Mitä on ilmastoelitismi?

Mitä on ilmastoelitismi?

Vaikuttaako yhteiskuntaluokitus tapaan ajatella ja suhtautua ilmastonmuutokseen eri tavalla, jos katsot kuuluvasi yläluokkaan, keskiluokkaan tai työväenluokkaan? Eli asettaako sosioekonominen tausta reunaehdot, kuinka käyttäydyt tilanteessa, missä väitellään ja esitetään mielipiteitä ilmastonmuutoksen monialaisista tieteellisistä käsityksistä ja näkemyksistä. Uskallan väittää, että tämä on totta. Mutta tarkempi analyysi miten reunaehdot käyttäytymiselle määritellään, kuuluisi lähinnä yhteiskuntatieteilijöille, sosiaalipsykologeille ja ekonomeille ym.

Mitä elitismillä yleensä tarkoitetaan? 

”Se viittaa käsitteenä yhteiskunnalliseen tai poliittiseen valta-asemaan tai sitä kannattavaan suuntaukseen.” 

Mutta mitä on ilmastoelitismi?

Ilmastotutkimusta edustaa kansalliset ja kansainväliset instituutit, joiden sisällä ns. yhteiskuntaluokitus asettuu lähinnä korkeaan koulutustasoon ja käytännön osaamiseen. Jos näistä jompikumpi on hallitseva, työtehtävät jakautuvat sen mukaisesti.

Instituuttien sisäinen politiikka on siis osaamis-keskeistä, ei niinkään sosioekonomisesta taustasta riippuvaista. Ilmastotutkimuksen sisällä ei esiinny elitismiä, vaikka instituutit ulkoisesti ovat yhteiskunnallisesti ja poliittisesti valta-asemassa. Instituuttien viitoittama suunta on myös vastuun kantamista sekä kansallisesti, että kansainvälisesti.

Mielestäni kritiikki jota esitetään ns. ilmastoelitismiä kohtaan, on lähinnä kritiikin esittäneiltä itsekriitikin puutetta. Kyse on yksinkertaisesti alaan liittyvästä korkeasta koulutuksesta ja käytännön osaamisesta.

+1
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Kantavia voimia mm. Albert Einstein.

(𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu