Onko olemassa vain yksi todellinen hiilenkiertomalli – kvantitatiivista suhteellisuutta

Onko olemassa vain yksi todellinen hiilenkiertomalli – kvantitatiivista suhteellisuutta

 

Hiilenkiertomalleja on varmasti useita ja ne perustuvat lähinnä neljään hiilivarastoon ja yleisen käsityksen mukaan, ne jakautuvat määrällisesti seuraavasti: 

  1. Litosfääri (maan kuori ja vaipan ylin osa) ~70 – 100 000 000 GtC
  2. Meret ~40 000 GtC
  3. Maabiosfääri ~4000 GtC ja
  4. Ilmakehä ~850 GtC

Litosfääri on siis suurin, mutta hyvin hidasliikkeinen. Tasapainotilanteen vallitessa, suunnilleen sama määrä hiiltä siirtyy vuosittain litosfääristä – ilmakehään ja palautuu edelleen takaisin ilmakehästä – litosfääriin. Hiili siirtyy litosfääristä – ilmakehään pääasiassa vulgaanisen toiminnan ja rapautumisen kautta.

Ihmisten toiminta palauttaa litosfäärin hiiltä ilmakehään kuitenkin moninkertaisen määrän, kuin sieltä luontaisesti palaisi. Fossiilisten polttoaineiden käyttö ja sementin valmistus vapauttavat hiiltä ilmakehään ~10 GtC / vuosi. Lisäksi maankäytön muutokset eli pääasiassa metsien hävittäminen vapauttavat biosfäärin varastosta hiiltä ilmakehään ~1GtC / vuosi.

Jos kaikki ihmiskunnan vapauttama hiili jäisi ilmakehään, ilmakehän varasto kasvaisi ~2 kertaa havaittua nopeammin.

Maabiosfääri ja meret pystyvät siis tällä hetkellä sieppaamaan varastoihinsa ~ puolet ilmakehään tulevasta ihmisen tuottamasta lisähiilestä.

Maabiosfäärissä, merissä ja ilmakehässä on vain muutama tuhannesosa koko maapallon hiilestä. Ilmakehän hiilivaraston osuus näistä tuhannesosista on vain ~2%. Ihmisen ilmakehään syöttämä vuotuinen hiililisä on ~5%, joka vaihtuisi luonnollisestikin, maabiosfäärin, merien ja ilmakehän välillä.

Esiteollisesta ajasta ~1750 lähtien, ilmakehän hiili on kuitenkin noussut ~40%. Näin nopea muutosnopeus viittaa vahvasti tuohon ihmisen aiheuttamaan hiililisään, joka on tuo ~5% / vuosi.

Itse asiassa, kun näitä kaikkia lukuja vertaa toisiinsa ja vaikka virhemarginaali olisi ±10% tai enemmän, suhteellinen osuus on kuitenkin oleellinen ja ei voi muuttua kertaluokkaa suuremmiksi tai pienemmiksi, mikä suuntaa antavasti kertoo, miten hiilenkiertomallista voi isossa kuvassa saada vain yhden todellisen.

+1
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Kantavia voimia mm. Albert Einstein.

(𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu