Onko kukaan löytänyt IPCC:n muhkeista raporteista fundamentteja virheitä – väitän ettei ole!

Faktan tarkistuksia

Vaikka IPCC:n raportit ovat kaikkien luettavissa, ne ovat todella muhkeita. Viimeisin niistä eli AR6 kattaa yhteensä 3675 sivua, sekä 37 sivua yhteenvetoa päättäjiä varten. Kun ottaa vielä huomioon asian vaikeuden ja minkälainen historia näillä raporteilla kaiken kaikkiaan on ja minkälainen työmäärä niihin liittyy uskallan väittää, ettei kukaan yksittäinen tutkija (puhumattakaan maallikoista) yksinkertaisesti kykene kokoamaan yhteenvetoa näiden raporttien virheistä. 

Jos näistä raporteista poimii joitakin yksityiskohtia ja kokee tai olettaa, että niissä on virheitä, se on tietysti mahdollista, mutta jos niistä vetää liian hätäisiä johtopäätöksiä ottamatta huomioon sitä pitkää kehitystä, joka näihin raportteihin liittyy, tulee nuolemaan näppejään. Ainoat jotka näistä raporteista syvällisemmin jotakin ymmärtävät ovat niiden tekijät. 

Jo pelkästään se, että raportit saadaan kootuksi ymmärrettävään muotoon ja että ne ovat johdonmukaisia tuottaa jo suuren määrän työtä. Jos ns. punainen lanka katoaa joidenkin poikkeavien tutkimusten epämääräisyyksiin, raportit saattavat helposti menettää merkitystään. Koska IPCC:n tavoitteena on analysoida tieteellisesti tuotettua tietoa ilmastonmuutoksesta kansallista ja kansainvälistä päätöksentekoa varten on selvää, että jos virheitä syntyy, ne välittömästi korjataan.

Mitä sitten varsinaiseen arviointiin ja tutkimuksiin tulee? 

YK:n alainen IPCC ei tee ilmastopolitiikkaa. Arviointityö tapahtuu tieteellisten periaatteiden mukaisesti. Sen aikana analysoidaan tuorein tieteellinen, tekninen ja sosioekonominen ilmastonmuutokseen liittyvä kirjallisuus. Raportin tekoon osallistuu laaja joukko maailman johtavia asiantuntijoita. Kun laaditaan yhteenvetoa päättäjille, luonnostekstit kierrätetään myös laajalti tutkijoiden ja hallitusten kommentoitavina. Maiden hallitukset osallistuvat raporttien valmisteluun niiden suunnitteluvaiheessa, jolloin tehtävä rajataan uudestaan työn loppuvaiheessa. 

IPCC:n tieteellistä toimintaa koordinoimaan valitut huippuasiantuntijat, niin sanottu puheenjohtajisto, valitsee raporttien kirjoittajat valtioiden ja IPCC:n tarkkailijajärjestöjen kautta jaettuihin avoimiin hakuilmoituksiin vastanneista tieteentekijöistä. Tässä prosessissa kirjoittajiksi valikoituu oman tieteenalansa ansioituneita asiantuntijoita. Joten on ilman muuta selvää, että tästä joukosta valikoituu pois ne, jotka eivät tavalla tai toisella ole riittävän päteviä tai tieteen premissit eli edellytykset, perusteet tai ehdot ovat formaalin päättelyn suhteen kehittymättömät. Toisin sanoen, ilmastonmuutoksen fysiikan ymmärtäminen on puutteellista.  

+3
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu