Miten kierrätät pilvenpiirtäjän?

Miten kierrätät pilvenpiirtäjän?

  • Pilvenpiirtäjien ikä lienee jossakin ~100:n vuoden tienoilla, joissakin tapauksissa vielä enemmän. Rakennusmateriaalina ylivoimaisesti eniten käytetään terästä. Arvioiden mukaan jopa ~98% teräksestä kuitenkin välttää kaatopaikat. 
  • Nykyisin käytetään myös hyvin paljon lasia, sen kierrättäminen on periaatteessa helppoa. Mutta suurin este kierrättämiselle on varmistaa, että lasia ei sekoita muihin jätteisiin purkamisen aikana. Kirkkaasta lasista voi tehdä periaatteessa uusia tuotteita melko helposti, mutta värillinen lasi menee yleensä kaatopaikalle.
  • Betoni on kriittinen materiaali perustuksissa, seinien rajaamisessa ja rakennusosien vahvistamisessa. Mutta se on sementin ja kiviaineksen koostumus, mikä ei ole uusiutuvaa. Betonin kierrätykselle on ainakin kaksi suurta estettä. Kuten monet uudelleenkäyttöä tai kierrätystä varten suunnitellut rakennustuotteet, betonilla on haaste eristää ydinmateriaalinsa. Asennettu betoni ei ole koskaan vain betonia, vaan se yhdistetään kaikkeen laastitahnasta ja kipsistä muovien, metallien  ja puuosien yhteyteen. Suurin vaikeus koskee erilaisia purkujätteitä. Betonin yhä yleisimmät kemialliset lisäaineet vähentävät myös sen kierrätettävyyttä, koska ei toivottuja ja mahdollisesti vaarallisia komposiitteja ei pitäisi kierrättää uusiksi tuotteiksi. Eli kun puhutaan konkreettisesta kierrättämisestä, silloin puhutaan alipaineprosessista.
  • Kipsilevy muodostaa lähes kaikki seinät ja jotkut katot. Ainakin teoriassa se on erittäin kierrätettävä rakennusmateriaali, jos sen kerrokset pidetään ehjinä. Kipsilevy on käytännössä kaksi paperia ja kipsiydin. Kipsilevyn paperikuori voidaan jauhaa ja kierrättää kuten mitä tahansa paperia tai puutuotetta, ja kipsisydän voidaan kierrättää periaatteessa loputtomasti, ilman merkittävää suorituskyvyn heikkenemistä. Mutta tämä on tietysti idealisoitu malli, fläppitaululla olevasta valmistus-syklistä.
  • Kaupallisissa lattiapäällysteissä hallitsevat matot ja PVC-, vinyyli- ja joustavat pinnat, ja jokaisella on omat kierrätyshaasteensa. Vain alle 10% matoista kierrätetään, ja keskeinen este on laattojen asennuksessa tarvittavissa materiaaleissa – kuten liimat, lateksi- ja kalsiumkarbonaattitausta sekä polyuretaanityynyt. Alustat ovat vähäarvoisia komponentteja, jotka saastuttavat arvokkaampia muoveja, kuten nailonia ja polypropeenia; kun komponentteja sekoitetaan, materiaalit menevät olennaisesti pilalle. Lainsäädännön ja taloudellisten kannustimien puuttuessa paras viimeinen keino on käyttää silputtuja laajapintaisia ​​mattoja hiilen korvikkeena sementtiuuneissa, mikä on yleistä tekniikkaa Euroopassa. Lisäksi materiaalien läpinäkyvyydestä huolimatta myrkyllisiä ainesosia esiintyy edelleen ylellisissä vinyylilevyissä ja PVC: ssä, mikä sulkee pois näiden pintojen kierrätettävyyden. Liimat, eristys ja tiivisteet myös vaativat kierrätystä.

Tässä muutamia esimerkkejä pilvenpiirtäjien rakennusmateriaaleista ja voidaan sanoa, että suuria haasteita on edessä, kun pilvenpiirtäjän purkutuomio koittaa. Tähän on laskettava mukaan myös se energia, mitä tuleviin purkutoimiin tullaan tarvitsemaan.

Vaikuttaa aika heikolta, kun tarkastellaan kierrätyksen yhteydessä syntyviä energiahäviöitä kaiken kaikkiaan. Nykymaailmassa liikutaan vähän eri mittaluokan ongelmissa, kuin jossakin takahikiällä. Eli miten se olikaan se ihmisen todellinen vaikutus tässä ekosysteemissä.?!

+1
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Kantavia voimia mm. Albert Einstein.

(𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu