasta:
Virtuaalihiukkaset: Virtuaalihiukkaset ovat matemaattisia rakenteita, joita käytetään edustamaan kvanttivuorovaikutuksen välitiloja. Ne eivät ole havaittavissa kuten todelliset hiukkaset, mutta ne otetaan käyttöön laskelmissa, jotta voidaan ottaa huomioon eri tavat, joilla hiukkaset voivat olla vuorovaikutuksessa.
Polun integraaliformulaatio: Polkuintegraaliformulaatio on matemaattinen lähestymistapa kvanttimekaniikkaan, joka ottaa huomioon kaikki mahdolliset polut tai liikeradat, joita hiukkanen voi kulkea alku- ja lopputilojen välillä. Yhden, määrätyn polun sijaan se summaa kaikkien mahdollisten polkujen panokset.
Feynman-kaaviot: Kvanttikenttäteoriassa, kuten QED, Feynman esitteli Feynman-kaaviot, jotka ovat graafisia esityksiä hiukkasten vuorovaikutuksista. Nämä kaaviot käyttävät virtuaalisia hiukkasia kuvaamaan välitiloja ja osoittamaan, kuinka hiukkaset vaihtavat liikemäärää ja energiaa.
Kun atomi, elektroni tai molekyyli absorboi fotonin, vuorovaikutusta voidaan kuvata käyttämällä Feynman-kaavioita ja virtuaalisia hiukkasia. Absorboitunut fotoni ei ole suoraviivaista hiukkasen katoamista ja uudelleen ilmestymistä, vaan se sisältää sarjan välitiloja, joissa virtuaalihiukkasilla on rooli vuorovaikutuksen välittäjänä. Nämä virtuaalihiukkaset edustavat mahdollista liikemäärän ja energian vaihtoa vuorovaikutusprosessin aikana.
On tärkeää huomata, että virtuaalipartikkelit ovat matemaattinen työkalu, jota käytetään monimutkaisten kvanttivuorovaikutusten yksinkertaistamiseen ja laskemiseen. Ne eivät ole olemassa havaittavissa olevina hiukkasina samalla tavalla kuin todelliset hiukkaset. Feynmanin lähestymistapa, joka sisältää virtuaalisia hiukkasia ja polun integraalin muotoilun, tarjoaa tehokkaan kehyksen kvanttimekaanisten todennäköisyyksien laskemiseen ja hiukkasten vuorovaikutusten monimutkaisen luonteen ymmärtämiseen.
Kyse on siis lyhyesti kvanttimekaanisista todennäköisyyksistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Olen nimittäin käyttänyt LBL-laskennan sovellusta Spectral Calculator, jota myös NASA käyttää ja edelleen olen käyttänyt HITRAN-tietokannan sisältämiä tietoja kasvihuonekaasujen absorptio- ja emissio-ominaisuuksista. Spectral Calculator – sovelluksen ovat tehneet ja testanneet asiantuntijat, jotka ovat näissä asioissa meitä molempia pari suoran mittaa edellä. ”
Härkösen lainaaman tekstin perusteella, sinun olla piti olla se asiantuntija.
En edes väitä olevani asiantuntija mutta tuo Spectral Calculatorin tekemä laskenta on aivan perusjuttua ja olen toteuttanut täysin vastaavaa ties kuinka monta kertaa.
Missä tahansa tätä tarvitsevaa mallinnusta tehdessä se tietenkin toteutetaan, että tulokset ovat helposti toistettavissa ja tietenkin siksi, että saa ajettua sitä mallia kun käynnistää simulaation.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaattu on aivan oikeassa. Olen tästä samasta aiheesta (LBL- laskennan sovelluksesta) kirjoittanut jo vuosia sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi tähän vielä lisätä että miksi se myös pitäisi toteuttaa siihen malliin on vaikka se, että jos nyt mallintaa sen planeetan siihen ja seuraa sädettä kaasukehän läpi niin tulee paljon silmukoita, että ei välttämättä ole mieltä bruteforcella mennä.
Mahdollisuuksien mukaan esilasketaan vakioita ja taulukoita valmiiksi tai jos tarvitsee laskea uusiksi niin on säädettävissä se laskenta halutulle tarkkuudelle, ajamalla silmukan läpi vaikka 1nm sijasta 5nm välein kun käy eri aallonpituuksia tai säätää miten miten moneen osaan viipaloidaan kaasukehää.
Sitä tarkkuutta on sitten helppo nostaa parametreja muuttamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Sekava kommenttisi osoittaa vain sen, että et tiedä LBL-laskennasta yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kyllä laskenut auringon valon spektrin mustan kappaleen säteilijänä, valon etenemisen maan kaasukehän läpi huomioiden tietenkin missä kulmassa tulee kun on ilmamassaa välissä eri määrä johtuen maan pallomaisesta muodosta ja siitä, että kaasun tiheys vaihtelee.
Niinikään olen laskenut eri materiaalien spektreistä mikä väri mahtaa olla kyseessä, kuin myös mallintanut valon etenemisen vedessä huomioden eri partikkelit mitä siellä on kun se vesi on ihan erilaista riippuen siitä onko kyse itämerestä, jäämerestä vai onko tislattu puhtaaksi. Auringon sijainti taivalla päivämäärän mukaan on tullu niinikään myös laskettua. Kaikki nämä on aika vastaava settiä mitä täällä: https://www.spectralcalc.com
En kylläkään omissa jutuissa ole pyrkinyt samoihin tavoitteisiin vaan harrastuksena tehnyt visualisointia, enkä tekemään ilmaston mallinnusta mutta tämä juttu että lasketaan eri aallonpituuksilla absorptio, sironta, emissio jne. on hyvin yksinkertaista.
Vaikka näiden funktioiden kirjoittaminen on yksinkertaista, ei sitäkään välttämättä tarvitse tehdä vaan joku on voinut kirjastoida ne valmiiksi. Sama koodi millä se nettilomakekin toimii saattaa olla vapaasti saatavilla. Jos nyt omaa ilmastomallia haluaisi tehdä niin ei ole mitään järkeä puljata jonkun nettilomakkeella olevan laskimen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
”Sekava kommenttisi osoittaa vain sen, että et tiedä LBL-laskennasta yhtään mitään. ”
Niin minä vaan olen tehnyt sellaisen useamman kerran omiin tarpeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastouskovaiset voivat kerätä fotoneja säkkiin ja viedä tupaan. Sitten talvella kun säkin aukaisee, lämpöä ja valoa riittää tuvassa.
Ilmastonmuutos on varsinainen vedätys. Koska tiede oikaisee ennen pitkää itsensä, se näyttää tapahtuvan tällaisten voimien ansiosta. Ne varsinaiset ilmusta vastuussa olevat eivät kyllä omasta aloitteestaan korjaa yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Koska tiede oikaisee ennen pitkää itsensä, se näyttää tapahtuvan tällaisten voimien ansiosta. ”
Höpsistä.
Klimatrealisterna näyttäisi olevan 15 vuotta vanha kerho. Miten se muka sinä aikana on oikaissut tiedettä? Ei yhtään mitenkään. Sensijaan samana aikana tiede on mennyt eteenpäin ja tietoisuutemme ilmastonmuutoksesta on ennastaankin vahvistunut. Tieteen tuloksia ei voida eikä pidä voida ohjata ulkoisin keinoin. Klimatrealisterna on ja on ollut tieteen suhteen täysin marginaalissa. Sensijaan tällaisilla yhdistyksillä voi olla vaikutuksensa yleiseen mielipiteeseen ja sitä kautta myös politiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaiset kerhot kuuluvat samaan osastoon kreationistien haitan teon kanssa kun todellinen tarkoitus ei liity pätkääkään tieteeseen vaan tarkoituksena on esittää tiedettä jotenkin epäluotettavana uskonnollisten tai poliittisten syiden takia.
Hyvänä esimerkkinä haitan teosta kertoo sekin, että geologit ja paleontologit eivät suostu antamaan kreationisteille mitään näytteitä ajoitusta varten kun nämä idiootit yrittää tehdä hiiliajoitusta kymmeniä miljoonia tai satoja miljoonia vuosia vanhoille näytteille ja yrittävät tällä tavoin todistaa ajoittamista virheelliseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Epäasiallisten vertausten mestari, Karnaattu, jälleen vauhdissa.
Ilmoita asiaton viesti
No kuule, ei sitä rotutiedettäkään lopulta rotutieteilijät hylänneet, vaan ajattelevat ihmiset hylkäsivät sen.
Isot laivat kääntyy hitaasti, mutta ennen pitkää virheellinen ilmastonmuutosajattelu joudutaan hylkäämään. ”Ihminen muuttaa ilmastoa”, voi jeesus miten tyhmä oppi.
Ilmoita asiaton viesti
https://clintel.org/wp-content/uploads/2023/08/WCD-version-081423.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Jo ensimmäinen teesi osoitti tuon roskaksi.
Luonnollisten vaihteluiden mukaan ilmasto viilenee. Ilmasto kuitenkin todistettavasti lämpenee.
Jatkossa tuosta sivustolta ei tarvitse puheenvuoroon laittaa mitään kun säännöt kieltävät disinformaation levittämisen.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkän aikavälin trendi on tosiaankin viilenevä, onko se siis paha asia jos ihmiskunnan päästöt ovat hiukan siirtäneet vääjäämättä tulevaa seuraavaa jääkautta kauemmaksi tulevaisuuteen?. Ilmastohistoriassa nyt sitten vaan on näitä lämpimämpiä ja viileämpiä jaksoja joita CO2 ei yksin selitä.
Mutta hienoa että teilaat nobelistit tuosta vaan. Arvostan.
Ilmoita asiaton viesti
”Pitkän aikavälin trendi on tosiaankin viilenevä, onko se siis paha asia jos ihmiskunnan päästöt ovat hiukan siirtäneet vääjäämättä tulevaa seuraavaa jääkautta kauemmaksi tulevaisuuteen?”
Jääkausi ei ole mitenkään väjäämätön, se on nähdäkseni peruutettu kun CO2 pitoisuudet ovat mioseenikauden ilmastossa.
Ja nyt on kyse tieteestä ja totuuden muokaisesta viestinnästä. Se ei ole totuuden mukaista että yritetään esittää nyt havaittava lämpeneminen jotenkin luonnollisena vaihteluna koska se ei sitä ole.
”Ilmastohistoriassa nyt sitten vaan on näitä lämpimämpiä ja viileämpiä jaksoja joita CO2 ei yksin selitä. ”
Tietysti, ja se syy niille lämpimille ja viileämmille jaksoille tiedetään. CO2 pois lukien nyt pitäisi viilentyä mutta sen sijaan lämpenee koska CO2 on noussut, ja sille CO2 pitoisuuden nousulle ei ole mitään taikaselitystä vaan se on seurausta ihmisen toiminnasta.
”Mutta hienoa että teilaat nobelistit tuosta vaan.”
Se ei ole edes vaikeata kun ymmärtää, että esimerkiksi Nobelin rauhanpalkinnon on saanut mm. Henry Kissinger ja Barrack Obama joten tuota palkintoa on jaettu vähän kenelle sattuu. Lisäksi jos on saanut Nobelin palkinnon jostain ei tarkoita että tietäisi tästä aiheesta mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Luonnollisten vaihteluiden mukaan ilmasto viilenee”.
Onko sinulla asiasta näyttöä, ettei mene disinformaation puolelle?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä artikkeli selittää asian perusteellisesti: https://climate.nasa.gov/explore/ask-nasa-climate/2949/why-milankovitch-orbital-cycles-cant-explain-earths-current-warming/
Ilmoita asiaton viesti
Disinformaatiota.
Ilmoita asiaton viesti
Ja millä perusteella? Siksi että on luotettava lähde vai siksi että asia voidaan vahvistaa muualta, kuten mittauksista ja havainnoista mitä tehty auringosta, lustotutkimuksista ja lukemattomista muista tutkimuksista?
Ilmoita asiaton viesti
Katsos, siellä on neljä nimeä Suomestakin.
”1. Simo Mykkanen, Ba Econ, small business owner, retired”
Taloustieteen kandi ja yrittäjä? Nähtävästi allekirjoittajaksi käy kuka hyvänsä.
”2. Dr. Antero Ollila, Emeritus Adj. Ass. Professor Aalto University, expert in atmospheric modeling”
Expert in atmospheric modelling lienee allekirjoittaneen oma arvio, tietääkseni toiset ilmakehän mallinnusta tekevät osapuolet eivät ole tuollaista tunnustusta antaneet.
”3. Simo Ruoho, President Ilmastofoorumi ry Finland, Signature of association https://
ilmastofoorumi.fi including its scientists and professional members”
Suomalainenkin yhdistys siis on allekirjoittanut. Huomattakoon, että Ruoho pyrki viime vaaleissa kansanedustajaksi, mikä sopii hyvin sen kanssa, että tällaisten yhdistysten perimäinen tarkoitus ei ole tieteellisten vaan poliittisten tai taloudellisten tavoitteiden edistäminen.
”4. Boris Winterhalter, Retired Marine Geology, Geological Survey of Finland”
Winterhalter on todellinen vanhan liiton herrasmies. Hänestä en olekaan kuullut vähään aikaan mitään. Toki hänenkin aktiiviuransa liittyi muuhun kuin ilmastotutkimukseen.
Jos nämä neljä nimeä sitten laittaa vaakakuppiin, toiseen puoleen voisi laittaa Suomen akateemisen kentän ja mikä on siellä luotto ilmastotutkimukseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Expert in atmospheric modelling lienee allekirjoittaneen oma arvio, tietääkseni toiset ilmakehän mallinnusta tekevät osapuolet eivät ole tuollaista tunnustusta antaneet.”
Tosiaankin mehän ei olla vieläkään nähty sitä Ollilan ilmastomallia. Ei ole mitään syytä edes olettaa että löytyisi mitään muuta kuin jotain Excel räpellystä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Suomessakin saa toimia aivan vapaasti.
Ollila on julkaisut jo ihan kohtuullisesti OMIA tutkimustuloksiaan.
Entä sinä ja Sinivirta?
Ilmoita asiaton viesti
Sehän riippuu siitä, mitä ja missä julkaisee. Omalta kohdaltani ei tarvitse enää julkaista, sillä julkaisuja jo on, ja niiden suhteen olen samaa mieltä. Eli vastaus kommenttiisi on, että ilmastonmuutos on periaatteessa jo ratkaistu. Ei se ole kuin hienosäätöä vaille.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai meillä vallitsee yhdistymis- ja sananvapaus. Mutta jos vakiintunut tiedeyhteisö hyvin vakuuttavalla tavalla kertoo että 1+1=2, ja tutkija X julkaisee että 1+1=3, eivät molemmat voi samaan aikaan olla oikeassa. Jos oma asiantuntemus ei riitä tutkimusten kovan sisällön analyysiin, voi luotettavuutta silti arvioida muilla tavoin: millaiset resurssit tutkijaorganisaatiolla on, miten tulokset sopivat kokonaiskuvaan, millaisissa julkaisuissa tutkimustulokset esitetään jne.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten toki tätä arkijärkeä että kun on porukka joka lähettänyt ihmisen kuuhun ja takaisin joka sanoo että 1+1=2 ja sitten on on toinen porukka joka sanoo että maa on litteä tai tupakalla ei ole haittavaikutuksia sanoo, että 1+1=3 ja yrittää vääntää tämän joksikin poliittiseksi asiaksi.
Ilmoita asiaton viesti
New Scientist on käsitellyt tätä fotonin häviämistä fotosynteesin kautta.
Ellei fotoni olisi hävinnyt jo yli 2 miljardia vuotta sitten fotosynteesissä, emme olisi olemassa.
https://www.newscientist.com/letter/mg25133520-300-some-quantum-thinking-can-lead-you-into-trouble/
”Jotkut kvanttiajattelut voivat johtaa sinut ongelmiin
Julkaistu 15.9.2021 Guy Cox, Sydney, Australia
Kvanttirajoja käsittelevä erikoisnumeronne viittaa kysymykseen, tarvitaanko tarkkailijaa aaltofunktion romahtamiseen (28. elokuuta, s. 34). Jotkut ihmiset ajattelevat, että tämä tarkoittaa tietoista, inhimillistä tarkkailijaa. Tämä johtaa kuitenkin väistämättä siihen paradoksaaliseen johtopäätökseen, että jos se olisi totta, emme voisi olla olemassa.
Lähes kaikki elämä maapallolla, myös ihmiselämä, riippuu fotosynteesistä. Fotosynteesissä fotoni on vuorovaikutuksessa klorofyllimolekyylin kanssa ja sen aaltofunktio romahtaa. Fotonin energia siirtyy elektroniin nostaen sen virittyneeseen tilaan. Koska fotoni on puhtaan energian kvantti, jolla ei ole lepomassaa, se lakkaa olemasta.
Energia siirretään molekyyliketjun kautta, joka herättää jokaisen elektronin edellisen jälkeen uudelleenvirittäymisellä, fotosysteemin II reaktiokeskukseen, jossa energiaa käytetään veden jakamiseen vedyksi ja hapeksi. Tämä aaltofunktio romahtaa, ja sen aiheuttama kemiallinen reaktio oli tapahtunut yli 2 miljardia vuotta ennen kuin ensimmäiset ihmiset kävelivät maan päällä. Ilman sitä ei olisi monimutkaista kasvi- ja eläinelämää.” Bold added by JA
Ilmoita asiaton viesti
Foto ja synteesi..🤣🤣
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirran sauvasolut ja fotoni..
😁
https://www.newscientist.com/lastword/mg25634083-800-what-happens-to-a-photon-after-it-hits-the-retina-of-my-eye/
”Sauvasolut käyttävät rodopsiinia, joka havaitsee vain valon intensiteetin, ei väriä. Kaikissa tapauksissa opsiini absorboi fotonin, joka katoaa olemassaolosta.”
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirta on kehittänyt oman fysiikkansa, että fotoni, esimerkiksi auringon lyhytaaltoisen säteilyn fotoni tai maanpinnan emittoima pitkäaaltoisen säteilyn fotoni, ei häviäkään absorptiossa luovutettuaan energiansa.
Kun sanoo a, pitää sanoa myös b. Siihen Sinivirta ei pysty. Ensinnäkin, minkälainen on sellainen fotoni, jolla ei ole energiaa. Jos tällainen fotoni säilyisi hengissä, niin sen pitäisi joutua johonkin, josta se voidaan havaita. Fotoni nimittäin liikkuu valon nopeudella. Miten Sinivirta mittaa ja todistaa, että näitä fotoneita liikkuu esimerkiksi ilmakehässä luovutettuaan energiansa.
Sinivirran näkemys fotonista ilman energiaa on hänen ikioma teoriansa. Tulkaa nyt apujoukot esille ja todistakaa tieteen avulla, että Sinivirta on oikeassa, vaikka hän on rohkeasti Wikipedian ja tieteellisten julkaisujen perusteita vastaan.
Saapas nähdä, kuinka kauan Sinivirta julkaisee näitä fotonijuttuja milloin minkin otsikon alla.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ole keksinyt omaa fysiikkaa tai kvanttimekaniikassa yhtään mitään, eli pysytään nyt vaan siinä spesifisessä asiassa. Todista, että Feynman oli väärässä ja mikä olikaan se Klimarealistine?
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin kevyesti asiaa sinivirran toisessa blogissa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/perusteluni-vaitetylle-ns-fotonikadolle/#comment-3976695
Sinivirran fysiikka mahdollistaa ikiliikkujan, vaikka se ei keneltäkään muulta onnistu.
Molekyylin absorbtio ja emissio ei koskaan voi tapahtua samalla aallonpituudella (energialla) samassa molekyylissä. Tai kyseessä on elastinen sironta, jossa molekyyli ei vastaanota energiaa.
Jos molekyyli absorboi fotonin ja saa siitä energiaa, se ei koskaan emitoi fotonia samassa energiatilassa (aallonpituus) ulospäin, vaan aina alemmalla energiatilalla.
Tämän ilmiön tietää jokainen, joka on katsonut euro-seteliä mustavalossa (UV-säteilyä) ja huomannut ne monen väriset langan pätkät seteleissä. Siinä tapahtuu korkea energisen fotonin absorbtio ja sinivirran selittämä emissio, mutta todellisessa maailmassa se sekundääri emissio on aina matalammalla energiatilalla (pidempi aallonpituus). Eli seteliä valaistaan lyhytaaltoisella valolla ja setelin tietyt aineet emitoivat saamaansa energiaa matalammalla aallonpituudella (tässä tapauksessa näkyvä valo).
300nm sisään -> 500nm ulos…
Ilmoita asiaton viesti
Sinun kvanttimekaniikkasi on ”aina ja ei koskaan”. Se ei ole kvanttimekaniikkaa, sanoisin että se on ”kvanttimekaanikon fysiikkaa”.
Katso Feynmannin kuvaajia! Kyseessä ei ole ikiliikkuja, vaan kyseessä on valokvanttien virtaava ominaisuus ja vuorovaikutuksen välitilat.
Ja on siellä puheenvuorossa paljon muutakin kerrottavaa, eikä vain niin, että ottaa asioita irti asiayhteydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Näkemykseni on, että esim. CO2-molekyyli kommunikoi IR-alueella ominaisilla aallonpituuksilla, ei kaikilla aallonpituuksilla.
Siis vastaanottaa ja lähettää samoilla aallonpituuksilla, mutta näiden aallonpituuksien intensiteetti on lämpötilan funktio.
Esim. Venuksessa 15 micron alue on käytännössä kuollut, koska Wienin siirtymälain mukaisesti käyrä ”on siirtynyt vasemmalle”.
Sinivirta sekoilee atomin elektroniverhon fotoniabsorption (korkea energia) ja CO2-molekyylin IR-absorption kanssa (matala energia).
Kuten oli aikaisemmin ionisaatiot ylemmässä ilmakehässä. Jne.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö..
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän sinä höpötät laihilaista pellon lannoitetta!
Kirjoitin jo pikkuisen avausta edelliseen blogiisi aiheesta.
CO2 molekyyli emitoi hyvin vahvasti 10,6µm aallonpituudella, kun siihen syötetään energiaa sopivalla tavalla (sähköpurkauksella=valokaari).
Mutta kun CO2 molekyyli absorboi matalaenergisiä fotoneita, niin se ei todellakaan voi ihan fysiikan peruslakien mukaankaan emitoida fotoneita korkeammalla energiatasolla, vaikka kvanttifysiikan mukaan energiaa voi syntyä tyhjästä ja kadota tyhjyyteen. Mutta silti energian peruslait säilyvät ennallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja höpö höpö edelleen. Mistä olet saanut päähäsi, että:
”vaikka kvanttifysiikan mukaan energiaa voi syntyä tyhjästä ja kadota tyhjyyteen”
Ei kyllä pidä paikkansa. Katso nyt niitä Feynmanin kaavioita, ja opettele kvanttimekaniikkaa. Se on vaikea laji!
Ja mitä se energian häviämättömyyden laki sanoikaan?
Ilmoita asiaton viesti
organiaastio?
Ilmoita asiaton viesti
Klimarealistene – (Climate Realists) is a politically independent organization. Missä lukutaito?
Ilmoita asiaton viesti
Hannu hyvä…yritän mahdollisimman kohteliaasti Sinulle ilmoittaa, että blogisi otsikossa lukee ORGANIAASTIO ei ORGANISAATIO.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, enpä huomannut. On korjattu.
Ilmoita asiaton viesti
Osataan sitä toistekin päin toimia arveluttavasti. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia vilpillisesti korostanut tutkimus meni läpi Naturessa – asian paljasti tekijä itse –> https://tekniikanmaailma.fi/ilmastonmuutoksen-vaikutuksia-vilpillisesti-korostanut-tutkimus-meni-lapi-arvostetussa-tiedelehdessa-asian-paljasti-tekija-itse/?shared=1329259-f5aea712-500
Ilmoita asiaton viesti
Kun noi välimeren alueen tuhopoltot oli lööpeissä niin uutisissa väitettiin ihan pokkana että nämä tahallaan sytytetyt maastopalot ovat ilmastonmuutoksen aiheuttamia sään ääri-ilmiöitä.
””Do scientists clean up the narrative to have a stronger story? Absolutely. Do scientists need to publish in order to keep their jobs? Absolutely,” Oransky told AFP. ”
Ilmoita asiaton viesti
Tammi-elokuussa 2013 John Bohannon lähetti tarkoituksella väärennettyjä tieteellisiä artikkeleita 304:lle maksullisten avoimen pääsyn julkaisijoiden omistamalle lehdelle. Bohannon runoili papereihin niin vakavia ja ilmeisiä tieteellisiä puutteita, että toimittajien ja vertaisarvioijien olisi pitänyt hylätä ne välittömästi. 60 % lehdistä hyväksyi skeidan.
Ilmoita asiaton viesti
Britannicasta:
2Feynman diagram, a graphical method of representing the interactions of elementary particles, invented in the 1940s and ’50s by the American theoretical physicist Richard P. Feynman. Introduced during the development of the theory of quantum electrodynamics as an aid for visualizing and calculating the effects of electromagnetic interactions among electrons and photons, Feynman diagrams are now used to depict all types of particle interactions”.
Ei kyllä puhuta mitään esim. fotonin absorptiosta CO2 molekyyliin, mikä ei tapahdu elektronien tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Ja jälleen höpö höpö. Aivan perusasiaa.
CO2-molekyylissä on atomeja ja elektroneja, niinkuin tässä maailmassa yleensäkin. Emme tule toimeen ilman atomeja ja elektroneja. Niinkuin kaikki varmaan ymmärtävät, CO2 tarkoittaa hiilidioksidia, ja se koostuu yhdestä hiiliatomista (C) ja kahdesta happiatomista (O). Nämä atomit muodostavat yhteisen molekyylin, jossa hiiliatomi on sitoutunut kumpaankin happiatomiin kovalenttisilla sidoksilla.
Kovalenttinen sidos syntyy, kun atomit jakavat elektroneja keskenään. Hiiliatomi jakaa kaksi elektronia kumpaankin happiatomiin, jolloin hiili saa neljä elektronia ympärilleen, ja happiatomit saavat kummankin ympärilleen kuusi elektronia. Tämä elektronijako mahdollistaa molekyylin stabiilisuuden.
Lisäksi molekyylissä on myös vapaita elektroneja, jotka eivät ole mukana kovalenttisissa sidoksissa. Nämä vapaat elektronit ovat tärkeitä kemiallisissa reaktioissa ja määrittävät CO2-molekyylin ominaisuuksia, kuten sen kyvyn toimia kasvihuonekaasuna.
Tuo tekstisi suomeksi:
Feynman-kaavio, graafinen menetelmä alkuainehiukkasten vuorovaikutusten esittämiseksi, keksi 1940- ja 50-luvuilla amerikkalainen teoreettinen fyysikko Richard P. Feynman. Feynman-diagrammeja, jotka otettiin käyttöön kvanttielektrodynamiikan teorian kehittämisen aikana elektronien ja fotonien välisten sähkömagneettisten vuorovaikutusten vaikutusten visualisoinnissa ja laskemisessa, käytetään nykyään kaikentyyppisten hiukkasten vuorovaikutusten kuvaamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että sinäkin osaat kemiaa?
CO2-molekyylin fotonin absorptio perustuu atomien välisten sidosten värähtelyyn ja molekyylin pyörimisliikkeen muutoksiin.
Ei ole kemiaa.
Hiilidioksidin liukeneminen veteen on kemiaa.
Feynman’n tapauksessa hiukkaset tarkoittavat sub-atomisia partikkeleita.
Ilmoita asiaton viesti
Yritä nyt tässäkin tapauksessa puhua hiukkasten vuorovaikutuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Määrittele hiukkanen!
Ilmoita asiaton viesti
Alkuainehiukkanen, joka tunnetaan myös yksinkertaisesti hiukkasena, on perustavanlaatuinen ja jakamaton kokonaisuus hiukkasfysiikassa ja kvanttikenttäteoriassa. Nämä hiukkaset ovat aineen rakennuspalikoita ja universumin käyttäytymistä säätelevien perusvoimien kantajia. Alkuainehiukkaset eivät koostu pienemmistä aineosista, ja niille on tunnusomaista niiden erityisominaisuudet, kuten massa, varaus, spin ja muut kvanttiluvut.
Alkuainehiukkasia on kaksi pääluokkaa:
Bosonit: Bosonit ovat hiukkasia, jotka noudattavat Bose-Einsteinin tilastoja ja joilla on spinin kokonaislukuarvot (0, 1, 2 jne.). Ne yhdistetään usein perusvoimien voimankantajiin tai välittäjiin. Esimerkiksi fotoni on bosoni, joka vastaa sähkömagneettisen voiman kuljettamisesta, kun taas Higgsin bosoni liittyy Higgsin kenttään, joka välittää massaa muille hiukkasille.
Fermionit: Fermionit ovat hiukkasia, jotka noudattavat Fermi-Diracin tilastoja ja joiden spinin arvot ovat puolikokonaislukuja (1/2, 3/2 jne.). Fermionit ovat aineen rakennuspalikoita ja sisältävät hiukkasia, kuten elektroneja, kvarkkeja ja neutriinoja. Ne noudattavat Paulin poissulkemisperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaksi identtistä fermionia ei voi olla samassa kvanttitilassa samanaikaisesti. Tämä periaate on vastuussa atomien rakenteesta ja stabiilisuudesta sekä aineen muodostumisesta sellaisena kuin me sen tunnemme.
Hiukkasfysiikan standardimalli on vallitseva teoreettinen viitekehys, joka kuvaa näiden alkuainehiukkasten ominaisuuksia ja vuorovaikutuksia. On kuitenkin tärkeää huomata, että ymmärryksemme hiukkasfysiikasta on edelleen kehittymässä, ja uudet löydöt voivat haastaa tai laajentaa tätä mallia tulevaisuudessa.
Jatkanko?
Ilmoita asiaton viesti
Eli Feynman’n tapauksessa hiukkaset tarkoittavat sub-atomisia partikkeleita.
Ei esim. CO2-molekyyliä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko CO2 -molekyyleissä elektroneja, niitä on yhteensä 28.
Ilmoita asiaton viesti
On the other hand, it’s pretty pointless to get hung up on light quanta. When a CO₂ molecule absorbs an infra-red photon, the molecule starts to vibrate. There are several ways it can lose this energy. It can re-emit this energy as an infrared photon, but that’s not the only possibility.
The CO₂ molecule can also lose the vibrational energy by colliding with an oxygen or nitrogen molecule, or an argon atom. When this happens the extra vibrational energy of the CO₂ molecule before the collision can be converted to kinetic energy in the atmospheric molecules after the collision. And of course higher kinetic energy of air molecules means higher temperature. In the lower atmosphere molecular collisions are common (several collisions per nanosecond), the chances of the vibrational energy being transferred to the oxygen, nitrogen or argon are over 99.99%.
The rapid re-emission of IR photons is a rare process because it takes at least a few microseconds before a molecule can re-emit energy by a new photon.
Ilmoita asiaton viesti
Indeed and exactly as Nea states!
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä niin.
Tätähän tässä on vatkattu jo useamman blogin ajan. Kertausta:
-kun fotoni absorboituu CO2-molekyyliin, muuttuu fotonin energia CO2-molekyylin (värähtely)energiaksi)
– samalla fotoni, joka on sähkömagneettinen energiapaketti, häviää
– värähtelevä CO2-molekyyli siirtää saamansa energian ympäröiviin kaasumolekyyleihin
– fotonin energia on muuttunut kineettiseksi energiaksi eli kaasukehä LÄMPENEE
– absorboituneen fotonin uudelleen emittointi (samalla energialla) ottaa aikaa 1,1 sekuntia, mutta se ei ehdi tapahtua, koska energia luovutetaan törmäyksissä kertaluokkaa nopeammin.
Ilmoita asiaton viesti
Näin selittää maallikko. Mutta vähän vaikeamman kautta se menee näin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/mika-on-klimarealistine-ilmastorealistit-organiaastio/#comment-3976825
Opettele kvanttimekaniikkaa, se on vaikea laji.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee, ja se on kuvattu monessa paperissa ja nettisivuilla. Koska Sinivirta ei pysty tätä kumoamaan, niin häneltä tulee näitä ympäripyöreitä kommentteja. Sinivirran hyväksi on luettava, että hän ei luovuta koskaan, vaan ajelehtii asiasta toiseen ja palaa samaan asiaan hetken kuluttua.
Kuka vielä muistaa, mistä oli kysymys, josta Sinivirta rupesi suoltamaan blogeja? Se oli yksinkertainen totuus, että fotoni katoaa, kun se on luovuttanut energiansa absorptiossa. Kaiken tämän sekoilun jälkeen, Sinivirta ei ole vieläkään ilmoittanut, mitä tapahtuu sille fotonille, joka luovutti energiansa. Haamufotoni?
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan kysymys on siitä, että Ollila ei taida kvanttimekanikasta ja kvanttielektrodynamiikasta ymmärtää tarpeeksi, ellet sitten todista Feynmanin olleen väärässä. Ja sitähän minä jo kertaalleen kysyin.
Ja niinkuin aiemmassa Puheenvuorossani lupasin palata sinun spetrianalyysiin.
Spektrianalyysilaskimilla osaa laskea kuka tahansa, sehän on kiinni vain parametreista ja niiden painotuksista, minkälaisen käyräsovituksen absorbtiolle haluaa.
Toistan vielä sen, miten Feynman tulkitsi fotonin absorbtion, mikä oli se lähtökohta näissä keskusteluissa kun alunperin väitit:
”että kun fotoni absorboituu, niin se katoaa totaalisesti ja lopullisesti”.
"Yksi Feynmanin tärkeimmistä panoksista ymmärtääksemme fotonien absorptiota aineessa on hänen selityksensä käyttämällä virtuaalihiukkasten käsitettä ja kvanttimekaniikan polun integraalista muotoilua. Hän esitteli ajatuksen, että kun atomi tai elektroni absorboi fotonin, se ei ole suoraviivainen prosessi, jossa hiukkanen katoaa ja ilmestyy uudelleen. Sen sijaan hän ehdotti, että fotonin voidaan ajatella olevan vuorovaikutuksessa virtuaalihiukkasten kanssa, jotka edustavat vuorovaikutuksen välitiloja".
Voit tämän tulkita miten haluat, minulle tämä tulkinta on päivän selvä.
Kannattaisi olla tarkkana, miten muotoilee ajatuksiaan. Itse olisin muotoillut tuon väittämäsi toisin, sillä kvanttimekaniikasta on monia erilaisia tulkintoja ja siksi se tekee asiasta vaikean (kuten varmaan olet ulostuloistani saattanut päätellä kolmessa Puheenvuorossani), vaikka joissakin papereissa sanottaisiin yhtä ja toista.
Itse kuitenkin luotan Feynmanin tulkintaan, ja lähestymistapaan fotoniabsorption ymmärtämisessä, jotka ovat graafisia esityksiä hiukkasten vuorovaikutuksista, niinkuin hänen kaavioistaan voi todeta.
Ideana on se, että nämä kaaviot auttavat visualisoimaan ja laskemaan erilaisten kvanttiprosessien todennäköisyyksiä, mukaan lukien fotonien absorptio ja emissio. Sillä kyse on todennäköisyyksistä.
Ja toistan vielä sen, että fotonivirtaus on säteilyä ja on täysin mahdotonta ikäänkuin siepata sieltä yksi fotoni (eli valokvantti) ja tarkastella miten se käyttäytyy. Ja siksi voidaan sanoa, että fotonit eivät katoa totaalisesti ja lopullisesti.
Ja vielä tuo yksi kommentti:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/mika-on-klimarealistine-ilmastorealistit-organiaastio/#comment-3976825
Ps. niinkuin sanamuotona käytit ”sekoilen pahasti” se voi olla, mutta en ole ainakaan niin musta-valkoinen lausunnoisssni kuin sinä, sillä elämä ei ole musta-valkoista. Että eiköhän tämä kaiken kaikkiaan ollut tässä.
Ilmoita asiaton viesti
En ole koskaan väittänytkään olevani kvanttifysiikan osaaja. Perusasiat sentään tiedän, kuten fotoni kuoleman, kun se absorboituu, mutta Sinivirta ei tunnusta tätä asiaa. Myös sirontailmiötä olen käsitellyt auringon lyhytaaltoisen säteilyn absorptiolaskelmissani eräässä julkaisussa.
Tässä linkki noin 10 vuotta sitten julkaisemalleni jutulle omalla nettisivustollani kasvihuoneilmiön perusasioista:
https://www.climatexam.com/about1-c1ghy
Ilmoita asiaton viesti
Olen eri mieltä. Sillä niinkuin itse materiaa (massaa) ja energian häviämättömyyden lakia noudattavana, luonto
ei ole joko - tai
, taion tai ei
. Vaanse on niitä kaikkia
. Energia ei katoa mihinkään, kokonaisenergia pysyy vakiona.E = mc^2
ja energian häviämättömyyden laki sanoo, ettäE(I) = E(F)
. E(I) on systeemin alkueperäinen energia ja E(F) systeemin lopullinen energia tapahtuman tai prosessin jälkeen.Jälleen puhut fotonin ”kuolemasta”, sillä en tulkitsisi asiaa noin, sillä fotoni on valon kvantti, ja se on perustilassaan massaton ja liikkuu aina valonnopeudella tyhjiössä. Koska fotonilla ei ole lepoenergiaa, se ei voi ”kuolla” samalla tavalla kuin elävä organismi.
Fotonit voivat kuitenkin kokea erilaisia ilmiöitä ja vuorovaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa niiden ominaisuuksiin ja jopa muuttaa ne toisiksi hiukkasiksi. Tämä tapahtuu fysikaalisten vuorovaikutusten kautta.
Ilmoita asiaton viesti