Nature portfolio – ilmastonmuutos

Nature portfolio – ilmastonmuutos

Merkittävimpiä ja virallisia, laajoihin vertaisarviointeihin perustuvaa materiaalia julkaiseva Naturen portfolio on tehnyt yhteenvetoa ilmastonmuutoksesta. Materiaalia on runsaasti laidasta – laitaan, joten jokaiselle löytyy varmasti tutkittavaa ja suhteellisen helposti niistä voi tehdä myös johtopäätöksiä, jotka ovat ilmeisiä. 

Lähde: Nature portfolio / Nature Climate Change

https://www.nature.com/nclimate/

Sosiaalisessa mediassa on käyty myös keskustelua ja väitteitä ilmaston lämpenemisen aiheuttamista haittavaikutuksista ja pahimmassa tapauksessa jopa kuolemiin johtavista tapauksista. 

Henkilökohtaisesti aihe puhuttelee, sillä artikkeli: ”The burden of heat-related mortality attributable to recent human-induced climate change” on julkaistu 31. Toukokuuta 2021 joka toteaa, että kuolleisuus on lisääntynyt viimeaikaisesta ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

https://www.nature.com/articles/s41558-021-01058-x

Oheisesta tutkimuksesta linkki (alla) laajaan lämpötilan aikasarjaan aina vuodesta 1900 lähtien, missä on havainnollistettu luonnollinen + antropogeeninen lämpötilavaikutus, ja vertailun vuoksi pelkkä luonnollinen lämpötilavaikutus. Aikasarjat kattavat 732 sijaintia, missä tummennettu harmaa alue vastaa tutkimuksia aikaperiodilla 1991 – 2018.

https://www.nature.com/articles/s41558-021-01058-x/figures/6

Kuvaajista on nähtävissä, kuinka luonnollinen ja antropogeeninen lämpötilavaikutus selvästi eroavat toisistaan 2000 -luvulla.

Seuraava aikasarja osoittaa 43:n maan lämpötilaskenaariot, joka ei juurikaan jätä tilaa spekulaatioille.

https://www.nature.com/articles/s41558-021-01058-x/figures/7

Kun kyseessä on Naturen portfolio, mikä tekee siitä vakuuttavan (laajat vertaisarvioinnit), ei voi olla kysymättä, että miksi edelleen sosiaalinen media (mukaan lukien Uuden Suomen puheenvuorossa esiintyvät muutamat kirjoitukset ja mielipiteet) elävät täysin omaa ilmastonmuutostaan?

dTA / dt (t) = antropogeeninen lämpötilamuutos

dTL / dt (t) = luonnollinen lämpötilamuutos

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu