NASA:n GRACE-FO mittaa jäätiköiden massaa ja merenpinnan aiheuttamia muutoksia n. verisolun halkaisijan tarkkuudella – yleisökysymys?

GRACE-FO taustaa

GRACE – FO tulee sanoista ”Gravity Recovery and Climate Experiment Follow – on”. Sen tehtävänä on maapallon veden liikkeen muutosten seuraaminen maanalaisissa vesivarastoissa, suurten järvien ja jokien vesimääriä, maaperän kosteutta, jäätiköitä, sekä merenpinnan aiheuttamia muutoksia. Nämä mittaukset antavat ainutlaatuisen kuvan maapallon ilmastosta.

GRACE-FO on sarja mittauksia jotka osoittavat, kuinka kaukana toisistaan kaksi satellittiα ovat. Ne seuraavat toisiaan maapallon kiertoradalla n. 220km:n päässä toisistaan. Kahden satelliitin välisistä etäisyysmittauksista saatuja tietoja voidaan käyttää arvioimaan Maan painovoimakenttää voimaa, joka ankkuroi meidät planeetalle. Sen voimakkuus vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon massaa esineillä on ja kuinka kaukana ne ovat.

Tämä järjestelmä pystyy suorittamaan tarkkoja mittauksia mikroaaltoetäisyysjärjestelmän ja erittäin herkän kiihtyvyysmittarin – instrumentin, joka mittaa satelliitteihin kohdistuvia voimia painovoiman lisäksi esim. ilmakehän vastusta. Mikroaaltoetäisyysjärjestelmän avulla GRACE voi mitata satelliittien välisen etäisyyden yhden mikronin tarkkuudella, eli n. verisolun halkaisijan verran. 

Supertietokoneet ja tutkijat vertailevat satelliittien paikkoja suhteessa toisiinsa ja aikaisempiin kiertoratoihin, sekä huomioivat kaikki vaihtelut.

Antarktiksen ja Grönlannin jään massan muutoksia ja merenpinnan nousua voi seurata tutuksi tulleelta NASA:n sivulta.

https://grace.jpl.nasa.gov/mission/grace-fo/

https://climate.nasa.gov/vital-signs/ice-sheets/

Sitten yleisökysymys: GRACE-FO mittauksiin perustuen, kuinka todennäköistä on, että sekä Antarktiksen että Grönlannin jääpeitteet ovat vähenemässä ihmisen toiminnan seurauksena?  

+1
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu