Onko sillä merkitystä, kuinka paljon maapallo lämpenee – se on joka tapauksessa lämpenemässä

Dynamic Performance of Nature

Onko sillä merkitystä, kuinka paljon maapallo lämpenee – se on joka tapauksesssa lämpenemässä

Maapallon lämpeneminen (tai jäähtyminen) riippuu periaatteessa kahdesta tekijästä:

  1. Auringosta
  2. Ilmakehässä olevista kasvihuonekaasuista ja aerosoleista

Kuinka paljon maapallo tulee lämpenemään (tai jäähtymään) on oikeastaan epärelevantti kysymys siinä mielessä, koska kukaan ei varmuudella osaa sanoa, mikä tulee olemaan tulevaisuudessa maapallon keskimääräinen lämpötila. Siitä voidaan kuitenkin olla suhteellisen varmoja, että viimeisten ~200 vuoden ajalta on saatu selviä viitteitä maapallon lämpenemisen nousu-trendin muutos-nopeudesta.

Primääri vaikutus maapallon lämpenemiseen (tai jäähtymiseen) tulee auringosta, sekundääri vaikutus luonnollisen (L = luonnollinen) kasvihuoneilmiön ja aerosolien muutoksien kautta. Näihin muutoksiin vaikuttaa sekä maapallon luonnollinen dynamiikka, että ihmisen (A = antroposeeni) aiheuttamat kasvihuonekaasujen ja aerosolien muutokset. Ihmisen aiheuttamien kasvihuonekaasujen ja aerosolien lämmittävä osuus on jo todettu monta kertaluokkaa suuremmiksi, kuin luonnollista kautta muodostuneet. 

Kuinka sitten maapallon luonnollinen dynamiikka kykenee tähän nopeaan muutokseen vastaamaan, jos ilmakehässä olevat kasvihuonekaasut ja lämmittävien aerosolien osuus lisääntyvät?

Havainnot osoittavat, että sekä kasvihuonekaasujen pitoisuudet, että lämmittävien aerosolien osuudet ovat kasvussa. Jos luonnollinen dynamiikka toimisi optimaalisesti, näiden pitoisuuksien taittuminen olisi jo tapahtunut. Eli tästä seuraa, että antroposeenisen dynamiikan ja luonnollisen dynamiikan suhde vastaa oheista yhtälöä:

(𝝏AD / 𝝏t) / (𝝏LD / 𝝏t) >>1

Visualisointia (ks. video)

https://vimeo.com/31052891

Lyhyesti, luonnollinen dynamiikka laahaa perässä eli on paljon hitaampi kuin antroposeeninen dynamiikka.

Mikä maapallon keskimääräinen lämpötila tulee tulevaisuudessa olemaan, se riippuu siitä, miten maapallon luonnollinen dynamiikka kykenee vastaamaan antroposeeniseen dynamiikkaan ja mikä skenaarioista tulee toteutumaan.

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Kantavia voimia mm. Albert Einstein.

(𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL) = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu