Onko US:n palsta ilmastotieteiden julkaisu – no eihän se ole

Lyhyt todennus ennen uuden vuoden alkua ja uusia kirjoituksia vuodelle 2022 

Ilmastonmuutos ja siihen liittyviä todellisia vaikutuksia voi lukea vain vertaisarvioitujen tutkimusten pohjalta. Mitä enemmän viitteitä, sitä vähemmän niissä on epävarmuuksia.

Yleinen mielipide ei ole sama asia kuin tieteessä saavutettu yksimielisyys. Tieteellisten tulosten arviointi ei ole myöskään sitä, että on löydettävissä yksi ja ainoa oikea ratkaisu, missä muut ratkaisut ovat vääriä. Virheettömiä tieteellisiä tuloksia ei ole olemassakaan.

Vain mielipiteillä voidaan luoda illuusio todellisuudesta, joka tuntuu miellyttävältä ja mikä sopii siihen mielikuvaan, jonka on aina omaksunut. Muutosten hyväksyminen on vaikeaa, se voi johtaa helposti yksityiskohtiin, joita ei osata tulkita oikein, missä iso kuva hämärtyy.

Valtatieteessä vertaisarvioinnit ovat jatkuvassa tarkkailussa, mutta mielipidepalstoilla niinkuin US:ssa ns. ”tiedejulkaisut” kääntävät kaiken helposti päälaelleen, mikä vain vääristää todellisuutta. Se on sitä mielipiteen vapautta, millä ei ole mitään tekemistä varsinaisen tieteen kanssa.

Jokaisella on tietysti oikeus omaan mielipiteeseen. Mutta mihin se lopulta johtaa, jos siihen sekoitetaan tiede, jonka foorumit ovat ihan muualla, kuin näillä mielipidepalstoilla.

Ehkä oma erehdykseni oli alunperin kirjautua tänne siinä käsityksessä, että matemaattinen analyysi toisi lisää ymmärrystä näissä kysymyksissä. Mutta toivottavasti jokunen tolkun ihminen on kuitenkin päässyt niistä perille.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ihmistoiminnan-aiheuttama-muutosnopeus-on-suurempi-kuin-luonnon-korjaava-dynamiikka/

Hyvää Uutta Vuotta 2022!

+3
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu