Onko IPCC:n tieteellinen valintaprosessi oikeudenmukainen?

Onko IPCC:n tieteellinen valintaprosessi oikeudenmukainen?

Mikä on IPCC?

  • Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC) perustettiin vuonna 1988 YK: n ympäristöohjelman (UNEP:n) ja Maailman meteorologisen järjestön (WMO:n) toimesta. IPCC tarjoaa perustan tieteellisiin päätöksiin päättäjiä varten, tekemättä poliittisia suosituksia. IPCC ei itse tee mitään tieteellistä tutkimustyötä, vaan tutkijat ympäri maailmaa arvioivat ilmastonmuutostutkimuksen nykytilaa, tarkasteltujen julkaisujen perusteella. Yksityiskohtaiset menettelysäännöt, monitasoinen arviointiprosessi ja asiantuntijoiden osallistuminen ympäri maailmaa varmistavat, että raportit ovat tasapainoisia, luotettavia ja täydellisiä. Tällä hetkellä UNEP: n tai WMO: n 195:n hallituksen edustajille annetaan mahdollisuus kommentoida IPCC: n raporttiluonnoksia, ennen niiden julkaisemista ja hyväksyä ne virallisesti. Tämä lyhykäisesti IPCC:n roolista.

Oikeudenmukaisuus

  • Kysymys siitä, ovatko tieteelliset valintaprosessit ylipäätään oikeudenmukaisia, se kaiketi riippuu siitä, noudattavatko tutkimukset fysiikan peruslakeja, moderneja havaintomenetelmiä ja havaintosarjoja.

Virheet

  • Virheiden mahdollisuus on aina olemassa, mutta niiden todennäköisyys on hyvin pieni. Tätä voi perustella sillä, että jos ilmastoon liittyvissä peruskysymyksissä IPCC on tehnyt oletetun virheen, todellisuudessa se on tapahtunut jo ympäri maailmaa olevien tutkijoiden julkaisuissa. IPCC:n julkaisemissa arviointiraporteissa on käyty läpi kymmeniä tuhansia tutkimuksia ja kommentaareja. Eli suurempi todennäköisyys sille, että kahden keskihajonnan etäisyydellä, niistä vähintään ~90% on oikeassa.

Keskihajonta normaalijakaumassa

  • Keskihajonta normalijakauman tapauksessa: yhden keskihajonnan etäisyys keskiarvosta rajaa todennäköisyysmassasta 68.2%. Kahden keskihajonnan etäisyys olisi 95.4% ja kolmen keskihajonnan etäisyys 99.8%.

 Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hajontaluku

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Kantavia voimia mm. Albert Einstein.

(𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu