Onko ilmastonmuutostutkijoissa toisinajattelijoita – mielestäni ei ole

Määritelmä toisinajattelijoista (dissidenteistä) menee näin: ”Toisinajattelija on virallisen ajatussuunnan vastaisia mielipiteitä julkisesti esittävä henkilö. Nimityksellä viitataan useimmiten totalitaristisissa valtioissa kiellettyjä tai virallisesti tuomittuja mielipiteitä esittäviin henkilöihin”. 

Tässä tulee lähinnä mieleen tapaus Aleksei Navalnyi, joka on nimetty poliittisesti toisinajattelevaksi. Mutta lopultakin tuo nimitys toisiajattelija on mielestäni harhaanjohtava, sillä myös Aleksei Navalnyi ajattelee vain eri tavalla.

Eli ymmärrykseni mukaan ilmastotutkimus ei tunne määritelmää toisinajattelija ja ilmastotutkijoiden keskuudessa ei ole diskriminointia (syrjintää) saatikka fasismia, ainostaan statuksen kautta normaalia hankausta. Niinkuin tutkimuksessa yleensä, on vain eri tavalla ajattelevia ja siitä syntyvää depattia.

Ilmastotutkimus on periaatteessa ihan samanlaista tutkimusta kuin mikä tahansa tutkimus, mikä perustuu teorioihin ja havaintoihin. Kuinka teoriat syntyvät, se on jokaisen tutkijan henkilökohtaisen työn tulos, joka pyrkii hakemaan vahvistusta olemassa olevista havainnoista.

Sekin on täysin ymmärrettävää, että joskus saattaa tunteet nousta pintaan silloin, kun syystä tai toisesta tutkija ei tule ymmärretyksi, ja silloin helposti turhautuu ja tulee heittäneeksi ns. pyyhkeen kehään.

Mielestäni kun puhutaan tieteestä yleensä ja tässä tapauksessa ilmastotieteestä, yksimielisyyteen (konsensus) pyrkiminen on tärkeää, vaikka jokin detalji saattaa aiheuttaa hankausta. Kysymys on ennemminkin isosta kuvasta jossa todennäköisyydet astuvat kuvaan, koska teema on erinomaisen vaikea. Siksi ns. pikkuasioihin ei kannattaisi jäädä, vaikka muilla tieteen aloilla sillä on tärkeämpi rooli. Onhan kyseessä koko maapalloa koskeva ilmiö ja toistaiseksi ne teoriat jotka ovat vuosikymmenien ja vuosisatojen kuluessa syntyneet, ovat vähitellen havainnoin todistettu oikeiksi.

Mitä havaintolähteitä tulisi seurata, se riippuu hyvin paljon siitä, minkälaiset havaintovälineet ja kenen toimesta niitä on kehitetty, sekä minkälainen kehityshistoria niillä on ollut. On myös tärkeää että niillä on vahva keskitetty status kansainvälisessä ilmastotutkimuksessa, kuten esim. avaruustutkimuksen kautta syntyneenä synergiana.

Rakentavasti

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu