Pohdiskelua koronaviruksen tarttumisesta – ilmassa ja pinnoilla olevat staattiset sähkövaraukset

Pohdiskelua koronaviruksen tarttumisesta – ilmassa ja pinnoilla olevat staattiset sähkövaraukset

Tutkimus on osoittanut, että koronavirus (COVID-19) ja influenssa-virukset ylimalkaan leviävät pisaratartuntana. Tästä on virinnyt kysymyksiä, että tarttuuko koronavirus myös ilmateitse pienempinä aerosolipisaroina? 

Koronaviruksen, eli SARS-CoV-2:n läpimitta vaihtelee hieman, mutta keskimäärin sen koko on ~0.1μm. Eli nuppineulan päähän mahtuisi 4 x 1012 koronavirusta – se on 100 000 kertaa enemmän kuin viruksessa on atomeja.

Aerosoli eli sumute on kaasun ja siinä leijuvien kiinteiden tai nestemäisten hiukkasten seos, missä hiukkasten halkaisija vaihtelee 0.002μm:stä yli 100μm:iin.

Aerosolin ja pisaran erottavana kokona pidetään 5μm, mutta ilmassa pisarat kuivuvat ja pienenevät, joten tämä raja ei ole monen taudin kohdalla käytännön kannalta merkityksellinen.

Tekisi mieli väittää, että koronavirus tarttuu herkästi ei vain lähikontakteissa pisaroina (suurina ja pieninä), mutta myös ilmateitse hyvin pieninä aerosolihiukkasina, etenkin kuivilla pakkaskeleillä, jolloin koronavirusmolekyylit / atomit leijuvat vapaassa tilassa. Jos koronaviruksilla ei ole mahdollisuutta tarttua ilmassa oleviin muihin raskaampiin hiukkasiin, niillä ei ole riittävää massaa laskeutua erilaisille pinnoille.

Yleisesti ottaen, atomit ovat ulospäin varauksettomia, ellei niitä tavalla tai toisella häiritä. Eli kun on kysymys ilmassa olevista sähkövarauksista, negatiivisesti varautuneita elektroneja irtoaa vain silloin, kun atomeihin ja molekyyleihin kohdistuu hankaavaa energiaa. Tästä syntyy staattisia sähkövarauksia, jotka pyrkivät purkautumaan lyhintä reittiä pitkin.

Oletuksena on, että myös koronaviruksen atomit ja molekyylit eivät poikkea ratkaisevasti muista atomeista siinä, että myös niillä on negatiivisesti varattuja elektroneja. On myös erittäin suuri todennäköisyys, että näitä negatiivisesti varattuja elektroneja on ilmassa välillä hyvinkin runsaasti, jolloin positiivisesti ulospäin varaukselliset atomit tai molekyylit sieppaavat niitä itseensä, ja varaukset purkautuvat. Näin koronavirus on vaihtanut omistajaansa, jolloin syntyy ensimmäinen tartuntaketju.

Staattisella sähköllä ja sen purkautumisella olisi siis merkitystä.

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI) Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä. Kantavia voimia mm. Albert Einstein. (𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu