NASA Artemis III raportti – kuulento ja maapallon albedo

Laukaisu todennäköisesti vuonna 2025

NASA:n Artemis III -missiosta tekee hyvin mielenkiintoisen, ei pelkästään siksi, että missiossa lähdetään tutkimaan mm:

  • Muinaisen auringon ja tähtitieteellisen ympäristömme historiaa
  • Universumin ja paikallisen avaruusympäristön tarkkailua ainutlaatuisesta paikasta
  • Kokeellisen tieteen harjoittamista kuun ympäristössä
  • Malminetsinäriskien tutkiminen ja vähentäminen

”Kuuta käytetään alustana maapallon havainnointitutkimuksille,” joka liittyy mm. maapallon albedoon.

Lainaus NASA:n Artemis – missiosta DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) SECTION 5 -25 Coal 5c.

”Kuten heliofysiikassa ja astrofysiikan tutkimuksissa, Kuu tarjoaa kätevän alustan maapallon tutkimiselle. Huomautus: Kuun kiertorata 60:n maan säteellä on noin neljä kertaa lähempänä maapalloa kuin Lagrange piste L1, joka on suosittu paikka avaruusaluksille, kuten NASAn Deep Space Climate Observatorylle (DSCOVR). Näin ollen on todennäköistä, että Kuusta tehdyillä havainnoilla on korkeampi resoluutio kuin L1:stä tehdyt havainnot”. 

”Lukemattomia tieteellisiä tutkimuksia, jotka kohdistuvat sellaisiin aiheisiin kuten salamat, albedo, ilmakehä ja eksosfääri (joka on myös UV-kuvauksella toteutettua heliofysiikkaa), valtameret, infrapunaemissio ja tutkainterferometria saadaan aikaan Kuun pinnalta. Kuu tarjoaa myös ainutlaatuisen näköalapaikan havainnoille, jotka voivat auttaa edistämään maapallolla tehtyjä tutkimuksia, keskittyen elämän tärkeimpiin tunnusmerkkeihin ja parantamaan maanpäällisten tapaisten eksoplaneettojen havainnointia ja karakterisointimenetelmiä maanpäällisistä ja avaruudessa sijaitsevista observatorioista”.

(ks. kohta SECTION 5—25 Coal 5c)

Lähde: https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2015/01/artemis-iii-science-definition-report-12042020c.pdf

Vertailun vuoksi, Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen DSVOVR / EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera) kuvaamaa maapallon albedoa Langrange pisteestä L1, joka on tuottanut albedon keskiarvoksi 0.295±0.008.

Lähde: https://albedo.physics.helsinki.fi/

Tämän aikasarjan mukaan, joka on keskittynyt aikavälille 13. kesäkuuta 2015 – 25. tammikuuta 2024 (n. 10 vuotta), trendissä ei näy laskevaa, eikä liioin nousevaa trendiä. Onko auringosta maapallon pinnalle saapuva lyhytaaltoinen säteily todella lisääntynyt tai vähentynyt, se jää nähtäväksi, kun Artemis III – mission tekemistä albedon havainnoista saadaan uutta tietoa. Muilta osin albedon muutoksista voidaan vain spekuloida.

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

FMI

el. vanh. tut. (elektr. ins. fysiikka)
.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu