NASA käynnistää uudelleen roolinsa ilmastonmuutoksen torjunnassa

NOAA käyttää tämän tyyppisiä ilmapalloja stratosfäärin aerosolien koon ja lukumäärän mittaamiseen.

Muutamia lainauksia Naturen jutusta 7. toukokuuta 2021:

”NASA tunnetaan parhaiten muiden maailmojen tutkimisesta, olipa kyseessä astronauttien lähettäminen Kuuhun tai helikopterien lentäminen Marsissa.” 

”Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin johdolla avaruusjärjestö aikoo lisätä mainettaan merkittävänä maapallon tutkijana – etenkin ilmastonmuutoksen torjunnassa.”

”Biden teki selväksi, että ”ilmasto on etusijalla”, kertoo Waleed Abdalati, ympäristötieteiden tutkimusyksikön johtaja Boulderista, Coloradosta. ”Siinä NASA: lla on selkeä rooli”, hän sanoo, ottaen huomioon kaikki sen rahoittamat maantieteelliset tutkimukset ja laukaisemat maapallon havainnointisatelliitit.”

”Viime kuukausina NASA on ilmoittanut aikomuksestaan ​​elvyttää rooliaan Yhdysvaltain ilmastopolitiikan tiedottamisessa, nimittämällä ensimmäisen ilmastoneuvonantajan ja lisäämällä työtä tärkeimmissä tehtävissä tutkiakseen, kuinka maapallon ilmasto muuttuu.”

”Työ on erityisen tärkeää ilmastonmuutoksen kiihtyessä, viraston virkamiehet sanovat. Toimintakelpoisen tiedon kysyntä kasvaa melko dramaattisesti seuraavien vuosikymmenien aikana”, sanoo NASA: n Washington DC: n Earth-science divisioonan johtaja Karen St. Germain.”

Muutoksen seurantaa

”Niiden monien Yhdysvaltain liittovaltion virastojen joukossa, jotka Biden on kutsunut ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, NASA erottuu siitä, että se on johtava toimija planeettatutkimuksessa. Sen historia maapallon havainnoinnista ulottuu vuoteen 1960, jolloin se laukaisi TIROS-1-satelliitin testatakseen avaruudesta sääseurannan toteutettavuutta. Yli kuuden vuosikymmenen aikana NASA on suunnitellut, rakentanut ja laukaissut avaruusaluotaimia tarkkailemaan maata sen muuttuessa. NASA työskentelee usein yhteistyössä Yhdysvaltain kansallisen valtamerien ja ilmakehän hallinnon (NOAA) kanssa, jolla on ensisijainen vastuu kansallisesta sääennusteesta.”

”NASA:n satelliitit mittaavat jääpeitteiden sulamista ja ilmakehässä olevaa hiilidioksidia. Virasto lennättää myös lentokoneita kerätäkseen tietoa planeettamme muutoksesta ja rahoittaa laajan joukon perustutkimuksia, kuten ilmaston mallintamistutkimuksia. ”Keskeinen roolimme on ymmärtää, kuinka maapallojärjestelmä muuttuu”, sanoo St. Germain.”

”Bidenin edeltäjä Donald Trump, jonka politiikka suosi teollisuutta ja vähätteli ilmastonmuutosta, yritti toistuvasti peruuttaa NASA: n Earth-science -missioita. Se oli osa Trumpin hallinnon laajempaa ilmastonmuutoksen vastaista politiikkaa. NASA pääsi pahimmista hyökkäyksistä pitämällä suurimman osan ilmastonmuutosta ja maapalloa koskevasta tutkimuksestaan ​​Trumpin virkamiesten tavoittamattomissa. Mutta se oli virastolle poliittisesti vaikeaa aikaa.”

”Nyt NASA on kirjaimellisesti ottanut takaisin oman roolinsa neuvottelupöydissä. Biden jätti alun perin viraston pois korkean tason ilmastotyöryhmästä, jonka hän perusti viikon kuluttua virkaan astumisestaan ​​tammikuussa. Muutaman terävän puhelun jälkeen NASA puski tiensä tähän työryhmään, ja nyt se on edustettuna maapallon ilmastostrategiassa, valtiovarainministeriön ja puolustusministerin välisissä  keskusteluissa.”

”Jos aiot tehdä tieteellisiin kysymyksiin liittyvää politiikkaa, sinulla on oltava tiedettä pöydillä”, sanoo Gavin Schmidt, ilmastomallintaja NASA: n New Yorkin Goddardin avaruustutkimusinstituutista ja viraston uusi ilmastoneuvonantaja.”

”NASA:n uusi hallintovirkamies ja entinen astronautti senaattori Bill Nelson, jonka tehtävänä on toteuttaa Biden-Harrisin hallinnon visiota NASA:sta on sanonut, että hän tulee tukemaan viraston tutkimusta. ’Ilmastonmuutosta ei voida hillitä ellet mittaa sitä, ja siinä NASA on asiantuntija’, hän sanoi senaatissa 21. huhtikuuta 2021.”

Uudet tuulet siis alkavat puhaltamaan NASA:ssa. Onko tässä nyt syntymässä kokonaan uusi vaihe ja keinovalikoima hillitä ilmastonmuutosta. Sen aika tulee näyttämään.

Linkki Naturen juttuun:

https://www.nature.com/articles/d41586-021-01230-5

Joitakin visioita ollaan jo testaamassa. Yhdysvallat kehotti investoimaan aurinkoa himmentäviin tutkimuksiin ilmaston lämmetessä.

Lähde: Nature

https://www.nature.com/articles/d41586-021-00822-5

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu